2oI zeeland In den Wijngaard kweekt slakken Spannend Wonen! s BouwCenter Logus-De Hoop Zaterdag 8 15 oktober SLAKKENKWEKERIJ In de veertig meter lange tunnelkas in Aardenburg worden jaarlijks 100.000 escargotjes geboren, In den Wijngaard L<§>GUS Open I proeve logusdehoop.nl donderdag 6 oktober 2011 Deze rubriek belicht Zeeuws-Vlaam- se bedrijven die een product maken of service leveren waarmee zij (in ternationale faam verworven heb ben, maar waarvan lang niet altijd bekend is dat ze in Zeeuws-Vlaande- ren gevestigd zijn. Vandaag: In den Wijngaard door Sheila van Doorsselaer Monique Wijnmaalen wilde na twintig jaar knippen en kappen in Delft iets heel an ders. En dat lukte...het werd slak ken kweken in Aardenburg. Wijnmaalen (44) en haar echtge noot namen In den Wijngaard vijf jaar geleden over. Wijnmaalen wist van toeten noch blazen over het kweken van slakken, maar in- Opgericht in 1989, overgenomen in 2006. Wijnmaalen bestiert de slakken- kwekerij in haar eentje, in het res taurant werken zo'n negen men sen. De kwekerij levert jaarlijks zo'n 100.000 escargots, oftewel segrijn- slakken, op. De slakken worden, op vijf ver schillende wijzen bereid, geser veerd in het eigen restaurant en verkocht aan particulieren of ande re restaurants. Het Knokse sterren restaurant Sel Gris is afnemer. Het duurt twee jaar voor een slak rijp is voor consumptie en slakken moeten in totaal zes uur koken. Wijnmaalen houdt rondleidingen en proeverijen. www.indenwijngaard.eu middels is ze een professional die van de Petit gris is gaan houden en geanimeerd over de weekdiertjes kan vertellen tijdens de uitgebrei de presentaties en rondleidingen die ze geeft. De veertig meter lange tunnelkas is het domein van het 'slakkenvee'. Daar verblijven de Portugese Helix aspersa Petit gris om zich te goed te doen aan sojamelkpoeder, tar wemeel, kalk, sla en kool. De aar de in de kas wordt goed vochtig ge Het restaurant van In den Wijngaard heeft niet alleen escargots op het menu. houden, want daar houden slak ken van. In de winter verlaten ze de kas omdat het dan te koud wordt. Ze verhuizen dan naar de zolder van In den Wijngaard. In twee jaar tijd groeien ze vervol gens uit van slakkenkaviaar (de ei tjes) tot escargot in de kruidenbo ter: a la Greque of a la Provencal. Maar voordat het zover is, geven de slakken zich over aan een bij zonder uitgebreid liefdesspel. Als een slak wil paren, schiet hij zoals Cupido een pijltje af op de slak van zijn keuze. Gaat de andere slak in op zijn avances, dan volgt een paring van (mannen, let even op) maar liefst veertien uur. Slakken zijn tweeslachtig en wisselen zo doende hun mannelijke geslachts organen uit. Wijnmaalen: „Na de daad breekt het geslachtsorgaan af. Dat is eigenlijk ook helemaal niet zo raar na veertien uur paren, toch? Het goede nieuws is dat-ie la ter weer aangroeit." Na drie weken zetten beide dieren zo'n 150 eitjes af; ondergronds, op zo'n vijf centimeter diepte. Voor de kwekers van het exclusieve slak kenkaviaar (een paar eitjes in de champagne, héél decadent) is dit hét moment om te gaan 'oogsten'. Want na één dag verkalkt het eitje al om het slakkenhuis te vormen. Hoewel een kilo slakkenkaviaar maar liefst 3500 euro oplevert, houdt Wijnmalen het liever op het kweken van volwassen exem plaren, want dat is minder arbeids intensief dan de kaviaar. Ook is Wijnmalen niet gericht op de 'oogst' van het heilzame slak- kenslijm. Wel verkoopt ze in haar shop (geïmporteerde) slakken- slijmcrème en hoestsiroop met slakkenslijm. Voor wie zich af vraagt hoe dat smaakt: lekker zoet. Als de slakken na een kleine twee jaar volgroeid zijn, kunnen ze wor den gegeten. Wijnmaalen: „Je kunt dat zien aan hun huisje. Als het randje omkrult, is de slak vol wassen." Ze gaan niet zomaar de pan in. Eerst moeten ze 'ontslak- ken', zodat hun darmpjes leeg zijn. Vervolgens worden ze op de tocht gelegd, zodat ze in hun schulp kruipen en de voordeur als het wa re dichtdoen met een vlies. Nu wacht hen een urenlang heet bad van bouillon, wijn en ui. In den Wijngaard serveert ze, naast tal van andere gerechten, supervers. 0^0 Scan deze code met uw smartphone en bekijk de acties online! Deze acties zijn geidig vanaf zaterdag 8 oktober t/m 3'i oktober 2011. Prijzen zijn incl. BTW.Druk- en zetfouten, prijs- "Vraag naar de voorwaarden in de showroom. Terneuzen: Kennedylaan 32, T 0115 - 68 06 12

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 50