in Zierikzee uit 115 Najaarsdiner met Slow Food Zeeland donderdag 3 november 2011 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit: Het driegangen 'crisismenu' van 17,50 euro is scherp geprijsd. Entourage: Het prototype van een bruin eetcafé Bediening: serieus en vriendelijk Horen, zien en ruiken: Eetcafé de Banjaard ligt aan de bedrij vige haven. Conclusie: Een informeel eetcafé als leuke ontmoetingsplek, waar je jezelf geen nummer voelt. De keuken is niet hoogdravend, maar mag er zijn. Ja! Twee mannen veren van hun barkruk omhoog. Ajax, hun dub, heeft gescoord te gen Roda JC. We zijn in eet café de Banjaard in Zierikzee, een bruine kroeg, waar ook ge geten kan worden en waar de te levisie op de sportzender staat. Zonder geluid. Gelukkig maar, want Doe MaarRadar Love van de Golden Earring of reggae 'music' klinkt toch beter bij een cafémaaltijd dan de opgewon den stem van de voetbalcom mentator. Als je aan een bruine kroeg denkt, zoals bruine kroegen ooit bedoeld zijn, dan zie je de Banjaard voor je. Warme, donkere kleuren, houten tafels en stoeltjes en een planken vloer. Een grote bar domineert de zaak. long en oud komt er én sportlief hebbers en -haters. Het is ook zo'n eetcafé waar je nooit alleen aan een tafeltje hoeft te zitten. De meeste eters zitten in het ach terste gedeelte van de zaak, op een verhoging. Maar daar zitten we iets te veel op de lip van een paar buren. We mogen kiezen en gaan aan een knus tafeltje voorin de zaak zitten. In warmere tijden zal het leuke terras vast goedbezet zijn. We verlangen nu alweer naar de zomer. De menukaart verrast niet echt. Met schnitzels, varkenshaasjes, steaks, mosselen, 'vlees noch vis' en spareribs. We gaan voor de laat ste twee, spareribs en als tegenhan ger van het overdadige vleesge recht een vegetarische schotel die als onderdeel van het driegangen 'crisismenu' (17,50 euro) wordt aan geboden. Vooraf kiezen we voor 'het vegeta risch plateau (9,75 euro)' van de kaart en mijn partner een carpac cio zalm (11,25 euro) met kapper tjes. De mannen op de barkruk zijn in middels voor de tweede keer opge sprongen. Ajax loopt uit en het moet gek gaan wil Ajax niet win nen, begrijpen we. Het is een gezellig café, waar je heel gemakkelijk met je buurman in gesprek komt. De juichende mannen vertellen dat het vorige week nog leuker en drukker was toen Ajax en Feyenoord tegenover elkaar stonden. Vreemd, er zijn heel veel mensen binnen, maar onrustig is het nooit De sfeer is uitstekend, nu het eten nog. Het vegetarische voorgerecht is geen echte hoogvlieger. Het be staat uit gefrituurde kaasbolletjes, een 'cakeje' van groenten en gei tenkaas en een quiche. De kokkin, Simone van Tiggelhoven, zegt dat alleen de quiche met mozzarella en tomaat van eigen hand is. Die smaakt dan ook meteen het beste van de drie hapjes. Bij de voorgerechten worden knap perige broodjes en smeerseltjes van tapenade, kruidenboter en roomboter geserveerd. Ze zijn niet zuinig met de gerookte zalm. Het is een gemakkelijke, maar lekkere, eerlijke binnenkomer. Dan de spareribs (16,75 euro). Die zijn verrukkelijk. Sappig vlees, dat perfect zoet gekruid is. Het vlees valt van de botjes, maar is niet drooggebakken. Een pluim voor de kokkin. De frites zijn goed drooggebakken. lammer dat de kokkin niet haar ei gen zin heeft doorgezet om ook warme groenten bij de hoofdge rechten te serveren. „Onze gasten De Banjaard ligt mooi aan de haven in Zierikzee. foto Dirk Jan Gjeltema vinden dat het eetcafé dan te veel op een restaurant gaat lijken. Boon tjes of gewokte groenten blijven liggen." We doen het met een salade, die weliswaar lekkere geroosterde pijn boompitten en frisse veldsla bevat, maar het is wel een obligaat bijge recht. De vegetarische lasagna was machtig, maar goed op smaak ge bracht. Het krokante korstje kaas erg smakelijk. Het eetcafé is een topper in zijn soort. Authentiek, met een vrien delijke en attente bediening. Aan het eten is aandacht besteed. Dit is zo'n zaak waarvan je vrolijk wordt. Eetcafé de Banjaard, Nieuwe haven 23, 4301 DJ Zierikzee. tel: 0111-412528. www.eetcafedebanjaard.nl HEINKENSZAND - Voor het diner van Slow Food Zeeland, zaterdag 12 november, vanaf 16.30 uur, zijn nog een paar plaatsen vrij. Er wordt gekookt in de keuken van het Culinaire Gilde in Heinkens- zand. De leden van het gilde staan de deelnemers bij met tips en trucs. Er wordt gekookt met Zeeuwse seizoensproducten. De kosten voor het 7-gangen diner zijn 40 euro voor leden en 45 euro voor niet-leden, exclusief drankjes. Mail naar zeeland@slowfood.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 75