4l De Batuyaftdlër. dinsdag 25 oktober 2011 Als de laagstaande zon het opspattende water van de Westerschelde alle kleuren van de regenboog kleurt en de wind door je haren blaast weet je: de herfst kondigt zich nu echt aan. Tijd dus om het ervan te nemen zodra het kan. Met een wandeling over de boulevard in Vlissingen bijvoorbeeld. Om na het uitwaaien te relaxen, te eten en te drinken op het paars fluweel bij Brasserie Restaurant De Bourgondiër. Hoewel het uit de wind en in de zon toch goed toeven is, ligt het enorme terras van De Bourgondiër er vandaag wat stilletjes bij. 't Is dan ook een doorde weekse dag, half oktober. De meeste toeristen zijn alweer vertrokken. In de zomer is dat an ders, weet restauranteigenaar Richard Nielen. Dan willen mensen op de eerste rij zitten, het liefst zo dicht mogelijk aan het water. De ho recaondernemer is dan ook van plan volgend jaar het voorbeeld van zijn buurman te volgen en te investeren in een boven de glooiing hangend terras. In maart is het een jaar geleden dat Richard en zijn vrouw Tatiana het compleet ver nieuwde restaurant heropenden. Zelf zorgde hij voor een soepele routing in het restaurant. Belangrijk, omdat die de route bepaalt die het bedienend personeel moet lopen. Zo kreeg de bar een prominentere plek, vlakbij de deur naar het terras. Tatiana is verantwoordelijk voor de keuze van de kleuren en de verdere details van de inrichting. „Het zwart-wit meubilair van de vorige eigenaar is verdwenen", zegt Richard. „Dat vonden we te kil. De witte tegels hebben plaatsgemaakt voor een houten vloer." Binnen achter het raam en een kop dampende koffie is het bijna te warm. Typisch voor deze tijd van het jaar. Aan de overkant van het water is Breskens goed te zien. Even verderop wat vager, de skyline van Knokke. Een geelge- kleurde pilot van de rivierloodsen dobbert op de golven naast een groot zeeschip. Een loods klimt aan boord. Vanuit dit restaurant is het uitzicht op het altijd boeiende scheepvaartver keer fantastisch. „Toeristen, maar ook steeds meer gasten uit de regio weten restaurant De Bourgondiër te vinden", zegt Richard. „Tegen woordig hebben we ook steeds vaker feestjes en bruiloften." De keuken richt zich vooral op visgerechten: oesters, kreeft, paling, zeetong. Hoe kan het ook anders in deze omgeving. Desondanks zet de kok in het najaar wild op de kaart. Achter overleunen op de zachte loungemuziek en de gedachten laten afdwalen kost geen moeite. De zonnestralen spelen met de paarsgekleurde waterglazen en kaatsen het licht fel terug via de zilveren wijnkoeler op de bar. In dit deel van het restaurant, een paar meter boven straatniveau, is plaats voor veertig personen. Halverwege de ruimte staat het homarium met kreeften en oesters. Daar vlak achter is een verhoging gebouwd. Ook hier staan een paar tafels. „Iedereen die hier komt eten, wil uitzicht op het water", zegt Richard. „Dat is wat ons restaurant aantrekkelijk maakt." Een niveau hoger is plaats voor nog eens veertig eters aan donkerbruine tafels en met zwart leer beklede stoelen. Maar in dit gedeelte heeft Tatiana voor opvallender meubilair gekozen. Royale, gecapitonneerde banken van paars fluweel spetteren je netvlies op. De blikvangers staan verdeeld over de volle lengte van de ruimte. De stof kleurt al naar gelang de lichtinval van diep donkerpaars naar fel licht paars. Hoge leuningen voorkomen inkijk in de open keuken, terwijl de kok over de hoofden van zijn gasten heenkijkt op het water van de Westerschelde. Een wand boven de keuken hangt vol flessen wijn. 'Een speelsigheidje', noemt Richard het. Hanglampen met glazen pegels hangen aan het hoge plafond. Even verderop zwarte ar maturen van wel een meter doorsnee. En voor 's avonds zijn er lichtbakken. Als die aangaan, kleurt het restaurant van boven tot onderen paars. Het schijnsel is een lichtbaken voor zeeschepen en het markeert een karakteristiek stukje culinair Vlissingen. Elian van't Westeinde

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 54