in Zierikzee
uit 115
Najaarsdiner met
Slow Food Zeeland
donderdag 3 november 2011
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Het driegangen 'crisismenu' van
17,50 euro is scherp geprijsd.
Entourage:
Het prototype van een bruin eetcafé
Bediening:
serieus en vriendelijk
Horen, zien en ruiken:
Eetcafé de Banjaard ligt aan de bedrij
vige haven.
Conclusie: Een informeel eetcafé als
leuke ontmoetingsplek, waar je jezelf
geen nummer voelt. De keuken is
niet hoogdravend, maar mag er zijn.
Ja! Twee mannen veren van
hun barkruk omhoog. Ajax,
hun dub, heeft gescoord te
gen Roda JC. We zijn in eet
café de Banjaard in Zierikzee,
een bruine kroeg, waar ook ge
geten kan worden en waar de te
levisie op de sportzender staat.
Zonder geluid. Gelukkig maar,
want Doe MaarRadar Love van
de Golden Earring of reggae
'music' klinkt toch beter bij een
cafémaaltijd dan de opgewon
den stem van de voetbalcom
mentator.
Als je aan een bruine kroeg denkt,
zoals bruine kroegen ooit bedoeld
zijn, dan zie je de Banjaard voor je.
Warme, donkere kleuren, houten
tafels en stoeltjes en een planken
vloer. Een grote bar domineert de
zaak.
long en oud komt er én sportlief
hebbers en -haters. Het is ook zo'n
eetcafé waar je nooit alleen aan
een tafeltje hoeft te zitten.
De meeste eters zitten in het ach
terste gedeelte van de zaak, op een
verhoging. Maar daar zitten we
iets te veel op de lip van een paar
buren. We mogen kiezen en gaan
aan een knus tafeltje voorin de
zaak zitten. In warmere tijden zal
het leuke terras vast goedbezet
zijn. We verlangen nu alweer naar
de zomer.
De menukaart verrast niet echt.
Met schnitzels, varkenshaasjes,
steaks, mosselen, 'vlees noch vis'
en spareribs. We gaan voor de laat
ste twee, spareribs en als tegenhan
ger van het overdadige vleesge
recht een vegetarische schotel die
als onderdeel van het driegangen
'crisismenu' (17,50 euro) wordt aan
geboden.
Vooraf kiezen we voor 'het vegeta
risch plateau (9,75 euro)' van de
kaart en mijn partner een carpac
cio zalm (11,25 euro) met kapper
tjes.
De mannen op de barkruk zijn in
middels voor de tweede keer opge
sprongen. Ajax loopt uit en het
moet gek gaan wil Ajax niet win
nen, begrijpen we.
Het is een gezellig café, waar je
heel gemakkelijk met je buurman
in gesprek komt. De juichende
mannen vertellen dat het vorige
week nog leuker en drukker was
toen Ajax en Feyenoord tegenover
elkaar stonden.
Vreemd, er zijn heel veel mensen
binnen, maar onrustig is het
nooit De sfeer is uitstekend, nu
het eten nog.
Het vegetarische voorgerecht is
geen echte hoogvlieger. Het be
staat uit gefrituurde kaasbolletjes,
een 'cakeje' van groenten en gei
tenkaas en een quiche. De kokkin,
Simone van Tiggelhoven, zegt dat
alleen de quiche met mozzarella
en tomaat van eigen hand is. Die
smaakt dan ook meteen het beste
van de drie hapjes.
Bij de voorgerechten worden knap
perige broodjes en smeerseltjes
van tapenade, kruidenboter en
roomboter geserveerd. Ze zijn niet
zuinig met de gerookte zalm. Het
is een gemakkelijke, maar lekkere,
eerlijke binnenkomer.
Dan de spareribs (16,75 euro). Die
zijn verrukkelijk. Sappig vlees, dat
perfect zoet gekruid is. Het vlees
valt van de botjes, maar is niet
drooggebakken. Een pluim voor
de kokkin.
De frites zijn goed drooggebakken.
lammer dat de kokkin niet haar ei
gen zin heeft doorgezet om ook
warme groenten bij de hoofdge
rechten te serveren. „Onze gasten
De Banjaard ligt mooi aan de haven in Zierikzee.
foto Dirk Jan Gjeltema
vinden dat het eetcafé dan te veel
op een restaurant gaat lijken. Boon
tjes of gewokte groenten blijven
liggen."
We doen het met een salade, die
weliswaar lekkere geroosterde pijn
boompitten en frisse veldsla bevat,
maar het is wel een obligaat bijge
recht. De vegetarische lasagna was
machtig, maar goed op smaak ge
bracht. Het krokante korstje kaas
erg smakelijk.
Het eetcafé is een topper in zijn
soort. Authentiek, met een vrien
delijke en attente bediening. Aan
het eten is aandacht besteed. Dit is
zo'n zaak waarvan je vrolijk
wordt.
Eetcafé de Banjaard, Nieuwe haven 23,
4301 DJ Zierikzee. tel: 0111-412528.
www.eetcafedebanjaard.nl
HEINKENSZAND - Voor het diner
van Slow Food Zeeland, zaterdag
12 november, vanaf 16.30 uur, zijn
nog een paar plaatsen vrij. Er
wordt gekookt in de keuken van
het Culinaire Gilde in Heinkens-
zand. De leden van het gilde staan
de deelnemers bij met tips en
trucs. Er wordt gekookt met
Zeeuwse seizoensproducten. De
kosten voor het 7-gangen diner
zijn 40 euro voor leden en 45 euro
voor niet-leden, exclusief drankjes.
Mail naar zeeland@slowfood.nl