Domburg
in
uit 15
donderdag 17 november 2011
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: Mihoen Singa
pore is een specialiteit die we een vol
gende keer proeven. China Garden
gaat nu twee weken dicht (van 21
nov. tot 7 dec.) voor een vakantie in
Singapore, waar ze nieuwe inspiratie
op willen doen.
Conclusie: China Garden is een Chi
nees die vooruit wil en geen uitweg
zoekt in veel en veel van hetzelfde
eten, maar in eerlijkheid, fijngevoelig
heid en authenticiteit.
Bij eten bij de Chinees
denk ik allang niet
meer aan een avond ver
wend worden met he
melse gerechten. De Chinese
keuken is al te vaak aangepast
aan de westerse smaak, waar
zoete smaken domineren. Bij
Chinees eten denk ik aan eten
halen en veel eten waar schalen
met tjap tjoy en babi pangang
de tafel sieren en de gekookte
kippensaté overgoten is met de
bekende pindasaus. Daar kun je
zin in hebben, maar het is niet
culinair hoogstaand te noemen.
Evenmin als de Chinees die wil
moderniseren en kiest voor het
principe 'all you can eat'. Ben je
naar één Chinees geweest, dan
ken je ze allemaal.
Dat dacht ik dus. Hoe fijn is het
dan om op een prettige manier te
recht gewezen te worden: dat er
heus Chinezen zijn die de lat hoog
leggen. In Domburg bij China Gar
den proeven we de authentieke
smaken van de mooie Chinese en
Indische gerechten. Met zelfge
maakte sambal van pepers en
zachtgegaarde uien, die de sambal
'een zoetje' geven en de glanzende
wan tan in de bouillon die met
fijngesneden bosui subtiel van
smaak is.
Het is een feest voor de proever
die van pikant en eerlijk Aziatisch
eten houdt. De gerechten zijn niet
verpest met te veel kruiden en
niet overgoten met te vaak dezelf
de overbekende zoet-zure saus.
Van de Chinees in Domburg zijn
de naam China Garden, het eerste
schaaltje kroepoek en het 'kruiden
stelletje' met het potje sambal oe-
lek, zout en peper en het flesje
maggi de enige zekerheden.
Daarna worden we meegenomen
op een culinaire verrassingstocht,
die begeleid wordt door de hoffelij
ke en vakbekwame Han Nha
Nguyen. Haar warenkennis maakt
ons blij. Om zo gedetailleerd in te
kunnen gaan op de bereidingswij
ze van de gerechten en de toepas
sing van kruiden moet ze zelf van
koken houden.
Alleen William Lia lijkt niet voor
haar onder te doen en dat is nu
net haar vriend en gastheer van
China Garden. Het stel vormt al
bijna vijftien jaar met chefkok
Kow Chai Lia en chefin Hong Mei
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenbeden.
Mihoen Singapore
volgens het menu drie schotels:
kipfilet Shanghai, Peking eend met
vruchten in zoetzure saus en Chi
nese garnalen in zwarte bonen
saus zijn speciaal geselecteerd op
kleur en smaak, zegt Han Nha
Nguyen.
De saus bij de eend willen we in
een apart schaaltje geserveerd krij
gen. En omdat we van pittig eten
houden, stelt Han Nha voor om
aan de zwarte bonensaus (gefer
menteerde soyasaus) verse pepers
toe te voegen. Het is een gouden
ingreep. De garnalen zijn sappig
gebakken en met de lichte rook-
smaak van de gewokte groenten
én de pittigheid van de bonensaus
is het een heerlijke combinatie. De
eend is drooggegaard met een kro
kant korstje. Het sausje wat aan de
zoete kant. De zachtgegaarde kipfi
let is mals, smakelijk en hartig ge
maakt met cashewnoten.
Ook met Indisch eten weet China
Garden raad. De bami rames
(13,00 euro) wordt opgediend in
veel verschillende schaaltjes; ga-
do-gado, sayour lodeh (groenten-
schotel in kokos), saté en vers ge
maakte, geroosterde kokos met
nootjes en gebakken luciferfrietjes,
ofwel seroendeng, suddervlees
met onder andere kerrie.
Het nagerecht van aardbeien en
aardbeiensorbet laten we aan ons
voorbijgaan. Dat staat William Lia
tegen, die ons toch nog iets wil la
ten proeven: op een brede lepel
krijgen we een 'eenhapsbolletje'
hazelnootijs. Het ijs wordt gekocht
bij Het Begin in Domburg. Het is
een perfecte afsluiter.
China Garden is in alles een Chi
nees, Chinezer dan veel andere
Chinezen. In Domburg wordt kor
te metten gemaakt met de gedach
te dat Chinezen allemaal hetzelfde
bieden. We waren bijn vergeten
hoe heerlijk de authentieke Chine
se gerechten smaken.
China Garden, Chinees-Indisch
restaurant. Weststraat 18, 4357 BM
Domburg, 0118-581981,
0622408243.
chinagarden@zeelandnet.nl
www.restaurant-chinagarden.nl
Openingstijden:
Let op: Het restaurant is gesloten van
21 nov. tot en met
7 dec. voor een vakantie.
Dinsdag gesloten, met uitzondering
van vakantieweken.
Han Nha Nguyen zorgt voor hoffelijke en vakbekwame bediening.
Han Nha Nguyen en William Lee van restaurant China
Garden in Domburg. foto's Lex de Meester
Lia een kwartet dat op elkaar kan
rekenen en 'echt' Chinees wil ko
ken.
Het recept van de wan tan soep
wordt rap met ons uitgewisseld.
Over de versheid en de a la minu
te bereiding van de deeghapjes,
die als gevulde ravioli in de bouil
lon lagen, bestaat geen enkele twij
fel. De dim sum (5,00 euro), gefri
tuurd met groenten en varkens
vlees, is de andere oosterse lekker
nij.
We bestellen twee keer het Pink
Ribbon menu (22,50 euro). Een ac
tie waarvan een achtste deel van
de menuprijs gedoneerd wordt
aan de Pink Ribbon-organisatie,
om onderzoek naar borstkanker te
doen. Na de Wan tan soep volgen