2
Xe&wtAKe Vitrei
Hier groeit iuv Zeeuwse I/leyei
dinsdag 8 november 2011
Een handvol jonge agrariërs, molenaars en bakkers brengt
begin jaren negentig Zeeuwse Vlegel op de markt. Een
brood gebakken van een in Zeeland milieuvriendelijk
geteelde tarwe. Het blijkt een succes. Twintig jaar later
heeft Zeeuwse Vlegel verschillende producten op de markt
en is het volgens de initiatiefnemers tijd dat een volgende
generatie het stokje overneemt.
Zeeuwse Vlegel is een erkend streekproduct. Dat wil zeggen dat het wordt geproduceerd in
een duidelijk omschreven gebied. In dit geval in Zeeland. Ook de grondstoffen komen uit de
streek. De boeren die de specifieke rassen verbouwen, houden zelf na elk oogst een deel van de
korrels achter. Dat restant is het zaaigoed voor het volgende seizoen. Een ander criterium voor
het keurmerk is dat de grondstoffen in de streek worden verwerkt. Molenaars in Zierikzee en
Wolphaartsdijk malen de baktarwe en vrijwel de meeste bakkers bakken Zeeuwse Vlegel. Zij
krijgen van de molenaar per zak meel vijftig ouweltjes. Zit dit keurmerk op het brood, dan is het
echt een Zeeuwse Vlegel. Onafhankelijke keuringsdienst NAK-AGRO controleert de teelt.
Meer over producten en recepten via www.zeeuwsevlegel.nl.