in Schuddebeurs
|I5*
Beoordeling
Soms weet je van het be
staan van een mooie
plek, maar stel je toch
uit ernaar toe te gaan.
Dat geldt voor ons
voor Schuddebeurs. Telkens als
we voorbij Schuddebeurs rij
den, denken we aan de hostelle-
rie in de groene oaseachtige om
geving met de prachtige statige
landhuizen aan de Donkereweg.
Maar eerlijk is eerlijk; we den
ken ook aan het restaurant waar
we jaren terug geen al te beste
ervaring hadden. Maar dat was
heel lang voordat Tanja en Bart
de Bree het hotel-restaurant
overnamen. We rijden dit keer
dan ook niet voorbij, maar par
keren er voor een diner.
We willen buiten eten en we zijn
niet de enigen. Het is een van de
zeldzame zwoele avonden in sep
tember. Iedereen die een tafel bin
nen gereserveerd had, zit toch bui
ten. Het is bijna te druk op het bui
tenterras. Maar dat zou snel veran
deren.
We kiezen een menu Mon Plaisir
(35,- euro) en een menu. Proeven
van Kunst (62,50 euro) en laten
ons verrassen. Machiel Botteman-
ne is een vrolijke, joviale, ontspan
nen en vakbekwame ober. Hij
heeft de regie in handen en dat
hebben we graag.
We trappen af met een terrine van
zwartpootkip met Zeeuws katen
spek, olijvencompote met padden
stoelen en balsamico. Het is heer
lijk. Ik ben nodeloos bang geweest
dat de terrine een plak met stuk
ken kip in koude gelei zou zijn. De
terrine is lauwwarm en het vlees
is mals en perfect op smaak ge
bracht. Er is geen doorzichtige ge
lei te bekennen.
We vervolgen met coquilles uit de
oven, tomaten en een jus van gem
ber, sereh en limoenblad. Dit is
niet onze favoriete bereidingswijze
voor de zeevruchten. De coquilles,
die weliswaar kakelvers zijn, krij
gen er iets weeïgs door. Kortom:
we vinden dat de smaak van co
quilles beter tot uiting komt als ze
gegrilld of gebakken zijn. Er wor
den wel weer heerlijke zelfgebak
ken broodjes bij geserveerd.
Plots slaat het weer om en gaat het
regenen. Het terras stroomt leeg,
maar wij en enkele andere twee
tjes volharden onder parasols die
het personeel heeft Weggezet. Het
was een doortastende, razendsnel
le actie van het professionele per
soneel. De temperatuur blijft de
hele avond aangenaam.
donderdag 22 september 2011
a*
f*
Prijs-kwaliteit:
(voor het menu Mon Plaisir)
Entourage
Bediening:
Horen, zien en ruiken: We waanden
ons in het buitenland.
Conclusie: Chefkok Bart de Bree is
een vakman, maar 'zal nooit proberen
een ster te halen'. „Ik wil prettig en
goed koken voor mijn gasten, met de
mooiste producten. Mijn gasten moe
ten mij beoordelen, niet de mensen
van Michelin en anderen." Hij laat
zich niet gekmaken.
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetg elegenheden.
Bart de Bree, chefkok en eigenaar van Schuddebeurs.
foto's Dirk jan Gjeltema
Het hoofdgerecht bestaat uit een
kabeljauwfilet 'en papillote', be
reid in fatafolie (kan heel hoge
temperaturen in de oven weer
staan) met couscous, ras el hanout
kruiden, mosseltjes en paksoi. Op
nieuw verrast de kok ons. Zodra
het folie verwijderd wordt, komt
de geur van kruiden, frisse groen
ten en vis vrij. Het is een cadeau
tje en een mooie sensatie door de
fijngevoelige bereidingswijze. De
groenten komen van de kwekerij
van Dieneke Klompe uit Zonne-
maire en zijn kostelijk. De cous
cous zorgt er voor dat de kabel
jauw qua smaak niet inzakt en
geeft het gerecht een pikante op
pepper.
De geroosterde heilbot met kro
kante calamaris, Hollandse garnaal
tjes en notenolie heeft een lichte
rooksmaak gekregen. De vis is
mooi vast van structuur en erg lek
ker. Met groene asperges wordt
het hoofdgerecht afgerond.
Hostellerie
Schuddebeurs
Donkereweg 35
SCHUDDEBEURS
Het nagerecht is een crème cara
mel van passiefruit met bloedsi-
naasappelsorbet en bij het menu
Mon Plaisir hoort de 'bluf van
(veel) geroosterde schijfjes hazel
noot, whiskey caramel en noten-
crunch met roomijs van bourbon
vanille. De Bluf is overheerlijk.
Het dessert is luchtig en romig te
gelijk en de notensmaak maakt
het onweerstaanbaar. Dezelfde su
perlatieven gelden ook voor de
crème caramel.
Zeker het menu Plaisir voor 35,00
euro heeft een uitstekende
prijs-kwaliteitverhouding. Het is
een aanrader. Bij het vertrek krij
gen we nog een decoratiebord
mee van kunstenares Lily Mamef-
fe, dat hoort bij het menu Proeven
van kunst. Lily is een favoriete
kunstenares van Bart en Tanja de
Bree. Schuddebeurs is aangesloten
bij de Taste of Art, een kunstcon
cept voor toprestaurants (www.tas-
te-of-art.com). Het bord is een tast
bare herinnering aan een mooie
avond.
ZIERIKZEE
Hostellerie Schuddebeurs,
Donkerkeweg 35, 4317 Schuddebeurs,
telefoon: 0111-415651,
www.schuddebeurs.nl, dagelijks open.
Hostellerie Schuddebeurs ligt in een oaseachtige omgeving.