Aan een elastiek de schans af 11 25 reizen El fV« 4 4 4 y4 /ft,- "Je> 4 Zaterdag 29 oktober 2011 Er was een tijd dat skiën in Frankrijk gebeurde temid den van uit de grond ge stampte betonnen ge drochten. Ze stonden vaak midden op de piste en had den uitgewoonde appartementen waar de keukentafel het bed was. Maar doe je zelf een lol en kijk ver der. In het gebied Massif des Ara- vis bijvoorbeeld, in het departe ment Haute Savoie, hebben de ge meentes Le Grand Bornand, Saint lean de Srxt, La Clusaz en Mani- god, hun krachten gebundeld om de wereld te tonen dat het ook an ders kan. Dorpen met een kerk in het midden, traditionele huizen en waar het leven zorgenloos voor bij lijkt te kabbelen. Ie kunt er heerlijk skiën, maar een groot voordeel ten opzichte van Zwitserland en zelfs Oostenrijk is dat je in Frankrijk ook heerlijk kunt eten én dat het voor ons Ne derlanders beduidend goedkoper is. Neem restaurant Le Chalet Venay, hoog in de bergen in Le Chinaillon, het nieuwe deel van Le Grand Bornand. Voor 16 euro serveren ze een zalige driegangen- lunch die bij mooi weer ook bui ten op het terras genuttigd kan worden. Sla zeker de diots polenta niet over; een ovenschotel van po lenta, room en gemalen Gruyère kaas met worstjes van varkens vlees met mosterd. Als vaker in de bergen, geen lichte kost, maar zon der meer de 'caloriezonde' waard. Niet elke vakantieganger skiet, [e ziet daarom steeds vaker hele fami lies, inclusief grootouders, op va kantie. In het Massif des Aravis hebben ze tal van mogelijkheden om zich buiten de pistes te verma ken. Zo kun je zien hoe het lokale digestief génépi wordt gemaakt. De kleine fabriek van Distillerie des Aravis, waar het drank je wordt gemaakt, is wei nig imposant, het is een soort omge bouwde gara ge. Aan een /ft ifil Les Aravis ligt op 1.000 kilometer van Utrecht. Vliegen kan vanaf Rotterdam naar Genève met Transavia (www.transavia.com) en vanaf Am sterdam met Easyjet (www.easyjet.com), KLM (www.klm.com) of Swiss (www.swiss.com). Informatie over het restaurant in Le Chinaillon op www.lechaletvenay.com De kaasboerderij van Denis Perrillat-Mercerot kan worden bezocht op afspraak (telefoon 0033-450027119). Ook de Distillerie des Aravis in La Clusaz kan op afspraak bezocht worden: stuur een e-mail naar dist.aravis@wanadoo.fr of bel naar 0033-450024122. Informatie over Bun-J-ride op www.bun-j-ride.com FRANKRIJK Genève ZWITSERLAND Le Grand-Bornand Met dank aan het Frans Bureau voor Toerisme en Transavia. www.savoie-mont-blanc.com;www.aravis.com;www.franceguide.com O. lange tafel staan drie dames die ge- drooge takjes met zilvergrijze génépibloemen door een flessen hals duwen. Lukt dat niet, dan helpt een houten stokje. Vervol gens wordt de fles gevuld met ver dunde alcohol van 40 procent die vermengd is met suikersiroop. Een beetje zoals ze in Oostenrijk en Ita lië kruidengrappa's maken. Simple comme bonjour, zoals de Fransen zeggen. Maar het probleem zit hem in de bloemen. Die groeien enkel tussen 1.200 en 1.800 meter en moeten uit de Alpen komen. Suggesties om velden aan te leg gen in de Andes of de Himalaya worden ter plekke wegge hoond. Deze gedroogde génépibloemen ko men uit de Itali- aanse Alpen, in Frank- rijk %- 4, zijn er te weinig, en kosten 140 eu ro per kilo. Directeur Jean Pierre Castellano van Distillerie des Ara vis legt uit dat de productie daar om ook nauwelijks opgevoerd kan worden en dat de export zeer be perkt is, de Fransen drinken hun génépi liever zelf op. Ook de heerlijke, lokaal geprodu ceerde kaas Reblochon gaat nauwe lijks de grens over. Reden te meer om in Le Grand Bornand te gaan kijken hoe het gemaakt wordt. Boer Denis Perrillat-Mercerot maakt tijd vrij om te tonen hoe hij 2 maal per dag 77 kazen maakt. Vanaf de koeienmelk, die ge stremd in kaasdoek onder een me talen gewicht van 1,5 kilo uitlekt, tot hij, eenmaal geborsteld met zout water verder droogt op hou ten planken van dennenhout. De typische zalmkleur van de kaas wordt verkregen met behulp van wortelsap. Reblochon is een be schermd product met de presti gieuze Appellation d'Origine Controlée status. Zo mag de kaas pas Reblochon heten als het eind- 450 en 550 gram ligt. Wie genoeg heeft van bezoekjes aan de plaatselijke fabrikanten van lekkernijen, kan ook een echt avontuur beleven. Daarvoor moet je naar de jongens van Bun-J-ride. Zij vonden het waarschijnlijk te ge woontjes om mensen met een elas tiek aan hun enkels vanaf een hijs kraan te laten springen. Dus bouw den ze een skischans boven een af grond. In de categorie Saut extreme (extreme sprong) bieden ze nu aan om op een miniscuul blauw sleetje, meer een dienblad met vier wieltjes eronder, en met dikke elastieken koorden aan je lichaam de schans af te suizen. Of op je ski's, snowboard of een mountain bike. Ik opteer voor de laatste ver sie en als ik op mijn fiets met een noodvaart het einde van de schans bereik, draait mijn maag zich om bij het zien van de afgrond van 42 meter diepte. Er is geen weg terug en van de weeromstuit doe ik een backflip; met de fiets tussen mijn benen draai ik een rondje. Achter uit, vanzelfsprekend. Inderdaad, saut extreme. o?e, or gewicht tus sen de Reageren? redactie.reizen@wegener.nl foto Joost Brantjes

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 93