3
BummSt
Biuten
WtreicLyrocLoui:
lut ZeeiMid
dinsdag 1 november 2011
Bas Christiaansen in zijn kleine
werkplaats in de Brouwerijstraat in
Koudekerkewaar de bekende Zeeuwse
babbelaars van de Firma J. B. Diesch
vandaan komen.
foto's Lex de Meester
In 1892 vestigt zich aan de Lange Burg in
Middelburg de heer J.B. Diesch. Al gauw blijkt
deze Zwitserse suikerbakker een kei in het
maken van Zeeuwse babbelaars. De babbelaars
worden zelfs met goud bekroond. In 1925 volgt
zijn zoon hem op. Rond die tijd verschijnt
ook het eerste blikje op de markt. Tot dan
worden de snoepjes altijd los in zakken of
stopflessen verpakt. Uiteindelijk groeien de
Zeeuwse babbelaars uit tot een wereld product
en worden ze verscheept tot aan Indonesië toe.
Op de Markt in Middelburg is het winkeltje
van Diesch met achter de toonbank de tante
van Bas Christiaansen.
i
Lang was het in Zeeland heel gewoon dat huisvrouwen hun eigen
babbelaars bakten. Ze presenteerden dit stroopballetje bij een tweede
kopje koffie in plaats van een schepje suiker. Doordat het lang duurde
voor het snoepje helemaal op was, bleef het bezoek lang babbelen. Zo
schijnt dit zpete kussentje zijn naam te hebben gekregen.
De babbelaar is waarschijnlijk rond 1850 ontstaan als boeren
suikerbieten gaan verbouwen op de Zeeuwse klei. Was er eenmaal
een recept in de familie, dan ging dat over van moeder op dochter.
Met de basisingrediënten en wat creativiteit maakten de vrouwen het
heerlijkste snoepgoed; babbelaars met cacao, babbelaars met kaneel,
babbelaars met stukjes pinda.