in Terneuzen
uit15
Beoordeling
donderdag 10 november 2011
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
Prijs-kwaliteit
Kaart kan wel wat creatiever. Toch:
lekker eten voor een redelijke prijs.
We betaalden 65 euro voor twee.
Bediening
Gemoedelijk en attent; gasten voelen
zich meteen thuis.
Entourage
Huiskamersfeer op een mooi plekje in
Terneuzen: de tafels staan wat dicht
op elkaar.
Conclusie: Een prima en betaalbaar
nieuw adres dat een aanvulling is op
het bescheiden restaurantaanbod in
Terneuzen.
Een beetje wantrouwig
word ik er wel van:
een restaurant dat zich
De Zeeuwse Hoek
noemt, dat een websi
te heeft die behangen is met
Zeeuws vlaggen, en een menu
kaart voert waar 'zapas', Zeeuw
se tapas op staan. Maar vooroor
delen zijn er tenslotte om dap
per te overwinnen, dus stappen
we op een mooie herfstavond
het restaurant aan de Blokken
in Terneuzen binnen.
De Zeeuwse Hoek opende afgelo
pen zomer en het restaurant is nu
al populair in Terneuzen: we heb
ben twee keer een poging gedaan
om te reserveren en op beide avon
den was er geen plaats meer. Nu
het eindelijk is gelukt zijn we veel
te vroeg; de zaak is vroeg op de
avond nog leeg. In het restaurant
kunnen ongeveer dertig mensen
terecht. En die zitten er later op de
avond ook allemaal.
Het interieur is een verrassende
combinatie van oud en nieuw: aan
de ene kant van de ruimte een
strakke spiegelwand en strak mo
dem hout, aan de andere kant een
prachtige bar op leeftijd met hippe
lampen er boven. Die houten bar
is nog uit 1941, vertelt eigenaar Pa
trick de Letter na het eten. Er zit
zelfs nog een kogelgat in uit 1942.
In het deel van het restaurant
waar de bar staat, was vroeger een
café. In het andere deel zat een
kapperszaak.
We zitten aan donkerbruine tafel
tjes op heerlijk zachte grijsfluwe
len stoelen. Op tafel liggen paarse
lopers, die mooi afstemmen met
de paarse bloesjes van het perso
neel. We hebben een tafel aan het
raam en kijken op de Oostkolk en
het bruggetje over het water: een
idyllisch stukje Terneuzen. De ta
fels staan erg dicht op elkaar, wat
wij eigenlijk wel gezellig vinden:
er ontstaat bijna vanzelf een huis
kamersfeer en dat komt ook door
de gastheer, die zijn vaste klanten
met een heerlijke Zeeuws-Vlaam-
se tongval een hartelijk 'eet smake
lijk eej' toewenst.
We maken het de bediening moei
lijk, want één van ons is vegetariër
en ook nog eens allergisch voor
brood. Als hoofdgerecht is er al
leen een vegetarische maaltijdsala
de, krijgen we aanvankelijk te ho
ren. Na een praatje in de keuken
meldt de serveerster dat er toch
een echt vegetarisch hoofdgerecht
is: gevulde portobello. Vegetari
sche voorgerechten zijn er niet: of
het moet ciabatta met aioli zijn.
foto's Mark Neelemans
eten. Het vlees is goed zacht en lek
ker gekruid: een beetje zoet, met
toch een heel klein zuurtje. Vol
gens de menukaart is het vlees ge
gaard in 'Zeeuws abdijbier'. Dat ne
men we dan maar aan. Ernaast ligt
een combinatie van gestoomde
venkel, snijboon, wortel, asperge
en een smakelijke truffelaardappel.
De groente is beetgaar en er is ge
lukkig verder niks mee gedaan: dat
is lekker naast het gekruide stoof
vlees. De schaal zelfgesneden frie
tjes is heerlijk en gaat helemaal op.
Intussen heb ik eigenlijk - afgezien
van dat abdijbier in mijn stoof
vlees - nog niets gegeten wat je
Zeeuws zou kunnen noemen, reali
seer ik me. Maar dat wordt bij het
nagerecht anders: op de kaart
staan onder meer lasagne van
Zeeuwse bolus met vanilleijs en
een combinatie met babbelaarijs,
Zeeuwse wafel en boluslikeur. Ik
kies voor heerlijk warme peren
met Zeeuws kaneelijs en rood
fruit en een kletskop: een overda
dig dessert.
Mijn gezelschap houdt het op kof
fie. Met een bolusbonbon. Dat dan
weer wel. En die is speciaal voor
de Zeeuwse hoek gemaakt, wordt
ons verteld. Echt Zeeuws.
De Zeeuwse Hoek, De Blokken 1
4531 CN, Terneuzen. Telefoon: 0115-
691563. www.dezeeuwsehoek.nl.
Geopend van dinsdag tot en met
zaterdag van 11.00 tot 10.00 uur; op
zondag van 15.00-22.00 uur.
Maandag gesloten. De Zeeuwse Hoek
is minder geschikt voor mensen die in
een rolstoel zitten.
Huiskamersfeer bij de Zeeuwse Hoek in Terneuzen.
En dat kan niet, vanwege de aller
gie: we kiezen voor een schaaltje
olijven om de honger te stillen.
We krijgen mosseltjes in het zuur
van het huis, ingelegd met knappe
rige groente: ze smaken friszuur:
lekker. Daarna krijg ik wildbouil
lon met kruidenflensjes en bospad
destoelen. De bouillon is sterk en
kruidig, maar het is jammer dat de
paddenstoelen die in de bouillon
zitten een beetje taai en bitter zijn.
De portobello, een grote padden
stoelensoort, is gevuld met een
dun laagje pesto, zoete gegrilde ro
de paprika en twee plakken - net
iets te dikke - geitenkaas. „Een su-
perlekkere combinatie", klinkt het
tevreden aan de overkant van de
tafel: de portobello heeft een lek
ker grillsmaakje en is goed gaar,
nog wat stevig.
Mijn runderstoof zit in een mini-
braadpannetje: leuk voor het oog,
maar een tikje onhandig om uit te
Patrick de Letter, chefkok Dannie Schuerman en Xandra ten Kleij.