uit15 in Burgh-Haamstede Beoordeling donderdag 1 september 2011 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-Kwaliteit Eenvoudig en goed eten, met aan dacht voor detail. We betaalden iets meer dan zestig euro voor twee voor drie gangen. Bediening Vooral vriendelijk. De serveerster ver gat onze bestellingen even, maar los te het charmant op. Entourage Fijne grote ruimte. Het restaurant zit weggestopt in achterafstraatje. Conclusie: Een prettig adres voor eters die niet de hoofdprijs willen betalen. Gewoon een kwalita tief goed hapje eten voor niet te veel geld: in Zeeland moet je restaurants waar dat kan vaak met een lan taarntje zoeken, vooral buiten de steden. In Burgh-Haamstede hebben ze sinds kort Fish Chipz: vis en friet dus. Fish Chipz blijkt onderdeel van restaurant De Perenboom, een res taurant dat zich profileert met streekproducten en zich zeker niet richt op klanten die even snel iets willen eten. De Perenboom is een stuk opgeschoven in het grote pand ten gunste van het goedkope re zusje: tussen de twee is een scheidingswand aangebracht, al leen de bar verbindt ze nog. De klanten komen elkaar alleen nog op het terras tegen. We zitten in een grote ruimte, die door de enorme ramen ook luch tig en licht overkomt, een beetje kaal en ongezellig zelfs. Tussen de tafels is volop ruimte, zoveel dat rennende kinderen niet eens over last veroorzaken. Vanaf ons tafeltje bij het raam hebben we uitzicht op het grote terras, dat vandaag door de druilerigheid helaas niet begaanbaar is. Verder hebben we goed zicht op de open keuken, waar het opvallend rustig aan toe gaat. De menukaart staat geplastificeerd op tafel; we kunnen kiezen uit de beloofde gebakken vis met friet, sa té, Wiener schnitzel, aardappeltor tilla, slibtongen, mossels of spare- ribs. Allemaal niks geks: het is eten dat je verwacht bij een stan daard toeristentent in een plaats als Burgh. We kiezen voor toma tensoep en salade met geitenkaas vooraf en gebakken schelvis en een Zeeuwse hamburger als hoofd gerecht. De serveerster kijkt moei lijk bij het opnemen van de bestel ling. Wat later komt ze terug aan tafel met de mededeling dat ze het even kwijt is. Dat geeft niks, ze doet het charmant. De tomatensoep is van het soort waar kinderen dol op zijn: dik en zoet, een beetje pittig en met een paar lekkere ballen erin. De salade met geitenkaas van mijn overbuur vrouw is een aangename verras sing. Ze krijgt een groot bord vol blaadjes sla, komkommer, stukken tomaat, lucifertjes rauwe gele cour gette, grote appelkappers, brokken rulle geitenkaas en piepkleine paar se dobbelsteentjes die, als we het navragen, van truffelaardappel blij ken te zijn. De beloofde walnoten Kok Fabian van Fish Chipz, mét de fish and chips. Fish and Chipz, Achterweg 9a, 4328 LZ Burgh-Haamstede. 0111-6525019. Elke dag geopend van 12.00 tot 21.00 uur, behalve op woensdag. www.eetcafeburgh.nl Fish &Chipz is redelijk toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Café 'Restaurant "polskin" Sokkin... dat is genieten van elk moment Boulevard Bankert 58. 4382 AC Vlissingen Telefoon (0118) 417350. Fax (0118) 440 072 wwwjolskin.nl foto's Dirk-Jan Gjeltema smolten oude schouwse kaas en twee plakken keihard uitgebakken bacon. Wauw. Het blijkt alleen geen gerecht om na een kop soep te eten, of je moet net een ver moeiende verhuizing of lange fiets tocht achter de rug hebben: het is veel te veel. De toetjes worden op ons verzoek speciaal wat kleiner dan normaal. De gepocheerde perzik ligt in een bad van licht gezoete rosé. Het mangoijs dat we erbij krijgen lijkt echt zelfgemaakt - met stukjes mango erin. Ik krijg - gelukkig - een echte sorbet: datzelfde mango ijs, citroenijs, veel vers fruit en licht spuitwater met vruchtensap. Verrukkelijk. kunnen we niet vinden. En dat is maar goed ook, want daar houdt mijn tafelgenote toch niet van. De streepjes balsamico en mosterd-ho- ningdressing combineren lekker met de groente. Bij het voorge recht krijgen we drie verschillende broodjes: bruine en witte. En van die onhandige kuipjes boter, die net uit de koeling komen en dus jammer genoeg wat hard zijn. Fish Chipz in Burgh-Haamstede. De 'fish and chips van schelvis' vol doet volledig aan de verwachtin gen: mijn-tafelgenote krijgt een groot ovaal bord met een flink stuk goudbruin gebakken vis in een knapperig korstje. De vis is lek ker gekruid en precies goed gaar: vlokkig en sappig. Bij de vis liggen dikke frieten en een salade van wortel, komkommer, slablaadjes en weer die courgette. In de re- mouladesaus zitten echt stukjes. Het gerecht is perfect in zijn een voud. Helaas horen we achteraf dat het bord verpakt had moeten zijn in een groot stuk vetvrij pa pier, om het gerecht een echt En gels Fish and Chips tintje mee te geven, maar dat papier was, net toen wij aan de beurt waren, toe vallig even op. De hamburger op mijn bord zou op heel Schouwen (en omgeving) bekendheid moeten krijgen: ik krijg een zeewierbroodje, een wit bolletje, belegd met een burger van Zeeuwse worst - heerlijk knap perig gebakken pittig varkens worstvlees - met een plakje ge-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 77