2oI zeeland
In den Wijngaard kweekt slakken
Spannend Wonen!
s BouwCenter Logus-De Hoop
Zaterdag 8 15 oktober
SLAKKENKWEKERIJ In de veertig meter lange tunnelkas in Aardenburg worden jaarlijks 100.000 escargotjes geboren,
In den Wijngaard
L<§>GUS
Open I
proeve
logusdehoop.nl
donderdag 6 oktober 2011
Deze rubriek belicht Zeeuws-Vlaam-
se bedrijven die een product maken
of service leveren waarmee zij (in
ternationale faam verworven heb
ben, maar waarvan lang niet altijd
bekend is dat ze in Zeeuws-Vlaande-
ren gevestigd zijn.
Vandaag: In den Wijngaard
door Sheila van Doorsselaer
Monique Wijnmaalen
wilde na twintig jaar
knippen en kappen
in Delft iets heel an
ders. En dat lukte...het werd slak
ken kweken in Aardenburg.
Wijnmaalen (44) en haar echtge
noot namen In den Wijngaard vijf
jaar geleden over. Wijnmaalen
wist van toeten noch blazen over
het kweken van slakken, maar in-
Opgericht in 1989, overgenomen
in 2006.
Wijnmaalen bestiert de slakken-
kwekerij in haar eentje, in het res
taurant werken zo'n negen men
sen.
De kwekerij levert jaarlijks zo'n
100.000 escargots, oftewel segrijn-
slakken, op.
De slakken worden, op vijf ver
schillende wijzen bereid, geser
veerd in het eigen restaurant en
verkocht aan particulieren of ande
re restaurants. Het Knokse sterren
restaurant Sel Gris is afnemer.
Het duurt twee jaar voor een slak
rijp is voor consumptie en slakken
moeten in totaal zes uur koken.
Wijnmaalen houdt rondleidingen
en proeverijen.
www.indenwijngaard.eu
middels is ze een professional die
van de Petit gris is gaan houden en
geanimeerd over de weekdiertjes
kan vertellen tijdens de uitgebrei
de presentaties en rondleidingen
die ze geeft.
De veertig meter lange tunnelkas
is het domein van het 'slakkenvee'.
Daar verblijven de Portugese Helix
aspersa Petit gris om zich te goed
te doen aan sojamelkpoeder, tar
wemeel, kalk, sla en kool. De aar
de in de kas wordt goed vochtig ge
Het restaurant van In den Wijngaard heeft niet alleen escargots op het menu.
houden, want daar houden slak
ken van. In de winter verlaten ze
de kas omdat het dan te koud
wordt. Ze verhuizen dan naar de
zolder van In den Wijngaard. In
twee jaar tijd groeien ze vervol
gens uit van slakkenkaviaar (de ei
tjes) tot escargot in de kruidenbo
ter: a la Greque of a la Provencal.
Maar voordat het zover is, geven
de slakken zich over aan een bij
zonder uitgebreid liefdesspel. Als
een slak wil paren, schiet hij zoals
Cupido een pijltje af op de slak
van zijn keuze. Gaat de andere slak
in op zijn avances, dan volgt een
paring van (mannen, let even op)
maar liefst veertien uur. Slakken
zijn tweeslachtig en wisselen zo
doende hun mannelijke geslachts
organen uit. Wijnmaalen: „Na de
daad breekt het geslachtsorgaan af.
Dat is eigenlijk ook helemaal niet
zo raar na veertien uur paren,
toch? Het goede nieuws is dat-ie la
ter weer aangroeit."
Na drie weken zetten beide dieren
zo'n 150 eitjes af; ondergronds, op
zo'n vijf centimeter diepte. Voor
de kwekers van het exclusieve slak
kenkaviaar (een paar eitjes in de
champagne, héél decadent) is dit
hét moment om te gaan 'oogsten'.
Want na één dag verkalkt het eitje
al om het slakkenhuis te vormen.
Hoewel een kilo slakkenkaviaar
maar liefst 3500 euro oplevert,
houdt Wijnmalen het liever op
het kweken van volwassen exem
plaren, want dat is minder arbeids
intensief dan de kaviaar.
Ook is Wijnmalen niet gericht op
de 'oogst' van het heilzame slak-
kenslijm. Wel verkoopt ze in haar
shop (geïmporteerde) slakken-
slijmcrème en hoestsiroop met
slakkenslijm. Voor wie zich af
vraagt hoe dat smaakt: lekker zoet.
Als de slakken na een kleine twee
jaar volgroeid zijn, kunnen ze wor
den gegeten. Wijnmaalen: „Je
kunt dat zien aan hun huisje. Als
het randje omkrult, is de slak vol
wassen." Ze gaan niet zomaar de
pan in. Eerst moeten ze 'ontslak-
ken', zodat hun darmpjes leeg zijn.
Vervolgens worden ze op de tocht
gelegd, zodat ze in hun schulp
kruipen en de voordeur als het wa
re dichtdoen met een vlies. Nu
wacht hen een urenlang heet bad
van bouillon, wijn en ui. In den
Wijngaard serveert ze, naast tal
van andere gerechten, supervers.
0^0 Scan deze code met uw smartphone en bekijk de acties online!
Deze acties zijn geidig vanaf zaterdag 8 oktober t/m 3'i oktober 2011.
Prijzen zijn incl. BTW.Druk- en zetfouten, prijs-
"Vraag naar de voorwaarden in de showroom.
Terneuzen: Kennedylaan 32, T 0115 - 68 06 12