aas in Duits wijnpara M reizen@wegener.nl 25 reizen 1=1024-3650360 Zaterdag 20 augustus 2011 Gezicht vanaf het stadje Gleisweiler over het Rijndal. foto Arnoud Cornelissen noodzaak in harmonie met de na tuur te leven. Niet alleen topkoks, maar ook de chefs van dorpsrestau rants wijzen op de regionale her komst van hun ingrediënten, die zoveel mogelijk op duurzame wij ze worden geproduceerd. Sommige wijnliefhebbers vinden het te ver gaan om wijnstokken te begieten met thee van valeriaan voor extra warmte, paardenbloe- menthee voor meer licht of brand netelthee om ze tegen ongedierte te beschermen. Hoewel ze bij de internationaal befaamde wijnkel der van Bürklin-Wolf alleen nog snoeien en oogsten bij de juiste maanstand. Maar dit alles leidt on miskenbaar tot een weelderig groeiend landschap en tot produc ten van hoge kwaliteit. Hier besef je dat je slechts gast bent in de na tuur. Maar je bent van harte wel kom. Rheinland-Pfalz is bereikbaar per trein (zie voor goedkope tickets www.bahn.com/nl) en per auto via Koblenz en Wachenheim. Er zijn meer dan genoeg accom modaties, bijvoorbeeld Gebrü- der Meurer in Grosskarlbach (www.restaurant-meurer.de), het Food hotel in Neuwied of Herren-- haus Barthélemy in Gleisweiler. In de regio is veel te zien: de voormalige regeringsbunker in Ahrweiler (www.regbu.de); Romeinse opgravingen in Ahrwei ler en de Dom van Speyer (www.dom-speyer.de). In de re gio zijn diverse wijnfeesten in het najaar en kunnen overal wijn kelders en wijngoederen worden bezocht (zie daarvoor www.ahr- tal.de en www.deutsche-wein- strasse.de). In het Pfalzhotel As- se.lheim in Grünstadt-Asselheim (www.pfalzschnecke.de) kun je lekker eten. Wijnazijn proeven doe je in de Doktorenhof in Venningen/Palatinate (www.dok- torenhof.de) en appelproducten zijn te proeven en te koop op Apfelgut Zimmerman in Wachen heim (www.apfelgut-zimmer- mann.de) Reageren? reizen@wegener.nl foto Deutsche Zentrale für Tourismus persten wijnbouwers vroeger de druiven tot op de laatste druppel uit, om zoveel mogelijk opbrengst uit het gebied te halen. Wit en rood verdwenen in uniforme fles sen met wettelijk bepaalde, vage gebiedsaanduidingen. De jonge garde kwam daartegen in opstand en vermeldde met trots de naam van hun eigen wijnberg op de fles. Leiner: „Wil je je onderscheiden van andere wijnhuizen, dan kun je niet zonder die details. Wat zegt het dat de wijn uit het gebied Mo- sel-Saar-Ruwer komt? Helemaal niets. Dat is een immens gebied." Eindeloos rijgen de heuvels zich hier aaneen, vanaf het hoogste punt bij Kaiserslautern, tot net ach ter de Kalmit, de laatste verhoging in het landschap voor het vlakke Rijndal. De bossen in het Pfalzerwald verbergen tal van ge heimen. Overal zijn stukjes natuur te vinden, die nog niet door men senhanden lijken te zijn beroerd. Vennen, plassen, meertjes, dichte wouden met slingerende paden en wegen. En soms verrassende over blijfselen uit de tijd dat tal van he lende krachten aan de natuur wer den toegeschreven. Zoals de histo rische wouddouche in Gleisweiler uit het midden van de negentien de eeuw. Patiënten uit de nabijgele gen psychiatrische inrichting wer den er heengebracht om hun zenu wen te laten kalmeren. De natuur dekte de wouddouche toe met bla deren, mos en modder. In de jaren negentig van de vorige eeuw groe ven vrijwilligers het complex uit en sindsdien stroomt het ijskoude bronwater weer naar een bekken, waar mensen douchen om nieuwe krachten op te doen. Zowel in de Moezel als de Pfalz is het leven doordrongen van de Een van de vele wijnbergen langs de Moezel. Worms Deutsche Weinstra&e DEELSTAAT RHEINLAND- PFALZ Wachenheim Gleisweiler Hamburg Ahrweiler DUITSLAND natuurpark a/zerwa l d Frankfurt Mannheim Karlsruhe

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 75