De laatste 40 jaar zijn
we 10 centimeter langer
geworden. Wie een oude
woning betrektmerkt
dat aan de hoogte van
het aanrecht. Een paar
tips om te voorkomen dat
koken een pijnlijk kar
wei voor de rug wordt
MAATWERK
ALS KOKEN PIJN
DOET AAN JE RUG
door Cor-Peter Pasma
Tip 1
Breken
Wie in oudere huizen komt,
kan zomaar tot de conclusie
komen dat het aanrecht op
slechts 85 centimeter hoogte
of zelfs nóg lager is geïnstal
leerd. Verhogen van het aan-
rechtblad met ongeveer 10
centimeter tot een 'moderne'
hoogte, kan eigenlijk niet zon
der dat het een enorme klus
wordt. De hele keuken moet
eruit en daarna worden voor
zien van een nieuw onderstel,
dat voor de juiste hoogte
zorgt. Niet onmogelijk, maar
wel'een flink karwei. Bedenk
dat de plint aan de onderkant
ook 10 centimeter hoger moet
worden en dat aansluitingen
van wasbak en de eventueel
aanwezige vaatwasser waar
schijnlijk ook opnieuw moe
ten worden geïnstalleerd.
Tip 2
Nieuwe keuken
Lange mensen - grofweg bo
ven de 1.95 meter - vinden de
huidige standaardhoogte van
het aanrechtblad (92 centime
ter) vaak te laag. Wie zichzelf
veel kluswerk met eigenhan
dig verhogen en dergelijke wil
besparen, kan natuurlijk een
nieuwe keuken uitzoeken.
Probleem is echter dat alleen
de duurdere merken onder-
kastjes leveren die het aan
rechtblad op elegante wijze
verhogen. Fijn is wel dat dan
(meestal) bij de prijs is inbe
grepen dat de keuken voor je
in elkaar wordt gezet.
Geen budget en ook geen zin
in een enorme klus? Kies dan
een aanrechtblad dat zich se
paraat van de onderkasten ge
makkelijk laat verhogen.
Denk dan bijvoorbeeld aan
hout of beton. Laat bij een
goed timmerbedrijf een hou
ten tafelblad uitzagen met
aan één zijde een bijna 6 cen
timeter (of desnoods meer)
dikke rand. Haal het oude
blad eraf en plaats de nieuwe
op de oude kastjes nadat over
de gehele lengte 3 centimeter
(afhankelijk van de winst die
er geboekt moet worden) dik
ke balkjes gelegd worden,
waarop het nieuwe aanrecht
wordt geplaatst. Hoewel de
hoogtewinst niet schokkend
klinkt, is 3 tot 5 centimeter
vaak al wel een wereld van
verschil voor de gebruiker. Na
deel is dat je tegen een relatief
dik aanrechtblad aankijkt.
Met een betonnen aanrecht
blad kan hetzelfde effect wor
den bereikt. Voordeel is dat in
het geval van beton een fors
aanzicht juist wél mooi kan
staan. Laat een betonnen blad
overigens altijd door een vak
man installeren. Houd er wel
rekening mee dat beton gevoe
lig is voor vlekken.
Tip 4
Het gemak
Met de komst van de vaatwas
ser in nagenoeg elke keuken,
gebruiken we het grootste
deel van het aanrecht eigen
lijk alleen nog maar voor het
snijden van groenten en vlees
en voor het plaatsen van de
vaat, als de vaatwasser in be
drijf is. Een 10 centimeter dik
ke snijplank is dan ook verre
weg de gemakkelijkste oplos
sing voor het voorkomen van
rugpijn. De betere kookwin
kels hebben hakblokken in
verschillende formaten en ma
terialen in het assortiment.
Ook handig: de snijplanken
met daarin een lade verwerkt.
Voor de moderne keuken
heeft Vacuvin de Cutting
Board in de handel, voor
25 euro. Liefhebbers van klas
sieke keukens kunnen bij
kookshop.nl de houten 'snij
plank met lade' voor 35 euro
kopen. Beide snijplanken bie
den een extra werkhoogte
van ongeveer 10 centimeter.
1Het uitbreken en later
verhogen van een lage
keuken is veel werk.
2. Een nieuwe keuken is
een flinke investering.
3. Monteer een dikker
aanrechtblad.
4. Deze Cutting Board
geeft extra werkhoogte.
woensdag 12 oktober 2011