Onderzoek RIVM roept Zeeuws wier als dé groente vragen op 261 zeeland Zeeland Refinery KRIMP Zeeuws-Vlamingen ongezonder Omroep Zeeland zendt vanaf maandag 24 uur per dag radio uit donderdag 3 november 2011 Bij beschikking van de Kantonrechter te Terneuzen d.d. 27-10-2011 is Mevr. RL. van den Dop, geboren op 29-06- 1940. wonende te 4417 CA HANS- WEERT aan de Eendracht 1, onder curatele gesteld met benoeming van mr. B. Kwakkenbos, kantoorhoudende te 4481 AW Kloetinge, Julianastraat 2 tot curator. Nathalie de Muynck is Claude Gue- guen opgevolgd als algemeen direc teur van Zeeland Refinery (voor heen Total en Lukoil). Uitleg van de workshop Koken met zeewier. Van zeewier wordt chips gemaakt. door Nadia Berkelder MIDDELBURG - Zijn mensen in Zeeuws-Vlaanderen ongezonder dan in de rest van Nederland? Het RIVM concludeert van wel: de ge zondheid van mensen in de krimp- regio's in Limburg, Groningen en Zeeland zou minder goed zijn dan die van de rest van de Nederlan ders. Klopt dat ook? Vandaag verschijnt een onderzoek van het RIVM naar de gezondheid van mensen in krimpregio's. En wat blijkt? De sterfte in Zeeuws-Vlaanderen is groter, er gaan meer mensen dood aan kan ker en hart- en vaatziekten, het aantal arbeidsongeschikten is gro ter en mensen voelen zich er onge zonder, zegt het RIVM. Althans, als daarbij de samenstel ling van de bevolking niet wordt meegewogen. Gebeurt dat wel, dan blijkt de situatie een stuk min der ernstig, want in Zeeuws-Vlaan deren wonen gewoon meer oude re mensen. En die gaan vaker dood dan jongeren. „De totale sterfte in Zeeuws-Vlaanderen wijkt niet af van de gemiddelde to tale sterfte", stelt het RIVM zelf. Dat komt ook overeen met de le vensverwachting: die is in Sluis bij voorbeeld hoger dan in de rest van het land: 81,2 tegenover 80,1 jaar. Zuid-Limburgers zijn wél echt on gezonder dan andere Nederlan ders, maar Groningers en Zeeuws- Vlamingen niet. Opvallend is dat ze zich wel ongezonder voelen. Twee jaar geleden zei een kwart van de Zeeuws-Vlamingen dat ze zichzelf gezond vonden, tegenover 28 procent van de Nederlanders. Opvallend is dat het verschil in de afgelopen tien jaar is ontstaan: in 2002 vond nog bijna 35 procent van de inwoners van Zeeuws- Vlaanderen dat ze gezond waren; tegenover 33 procent van de Neder landers. Ondanks dat uit de Zeeuws-Vlaam- se gegevens iets anders blijkt, con cludeert het RIVM dat de gezond heid van de bevolking in krimpre gio's minder goed is dan van men sen in de rest van het land. En dat komt niet alleen doordat mensen in krimpregio's ouder zijn: ook een tekort aan banen in de zorg, de afname van het aantal zorgvoor zieningen en de aantasting van de leefomgeving zou een rol kunnen spelen, denkt het RIVM. Bij de GGD Zeeland, de instantie die gegevens bijhoudt over de ge zondheid van de Zeeuwen is niet bekend dat er iets mis is met de ge zondheid van de Zeeuws-Vlamin gen, laat een medewerkster weten. Het RIVM vindt verder onderzoek nodig is om meer te weten te ko men van het effect van bevolkings- krimp op de gezondheid. KORTINGSBON BACH CONCERT Hoop doet Leven Uw voordeel€5 Geen €25 maar €20 Vrijdag 4 november Geerteskerk Kloetinge (Goes) Motetten en Cantates van Bach rondom het levenseinde o.a. Cantate 106: Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit Benefietconcert t.b.v. Hospice Het Clarahofje Goes Inleiding: 19.30 uur, Concert: 20.30 uur Kamerkoor Ars Musica, Orkest: Concerto Barocco Dirigent: Patrick van der Linden www. kamerkoorarsmusica. nl Knip nu uit en beleef dit bijzondere concert Op vertoon van deze bon €5 korting Incl. koffie vooraf en drankje na afloop concert door Edith Ramakers Natuurlijk, iedereen kent zeewier. De stranden liggen er mee bezaaid, er is een zeeboerderij op Schouwen-Duiveland waar vanaf dit voorjaar zeewier wordt ge kweekt. En iedereen weet wel dat zeewier gezond is en gebruikt wordt in de voedingsindustrie, voor puddings, als agar-agar. Ook tandpasta zou zeewier bevatten. Zeewier is verder ook 'iets' Japans en onmisbaar voor sushi's, en dan is zeewier nog in trek bij de vegeta riër als toevoeging in de soep. Tot zover ongeveer reikte mijn in zicht over zeewier. Maar er is veel meer te doen met zeewier, bleek na de kookworkshop Koken met zeewier in kookboerderij Krom- menhoeke, vlakbij Biggekerke. Zeeewier is namelijk ook lekker en voedzaam. Zelfs rauw is hoorn tjeswier na even doorbijten sma- keljk. Zeewier is vooral bijzonder als het de basis vormt voor soep, chips, tapenade en een toetje. Met zeewier is kortom veel meer te doen dan als 'onderlegger' te ge bruiken voor een schaal oesters. „Wij vroegen ons af waarom zee wier al decennia lang in Japan wordt gegeten en hier nog nauwe lijks bekend is", zei Marian Spon gers van de werkgroep Smakelijk Zee(u)wier. „We zijn toen met de Japanse Kyoko Onishi proeverijen gaan organiseren en in feite heeft zij ons de kunst van het koken met eerst Japans zeewier en daar na Zeeuws zeewier bijgebracht." In de Oosterschelde komen alleen ai tweehonderd verschillende soor ten wieren voor. „We zijn ze gaan plukken en daarmee begon de 'cu linaire' ontdekkingstocht van Sma kelijk Zee(u)wier. „Na alle workshops wordt ge vraagd of zeewier te koop is. Men sen willen zelf proberen met wier te koken en daarom denken we dat er een markt voor vers zeewier is", zegt Marieke Hakkesteeg, van de kookboerderij. in gedroogde vorm is er bijvoorbeeld al Algop- lus zeewier te koop, maar de markt voor de 'vers geraapte zee wier' ligt open. Rozemarijn van Gimsel, een van de grotere biologische supermark ten in Rotterdam en deze week ook een van de deelnemers aan de workshop Koken met zeewier, ziet kansen om dit nieuwe product te slijten. „Onze klanten zullen zee wier kopen, zeker als er ook goede recepten ontwikkeld zijn." En daarmee is de werkgroep Sma kelijk Zee(u)wier nu al een jaar of drie bezig. De tijd van het pionieren is voor bij. Zeewierchips bijvoorbeeld is een echte lekkernij. Het 'bekende' knotswier moet een kwartier ge kookt worden en dan in een mari nade gelegd worden van onder an dere soya, diksap, azijn en sesam zaadjes. Na weer een kwartiertje in de oven zijn de slierten knispe- rig hartig. De werkgroep heeft ontdekt dat zeewier goed gecombineerd kan worden met kikkererwten en aard appels. „En dan even de cakejes bakken in een steelpan en je proeft de zilte smaak", zegt Marie ke Hakkesteeg. Zal zeewier ooit in Nederland als een 'gewone groente worden ge zien, zoals bijvoorbeeld in iapan'? Volgens Julia Wald, die betrokken is bij de teelt van Zeeuws zeewier bij de Schelphoek op Schouwen- Duiveland, kan zeewier een ideale aanvulling op onze voeding wor den. „Het is bekend dat zeewier veel hoogwaardige eiwitten bevat, goede mineralen en vitaminen. De wereldbevolking groeit, deze week werd de 7 miljardste baby ge boren. We hebben al kweekwie- ren geoogst en gezien hoe kleine plantjes zeesla in drie maanden zijn uitgegroeid tot flinke, robuus te planten. We moeten de zeewie ren nog wel beter leren kennen." Na deze workshop is het wier, waar ik achteloos voorbijwandel- de, niet meer zoals het was. Ik zie er chips in en zelfs tapenade." OOST-SOUBURG - Omroep Zeeland radio zendt vanaf komende maan dag 7 november 24 uur per dag haar eigen programma's uit. De uitzendingen beginnen die dag om zes uur 's ochtends. Voor de omroep betekent dat een historisch moment, omdat Om roep Zeeland vanaf de start in 1990 in de avond en in de nachtelij ke uren de programma's van Ra dio 1 doorgaf! In de nieuwe programmering wordt het aantal nieuwsuren uitge breid en krijgt de luisteraar twee keer per uur (op het hele en het halve uur) een kort nieuwsover zicht te horen. Door de nieuwsuit zendingen 's ochtend een uur eer der (6 uur) en 's middags een uur eerder te laten beginnen (16 uur) wil de omroep het woon-werkver- keer beter bedienen. Op werkdagen wordt tussen 19 en 6 uur muziek uitgezonden. In de weekends is dat van 19 tot 8 uur. Uit een exploot van gerechtsdeur waarder B.J, Meijering d.d. 28-10-2011 blijkt, dat t.v.v. Mahuko Financierin gen B.V., gevestigd te Amsterdam, ondermeer is gedagvaard ALBERTO WILLEM VERLINDE, geboren op 21-12-1968, zonder bekende woon- of verblijfplaats, ter terechtzitting van de rechtbank te Middelburg van, woensdag 15 februari 2012 te 10.00 uur, gehouden wordend aldaar in het Gerechtsgebouw, Kousteensedijk 2. Bij dit exploot, waarvan A.W. Verlinde voornoemd, een afschrift kan krijgen op één van onderstaande adressen, wordt o.m. geëist veroordeling tot betaling van een som geld. GGN Zeeland Dam 2 Westsingel 132 4331 GJ Middelburg 4461 DR Goes 0118-633008 0113-250925

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 26