in Schuddebeurs |I5* Beoordeling Soms weet je van het be staan van een mooie plek, maar stel je toch uit ernaar toe te gaan. Dat geldt voor ons voor Schuddebeurs. Telkens als we voorbij Schuddebeurs rij den, denken we aan de hostelle- rie in de groene oaseachtige om geving met de prachtige statige landhuizen aan de Donkereweg. Maar eerlijk is eerlijk; we den ken ook aan het restaurant waar we jaren terug geen al te beste ervaring hadden. Maar dat was heel lang voordat Tanja en Bart de Bree het hotel-restaurant overnamen. We rijden dit keer dan ook niet voorbij, maar par keren er voor een diner. We willen buiten eten en we zijn niet de enigen. Het is een van de zeldzame zwoele avonden in sep tember. Iedereen die een tafel bin nen gereserveerd had, zit toch bui ten. Het is bijna te druk op het bui tenterras. Maar dat zou snel veran deren. We kiezen een menu Mon Plaisir (35,- euro) en een menu. Proeven van Kunst (62,50 euro) en laten ons verrassen. Machiel Botteman- ne is een vrolijke, joviale, ontspan nen en vakbekwame ober. Hij heeft de regie in handen en dat hebben we graag. We trappen af met een terrine van zwartpootkip met Zeeuws katen spek, olijvencompote met padden stoelen en balsamico. Het is heer lijk. Ik ben nodeloos bang geweest dat de terrine een plak met stuk ken kip in koude gelei zou zijn. De terrine is lauwwarm en het vlees is mals en perfect op smaak ge bracht. Er is geen doorzichtige ge lei te bekennen. We vervolgen met coquilles uit de oven, tomaten en een jus van gem ber, sereh en limoenblad. Dit is niet onze favoriete bereidingswijze voor de zeevruchten. De coquilles, die weliswaar kakelvers zijn, krij gen er iets weeïgs door. Kortom: we vinden dat de smaak van co quilles beter tot uiting komt als ze gegrilld of gebakken zijn. Er wor den wel weer heerlijke zelfgebak ken broodjes bij geserveerd. Plots slaat het weer om en gaat het regenen. Het terras stroomt leeg, maar wij en enkele andere twee tjes volharden onder parasols die het personeel heeft Weggezet. Het was een doortastende, razendsnel le actie van het professionele per soneel. De temperatuur blijft de hele avond aangenaam. donderdag 22 september 2011 a* f* Prijs-kwaliteit: (voor het menu Mon Plaisir) Entourage Bediening: Horen, zien en ruiken: We waanden ons in het buitenland. Conclusie: Chefkok Bart de Bree is een vakman, maar 'zal nooit proberen een ster te halen'. „Ik wil prettig en goed koken voor mijn gasten, met de mooiste producten. Mijn gasten moe ten mij beoordelen, niet de mensen van Michelin en anderen." Hij laat zich niet gekmaken. In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetg elegenheden. Bart de Bree, chefkok en eigenaar van Schuddebeurs. foto's Dirk jan Gjeltema Het hoofdgerecht bestaat uit een kabeljauwfilet 'en papillote', be reid in fatafolie (kan heel hoge temperaturen in de oven weer staan) met couscous, ras el hanout kruiden, mosseltjes en paksoi. Op nieuw verrast de kok ons. Zodra het folie verwijderd wordt, komt de geur van kruiden, frisse groen ten en vis vrij. Het is een cadeau tje en een mooie sensatie door de fijngevoelige bereidingswijze. De groenten komen van de kwekerij van Dieneke Klompe uit Zonne- maire en zijn kostelijk. De cous cous zorgt er voor dat de kabel jauw qua smaak niet inzakt en geeft het gerecht een pikante op pepper. De geroosterde heilbot met kro kante calamaris, Hollandse garnaal tjes en notenolie heeft een lichte rooksmaak gekregen. De vis is mooi vast van structuur en erg lek ker. Met groene asperges wordt het hoofdgerecht afgerond. Hostellerie Schuddebeurs Donkereweg 35 SCHUDDEBEURS Het nagerecht is een crème cara mel van passiefruit met bloedsi- naasappelsorbet en bij het menu Mon Plaisir hoort de 'bluf van (veel) geroosterde schijfjes hazel noot, whiskey caramel en noten- crunch met roomijs van bourbon vanille. De Bluf is overheerlijk. Het dessert is luchtig en romig te gelijk en de notensmaak maakt het onweerstaanbaar. Dezelfde su perlatieven gelden ook voor de crème caramel. Zeker het menu Plaisir voor 35,00 euro heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het is een aanrader. Bij het vertrek krij gen we nog een decoratiebord mee van kunstenares Lily Mamef- fe, dat hoort bij het menu Proeven van kunst. Lily is een favoriete kunstenares van Bart en Tanja de Bree. Schuddebeurs is aangesloten bij de Taste of Art, een kunstcon cept voor toprestaurants (www.tas- te-of-art.com). Het bord is een tast bare herinnering aan een mooie avond. ZIERIKZEE Hostellerie Schuddebeurs, Donkerkeweg 35, 4317 Schuddebeurs, telefoon: 0111-415651, www.schuddebeurs.nl, dagelijks open. Hostellerie Schuddebeurs ligt in een oaseachtige omgeving.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 71