Lekker op streek met de
Week van de Smaak
t 13
DJ Isis op eerste dancefeest Sluis Veiling in kerk Veere
donderdag 29 september 2011
BIK
S I KT
mi li
door Wendy de Jong
Eten van het seizoen en
van de streek, dat is
het motto van de
Week van de Smaak.
Die vindt dit jaar voor
de vijfde maal plaats in heel Ne
derland. Ook in Zeeland zetten
deelnemers van 1 tot en met 9
oktober lekkere, eerlijke en
duurzame producten 'van dicht
bij' op de kaart.
Veel aandacht gaat uit naar vers,
vers geoogst én vers - liefst am
bachtelijk - bereid voedsel. Andere
kernwaarden zijn de diervriendelij
ke en pure (zonder kunstmatige
toevoegingen) productiewijze van
de etenswaren.
De organisatie van de Zeeuwse
Week van de Smaak is in handen
van het ZMf Zaterdagochtend 1 ok
tober start de week in Zeeland
met een Zeeuws ontbijtje op het
NS-station in Middelburg. De tot
Zeeuwse Held van de Smaak ver
kozen melkveehouder en kaasma
ker Tim Moerman van Loveren-
dale uit Oostkapelle, deelt de ont
bijtjes uit. Daarna reist hij met de
trein naar Hoofdstad van de
Smaak, Groningen. Daar zal de
Zeeuwse Held van de Smaak mee
dingen naar de titel van landelijke
Held van de Smaak.
Na de opening op het station vin
den er de hele week tal van activi
teiten plaats in de provincie. Zoals
streekmarkten, kookworkshops en
verschillende proeverijen.
Zorginstelling Ter Weel in Krab-
bendijke luidt zaterdag 1 oktober
de Week van de Smaak in met een
jaarmarkt. Daar komt een kraam
te staan met biologische produc
ten zoals kaas, ijs en jams. Daar
naast is er een viskar ter plaatste
met allerlei Zeeuwse lekkernijen
en een kraam met babbelaars.
Ter Weel in Goes houdt op dins
dag 4 oktober een boerenmarkt
met een Zeeuws karakter. Op de
markt zijn diverse typische Zeeuw
se producten te verkrijgen en er
treedt een Zeeuwse artiest op tij
dens het evenement.
Op zaterdag 8 oktober kunnen be
zoekers in Vlissingen tijdens
ProefLokaal kennismaken met de
beste ambachtelijke producten uit
Zeeland en omstreken. De Zware
Plaatwerkerij is dan het decor voor
een markthal met een grote proe-
verij met lokale producten, kook-
shows van bekende koks, een bier
en wijnproeverij en korte kook
workshops.
Op diezelfde dag kunnen hongeri
ge bezoekers terecht op de biologi
sche weekmarkt in Noordgouwe.
Daar zijn tal van proeverijen met
louter biologische producten. In
Sint Maartensdijk wordt op 7 en 8
oktober het Podium Restaurant ge
houden. Een kookclub krijgt de
kans om haar kookkunsten daar te
vertonen. Ze serveren een menu
waarin pure smaak, producten uit
de streek en het seizoen centraal
zullen staan.
Naast de grote activiteiten vinden
er ook een hoop kleinere initiatie
ven plaats. Zo kunnen bezoekers
aan de Hoogstamfruitdagen op di
verse plaatsen in Zeeland hun
fruit laten persen. Daarnaast kun
nen de daar aanwezige deskundi
gen meer over het fruit vertellen.
Bij de Druivengaerde in Wissen-
kerke krijgen bezoekers zaterdag
een rondleiding over de wijngaard
met uitleg over de elf verschillen
de rassen. Natuurlijk is er na af
loop ook gelegenheid om verschil
lende wijnen te proeven.
Boerderij restaurant de Baekermat
in Westdorpe serveert tijdens de
Week van de Smaak een speciaal
Zeeuws-Vlaams streekmenu met
onder meer ambachtelijk ovens-
pek en rundertong, gegrilde streek-
biefstuk en Westdorpse vlaai en
Zeeuwse knoopcake.
Een overzicht van alle activiteiten
in Zeeland tijdens de Week van de
Smaak is te vinden op
www.weekvandesmaak.nl
I A J Isis heeft er doorgaans Isis is de hoofdact. Tot 2006 ope- L T T et Middelburgs Veiling- zal het bord Het wonder van Zaan-
DJ Isis heeft er doorgaans
geen moeite mee om een
zaal binnen een paar mi
nuten te betoveren. Als je haar
dan ook nog eens in een setting
als Toversluis in Sluis neerzet,
weet je eigenlijk al op voorhand
dat het optreden geslaagd zal zijn.
Isis van der Wel (36) komt naar
Sluis op uitnodiging van het orga
nisatie- en muziekduo Lance 8c
Donny. Zij willen een aanzet ge
ven tot veel meer feesten in West-
Zeeuws-Vlaanderen waarop top-
deejays acte de présence geven.
Naast Isis draaien ook zij en
Andrea Cichecki op de eerste edi
tie van het dancefeest Listen Up.
Het vj-collectief Visual Vibes zorgt
met grote projecties voor visuele
effecten.
Isis is de hoofdact. Tot 2006 ope
reerde de in Amsterdam geboren
dj nog onder haar bijnaam 100%
Isis. Om te benadrukken dat zij
zich niet alleen als dj flink heeft
ontwikkeld, maar ook als mens,
hanteert zij nu haar voornaam als
artiestennaam. Ze wordt als een
van de vrouwelijke pioniers op het
gebied van dance gezien en mag
zich internationaal tot de top-tien
van de vrouwelijke dj's in de tech
house rekenen. En dat niet alleen.
Isis werd begin vorig jaar voor
twee jaar benoemd tot Nachtbur
gemeester van Amsterdam.
DJ Isis, morgen van 22.00 tot 04.00
uur in Toversluis in Sluis. Er is plaats
voor vijfhonderd bezoekers. Toegang
kost 15 euro. www.l-d.nl.
DJ Isis.
Het Middelburgs Veiling
huis houdt zaterdag in de
Grote Kerk in Veere een
kunst- en antiekveiling
Er worden onder meer 150 schilde
rijen geveild, waaronder werk van
kunstenaars zoals Hambüchen,
Verwey, Moll, Damschröder, Kars-
sen en Ten Kate, naast etsen van
Rembrandt van Rijn en Adriaen
van Ostade.
Er is ook werk dat een nadrukkelij
ke band met Veere heeft, zoals het
expressionistische Vissersschepen in
de haven van Veere van de Waalse
schilder Anto Carte.
Naast de schilderijen worden ka
vels uit een verzameling Egypti
sche, Syrische en Romeinse kleine
oudheden aangeboden. In de afde
ling porselein, glas en aardewerk
zal het bord Het wonder van Zaan
dam (met een afbeelding van wat
wellicht de eerste, dramatische kei
zersnede in Nederland is geweest)
de aandacht trekken.
Zoals gebruikelijk komt er ook vol
op Zeeuws en ander zilverwerk on
der de hamer, evenals juwelen en
horloges.
De veiling wordt geleid door Ab
Verhage en door Ruben van Kleef
sinds vorig jaar de nieuwe eige
naar van het Middelburgs Veiling
huis.
Kunst- en antiekveiling, zaterdag
vanaf 13.30 uur in de Grote Kerk in
Veere.
Kijkdagen: morgen van 14.30 tot
20.00 uur en zaterdag van 9.30 tot
12.00 uur.
De Week van de Smaak staat in het teken van mooie, smaakvolle producten uit de regio.