Aan een elastiek de schans af
11
25 reizen
El
fV«
4
4
4
y4
/ft,- "Je>
4
Zaterdag 29 oktober 2011
Er was een tijd dat skiën in
Frankrijk gebeurde temid
den van uit de grond ge
stampte betonnen ge
drochten. Ze stonden
vaak midden op de piste en had
den uitgewoonde appartementen
waar de keukentafel het bed was.
Maar doe je zelf een lol en kijk ver
der. In het gebied Massif des Ara-
vis bijvoorbeeld, in het departe
ment Haute Savoie, hebben de ge
meentes Le Grand Bornand, Saint
lean de Srxt, La Clusaz en Mani-
god, hun krachten gebundeld om
de wereld te tonen dat het ook an
ders kan. Dorpen met een kerk in
het midden, traditionele huizen
en waar het leven zorgenloos voor
bij lijkt te kabbelen.
Ie kunt er heerlijk skiën, maar een
groot voordeel ten opzichte van
Zwitserland en zelfs Oostenrijk is
dat je in Frankrijk ook heerlijk
kunt eten én dat het voor ons Ne
derlanders beduidend goedkoper
is. Neem restaurant Le Chalet
Venay, hoog in de bergen in Le
Chinaillon, het nieuwe deel van
Le Grand Bornand. Voor 16 euro
serveren ze een zalige driegangen-
lunch die bij mooi weer ook bui
ten op het terras genuttigd kan
worden. Sla zeker de diots polenta
niet over; een ovenschotel van po
lenta, room en gemalen Gruyère
kaas met worstjes van varkens
vlees met mosterd. Als vaker in de
bergen, geen lichte kost, maar zon
der meer de 'caloriezonde' waard.
Niet elke vakantieganger skiet, [e
ziet daarom steeds vaker hele fami
lies, inclusief grootouders, op va
kantie. In het Massif des Aravis
hebben ze tal van mogelijkheden
om zich buiten de pistes te verma
ken. Zo kun je zien hoe het lokale
digestief génépi wordt gemaakt.
De kleine fabriek van Distillerie
des Aravis, waar het drank
je wordt gemaakt, is wei
nig imposant, het is
een soort omge
bouwde gara
ge. Aan
een
/ft
ifil Les Aravis ligt op 1.000 kilometer van Utrecht. Vliegen kan vanaf
Rotterdam naar Genève met Transavia (www.transavia.com) en vanaf Am
sterdam met Easyjet (www.easyjet.com), KLM (www.klm.com) of
Swiss (www.swiss.com).
Informatie over het restaurant in Le Chinaillon op
www.lechaletvenay.com De kaasboerderij van Denis
Perrillat-Mercerot kan worden bezocht op afspraak (telefoon
0033-450027119).
Ook de Distillerie des Aravis in La Clusaz kan op afspraak
bezocht worden: stuur een e-mail naar dist.aravis@wanadoo.fr
of bel naar 0033-450024122. Informatie over Bun-J-ride op
www.bun-j-ride.com
FRANKRIJK
Genève
ZWITSERLAND
Le Grand-Bornand
Met dank aan het Frans Bureau voor Toerisme en Transavia.
www.savoie-mont-blanc.com;www.aravis.com;www.franceguide.com
O.
lange tafel staan drie dames die ge-
drooge takjes met zilvergrijze
génépibloemen door een flessen
hals duwen. Lukt dat niet, dan
helpt een houten stokje. Vervol
gens wordt de fles gevuld met ver
dunde alcohol van 40 procent die
vermengd is met suikersiroop. Een
beetje zoals ze in Oostenrijk en Ita
lië kruidengrappa's maken. Simple
comme bonjour, zoals de Fransen
zeggen. Maar het probleem zit
hem in de bloemen. Die groeien
enkel tussen 1.200 en 1.800 meter
en moeten uit de Alpen komen.
Suggesties om velden aan te leg
gen in de Andes of de Himalaya
worden ter plekke wegge
hoond. Deze gedroogde
génépibloemen ko
men uit de Itali-
aanse Alpen,
in Frank-
rijk
%-
4,
zijn er te weinig, en kosten 140 eu
ro per kilo. Directeur Jean Pierre
Castellano van Distillerie des Ara
vis legt uit dat de productie daar
om ook nauwelijks opgevoerd kan
worden en dat de export zeer be
perkt is, de Fransen drinken hun
génépi liever zelf op.
Ook de heerlijke, lokaal geprodu
ceerde kaas Reblochon gaat nauwe
lijks de grens over. Reden te meer
om in Le Grand Bornand te gaan
kijken hoe het gemaakt wordt.
Boer Denis Perrillat-Mercerot
maakt tijd vrij om te tonen hoe hij
2 maal per dag 77 kazen maakt.
Vanaf de koeienmelk, die ge
stremd in kaasdoek onder een me
talen gewicht van 1,5 kilo uitlekt,
tot hij, eenmaal geborsteld met
zout water verder droogt op hou
ten planken van dennenhout. De
typische zalmkleur van de kaas
wordt verkregen met behulp van
wortelsap. Reblochon is een be
schermd product met de presti
gieuze Appellation d'Origine
Controlée status. Zo mag
de kaas pas Reblochon
heten als het eind-
450 en 550 gram ligt.
Wie genoeg heeft van bezoekjes
aan de plaatselijke fabrikanten van
lekkernijen, kan ook een echt
avontuur beleven. Daarvoor moet
je naar de jongens van Bun-J-ride.
Zij vonden het waarschijnlijk te ge
woontjes om mensen met een elas
tiek aan hun enkels vanaf een hijs
kraan te laten springen. Dus bouw
den ze een skischans boven een af
grond. In de categorie Saut extreme
(extreme sprong) bieden ze nu
aan om op een miniscuul blauw
sleetje, meer een dienblad met
vier wieltjes eronder, en met dikke
elastieken koorden aan je lichaam
de schans af te suizen. Of op je
ski's, snowboard of een mountain
bike. Ik opteer voor de laatste ver
sie en als ik op mijn fiets met een
noodvaart het einde van de schans
bereik, draait mijn maag zich om
bij het zien van de afgrond van 42
meter diepte. Er is geen weg terug
en van de weeromstuit doe ik een
backflip; met de fiets tussen mijn
benen draai ik een rondje. Achter
uit, vanzelfsprekend. Inderdaad,
saut extreme.
o?e,
or
gewicht tus
sen de
Reageren?
redactie.reizen@wegener.nl
foto Joost Brantjes