3 BummSt Biuten WtreicLyrocLoui: lut ZeeiMid dinsdag 1 november 2011 Bas Christiaansen in zijn kleine werkplaats in de Brouwerijstraat in Koudekerkewaar de bekende Zeeuwse babbelaars van de Firma J. B. Diesch vandaan komen. foto's Lex de Meester In 1892 vestigt zich aan de Lange Burg in Middelburg de heer J.B. Diesch. Al gauw blijkt deze Zwitserse suikerbakker een kei in het maken van Zeeuwse babbelaars. De babbelaars worden zelfs met goud bekroond. In 1925 volgt zijn zoon hem op. Rond die tijd verschijnt ook het eerste blikje op de markt. Tot dan worden de snoepjes altijd los in zakken of stopflessen verpakt. Uiteindelijk groeien de Zeeuwse babbelaars uit tot een wereld product en worden ze verscheept tot aan Indonesië toe. Op de Markt in Middelburg is het winkeltje van Diesch met achter de toonbank de tante van Bas Christiaansen. i Lang was het in Zeeland heel gewoon dat huisvrouwen hun eigen babbelaars bakten. Ze presenteerden dit stroopballetje bij een tweede kopje koffie in plaats van een schepje suiker. Doordat het lang duurde voor het snoepje helemaal op was, bleef het bezoek lang babbelen. Zo schijnt dit zpete kussentje zijn naam te hebben gekregen. De babbelaar is waarschijnlijk rond 1850 ontstaan als boeren suikerbieten gaan verbouwen op de Zeeuwse klei. Was er eenmaal een recept in de familie, dan ging dat over van moeder op dochter. Met de basisingrediënten en wat creativiteit maakten de vrouwen het heerlijkste snoepgoed; babbelaars met cacao, babbelaars met kaneel, babbelaars met stukjes pinda.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 67