De laatste 40 jaar zijn we 10 centimeter langer geworden. Wie een oude woning betrektmerkt dat aan de hoogte van het aanrecht. Een paar tips om te voorkomen dat koken een pijnlijk kar wei voor de rug wordt MAATWERK ALS KOKEN PIJN DOET AAN JE RUG door Cor-Peter Pasma Tip 1 Breken Wie in oudere huizen komt, kan zomaar tot de conclusie komen dat het aanrecht op slechts 85 centimeter hoogte of zelfs nóg lager is geïnstal leerd. Verhogen van het aan- rechtblad met ongeveer 10 centimeter tot een 'moderne' hoogte, kan eigenlijk niet zon der dat het een enorme klus wordt. De hele keuken moet eruit en daarna worden voor zien van een nieuw onderstel, dat voor de juiste hoogte zorgt. Niet onmogelijk, maar wel'een flink karwei. Bedenk dat de plint aan de onderkant ook 10 centimeter hoger moet worden en dat aansluitingen van wasbak en de eventueel aanwezige vaatwasser waar schijnlijk ook opnieuw moe ten worden geïnstalleerd. Tip 2 Nieuwe keuken Lange mensen - grofweg bo ven de 1.95 meter - vinden de huidige standaardhoogte van het aanrechtblad (92 centime ter) vaak te laag. Wie zichzelf veel kluswerk met eigenhan dig verhogen en dergelijke wil besparen, kan natuurlijk een nieuwe keuken uitzoeken. Probleem is echter dat alleen de duurdere merken onder- kastjes leveren die het aan rechtblad op elegante wijze verhogen. Fijn is wel dat dan (meestal) bij de prijs is inbe grepen dat de keuken voor je in elkaar wordt gezet. Geen budget en ook geen zin in een enorme klus? Kies dan een aanrechtblad dat zich se paraat van de onderkasten ge makkelijk laat verhogen. Denk dan bijvoorbeeld aan hout of beton. Laat bij een goed timmerbedrijf een hou ten tafelblad uitzagen met aan één zijde een bijna 6 cen timeter (of desnoods meer) dikke rand. Haal het oude blad eraf en plaats de nieuwe op de oude kastjes nadat over de gehele lengte 3 centimeter (afhankelijk van de winst die er geboekt moet worden) dik ke balkjes gelegd worden, waarop het nieuwe aanrecht wordt geplaatst. Hoewel de hoogtewinst niet schokkend klinkt, is 3 tot 5 centimeter vaak al wel een wereld van verschil voor de gebruiker. Na deel is dat je tegen een relatief dik aanrechtblad aankijkt. Met een betonnen aanrecht blad kan hetzelfde effect wor den bereikt. Voordeel is dat in het geval van beton een fors aanzicht juist wél mooi kan staan. Laat een betonnen blad overigens altijd door een vak man installeren. Houd er wel rekening mee dat beton gevoe lig is voor vlekken. Tip 4 Het gemak Met de komst van de vaatwas ser in nagenoeg elke keuken, gebruiken we het grootste deel van het aanrecht eigen lijk alleen nog maar voor het snijden van groenten en vlees en voor het plaatsen van de vaat, als de vaatwasser in be drijf is. Een 10 centimeter dik ke snijplank is dan ook verre weg de gemakkelijkste oplos sing voor het voorkomen van rugpijn. De betere kookwin kels hebben hakblokken in verschillende formaten en ma terialen in het assortiment. Ook handig: de snijplanken met daarin een lade verwerkt. Voor de moderne keuken heeft Vacuvin de Cutting Board in de handel, voor 25 euro. Liefhebbers van klas sieke keukens kunnen bij kookshop.nl de houten 'snij plank met lade' voor 35 euro kopen. Beide snijplanken bie den een extra werkhoogte van ongeveer 10 centimeter. 1Het uitbreken en later verhogen van een lage keuken is veel werk. 2. Een nieuwe keuken is een flinke investering. 3. Monteer een dikker aanrechtblad. 4. Deze Cutting Board geeft extra werkhoogte. woensdag 12 oktober 2011

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 69