in Westkapelle uit 15 Wilt u het hebbeiiït j Beoordeling donderdag 20 oktober 2011 Prijs-kwaiiteit: (voor de dagschotel) Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: Het is een mooie zaak geworden, maar wij mis ten nog een paar knusse details. Het Kasteel van Batavia is bij uitstek ge schikt om met een groep(je) naartoe te gaan. Conclusie: Het kasteel is een aan winst vóór de Walcherse kust. Het is duidelijk dat Sebastiaan Mekes koken van huis uit heeft meegekregen. Vier keer op een rij hoorden we de laat ste tijd dat restau rants na de herfstva kantie dichtgaan om pas in februari volgend jaar de deuren weer te openen. De win tertijd is aangebroken, na maan denlang zeven dagen per week hard werken. Een bezoek aan de ze zaken stellen we even uit. De luxe van een lang verlof veroor looft het Kasteel van Batavia in Westkapelle zich niet. Zij nemen wel gas terug in de winter, maar blijven koken van donderdag tot en met zondag. Het is rustig deze zondagavond als we met vieren aankloppen bij het kasteel. Maar dat is een toevalligheid. Ronald van de Sande, een van de eigena ren, zegt dat er zaterdag nog zo'n 190 man binnen zijn geweest en dat het Kasteel van Batavia een 'bo- venverwachting goed jaar ge draaid' heeft. Het restaurant is rond Pasen her nieuwd opengegaan. De eerste in druk is dat het een nette, harmo nieuze, maar wat saai ingerichte enorm grote zaak is. De houten vloer is mooi, de meubels fris, de kleurkeuze neutraal. De vele vier kante meters zijn goed heringe deeld. Door schuifdeuren kan de zaak in tweeën worden gedeeld en wordt het restaurant geschikt voor kleine en grote groepen. En hoe zit het met het 'nieuwe' eten? Als we aan het kasteel den ken, denken we toch aan schnit zels en scholletjes, mosseltjes, kort om aan een snelle hap. De Bata- viaschnitzel (14,75 euro) prijkt nog steeds op de kaart. Daar wilde de kok/eigenaar Sebastiaan Mekes wel een einde aan maken, maar vaste gasten bleven ernaar vragen. Hij is gezwicht, maar er is toch wel wat gebeurd in de keuken en daar zijn we blij om. De dagsoep is een broccolisoep met gerookte champignons (5,25 euro) en een streep room. De rooksmaak van de paddenstoelen dringt licht door in de soep en geeft het voorge recht een iets minder zware kool- smaak. Het is een geslaagde combi natie. Sebastiaans keuze van de dagschotel is ook een aangename verrassing: een gebakken schelvis, pompoen, rijst, knapperige wortel tjes en prei (17,50 euro). Hij durft zijn nek uit te steken en hij kookt met smaak. De pompoenpuree is zo lekker dat ik mijn tafelgenoten ervan wil laten meegenieten. Maar terug naar het begin, het proeverijtje van voorgerechten (11,50 euro) met een eerlijke car paccio en een gebonden soepje van aardappel en courgette. (Com pliment voor de kok: 'ik gebruik geen bindmiddelen, omdat ik de groenten wil proeven'). De Hol landse garnalen zijn lekker en het geitenkaasje goed krokant gebak ken. Het andere voorgerecht, de Tonijn en Zalm (8,75 euro) met een 'Oosterse' spaghetti van kom kommer en rettich is puur van smaak. Aangevuld met boeren brood, stokbrood en beurre maitre d'hotel is het een goed begin. Met een jaloerse blik keek mijn overbuurman naar de gegrilde os senhaas met kastanjechampignons (21,75 euro) van zijn echtgenote. Het sappige vlees was prima me dium gegrild en de champignons kort op hoog vuur aangebakken. Het Kasteel van Batavia heeft een stevige opknapbeurt onder gaan. Hij genoot wel van zijn entrecote en gamba's (21,50 euro), maar vond het jammer dat zijn vlees lauw was. Het kasteel koopt het meeste vlees in via een bekende Duitser, die contacten met een 'kwaliteitsleve rancier in Duitsland heeft'. Die man heeft al jarenlang een vakan tiehuisje in Biggekerke. Sebastiaan: „Hij levert zijn vlees aan één stuk aan ons en aan gerenommeerde restaurants in Duitsland. Ik portio- neer de stukken zelf Als hij terug gaat naar Duitsland, neemt hij aan de lijn gevangen zeebaars mee, die hier gevangen is, en gaat naar de vismijn in Vlissingen. We kunnen ons met dit vlees onderscheiden." Bij de hoofdgerechten werd aard appelpuree geserveerd, broccoli bij de vleesgerechten en worteltjes met prei bij de visschotels en een schaaltje 'wat obligate sla'. De versgebakken friet was weer erg lekker. De pauze tussen de gangen was aan de lange kant. Vreemd, want de snelheid van het koksduo werd deze rustige avond toch niet op de proef gesteld. Maar die zondag avond bleken er ook nog gasten in het café te eten. Ook daar kan aan geschoven worden. Café-restaurant-catering Kasteel van Batavia, Zuidstraat 143 4361 AH Westkapelle, 0118-571371, www.kasteelvanba- tavia.nl. Openingstijden van oktober tot en met december: 17.00 - 00.00 uur. "8 Fazantenpaté met een compote van cranberry's Stoofpotje van hazenpeper met aardappelpuree, rode kool en eei^toofpeertje I' Flensje met warme kersen en vanille Ijs Prijs: 27,50 i/ HOTEL BRASSERIE DE LEUGENAAR 1 1 Boulevard Bankert 132 - Vlissingen 0118 412500 - info@hoteldeleugenaor nl www hoteldeleugenaor.nl FnOn puur S In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Westkapelle Het Kasteel van Batavia Zuidstraat 143 Sebastiaan Mekes met een voorgerechtje van zalm en garnaaltjes.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 87