Domburg in uit 15 donderdag 17 november 2011 Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: Mihoen Singa pore is een specialiteit die we een vol gende keer proeven. China Garden gaat nu twee weken dicht (van 21 nov. tot 7 dec.) voor een vakantie in Singapore, waar ze nieuwe inspiratie op willen doen. Conclusie: China Garden is een Chi nees die vooruit wil en geen uitweg zoekt in veel en veel van hetzelfde eten, maar in eerlijkheid, fijngevoelig heid en authenticiteit. Bij eten bij de Chinees denk ik allang niet meer aan een avond ver wend worden met he melse gerechten. De Chinese keuken is al te vaak aangepast aan de westerse smaak, waar zoete smaken domineren. Bij Chinees eten denk ik aan eten halen en veel eten waar schalen met tjap tjoy en babi pangang de tafel sieren en de gekookte kippensaté overgoten is met de bekende pindasaus. Daar kun je zin in hebben, maar het is niet culinair hoogstaand te noemen. Evenmin als de Chinees die wil moderniseren en kiest voor het principe 'all you can eat'. Ben je naar één Chinees geweest, dan ken je ze allemaal. Dat dacht ik dus. Hoe fijn is het dan om op een prettige manier te recht gewezen te worden: dat er heus Chinezen zijn die de lat hoog leggen. In Domburg bij China Gar den proeven we de authentieke smaken van de mooie Chinese en Indische gerechten. Met zelfge maakte sambal van pepers en zachtgegaarde uien, die de sambal 'een zoetje' geven en de glanzende wan tan in de bouillon die met fijngesneden bosui subtiel van smaak is. Het is een feest voor de proever die van pikant en eerlijk Aziatisch eten houdt. De gerechten zijn niet verpest met te veel kruiden en niet overgoten met te vaak dezelf de overbekende zoet-zure saus. Van de Chinees in Domburg zijn de naam China Garden, het eerste schaaltje kroepoek en het 'kruiden stelletje' met het potje sambal oe- lek, zout en peper en het flesje maggi de enige zekerheden. Daarna worden we meegenomen op een culinaire verrassingstocht, die begeleid wordt door de hoffelij ke en vakbekwame Han Nha Nguyen. Haar warenkennis maakt ons blij. Om zo gedetailleerd in te kunnen gaan op de bereidingswij ze van de gerechten en de toepas sing van kruiden moet ze zelf van koken houden. Alleen William Lia lijkt niet voor haar onder te doen en dat is nu net haar vriend en gastheer van China Garden. Het stel vormt al bijna vijftien jaar met chefkok Kow Chai Lia en chefin Hong Mei In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenbeden. Mihoen Singapore volgens het menu drie schotels: kipfilet Shanghai, Peking eend met vruchten in zoetzure saus en Chi nese garnalen in zwarte bonen saus zijn speciaal geselecteerd op kleur en smaak, zegt Han Nha Nguyen. De saus bij de eend willen we in een apart schaaltje geserveerd krij gen. En omdat we van pittig eten houden, stelt Han Nha voor om aan de zwarte bonensaus (gefer menteerde soyasaus) verse pepers toe te voegen. Het is een gouden ingreep. De garnalen zijn sappig gebakken en met de lichte rook- smaak van de gewokte groenten én de pittigheid van de bonensaus is het een heerlijke combinatie. De eend is drooggegaard met een kro kant korstje. Het sausje wat aan de zoete kant. De zachtgegaarde kipfi let is mals, smakelijk en hartig ge maakt met cashewnoten. Ook met Indisch eten weet China Garden raad. De bami rames (13,00 euro) wordt opgediend in veel verschillende schaaltjes; ga- do-gado, sayour lodeh (groenten- schotel in kokos), saté en vers ge maakte, geroosterde kokos met nootjes en gebakken luciferfrietjes, ofwel seroendeng, suddervlees met onder andere kerrie. Het nagerecht van aardbeien en aardbeiensorbet laten we aan ons voorbijgaan. Dat staat William Lia tegen, die ons toch nog iets wil la ten proeven: op een brede lepel krijgen we een 'eenhapsbolletje' hazelnootijs. Het ijs wordt gekocht bij Het Begin in Domburg. Het is een perfecte afsluiter. China Garden is in alles een Chi nees, Chinezer dan veel andere Chinezen. In Domburg wordt kor te metten gemaakt met de gedach te dat Chinezen allemaal hetzelfde bieden. We waren bijn vergeten hoe heerlijk de authentieke Chine se gerechten smaken. China Garden, Chinees-Indisch restaurant. Weststraat 18, 4357 BM Domburg, 0118-581981, 0622408243. chinagarden@zeelandnet.nl www.restaurant-chinagarden.nl Openingstijden: Let op: Het restaurant is gesloten van 21 nov. tot en met 7 dec. voor een vakantie. Dinsdag gesloten, met uitzondering van vakantieweken. Han Nha Nguyen zorgt voor hoffelijke en vakbekwame bediening. Han Nha Nguyen en William Lee van restaurant China Garden in Domburg. foto's Lex de Meester Lia een kwartet dat op elkaar kan rekenen en 'echt' Chinees wil ko ken. Het recept van de wan tan soep wordt rap met ons uitgewisseld. Over de versheid en de a la minu te bereiding van de deeghapjes, die als gevulde ravioli in de bouil lon lagen, bestaat geen enkele twij fel. De dim sum (5,00 euro), gefri tuurd met groenten en varkens vlees, is de andere oosterse lekker nij. We bestellen twee keer het Pink Ribbon menu (22,50 euro). Een ac tie waarvan een achtste deel van de menuprijs gedoneerd wordt aan de Pink Ribbon-organisatie, om onderzoek naar borstkanker te doen. Na de Wan tan soep volgen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 75