zeeland 13 meer hang naar de regio Lekker kiest weer voor Oud Sluis Restaurants testen kweektong Verdachte wordt zwaar bewaakt donderdag 27 oktober 2011 De Zeeuwse chocoladeletter. foto Origineel Zeeuws/Ruden Riemens meer de grenzen vervagen, hoe meer belang mensen hechten aan het lokale. Het is een tegenreactie: ze willen terug naar hun regionale identiteit. Mensen willen graag aan de buitenwereld laten zien waar ze vandaan komen. Wij noe men dit verschijnsel 'glocalise- ring'." Mensen willen hun betrokkenheid bij een regio uitdragen door spulle tjes te kopen die daar iets mee te maken hebben. Maar dat niet al leen, zegt Elpers. „Deze trend komt in alle culturele uitingen terug. De regionale streek producten, zoals Limburgse stroop, en Friese turfgerookte worst, zijn populairder geworden. Ie ziet ook dat elementen uit kle derdracht op een speelse manier in moderne kleding verwerkt wor den. Je ziet het ook terug in de ar chitectuur: bijvoorbeeld het Inntel Hotel in Zaandam van de architect Wilfried van Winden, dat bestaat uit traditionele Zaanse huisjes. En, dialecten zijn trendy: bandjes die in dialect zingen, zijn enorm popu lair." armband knopjesring Of ga naar: www.z2.nl www.pzc.nl Atelier y "de Schapekop" in Veere zoekt: 3 klusjongens voor alle zaterdagen en schoolvakanties Twee van 18-21 jaar i.b.v. rijbewijs. En een van 14-17 jaar. Aanmelden: Vanavond (27/10) of morgenavond (28/10) om 20.00 uur. Kerkstraat 3, Veere. Of aanmelden via: schapekop@zeelandnet.nl (tot 31/10/2011) Kerkstraat 3 - Veere - Tel. 0118-501416 VIDEOJOURNAAL SLUIS - Restaurant Oud Sluis van Sergio Herman is door de redactie van de restaurantgids Lekker op nieuw uitgekozen tot nummer een van Nederland. Oud Sluis kreeg gisteren van een delegatie van Lekker een fles champagne en de oorkonde. Het is de zesde keer op rij dat het driesterrenrestaurant in Sluis tot het beste restaurant van Nederland wordt uitgeroepen en de achtste keet in zijn bestaan. Gastheer Michel van Oud Sluis: „De champagne staat koud. Van avond laat toosten we op het suc ces. Eerst nog even werken, want het restaurant zit vol." Lekker maakte gisteren de top 10 al bekend. Daarin komt ook Inter Scaldes uit Kruiningen weer voor. Het gerenommeerde Zeeuwse res taurant van kok Jannis Brevet en gastvrouw Claudia Brevet zakte van twee naar vier. De jury roem de de aandacht voor detail, de con stante stijl, het gebruik van dagver se ingrediënten en 'de subtiele aro ma's. „Inter Scaldes hoort bij de su- pertop. Daar heerst perfectie", meldde de jury. De Zwethheul uit Schipluiden werd verrassend tweede en De Li brije uit Zwolle eindigde net als vo rig jaar op de derde plaats. Lekker ligt vanaf vandaag in de winkel voor 12,95 euro. In de 34ste editie van het tijdschrijft staan 52 nieu we restaurants met nog enkele Zeeuwse etablissementen. Eerder lekte het bericht uit dat Pure C uit Cadzand, het tweede restaurant van Sergio Herman, de hoogste nieuwe binnenkomer in de top 100 is. Op welke plaats was giste ren nog niet bekend. COLIJNSPLAAT -17 gerenommeerde restaurants zijn uitgekozen om de eerste vangst van gekweekte Zeeuwse tong te testen. De chef koks zullen de tong gebruiken voor een amuse of ander gerecht. De gasten kunnen hun mening kenbaar maken aan de koks. De Zeeuwse Tong is afkomstig van het proefbedrijf van de stichting Zeeuwse Tong in Colijnsplaat. Het proefproject wil binnendijks vis kweken in een gesloten kringloop. ©Voor de deelnemende restau rants zie www.pzc.nl MIDDELBURG - De 28-jarige Fred B., die ervan wordt verdacht op 19 juli zijn ex-schoonouders - het Middel burgse echtpaar Schroevers - met messteken om het leven te hebben gebracht, zal vandaag onder zware bewaking en geboeid een zogehe ten pro-formazitting bijwonen. Ook bestaat de kans dat belangstel lenden uit veiligheidsoverwegin gen de zaak via een tv-scherm zul len moeten volgen. B. zat geboeid in een isoleercel. Scan de code en bekijk het z2-journaal. Drie keer per dag om 10, 16 en 22 uur.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 3