uit15
in Burgh-Haamstede
Beoordeling
donderdag 1 september 2011
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-Kwaliteit
Eenvoudig en goed eten, met aan
dacht voor detail. We betaalden iets
meer dan zestig euro voor twee voor
drie gangen.
Bediening
Vooral vriendelijk. De serveerster ver
gat onze bestellingen even, maar los
te het charmant op.
Entourage
Fijne grote ruimte. Het restaurant zit
weggestopt in achterafstraatje.
Conclusie:
Een prettig adres voor eters die niet
de hoofdprijs willen betalen.
Gewoon een kwalita
tief goed hapje eten
voor niet te veel
geld: in Zeeland
moet je restaurants
waar dat kan vaak met een lan
taarntje zoeken, vooral buiten
de steden. In Burgh-Haamstede
hebben ze sinds kort Fish
Chipz: vis en friet dus.
Fish Chipz blijkt onderdeel van
restaurant De Perenboom, een res
taurant dat zich profileert met
streekproducten en zich zeker niet
richt op klanten die even snel iets
willen eten. De Perenboom is een
stuk opgeschoven in het grote
pand ten gunste van het goedkope
re zusje: tussen de twee is een
scheidingswand aangebracht, al
leen de bar verbindt ze nog. De
klanten komen elkaar alleen nog
op het terras tegen.
We zitten in een grote ruimte, die
door de enorme ramen ook luch
tig en licht overkomt, een beetje
kaal en ongezellig zelfs. Tussen de
tafels is volop ruimte, zoveel dat
rennende kinderen niet eens over
last veroorzaken. Vanaf ons tafeltje
bij het raam hebben we uitzicht
op het grote terras, dat vandaag
door de druilerigheid helaas niet
begaanbaar is. Verder hebben we
goed zicht op de open keuken,
waar het opvallend rustig aan toe
gaat.
De menukaart staat geplastificeerd
op tafel; we kunnen kiezen uit de
beloofde gebakken vis met friet, sa
té, Wiener schnitzel, aardappeltor
tilla, slibtongen, mossels of spare-
ribs. Allemaal niks geks: het is
eten dat je verwacht bij een stan
daard toeristentent in een plaats
als Burgh. We kiezen voor toma
tensoep en salade met geitenkaas
vooraf en gebakken schelvis en
een Zeeuwse hamburger als hoofd
gerecht. De serveerster kijkt moei
lijk bij het opnemen van de bestel
ling. Wat later komt ze terug aan
tafel met de mededeling dat ze het
even kwijt is. Dat geeft niks, ze
doet het charmant.
De tomatensoep is van het soort
waar kinderen dol op zijn: dik en
zoet, een beetje pittig en met een
paar lekkere ballen erin. De salade
met geitenkaas van mijn overbuur
vrouw is een aangename verras
sing. Ze krijgt een groot bord vol
blaadjes sla, komkommer, stukken
tomaat, lucifertjes rauwe gele cour
gette, grote appelkappers, brokken
rulle geitenkaas en piepkleine paar
se dobbelsteentjes die, als we het
navragen, van truffelaardappel blij
ken te zijn. De beloofde walnoten
Kok Fabian van Fish Chipz, mét de fish and chips.
Fish and Chipz, Achterweg 9a, 4328
LZ Burgh-Haamstede. 0111-6525019.
Elke dag geopend van 12.00 tot 21.00
uur, behalve op woensdag.
www.eetcafeburgh.nl
Fish &Chipz is redelijk toegankelijk
voor mensen in een rolstoel.
Café
'Restaurant "polskin"
Sokkin... dat is genieten van elk moment
Boulevard Bankert 58. 4382 AC Vlissingen
Telefoon (0118) 417350. Fax (0118) 440 072
wwwjolskin.nl
foto's Dirk-Jan Gjeltema
smolten oude schouwse kaas en
twee plakken keihard uitgebakken
bacon. Wauw. Het blijkt alleen
geen gerecht om na een kop soep
te eten, of je moet net een ver
moeiende verhuizing of lange fiets
tocht achter de rug hebben: het is
veel te veel.
De toetjes worden op ons verzoek
speciaal wat kleiner dan normaal.
De gepocheerde perzik ligt in een
bad van licht gezoete rosé. Het
mangoijs dat we erbij krijgen lijkt
echt zelfgemaakt - met stukjes
mango erin. Ik krijg - gelukkig -
een echte sorbet: datzelfde mango
ijs, citroenijs, veel vers fruit en
licht spuitwater met vruchtensap.
Verrukkelijk.
kunnen we niet vinden. En dat is
maar goed ook, want daar houdt
mijn tafelgenote toch niet van. De
streepjes balsamico en mosterd-ho-
ningdressing combineren lekker
met de groente. Bij het voorge
recht krijgen we drie verschillende
broodjes: bruine en witte. En van
die onhandige kuipjes boter, die
net uit de koeling komen en dus
jammer genoeg wat hard zijn.
Fish Chipz in Burgh-Haamstede.
De 'fish and chips van schelvis' vol
doet volledig aan de verwachtin
gen: mijn-tafelgenote krijgt een
groot ovaal bord met een flink
stuk goudbruin gebakken vis in
een knapperig korstje. De vis is lek
ker gekruid en precies goed gaar:
vlokkig en sappig. Bij de vis liggen
dikke frieten en een salade van
wortel, komkommer, slablaadjes
en weer die courgette. In de re-
mouladesaus zitten echt stukjes.
Het gerecht is perfect in zijn een
voud. Helaas horen we achteraf
dat het bord verpakt had moeten
zijn in een groot stuk vetvrij pa
pier, om het gerecht een echt En
gels Fish and Chips tintje mee te
geven, maar dat papier was, net
toen wij aan de beurt waren, toe
vallig even op.
De hamburger op mijn bord zou
op heel Schouwen (en omgeving)
bekendheid moeten krijgen: ik
krijg een zeewierbroodje, een wit
bolletje, belegd met een burger
van Zeeuwse worst - heerlijk knap
perig gebakken pittig varkens
worstvlees - met een plakje ge-