Kijk eens achter de schermen 33 wonen buiten Slak in de sla en meer wonderen SI wonen@wegener.nl 024-3650509 Zaterdag 20 augustus 2011 door Frederike Krommendijk len niet alleen bijzondere design vazen, borden en keramieken sier- objecten, er worden ook nog steeds bakstenen en dakpannen geproduceerd. Dagelijks zijn de vakmensen tot 16.00 uur aanwe zig. Vragen stellen mag. Neem daarna bijvoorbeeld een kijkje in de winkel en ter afsluiting een kopje koffie met een stukje huis- gemaakte taart in de Bakkerswin kel. www.tichelaar.nl 100% natuurlijk Een bezoek aan de fabriek Forbo in Assendelft roept onherroepe lijk herinneringen op. Bijvoor beeld aan de basisschool of het ziekenhuis. De geur van lino leum is onmiskenbaar. Maar ve len weten niet dat het oersterke product wordt gemaakt van ingre diënten uit de natuur. Bekijk het productieproces en aanschouw hoe de ruwe producten lijnolie, houtmeel, hars, jute en kalksteen worden samengesmolten tot een moderne vloer. Een deskundige gastvrouw vertelt tijdens de rond leiding over het fabrieksterrein over het gehele proces. Alles is zichtbaar, behalve het mixen van de ingrediënten. De tour eindigt in een showroom waarin te zien is hoe de Forbovloeren worden toegepast in het interieur. Kijk voor de verschillende mogelijkhe den op: Si www.forbo-flooring.nl/Consu- menten/Waar-te-zien/Rondlei- ding-linoleumfabriek Glashelder Wie aan Leerdam denkt, zegt glas. Ervaar in deze stad de magie van het glasblazen. Bekijk in de eeuwenoude fabriek van Royal Crystal Leerdam met eigen ogen hoe kristal op ambachtelijke wij ze wordt gemaakt. In de fabriek zijn meesterglasblazers, slijpers en graveurs aan het werk. Zij leg gen het ambacht van het glasbla zen desgewenst helder uit. Wie wil, kan daarna een bezoek brengen aan het nabijgelegen Na tionaal Glasmuseum en de glas blazerij in het sfeervolle cen trum. Zo ontstaat een gezellig dagje uit. Tip: Van 12 tot en met 14 septem ber zijn de jaarlijkse Glasdagen. Overal in Leerdam staat, hangt, ligt en drijft glas. Een kleine greep uit het aanbod: voor de vierde keer op rij drijven glazen objecten in het water voor de Glasblazerij en veel galerieën heb ben nieuwe tentoonstellingen op het programma. www.leerdamkristal.nl www.nationaalglasmuseum.nl Reageren? wonen@wegener.nl De winkel van Koninklijke Tichelaar in Makkum. Bezoekers volgen een rondleiding bij Leolux. foto PR Zand schuurt de maag. Dat riep mijn moeder vroeger vaak, aan tafel. Mijn vader had een grote moes tuin, dus wij keken niet op van een slak in de sla of andere wonderen der natuur op ons bord. Mochten er al bacteriën inzitten, dan waren die door mijn moeder wel zorgvuldig aan gort gekookt. Zij had één recept voor alle groente: tege lijk opzetten met de aardappels en dan doorkoken tot het snot terig was, waardoor ik jaren lang heb gedacht dat andijvie een grijze groente was. Mijn moeder mocht dan heel erg niet kunnen koken, wat ze op tafel zette, was in elk geval wél vers. De bloemkool werd voor bereiding eerst een half uur in zout water gezet, zodat de rupsjes eruit kropen. En aardappels stampten wij met een klomp, tot de schilletjes al een beetje loslieten en je l ze makkelijk kon schrappen. Kinderen van nu we ten weinig meer van de natuur of waar hun eten vandaan komt. Krijg je zelf een kind, dan krijg je er op buitenschoolse mo menten ook gratis die van an deren bij en dan hoor je nog eens wat. Ik heb hier eens een doodsbang meisje gehad dat het bosje achter onze tuin niet in durfde. Er stonden brandne tels, wel zo groot als een mens. Zulke bijzondere groeisels wil de ik ook wel eens zien en ik nam het bibberende wicht mee naar buiten. Het was hulst. Een ander klampte zich aan de aanrechtrand vast en gil de: 'Gaan jullie dat eten?' Het was een courgette. En op een forellenkwekerij heb ik zo'n montessorikleuter met bril eens ijzerenheinig horen vol houden dat forel geen vis was. Want vis is rechthoekig, met schubben van paneermeel, ge vangen door Captain Iglo. Zodra er een bacterie rond waart op komkommer of to maat slaan ouders meteen het hele groentenschap over en gaan naar een fastfoodketen. Maar wie wil, kan het leren. Spring op de fiets, bezoek een biologische boer en laat je kind eens wat échts proeven. Een to maatje, nog warm van de zon. Een laatste aardbei, schoonge veegd aan je broek. Niet tob ben over bacillen. En als er iets kraakt, niet zeuren: zand schuurt de maag. Frederike Krommendijk - journalis te, hobbytuinier en boekenschrijf- ster - geeft deze zomer wekelijks haar kijk op het buitenleven. Meer columns op: www.frederikeschrijft.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 83