Lekker op streek met de Week van de Smaak t 13 DJ Isis op eerste dancefeest Sluis Veiling in kerk Veere donderdag 29 september 2011 BIK S I KT mi li door Wendy de Jong Eten van het seizoen en van de streek, dat is het motto van de Week van de Smaak. Die vindt dit jaar voor de vijfde maal plaats in heel Ne derland. Ook in Zeeland zetten deelnemers van 1 tot en met 9 oktober lekkere, eerlijke en duurzame producten 'van dicht bij' op de kaart. Veel aandacht gaat uit naar vers, vers geoogst én vers - liefst am bachtelijk - bereid voedsel. Andere kernwaarden zijn de diervriendelij ke en pure (zonder kunstmatige toevoegingen) productiewijze van de etenswaren. De organisatie van de Zeeuwse Week van de Smaak is in handen van het ZMf Zaterdagochtend 1 ok tober start de week in Zeeland met een Zeeuws ontbijtje op het NS-station in Middelburg. De tot Zeeuwse Held van de Smaak ver kozen melkveehouder en kaasma ker Tim Moerman van Loveren- dale uit Oostkapelle, deelt de ont bijtjes uit. Daarna reist hij met de trein naar Hoofdstad van de Smaak, Groningen. Daar zal de Zeeuwse Held van de Smaak mee dingen naar de titel van landelijke Held van de Smaak. Na de opening op het station vin den er de hele week tal van activi teiten plaats in de provincie. Zoals streekmarkten, kookworkshops en verschillende proeverijen. Zorginstelling Ter Weel in Krab- bendijke luidt zaterdag 1 oktober de Week van de Smaak in met een jaarmarkt. Daar komt een kraam te staan met biologische produc ten zoals kaas, ijs en jams. Daar naast is er een viskar ter plaatste met allerlei Zeeuwse lekkernijen en een kraam met babbelaars. Ter Weel in Goes houdt op dins dag 4 oktober een boerenmarkt met een Zeeuws karakter. Op de markt zijn diverse typische Zeeuw se producten te verkrijgen en er treedt een Zeeuwse artiest op tij dens het evenement. Op zaterdag 8 oktober kunnen be zoekers in Vlissingen tijdens ProefLokaal kennismaken met de beste ambachtelijke producten uit Zeeland en omstreken. De Zware Plaatwerkerij is dan het decor voor een markthal met een grote proe- verij met lokale producten, kook- shows van bekende koks, een bier en wijnproeverij en korte kook workshops. Op diezelfde dag kunnen hongeri ge bezoekers terecht op de biologi sche weekmarkt in Noordgouwe. Daar zijn tal van proeverijen met louter biologische producten. In Sint Maartensdijk wordt op 7 en 8 oktober het Podium Restaurant ge houden. Een kookclub krijgt de kans om haar kookkunsten daar te vertonen. Ze serveren een menu waarin pure smaak, producten uit de streek en het seizoen centraal zullen staan. Naast de grote activiteiten vinden er ook een hoop kleinere initiatie ven plaats. Zo kunnen bezoekers aan de Hoogstamfruitdagen op di verse plaatsen in Zeeland hun fruit laten persen. Daarnaast kun nen de daar aanwezige deskundi gen meer over het fruit vertellen. Bij de Druivengaerde in Wissen- kerke krijgen bezoekers zaterdag een rondleiding over de wijngaard met uitleg over de elf verschillen de rassen. Natuurlijk is er na af loop ook gelegenheid om verschil lende wijnen te proeven. Boerderij restaurant de Baekermat in Westdorpe serveert tijdens de Week van de Smaak een speciaal Zeeuws-Vlaams streekmenu met onder meer ambachtelijk ovens- pek en rundertong, gegrilde streek- biefstuk en Westdorpse vlaai en Zeeuwse knoopcake. Een overzicht van alle activiteiten in Zeeland tijdens de Week van de Smaak is te vinden op www.weekvandesmaak.nl I A J Isis heeft er doorgaans Isis is de hoofdact. Tot 2006 ope- L T T et Middelburgs Veiling- zal het bord Het wonder van Zaan- DJ Isis heeft er doorgaans geen moeite mee om een zaal binnen een paar mi nuten te betoveren. Als je haar dan ook nog eens in een setting als Toversluis in Sluis neerzet, weet je eigenlijk al op voorhand dat het optreden geslaagd zal zijn. Isis van der Wel (36) komt naar Sluis op uitnodiging van het orga nisatie- en muziekduo Lance 8c Donny. Zij willen een aanzet ge ven tot veel meer feesten in West- Zeeuws-Vlaanderen waarop top- deejays acte de présence geven. Naast Isis draaien ook zij en Andrea Cichecki op de eerste edi tie van het dancefeest Listen Up. Het vj-collectief Visual Vibes zorgt met grote projecties voor visuele effecten. Isis is de hoofdact. Tot 2006 ope reerde de in Amsterdam geboren dj nog onder haar bijnaam 100% Isis. Om te benadrukken dat zij zich niet alleen als dj flink heeft ontwikkeld, maar ook als mens, hanteert zij nu haar voornaam als artiestennaam. Ze wordt als een van de vrouwelijke pioniers op het gebied van dance gezien en mag zich internationaal tot de top-tien van de vrouwelijke dj's in de tech house rekenen. En dat niet alleen. Isis werd begin vorig jaar voor twee jaar benoemd tot Nachtbur gemeester van Amsterdam. DJ Isis, morgen van 22.00 tot 04.00 uur in Toversluis in Sluis. Er is plaats voor vijfhonderd bezoekers. Toegang kost 15 euro. www.l-d.nl. DJ Isis. Het Middelburgs Veiling huis houdt zaterdag in de Grote Kerk in Veere een kunst- en antiekveiling Er worden onder meer 150 schilde rijen geveild, waaronder werk van kunstenaars zoals Hambüchen, Verwey, Moll, Damschröder, Kars- sen en Ten Kate, naast etsen van Rembrandt van Rijn en Adriaen van Ostade. Er is ook werk dat een nadrukkelij ke band met Veere heeft, zoals het expressionistische Vissersschepen in de haven van Veere van de Waalse schilder Anto Carte. Naast de schilderijen worden ka vels uit een verzameling Egypti sche, Syrische en Romeinse kleine oudheden aangeboden. In de afde ling porselein, glas en aardewerk zal het bord Het wonder van Zaan dam (met een afbeelding van wat wellicht de eerste, dramatische kei zersnede in Nederland is geweest) de aandacht trekken. Zoals gebruikelijk komt er ook vol op Zeeuws en ander zilverwerk on der de hamer, evenals juwelen en horloges. De veiling wordt geleid door Ab Verhage en door Ruben van Kleef sinds vorig jaar de nieuwe eige naar van het Middelburgs Veiling huis. Kunst- en antiekveiling, zaterdag vanaf 13.30 uur in de Grote Kerk in Veere. Kijkdagen: morgen van 14.30 tot 20.00 uur en zaterdag van 9.30 tot 12.00 uur. De Week van de Smaak staat in het teken van mooie, smaakvolle producten uit de regio.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 93