in Westkapelle
uit 15
Wilt u
het hebbeiiït j
Beoordeling
donderdag 20 oktober 2011
Prijs-kwaiiteit:
(voor de dagschotel)
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: Het is een
mooie zaak geworden, maar wij mis
ten nog een paar knusse details. Het
Kasteel van Batavia is bij uitstek ge
schikt om met een groep(je) naartoe
te gaan.
Conclusie: Het kasteel is een aan
winst vóór de Walcherse kust. Het is
duidelijk dat Sebastiaan Mekes koken
van huis uit heeft meegekregen.
Vier keer op een rij
hoorden we de laat
ste tijd dat restau
rants na de herfstva
kantie dichtgaan om
pas in februari volgend jaar de
deuren weer te openen. De win
tertijd is aangebroken, na maan
denlang zeven dagen per week
hard werken. Een bezoek aan de
ze zaken stellen we even uit.
De luxe van een lang verlof veroor
looft het Kasteel van Batavia in
Westkapelle zich niet. Zij nemen
wel gas terug in de winter, maar
blijven koken van donderdag tot
en met zondag. Het is rustig deze
zondagavond als we met vieren
aankloppen bij het kasteel. Maar
dat is een toevalligheid. Ronald
van de Sande, een van de eigena
ren, zegt dat er zaterdag nog zo'n
190 man binnen zijn geweest en
dat het Kasteel van Batavia een 'bo-
venverwachting goed jaar ge
draaid' heeft.
Het restaurant is rond Pasen her
nieuwd opengegaan. De eerste in
druk is dat het een nette, harmo
nieuze, maar wat saai ingerichte
enorm grote zaak is. De houten
vloer is mooi, de meubels fris, de
kleurkeuze neutraal. De vele vier
kante meters zijn goed heringe
deeld. Door schuifdeuren kan de
zaak in tweeën worden gedeeld en
wordt het restaurant geschikt voor
kleine en grote groepen.
En hoe zit het met het 'nieuwe'
eten? Als we aan het kasteel den
ken, denken we toch aan schnit
zels en scholletjes, mosseltjes, kort
om aan een snelle hap. De Bata-
viaschnitzel (14,75 euro) prijkt nog
steeds op de kaart. Daar wilde de
kok/eigenaar Sebastiaan Mekes
wel een einde aan maken, maar
vaste gasten bleven ernaar vragen.
Hij is gezwicht, maar er is toch
wel wat gebeurd in de keuken en
daar zijn we blij om. De dagsoep is
een broccolisoep met gerookte
champignons (5,25 euro) en een
streep room. De rooksmaak van
de paddenstoelen dringt licht door
in de soep en geeft het voorge
recht een iets minder zware kool-
smaak. Het is een geslaagde combi
natie. Sebastiaans keuze van de
dagschotel is ook een aangename
verrassing: een gebakken schelvis,
pompoen, rijst, knapperige wortel
tjes en prei (17,50 euro). Hij durft
zijn nek uit te steken en hij kookt
met smaak. De pompoenpuree is
zo lekker dat ik mijn tafelgenoten
ervan wil laten meegenieten.
Maar terug naar het begin, het
proeverijtje van voorgerechten
(11,50 euro) met een eerlijke car
paccio en een gebonden soepje
van aardappel en courgette. (Com
pliment voor de kok: 'ik gebruik
geen bindmiddelen, omdat ik de
groenten wil proeven'). De Hol
landse garnalen zijn lekker en het
geitenkaasje goed krokant gebak
ken. Het andere voorgerecht, de
Tonijn en Zalm (8,75 euro) met
een 'Oosterse' spaghetti van kom
kommer en rettich is puur van
smaak. Aangevuld met boeren
brood, stokbrood en beurre maitre
d'hotel is het een goed begin.
Met een jaloerse blik keek mijn
overbuurman naar de gegrilde os
senhaas met kastanjechampignons
(21,75 euro) van zijn echtgenote.
Het sappige vlees was prima me
dium gegrild en de champignons
kort op hoog vuur aangebakken.
Het Kasteel van Batavia heeft een stevige opknapbeurt onder
gaan.
Hij genoot wel van zijn entrecote
en gamba's (21,50 euro), maar
vond het jammer dat zijn vlees
lauw was.
Het kasteel koopt het meeste vlees
in via een bekende Duitser, die
contacten met een 'kwaliteitsleve
rancier in Duitsland heeft'. Die
man heeft al jarenlang een vakan
tiehuisje in Biggekerke. Sebastiaan:
„Hij levert zijn vlees aan één stuk
aan ons en aan gerenommeerde
restaurants in Duitsland. Ik portio-
neer de stukken zelf Als hij terug
gaat naar Duitsland, neemt hij aan
de lijn gevangen zeebaars mee, die
hier gevangen is, en gaat naar de
vismijn in Vlissingen. We kunnen
ons met dit vlees onderscheiden."
Bij de hoofdgerechten werd aard
appelpuree geserveerd, broccoli bij
de vleesgerechten en worteltjes
met prei bij de visschotels en een
schaaltje 'wat obligate sla'.
De versgebakken friet was weer
erg lekker.
De pauze tussen de gangen was
aan de lange kant. Vreemd, want
de snelheid van het koksduo werd
deze rustige avond toch niet op de
proef gesteld. Maar die zondag
avond bleken er ook nog gasten in
het café te eten. Ook daar kan aan
geschoven worden.
Café-restaurant-catering Kasteel
van Batavia, Zuidstraat 143
4361 AH Westkapelle,
0118-571371, www.kasteelvanba-
tavia.nl.
Openingstijden van oktober tot
en met december: 17.00 - 00.00
uur.
"8
Fazantenpaté met een
compote van cranberry's
Stoofpotje van hazenpeper
met aardappelpuree, rode
kool en eei^toofpeertje
I' Flensje met warme kersen en
vanille Ijs
Prijs: 27,50
i/ HOTEL BRASSERIE
DE LEUGENAAR
1
1 Boulevard Bankert 132 - Vlissingen
0118 412500 - info@hoteldeleugenaor nl
www hoteldeleugenaor.nl
FnOn
puur S
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Westkapelle
Het Kasteel van Batavia
Zuidstraat 143
Sebastiaan Mekes met een voorgerechtje van zalm en garnaaltjes.