zeeland 13
meer hang naar de regio
Lekker kiest
weer voor
Oud Sluis
Restaurants
testen kweektong
Verdachte wordt
zwaar bewaakt
donderdag 27 oktober 2011
De Zeeuwse chocoladeletter. foto Origineel Zeeuws/Ruden Riemens
meer de grenzen vervagen, hoe
meer belang mensen hechten aan
het lokale. Het is een tegenreactie:
ze willen terug naar hun regionale
identiteit. Mensen willen graag
aan de buitenwereld laten zien
waar ze vandaan komen. Wij noe
men dit verschijnsel 'glocalise-
ring'."
Mensen willen hun betrokkenheid
bij een regio uitdragen door spulle
tjes te kopen die daar iets mee te
maken hebben. Maar dat niet al
leen, zegt Elpers.
„Deze trend komt in alle culturele
uitingen terug. De regionale streek
producten, zoals Limburgse
stroop, en Friese turfgerookte
worst, zijn populairder geworden.
Ie ziet ook dat elementen uit kle
derdracht op een speelse manier
in moderne kleding verwerkt wor
den. Je ziet het ook terug in de ar
chitectuur: bijvoorbeeld het Inntel
Hotel in Zaandam van de architect
Wilfried van Winden, dat bestaat
uit traditionele Zaanse huisjes. En,
dialecten zijn trendy: bandjes die
in dialect zingen, zijn enorm popu
lair."
armband
knopjesring
Of ga naar: www.z2.nl
www.pzc.nl
Atelier
y "de Schapekop"
in Veere zoekt:
3 klusjongens voor alle
zaterdagen en schoolvakanties
Twee van 18-21 jaar i.b.v. rijbewijs.
En een van 14-17 jaar.
Aanmelden:
Vanavond (27/10) of morgenavond (28/10)
om 20.00 uur. Kerkstraat 3, Veere.
Of aanmelden via:
schapekop@zeelandnet.nl (tot 31/10/2011)
Kerkstraat 3 - Veere - Tel. 0118-501416
VIDEOJOURNAAL
SLUIS - Restaurant Oud Sluis van
Sergio Herman is door de redactie
van de restaurantgids Lekker op
nieuw uitgekozen tot nummer
een van Nederland. Oud Sluis
kreeg gisteren van een delegatie
van Lekker een fles champagne en
de oorkonde. Het is de zesde keer
op rij dat het driesterrenrestaurant
in Sluis tot het beste restaurant
van Nederland wordt uitgeroepen
en de achtste keet in zijn bestaan.
Gastheer Michel van Oud Sluis:
„De champagne staat koud. Van
avond laat toosten we op het suc
ces. Eerst nog even werken, want
het restaurant zit vol."
Lekker maakte gisteren de top 10
al bekend. Daarin komt ook Inter
Scaldes uit Kruiningen weer voor.
Het gerenommeerde Zeeuwse res
taurant van kok Jannis Brevet en
gastvrouw Claudia Brevet zakte
van twee naar vier. De jury roem
de de aandacht voor detail, de con
stante stijl, het gebruik van dagver
se ingrediënten en 'de subtiele aro
ma's. „Inter Scaldes hoort bij de su-
pertop. Daar heerst perfectie",
meldde de jury.
De Zwethheul uit Schipluiden
werd verrassend tweede en De Li
brije uit Zwolle eindigde net als vo
rig jaar op de derde plaats. Lekker
ligt vanaf vandaag in de winkel
voor 12,95 euro. In de 34ste editie
van het tijdschrijft staan 52 nieu
we restaurants met nog enkele
Zeeuwse etablissementen. Eerder
lekte het bericht uit dat Pure C uit
Cadzand, het tweede restaurant
van Sergio Herman, de hoogste
nieuwe binnenkomer in de top
100 is. Op welke plaats was giste
ren nog niet bekend.
COLIJNSPLAAT -17 gerenommeerde
restaurants zijn uitgekozen om de
eerste vangst van gekweekte
Zeeuwse tong te testen. De chef
koks zullen de tong gebruiken
voor een amuse of ander gerecht.
De gasten kunnen hun mening
kenbaar maken aan de koks. De
Zeeuwse Tong is afkomstig van
het proefbedrijf van de stichting
Zeeuwse Tong in Colijnsplaat. Het
proefproject wil binnendijks vis
kweken in een gesloten kringloop.
©Voor de deelnemende restau
rants zie www.pzc.nl
MIDDELBURG - De 28-jarige Fred B.,
die ervan wordt verdacht op 19 juli
zijn ex-schoonouders - het Middel
burgse echtpaar Schroevers - met
messteken om het leven te hebben
gebracht, zal vandaag onder zware
bewaking en geboeid een zogehe
ten pro-formazitting bijwonen.
Ook bestaat de kans dat belangstel
lenden uit veiligheidsoverwegin
gen de zaak via een tv-scherm zul
len moeten volgen. B. zat geboeid
in een isoleercel.
Scan de code en bekijk het
z2-journaal. Drie keer per
dag om 10, 16 en 22 uur.