'Je bent best tevreden en dan
141 zeeland
Mars trok
ruim 1400
wandelaars
Vrijwilligers museum maken fries
In het RTL televisieprogramma Topchef strijden deze
week iedere werkdag acht Zeeuwse hobbykoks en
chef-koks tegen elkaar om een plaatsje in de halve finale.
Man zwaar
mishandeld
Aanhouding wegens drugsbezit
almanak
Crea
maandag 7 november 2011
HOOFDPLAAT - De Canadese Bevrij
dingsmars rond 1 november is ie
der jaar weer voor veel wandelaars
de afsluiting van het wandelsei
zoen. Van Hoofdplaat naar Knok-
ke, een wandeling van 33 kilome
ter voor getrainde lopers, maar
ook voor veel amateurwandelaars.
Grote groepen vrienden, familie,
collega's staan zondag al ruim
voor acht uur in Hoofdplaat te
trappelen om weg te kunnen. Som
migen hebben helpers die het
stempelen van de kaarten voor
hun rekening nemen. Want de
deelnemers houden niet van on
derbrekingen. Na Hoofdplaat is de
eerste grote halte aan de Oranje-
dijk, kopje koffie en verder naar de
snert in Oostburg. „Nu komt het
lange stuk richting Terhofstede
over Zuidzande," weet Guust, een
ervaren loper. „Veel lopers vinden
dit het zwaarste stuk."
In de D'Ouwe Schoole in Re-
tranchement wordt gewacht op
achterblijvers en dan gaat het ver
der richting Knokke. Opluchting
bij veel nieuwkomers bij de aan
blik van uitspanning Moeder Sis-
ka, maar ervaren lopers weten dat
het nog zwaar wordt. Het lange,
lange stuk over de Avenue Lip
pens loopt vrijwel iedereen op de
automatische piloot. Iedereen
denkt dan vooral aan de laatste
stempel en het eerste pilsje. In to
taal liepen zondag 1427 wandelaars
mee met deze 38e editie.
TOPCHEF
door Eugène Verstraeten
TT e vindt dat je aardig kunt ko-
I ken. Best tevreden serveer je
I het gerecht, waarvan je denkt
I dat je net een topprestatie
J hebt neergezet, uit voor de
gastromische neuzen van de kriti
sche chefs. Die je dan even later
keihard terug op je plaats zetten.
Te lang gebakken, te kort gekookt,
te weinig gekruid, niet te eten, ge
woonweg 'vies', luidt het ontnuch
terende commentaar. De televi
siekijkers gniffelen thuis voor de
buis, meester-kok Robert Kranen
borg en chef-kok Julius Jaspers
zijn weer aardig op dreef
Het programma Topchef gaat deze
keer sinds eind augustus het hele
land door. Uit iedere provincie
strijden telkens acht professionele
en hobbykoks tegen elkaar achter
het fornuis. Degene die in de lan
delijk finale het beste goochelt
met potten en pannen mag zich
straks topchef noemen en strijkt
een hoofdprijs van 25.000 euro op.
Vanaf vandaag zien we deze week
iedere werkdag de koks uit Zee
land zich uitsloven om bij het kriti
sche duo Kranenborg en Jaspers in
een goed blaadje te komen.
Een van de amateurkoks die mee
doen is Niels Koster (21) uit West-
dorpe. Staat al achter het fornuis
vanaf zijn twaalfde. Koken is zijn
passie, maar hij heeft geen ambi
ties om er zijn beroep van te ma
ken. Hij loopt stage bij Nobus Ad
vocaten in Terneuzen en mikt op
een juridische carrière. Niels
kwam door de Zeeuwse voorron
de, waaraan zo'n tachtig koks, of
mensen die denken dat ze dat zijn,
meededen.
De opnamen zijn achter de rug,
maar er mag natuurlijk nog niets
verklapt worden. „Het was wel
een hele ervaring", zegt Niels. „Uit
eindelijk heeft het weinig met ko
ken te maken, maar vooral met te
levisie maken. Natuurlijk, je moet
wel die opdrachten koken. Sommi
ge gerechten doen de chefs voor,
andere moet je zelf ontdekken
met typisch Zeeuwse producten."
Niels ging op z'n twaalfde met zijn
stiefvader al op kookles in Zelzate
en werd besmet met het kookvi-
rus. Hij kookt de sterren van de he
mel, maar heeft nog nooit in een
sterrenrestaurant gegeten. „Dat
laat mijn studentenbudget niet
toe."
Om een centje bij te verdienen
staat Niels in de zomervakantie in
de keuken bij camping Welgelegen
in Cadzand-Bad. Niels: „Achteraf
vond ik Topchef wel leuk, maar als
je daar staat voel je je wel een beet
je te kakken gezet. Ze zeggen ge
woon dat het vies is, Het was stres
sen, omdat je zo weinig tijd had
had."
Dat vindt ook Yannick Ma-
hu (25), in het dagelijks le
ven chef-kok van de Pe
trus 8c Paulushoeve in Lamswaar-
de. Hij gaf zich eigenlijk op voor
'Wie is de chef?', een ander kook-
programma, maar werd gevraagd
HULST - In het park tussen de
Leeghwaterstraat en de Kievit
straat in Hulst is zaterdag rond
8.45 uur een 18-jarige man uit
Hulst aangehouden wegens zware
mishandeling. De man wordt er
van verdacht in de nacht van vrij
dag op zaterdag, in de binnenstad
van Hulst, een 18-jarige man uit
België met een glas in zijn gezicht
te hebben geslagen, zonder duide
lijke aanleiding. Het slachtoffer is
in het ziekenhuis behandeld aan
verwondingen aan zijn hoofd. De
verdachte had al een ontzegging
voor de binnenstad van Hulst. -
Hobbykok Niels Koster uit Westdorpe zweert bij superverse ingrediënten en vangt zijn verse vis gewoon zelf.
maak het liefst gerechten die je niet elke dag kookt." foto Mark Neelemans
iH69^9SBBBËaBH8S&38£K
voor Topchef Moedig van Yan
nick, want zo steek je wel je nek
uit. „Ik zag het als een kans en een
leuke uitdaging", zegt Yannick, die
uiteraard niets over de afloop van
dit avontuur mag verklappen. „Ik
vond het wel veel strenger dan ver
wacht. De smaak van de twee
chef-koks is heel anders dan die
van jezelf Bovendien, je staat in
een vreemde omgeving, je moet al
les zoeken en je staat natuurlijk on
der een enorme tijdsdruk. Er lig
gen wat producten en dan moet je
als kok aan de slag. Je heb maar
een paar minuten tijd om iets te
verzinnen."
Yannick: „Je maakt tijdens de op
namen alle facetten van het leven
mee: teleurstelling, blijdschap, ver
driet, boosheid, het is slopend."
En dat vijf dagen lang van 8.30 uur
's morgens tot 20.00 uur 's avonds.
„Ik denk dat je met de chefs Kra
nenborg en Jaspers gezellig een
biertje aan de bar kunt drinken.
Dan zijn ze best aardig. Maar als
de camera's aan gaan..."
Topchef
Het programma Topchef is iedere
werkdag om 19.00 uur te zien bij
RTL 5. De herhaling is de andere
dag telkens om 13.00 uur te bekij
ken bij RTL4.
Aan de grootste kookwedstrijd van
Nederland doen in totaal 96 profes
sionele en amateurskoks mee uit al
le provincies.
Vanaf vandaag zijn de 8 Zeeuwse
deelnemende koks te zien.
Uiteindelijk komen er 24 kandida
ten in de halve finale.
De finaleweek is op televisie te
volgen van maandag 21 tot en met
vrijdag 25 november.
De 'topchefs' worden beoordeeld
door meester-kok Robert Kranen
borg en chef-kok Julius Jaspers en
een aantal gastchefs.
De winnaar mag zich Topchef
noemen en gaat met een
hoofdprijs van 25.000 euro naar
huis.
HULST - Aan het Stationsplein in
Hulst is vrijdagavond een 18-jarige
man uit de gemeente Hulst aange
houden.
Bij een controle bleek dat de man
een dealershoeveelheid softdrugs
bij zich had. Ook in zijn woning
zijn softdrugs aangetroffen. De
man is in verzekering gesteld en
wordt dinsdag voorgeleid.
Tip? redactie@pzc.nl
Met zijn zessen betraden ze de
coupé. Goed bewaarde dames in op
perbeste stemming. Ze hadden een
dagje creabeurs genoten en aan het
geluidsniveau te horen was er voor,
tijdens of na de activiteit duidelijk
ook nog tijd geweest om de inwendi
ge mens met iets vloeibaars te verster
ken.
Eén van hen voerde het hoogste
woord en liet de hele coupé meegenie
ten. Ze merkte de stijgende irritatie
en besloot dat de aanval de beste ver
dediging zou zijn. Haar stem schal
de: Ja sorry mensen, ik heb last van
ouderdoms-adhd."
Zelfkennis, een mooie zaak.
Maar de meeste medereizigers waren
NS dankbaar geweest voor een stilte
coupé.
BRESKENS - Een fries aan een ge
bouw kennen we vooral uit de
oudheid. Binnenkort is een uitge
breide verhalende fries ook te zien
in het visserijmuseum van Bres-
kens. Zaterdag maakten de mu-
seumvrijwilligers tijdens het jaar
lijkse uitstapje zo'n kunstwerk on
der leiding van beeldend kunste
naar Theo Jordaans. Iedereen had
opdracht gekregen foto's of kran
ten over Breskens en de visserij
mee te brengen. Met zeildoek, ko
pieermachines, touw, grote kope
ren ringen en een lamineerappa-
raat werd min of meer handig de
hele namiddag gewerkt. Theo was
tevreden over de inzet en het en
thousiasme van iedereen. Binnen
kort hangt in een van de zalen van
het museum een echte fries.
Theo Jordans (I) helpt met maken van kunstwerken. foto Mark Neelemans