4l ZeeimA SireefcjeétmAtn. dinsdag 15 november 2011 -ff «V 118111901 i UUIHIIIill! 112782 Aardappelteelt in Zeeland is al eeuwenoud. Vooral de bintjes zijn favoriet. Dit oude ras is voor alles te gebruiken. De lichtgele, niet al te bloe- mige pieper is geschikt als tafelaardappel en kan ook als friet gebakken worden. Zeeuwse bintjes, je ziet het wel eens staan op het menu bij restaurants. Als waren ze een beschermd, streekge bonden product. Maar, hoe Zeeuws zijn deze smakelijke knollen eigenlijk? Op het aangeveegde erf van landbouwbedrijf Van Hijfte in IJzendijke hangt de sterke geur van vochtige aarde. Houten kuubskisten staan hoog opgetast naast de schuur. De komende weken zullen miljoe nen pootaardappelen in deze kratten hun weg vinden naar boeren die piepers verbouwen voor de consumptie. In de schuur rammelt een enorme aardappelsorteermachine die de knol len op diameter sorteert. Allereerst brengt een transportband de aardappelen op minstens vijf meter hoogte. Van daaruit rollen ze op een aantal zeven die boven elkaar heen en weer bewegen. De zeefmaten zijn van boven naar beneden steeds een slag kleiner. Op elke zeef blijven aardappelen achter. Die gaan samen in een kist. Maar eerst nog buigen een paar mannen zich erover. Met de hand halen ze takjes en steentjes weg en ook de exemplaren met rotte plekjes of onvolkomenheden pikken ze er tussenuit. Wat overblijft is een kist vol prachtig gesorteerde pootaardappeltjes. „Een aardappel legt heel wat meters af voordat hij in de juiste kist belandt", zegt Jeroen. „Aardappe len met een kleine diameter zijn geschikt voor lichte grond. De grotere gaan in zwaardere grond." Jeroen beheerst de kunst van het aardappel- kweken. Samen met zijn broer Alex runt hij het familiebedrijf waar sinds 1920 aardappelen worden gekweekt op ongeveer honderd hec tare grond. „Mijn opa was een van de eerste boeren in Zeeuws-Vlaanderen die begon met pootgoed. Ook bintjes. Die verbouwen we al honderd jaar." Ook Zeeuwse bintjes? „Die bestaan niet", zegt Jeroen. „Sterker nog: het bintje is gekweekt door een Fries." Hoe zit dat dan? Komelis Lieuwes de Vries werd in 1825 geboren. Tot zijn eenentwintigste werkte hij op de boerderij. Daarna ging hij voor onderwijzer studeren. In 1894 haalde hij zijn landbouwakte en in 1901 de tuinbouw- akte. In opdracht van de Friesche Maatschappij van Landbouw verrichte hij kweekwerk. Maar liefst 150 rassen kweekte hij. De succesvolste aardappel was het bintje, in 1905 uit een krui sing van Munstersen met Fransen gekweekt. In 1910 kwam het aardappeltje voor het eerst in de handel. De Vries, die ook hoofdonder wijzer was op de lagere school in Suameer, noemde alle rassen naar voornamen van kin deren uit het dorp. Zo noemde hij het bintje naar de toen 17 jaar oude Bintje Jansma. Het bintje is dus niet Zeeuws. „Maar het is wel een oud ras dat ondanks de concurrentie van betere, nieuwere rassen nog steeds bestaat", zegt Jeroen. „Het sterke ervan is dat je dit soort overal voor kunt gebruiken. Ik denk dat de helft van de aardappelen die in Zeeland worden verbouwd, bintjes zijn. Het is een echte kleiaardappel. Als bintjes op zwaardere grond groeien, moeten ze meer hun best doen en krijgen ze een sterke celstructuur. Daardoor zijn bintjes goed te bewaren. Maar prijstech- nisch is het verbouwen van bintjes iets minder aantrekkelijk. Het is geen aardappel waarmee je contracten afsluit met bijvoorbeeld een fritesfabriek. Hij is namelijk niet voor een bepaald doel gekweekt; voor chips is de vorm niet ideaal, voor frieten het ene jaar wel en het andere jaar niet. Heb je een aardappelras dat wel altijd goed van vorm is voor bijvoorbeeld de chipsindustrie, dan brengt hij meer op. Maar, ondanks warme zomers en veel nattig heid in het najaar doen bintjes het altijd. Het bintje overleeft alle crises." Elian van't Westeinde Zeeland is een belangrijk gebied voor de aardappelteelt. In 2011 hebben Zeeuwse akker bouwers ruim 1/5 van alle consumptieaardap pelen in Nederland geteeld. We eten jaarlijks gemiddeld 80 kilo aardappelen per persoon. Vijftig kilo daarvan verwerken we zeifin onze keuken. De rest eten we als friet, chips of anderszins.* Tholen staat bekend om de primeurteelt, de vroege aardappelen zoals Dore, Première en Frieslanden Deze aardappelen gaan onder de hamer op de veiling in Sint Annaland. Specifiek Zeeuwse rassen zijn er niet. Vroeger was het bintje de belangrijkste aardappel die in Zeeland werd geteeld. Tegenwoordig is zijn plaats ingenomen door allerlei verbeterde ras sen. Voor elke toepassing is er wel een aardap pel gekweekt. Zo kennen we frietaardappelen, vastkokende aardappelen, of aardappelen om puree van te maken. De grond in Zeeland is heel geschikt voor aard appelen, hoewel akkerbouwers steeds meer te kampen hebben met verzilting. Beregenen met zoet water is nauwelijks mogelijk. Om een aardappelras te vinden dat wel op zilte grond gedijt, zijn de afgelopen drie jaar proeven gedaan met de zouttolerantie van verschil lende aardappelrassen. De resultaten wijzen op een duidelijk verschil, het ene aardappeltje kan er beter tegen dan het andere, maar het is nog te vroeg voor een oordeel. Daar zijn meer resultaten voor nodig. Leiden deze proeven ooit nog eens tot onze eigen streekgebonden aardappel? Wie weet. *Bron: Guiljam van der Schelde, sectorspecia list akkerbouw ZLTO Jeroen van Hijfte bij het sorteren van de aardappelen, foto's Lex de Meester

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 36