2 Xe&wtAKe Vitrei Hier groeit iuv Zeeuwse I/leyei dinsdag 8 november 2011 Een handvol jonge agrariërs, molenaars en bakkers brengt begin jaren negentig Zeeuwse Vlegel op de markt. Een brood gebakken van een in Zeeland milieuvriendelijk geteelde tarwe. Het blijkt een succes. Twintig jaar later heeft Zeeuwse Vlegel verschillende producten op de markt en is het volgens de initiatiefnemers tijd dat een volgende generatie het stokje overneemt. Zeeuwse Vlegel is een erkend streekproduct. Dat wil zeggen dat het wordt geproduceerd in een duidelijk omschreven gebied. In dit geval in Zeeland. Ook de grondstoffen komen uit de streek. De boeren die de specifieke rassen verbouwen, houden zelf na elk oogst een deel van de korrels achter. Dat restant is het zaaigoed voor het volgende seizoen. Een ander criterium voor het keurmerk is dat de grondstoffen in de streek worden verwerkt. Molenaars in Zierikzee en Wolphaartsdijk malen de baktarwe en vrijwel de meeste bakkers bakken Zeeuwse Vlegel. Zij krijgen van de molenaar per zak meel vijftig ouweltjes. Zit dit keurmerk op het brood, dan is het echt een Zeeuwse Vlegel. Onafhankelijke keuringsdienst NAK-AGRO controleert de teelt. Meer over producten en recepten via www.zeeuwsevlegel.nl.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 58