Kijk eens achter
de schermen
33 wonen
buiten
Slak in de
sla en meer
wonderen
SI
wonen@wegener.nl
024-3650509
Zaterdag 20 augustus 2011
door Frederike Krommendijk
len niet alleen bijzondere design
vazen, borden en keramieken sier-
objecten, er worden ook nog
steeds bakstenen en dakpannen
geproduceerd. Dagelijks zijn de
vakmensen tot 16.00 uur aanwe
zig. Vragen stellen mag. Neem
daarna bijvoorbeeld een kijkje in
de winkel en ter afsluiting een
kopje koffie met een stukje huis-
gemaakte taart in de Bakkerswin
kel.
www.tichelaar.nl
100% natuurlijk
Een bezoek aan de fabriek Forbo
in Assendelft roept onherroepe
lijk herinneringen op. Bijvoor
beeld aan de basisschool of het
ziekenhuis. De geur van lino
leum is onmiskenbaar. Maar ve
len weten niet dat het oersterke
product wordt gemaakt van ingre
diënten uit de natuur. Bekijk het
productieproces en aanschouw
hoe de ruwe producten lijnolie,
houtmeel, hars, jute en kalksteen
worden samengesmolten tot een
moderne vloer. Een deskundige
gastvrouw vertelt tijdens de rond
leiding over het fabrieksterrein
over het gehele proces. Alles is
zichtbaar, behalve het mixen van
de ingrediënten. De tour eindigt
in een showroom waarin te zien
is hoe de Forbovloeren worden
toegepast in het interieur. Kijk
voor de verschillende mogelijkhe
den op:
Si www.forbo-flooring.nl/Consu-
menten/Waar-te-zien/Rondlei-
ding-linoleumfabriek
Glashelder
Wie aan Leerdam denkt, zegt
glas. Ervaar in deze stad de magie
van het glasblazen. Bekijk in de
eeuwenoude fabriek van Royal
Crystal Leerdam met eigen ogen
hoe kristal op ambachtelijke wij
ze wordt gemaakt. In de fabriek
zijn meesterglasblazers, slijpers
en graveurs aan het werk. Zij leg
gen het ambacht van het glasbla
zen desgewenst helder uit.
Wie wil, kan daarna een bezoek
brengen aan het nabijgelegen Na
tionaal Glasmuseum en de glas
blazerij in het sfeervolle cen
trum. Zo ontstaat een gezellig
dagje uit.
Tip: Van 12 tot en met 14 septem
ber zijn de jaarlijkse Glasdagen.
Overal in Leerdam staat, hangt,
ligt en drijft glas. Een kleine
greep uit het aanbod: voor de
vierde keer op rij drijven glazen
objecten in het water voor de
Glasblazerij en veel galerieën heb
ben nieuwe tentoonstellingen op
het programma.
www.leerdamkristal.nl
www.nationaalglasmuseum.nl
Reageren?
wonen@wegener.nl
De winkel van Koninklijke Tichelaar in Makkum.
Bezoekers volgen een rondleiding bij Leolux.
foto PR
Zand schuurt de maag.
Dat riep mijn moeder
vroeger vaak, aan tafel.
Mijn vader had een grote moes
tuin, dus wij keken niet op van
een slak in de sla of andere
wonderen der natuur op ons
bord. Mochten er al bacteriën
inzitten, dan waren die door
mijn moeder wel zorgvuldig
aan gort gekookt. Zij had één
recept voor alle groente: tege
lijk opzetten met de aardappels
en dan doorkoken tot het snot
terig was, waardoor ik jaren
lang heb gedacht dat andijvie
een grijze groente was.
Mijn moeder mocht dan heel
erg niet kunnen koken, wat ze
op tafel zette, was in elk geval
wél vers. De bloemkool werd
voor bereiding eerst een half
uur in zout water gezet, zodat
de rupsjes eruit kropen. En
aardappels stampten wij met
een klomp, tot de
schilletjes al een
beetje loslieten en je
l ze makkelijk kon
schrappen.
Kinderen van nu we
ten weinig meer van
de natuur of waar
hun eten vandaan
komt. Krijg je zelf
een kind, dan krijg
je er op buitenschoolse mo
menten ook gratis die van an
deren bij en dan hoor je nog
eens wat. Ik heb hier eens een
doodsbang meisje gehad dat
het bosje achter onze tuin niet
in durfde. Er stonden brandne
tels, wel zo groot als een mens.
Zulke bijzondere groeisels wil
de ik ook wel eens zien en ik
nam het bibberende wicht
mee naar buiten. Het was
hulst. Een ander klampte zich
aan de aanrechtrand vast en gil
de: 'Gaan jullie dat eten?' Het
was een courgette. En op een
forellenkwekerij heb ik zo'n
montessorikleuter met bril
eens ijzerenheinig horen vol
houden dat forel geen vis was.
Want vis is rechthoekig, met
schubben van paneermeel, ge
vangen door Captain Iglo.
Zodra er een bacterie rond
waart op komkommer of to
maat slaan ouders meteen het
hele groentenschap over en
gaan naar een fastfoodketen.
Maar wie wil, kan het leren.
Spring op de fiets, bezoek een
biologische boer en laat je kind
eens wat échts proeven. Een to
maatje, nog warm van de zon.
Een laatste aardbei, schoonge
veegd aan je broek. Niet tob
ben over bacillen. En als er iets
kraakt, niet zeuren: zand
schuurt de maag.
Frederike Krommendijk - journalis
te, hobbytuinier en boekenschrijf-
ster - geeft deze zomer wekelijks
haar kijk op het buitenleven.
Meer columns op:
www.frederikeschrijft.nl