6 luit
agenda
d
donderdag 17 november 2011
De meeste worsten worden zelf gemaakt.
De winkel is in een oude schuur op het erf gevestigd.
Het vlees ligt maximaal anderhalve dag in de koeling.
Ook andere streekproducten zijn te koop op de Vleesboerderij.
DONDERDAG 17 NOVEMBER
Grijpskerke
Begin lezingencyclus Nico Out over
'Tien toptentoonstellingen'.
Galerie De Osseberg, 20.00 uur
Middelburg
Lezing 'Patriotten noch piraten. De
Zeeuwse commissievaart tussen de jaren
1672 en 1713, door J. Francke.
Zeeuwse Bibliotheek, 16.45 - 18.45 uur.
Terneuzen
Klaverblad Zeeland geeft informatie
over dienst voor vragen over zorg, WMO,
uitkeringen en andere voorzieningen.
Rivierenhuis, IJsselstraat 3,10.00 uur
PZC-journalist Hans Tabbers verzorgt
voor de Heemkundige Vereniging Terneu
zen een lezing over het boek 'Schelmen
van de Schelde'. Daarin wordt de concur
rentiestrijd tussen de sleepvaartbedrijven
op de Westerschelde beschreven.
Hotel l'Escaut, Scheldekade 65, 20.00 uur
VRIJDAG 18 NOVEMBER
Burgh-Haamstede
Salsa en Latin, met workshop Rowena
Schenker.
Jongerencentrum Big S, 20.00 uur
Goes
Stichting Variant houdt een Afrikaanse
Avond met eten, muziek en verhalenver
teller Baba O Adebisi.
't Beest, 18.00 uur
Lezing over de 'Sailing Letters' door
Erik van der Doe, Coördinator Archieven
Metamorfoze. Hij vertelt hoe deze schat
aan archiefmateriaal in Engeland is te
rechtgekomen, wat er in te vinden is en
hoeveel Zeeuws materiaal er in zit.
Museum de Bevelanden, 19.30 uur
Hulst
MeclassicA treedt op.
Café Kwebbel, 21.30 uur.
Krabbendijke
Vogelshow.
Dorpshuis De Meiboom, 19.00-22.00 uur
Middelburg
Literair tijdschrift Ballustrada viert
25-jarig jubileum.
Zeeuwse Bibliotheek, 15.00 uur
Nieuwerkerk
Disco-avond voor jongeren.
Zwembad Dol-Fijn, 20.00 - 21.30 uur
Oostburg
Masterparty.
The Lane, 21.00 uur
Oosterland
Herfstmarkt Hervormde gemeente.
Jodocuskerk, 18.30 tot 21.00 uur
Ouwerkerk
Intocht Sinterklaas.
Ring, 15.30 uur.
ZATERDAG 19 NOVEMBER
Arnemuiden
Aankomst Sinterklaas.
Havenplein Westwal/Zuidwal, 13.30 uur
Biezelinge
Actiedag voor ontwikkelingsstichting
Onyame in Ghana, 15-17 uur sudokuwed-
strijd; 19.00 uur optredens van Nova Me
lodica en Nova Musica.
Mozeskerk, 15.00 uur.
Brouwershaven
Aankomst Sinterklaas.
Haven Zuidzijde 13.30 uur
Bruinisse
Aankomst Sinterklaas.
Kade, 14.00 uur
Burghsluis
Ontvangst Sinterklaas.
Jachthaven, 13.00 uur
Burgh-Haamstede
Lezing over Santiago de Compostella
door Leo Braber.
Burghse Schoole, 13.30 uur
's-Heer Abtskerke
Weerbaarheidstraining 55-plussers.
De Versvliet, 9.30-12.00 uur
Heinkenszand
Aankomst Sinterklaas.
Gemeentehuis. 14.00 uur.
Sinterklaasfeest.
peVioê5 Vleesboerderij Boot
Kievitsweg 1
Kerkwerve
door Joeri Wisse
Nee, op de tartaartjes
en biefstukken die bij
Vleesboerderij Boot
in de koeling liggen
zal je geen EKO-keurmerk aan
treffen. Ook naar de Beter le
ven-sterren van de Dierenbe
scherming is het vergeefs zoe
ken. Als je wil weten waar je
stukje vlees vandaan komt, ga je
gewoon even om de hoek kij
ken.
Daar kunnen klanten met eigen
ogen zien waar de koeien verblij
ven en wat ze eten.
Voornamelijk maïs, zo laat Harry
Boot zien als hij een handje voer
uit de bak haalt. Maar wie goed
kijkt ziet ook geplette tarwekorrels
en hooi in het mengsel.
„Alles komt van ons eigen land",
zegt Harry trots. „En de mest van
de koeien wordt ook weer ge
bruikt om de gewassen te laten
groeien. Zo is het cirkeltje mooi
rond", zegt hij.
Over alles wat niet te zien is, ver
telt Harry graag. „We fokken ook
zelf, uiteindelijk willen we daarin
zelfvoorzienend zijn. Nu kopen
we nog elk jaar jonge dieren erbij,
afkomstig van natuurgebieden uit
het oosten van het land."
Per week gaan twee koeien naar
het slachthuis in Sint Annaland.
„We brengen ze zelf, zodat ze geen
stress ondervinden."
Op het boerenbedrijf tussen Kerk
werve en Brouwershaven zijn de
taken goed verdeeld. Harry doet
de winkel, broer Pieter is verant
woordelijk voor de dieren en de
akkerbouw. Het is echter de combi
natie waardoor veel mensen al ja
ren trouwe klant zijn bij de vlees-
boerderij. „We hebben zelfs klan
ten uit Dordrecht. Die maken er
meteen een uitje van." De winkel
is ruim tien jaar geleden door de
ouders van Harry en Pieter begon
nen. In een kleine ruimte, die nu
in gebruik is als keuken, stonden
vriezers met een paar soorten
vlees. De winkel van nu lijkt in
niets meer op het verkooppunt
van rond de eeuwwisseling. Behal
ve rundvlees ligt er ook kip en var
kensvlees in de schappen. Ook is