aas
in Duits
wijnpara
M reizen@wegener.nl 25 reizen
1=1024-3650360
Zaterdag 20 augustus 2011
Gezicht vanaf het stadje Gleisweiler over het Rijndal. foto Arnoud Cornelissen
noodzaak in harmonie met de na
tuur te leven. Niet alleen topkoks,
maar ook de chefs van dorpsrestau
rants wijzen op de regionale her
komst van hun ingrediënten, die
zoveel mogelijk op duurzame wij
ze worden geproduceerd.
Sommige wijnliefhebbers vinden
het te ver gaan om wijnstokken te
begieten met thee van valeriaan
voor extra warmte, paardenbloe-
menthee voor meer licht of brand
netelthee om ze tegen ongedierte
te beschermen. Hoewel ze bij de
internationaal befaamde wijnkel
der van Bürklin-Wolf alleen nog
snoeien en oogsten bij de juiste
maanstand. Maar dit alles leidt on
miskenbaar tot een weelderig
groeiend landschap en tot produc
ten van hoge kwaliteit. Hier besef
je dat je slechts gast bent in de na
tuur. Maar je bent van harte wel
kom.
Rheinland-Pfalz is bereikbaar per
trein (zie voor goedkope tickets
www.bahn.com/nl) en per auto
via Koblenz en Wachenheim.
Er zijn meer dan genoeg accom
modaties, bijvoorbeeld Gebrü-
der Meurer in Grosskarlbach
(www.restaurant-meurer.de), het
Food hotel in Neuwied of Herren--
haus Barthélemy in Gleisweiler.
In de regio is veel te zien: de
voormalige regeringsbunker in
Ahrweiler (www.regbu.de);
Romeinse opgravingen in Ahrwei
ler en de Dom van Speyer
(www.dom-speyer.de). In de re
gio zijn diverse wijnfeesten in
het najaar en kunnen overal wijn
kelders en wijngoederen worden
bezocht (zie daarvoor www.ahr-
tal.de en www.deutsche-wein-
strasse.de). In het Pfalzhotel As-
se.lheim in Grünstadt-Asselheim
(www.pfalzschnecke.de) kun je
lekker eten. Wijnazijn proeven
doe je in de Doktorenhof in
Venningen/Palatinate (www.dok-
torenhof.de) en appelproducten
zijn te proeven en te koop op
Apfelgut Zimmerman in Wachen
heim (www.apfelgut-zimmer-
mann.de)
Reageren?
reizen@wegener.nl
foto Deutsche Zentrale für Tourismus
persten wijnbouwers vroeger de
druiven tot op de laatste druppel
uit, om zoveel mogelijk opbrengst
uit het gebied te halen. Wit en
rood verdwenen in uniforme fles
sen met wettelijk bepaalde, vage
gebiedsaanduidingen. De jonge
garde kwam daartegen in opstand
en vermeldde met trots de naam
van hun eigen wijnberg op de fles.
Leiner: „Wil je je onderscheiden
van andere wijnhuizen, dan kun
je niet zonder die details. Wat zegt
het dat de wijn uit het gebied Mo-
sel-Saar-Ruwer komt? Helemaal
niets. Dat is een immens gebied."
Eindeloos rijgen de heuvels zich
hier aaneen, vanaf het hoogste
punt bij Kaiserslautern, tot net ach
ter de Kalmit, de laatste verhoging
in het landschap voor het vlakke
Rijndal. De bossen in het
Pfalzerwald verbergen tal van ge
heimen. Overal zijn stukjes natuur
te vinden, die nog niet door men
senhanden lijken te zijn beroerd.
Vennen, plassen, meertjes, dichte
wouden met slingerende paden en
wegen. En soms verrassende over
blijfselen uit de tijd dat tal van he
lende krachten aan de natuur wer
den toegeschreven. Zoals de histo
rische wouddouche in Gleisweiler
uit het midden van de negentien
de eeuw. Patiënten uit de nabijgele
gen psychiatrische inrichting wer
den er heengebracht om hun zenu
wen te laten kalmeren. De natuur
dekte de wouddouche toe met bla
deren, mos en modder. In de jaren
negentig van de vorige eeuw groe
ven vrijwilligers het complex uit
en sindsdien stroomt het ijskoude
bronwater weer naar een bekken,
waar mensen douchen om nieuwe
krachten op te doen.
Zowel in de Moezel als de Pfalz is
het leven doordrongen van de
Een van de vele wijnbergen langs de Moezel.
Worms
Deutsche Weinstra&e
DEELSTAAT
RHEINLAND-
PFALZ
Wachenheim
Gleisweiler
Hamburg
Ahrweiler DUITSLAND
natuurpark
a/zerwa l d
Frankfurt
Mannheim
Karlsruhe