in Terneuzen uit15 Beoordeling donderdag 10 november 2011 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse Prijs-kwaliteit Kaart kan wel wat creatiever. Toch: lekker eten voor een redelijke prijs. We betaalden 65 euro voor twee. Bediening Gemoedelijk en attent; gasten voelen zich meteen thuis. Entourage Huiskamersfeer op een mooi plekje in Terneuzen: de tafels staan wat dicht op elkaar. Conclusie: Een prima en betaalbaar nieuw adres dat een aanvulling is op het bescheiden restaurantaanbod in Terneuzen. Een beetje wantrouwig word ik er wel van: een restaurant dat zich De Zeeuwse Hoek noemt, dat een websi te heeft die behangen is met Zeeuws vlaggen, en een menu kaart voert waar 'zapas', Zeeuw se tapas op staan. Maar vooroor delen zijn er tenslotte om dap per te overwinnen, dus stappen we op een mooie herfstavond het restaurant aan de Blokken in Terneuzen binnen. De Zeeuwse Hoek opende afgelo pen zomer en het restaurant is nu al populair in Terneuzen: we heb ben twee keer een poging gedaan om te reserveren en op beide avon den was er geen plaats meer. Nu het eindelijk is gelukt zijn we veel te vroeg; de zaak is vroeg op de avond nog leeg. In het restaurant kunnen ongeveer dertig mensen terecht. En die zitten er later op de avond ook allemaal. Het interieur is een verrassende combinatie van oud en nieuw: aan de ene kant van de ruimte een strakke spiegelwand en strak mo dem hout, aan de andere kant een prachtige bar op leeftijd met hippe lampen er boven. Die houten bar is nog uit 1941, vertelt eigenaar Pa trick de Letter na het eten. Er zit zelfs nog een kogelgat in uit 1942. In het deel van het restaurant waar de bar staat, was vroeger een café. In het andere deel zat een kapperszaak. We zitten aan donkerbruine tafel tjes op heerlijk zachte grijsfluwe len stoelen. Op tafel liggen paarse lopers, die mooi afstemmen met de paarse bloesjes van het perso neel. We hebben een tafel aan het raam en kijken op de Oostkolk en het bruggetje over het water: een idyllisch stukje Terneuzen. De ta fels staan erg dicht op elkaar, wat wij eigenlijk wel gezellig vinden: er ontstaat bijna vanzelf een huis kamersfeer en dat komt ook door de gastheer, die zijn vaste klanten met een heerlijke Zeeuws-Vlaam- se tongval een hartelijk 'eet smake lijk eej' toewenst. We maken het de bediening moei lijk, want één van ons is vegetariër en ook nog eens allergisch voor brood. Als hoofdgerecht is er al leen een vegetarische maaltijdsala de, krijgen we aanvankelijk te ho ren. Na een praatje in de keuken meldt de serveerster dat er toch een echt vegetarisch hoofdgerecht is: gevulde portobello. Vegetari sche voorgerechten zijn er niet: of het moet ciabatta met aioli zijn. foto's Mark Neelemans eten. Het vlees is goed zacht en lek ker gekruid: een beetje zoet, met toch een heel klein zuurtje. Vol gens de menukaart is het vlees ge gaard in 'Zeeuws abdijbier'. Dat ne men we dan maar aan. Ernaast ligt een combinatie van gestoomde venkel, snijboon, wortel, asperge en een smakelijke truffelaardappel. De groente is beetgaar en er is ge lukkig verder niks mee gedaan: dat is lekker naast het gekruide stoof vlees. De schaal zelfgesneden frie tjes is heerlijk en gaat helemaal op. Intussen heb ik eigenlijk - afgezien van dat abdijbier in mijn stoof vlees - nog niets gegeten wat je Zeeuws zou kunnen noemen, reali seer ik me. Maar dat wordt bij het nagerecht anders: op de kaart staan onder meer lasagne van Zeeuwse bolus met vanilleijs en een combinatie met babbelaarijs, Zeeuwse wafel en boluslikeur. Ik kies voor heerlijk warme peren met Zeeuws kaneelijs en rood fruit en een kletskop: een overda dig dessert. Mijn gezelschap houdt het op kof fie. Met een bolusbonbon. Dat dan weer wel. En die is speciaal voor de Zeeuwse hoek gemaakt, wordt ons verteld. Echt Zeeuws. De Zeeuwse Hoek, De Blokken 1 4531 CN, Terneuzen. Telefoon: 0115- 691563. www.dezeeuwsehoek.nl. Geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 10.00 uur; op zondag van 15.00-22.00 uur. Maandag gesloten. De Zeeuwse Hoek is minder geschikt voor mensen die in een rolstoel zitten. Huiskamersfeer bij de Zeeuwse Hoek in Terneuzen. En dat kan niet, vanwege de aller gie: we kiezen voor een schaaltje olijven om de honger te stillen. We krijgen mosseltjes in het zuur van het huis, ingelegd met knappe rige groente: ze smaken friszuur: lekker. Daarna krijg ik wildbouil lon met kruidenflensjes en bospad destoelen. De bouillon is sterk en kruidig, maar het is jammer dat de paddenstoelen die in de bouillon zitten een beetje taai en bitter zijn. De portobello, een grote padden stoelensoort, is gevuld met een dun laagje pesto, zoete gegrilde ro de paprika en twee plakken - net iets te dikke - geitenkaas. „Een su- perlekkere combinatie", klinkt het tevreden aan de overkant van de tafel: de portobello heeft een lek ker grillsmaakje en is goed gaar, nog wat stevig. Mijn runderstoof zit in een mini- braadpannetje: leuk voor het oog, maar een tikje onhandig om uit te Patrick de Letter, chefkok Dannie Schuerman en Xandra ten Kleij.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 85