Appeltelers wacht grote uitdaging
fruittelers
21
De Jonge: 'Het is topsport om continu bezig te zijn om tot een goed product te komen.1 Foto: Denvon Media
Voor lunch, diner of alleen koffie...
Geopend vanaf 11 uur, dinsdag gesloten.
Sluisplateau 30 4424 BK Wcmcldingc
0113 626100 info@bomdia.nl www.bomdia.nl
Appels, ze zijn onlosmakelijk verbonden met Kapelle. Het dorp
herbergt niet alleen vele boomgaarden, diverse fruittelers, maar
ook het fruitteeltmuseum, appelmoesgigant Coroos, een appelchipsfa
briek en een complete wijk met appelstraatnamen. Ja, de gemeente
profileert zich zelfs als 'de Bloesem van Zeeland', verwijzend naar het
jaargetijde waarin de boomgaarden in bloei staan. De appelsector, een
wereldwijde bedrijfstak waarin Kapelle zich staande probeert te hou
den. En dat vergt innovatie, zegt fruitteler Domus de Jonge.
Smederij Sanderse
door Dennis Rijsbergen
KAPELLE - De fruitteeltsector is be
langrijk voor Kapelle, zegt de Jonge.
"Sowieso qua uitstraling. Maar de sec
tor levert ook werk aan fruitverwer-
kende bedrijven en bedrijven in de
mechanisatie." De sector heeft boven
dien een aanzuigende werking op par
ticulieren, zegt hij. Zo worden nieuw
bouwwijken als de Zuidhoek gepro
moot met termen als 'wonen aan de
appelboomgaarden'. "Het uitzicht is
mooi, maar er wordt wel eens verge
ten dat het niet alleen maar idyllische
plaatjes zijn. De bloesem is mooi,
maar er klinkt ook wel eens een hagel-
kanon."
Van oudsher is de appelteelt verwe
ven met het dorp.- "Die binding was
vroeger nog groter toen de veiling er
nog was", zegt de Jonge. Maar Kapel
le telt vandaag de dag nog steeds vele
telers. Er is geen mooier beroep denk
baar dan fruitteler, zweert Domus de
Jonge. "Ik vind het prachtig. Het is ei
genlijk topsport om continu bezig te
zijn om tot een goed product te ko
men." Er ligt anno 2011 echter wel
een gevaar op de loer.
"De investeringen worden steeds gro
ter en dat terwijl het steeds sneller
met de ontwikkelingen gaat. Er ko
men steeds weer nieuwe soorten ap
pels op de markt. En we werken in
een wereldsector waarin we moeten
concurreren met wereldspelers. Het is
dus erg belangrijk dat je je als bedrijf
en als sector onderscheidt. Mensen
moeten de Nederlandse appel ken
nen. En daarin is nog een wereld te
winnen", vindt De Jonge.
Trends
De .consument wil veel keuze en hij
is gevoelig voor trends. "Kijk maar in
de supermarkt. Wil je een potje jam
kopen, dan kun je kiezen uit 35 soor
ten. Voor melk is een hele koelvitrine
ingericht. Het is met appels net zo. Er
komen steeds meer soorten. En dat
maakt het voor ons telers best moei
lijk. Je moet de juiste beslissingen ne
men. Welke partners kies je, welke ap
pels. Elke nieuwe soort kan misluk
ken, en daar moetje dus niet bij zit
ten. Het hoge risicogehalte is kenmer
kend voor de appelsector."
Het is juist daarom tijd om te innove
ren, vindt De Jonge. Hij doet dat
door zich te richten op de teelt van
een in Nederland onbekende vrucht,
de kiwibes. Deze zomer heeft De Jon
ge de eerste duizend kilo geoogst. De
actinidia arguta, zoals de wetenschap
pelijke naam van de kiwibes luidt, is
een neefje van de kiwi. Je hoeft hem
niet te schillen en hij is zoet van
Domus de Jonge voelt of zijn appels goed zijn.
smaak. "Wij hebben de teelt van de
kiwibes opgezet om minder afhanke
lijk te zijn van andere partijen. Wij
willen een bredere basis voor ons be
drijf creëren. We hebben gekeken
naar het gedrag van de consument.
Die heeft het steeds drukker. Boven
dien komen er steeds meer eenper
soonshuishoudens. Mensen willen
hun appel niet meer schillen. Ze wil
len hun fruit hapklaar hebben. Die
mensen willen ook hun sla en andij
vie voorgesneden hebben en hun
krieltjes voorgekookt. Nu is Zeeland
nog een agrarische provincie, maar ga
eens in de Randstad kijken. Daar we
ten ze bij wijze van spreken niet eens
waar een appel vandaan komt."
Kiwibes
De Jonge biedt met de kiwibes een
lekkere en makkelijk weg te happen
vrucht. De eerste resultaten met de ki
wibes zijn hoopgevend, zegt hij. "De
verkoop heeft als een tierelier gelo
pen. En consumenten komen er voor
terug. Maar één zwaluw maakt nog
geen zomer", blijft de Kapelse teler
nuchter. "Wij zijn nu samen met de
Hogeschool Zeeland en de Hoge
school Gent het concept verder aan
het ontwikkelen. We zijn de verpak-
Foto: Denvon Media
kingsvormen aan het bekijken en een
pr-strategie aan het ontwikkelen."
Dat laatste is belangrijk, heeft De Jon
ge in de appelsector wel gezien. Een
appel is met langer meer een appel,
maar een breabum, een pinklady, een
jazz of een kanzi. "Een appel is een
merk geworden, een concept." En
dat heeft grote consequenties voor de
prijzen. "We hebben een fantastisch
jaar achter de rug. De oogstopbrengst
van appels en peren was nog nooit zo
groot. Alles zat mee, qua weer en qua
kwaliteit. Maar de prijs is op dit mo
ment pet. En dus zie je een trendap
pel als pink lady voor 2,49 euro per ki
lo in de supermarkt liggen en de élstar
voor maar een euro." Het is volgens
de Jonge de toekomst waarmee ook
de Kapelse telers mee moeten leren
omgaan. "Volgens mij gaan telers
steeds conceptmatiger produceren.
Dat is aan de ene kant mooi, maar ze
stellen zich daarmee wel verschrikke
lijk afhankelijk op. Want een mode
gril is ook zo weer voorbij. In mijn
ogen is het dan ook slim om je als te
ler breder te oriënteren. Dat is de gro
te uitdaging die de sector wacht."
Uw vertrouwde adres voor al uw wensen
en ideeën sinds 3 generaties
Onder andere hekwerken,
schoorsteenkappen openhaarden
smederijsand@live.nl 0113 - 344 587
Schore