xTi Cudzund uit 113 donderdag 18 augustus 2011 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek 'aan Zeeuwse Prijs-kwaliteit We willen overal wel zulke schaal- en schelpdieren eten, maar wel graag voor een iets schappelijker bedrag. We betaalden 140 euro voor twee. Bediening Oprecht aardig en niet te opdringerig. Wel gek dat we in het Engels worden aangesproken. Entourage Uitzicht krijgt vier sterren. We von den het interieur een beetje oubollig. Conclusie: Lekker - basic - eten uit de zee, op een mooie plaats op de duinen. foto's Peter Nicolai bodig. Het beest wordt langzaam maar zeker en met heel veel smaak leeggepeuterd. Mijn eigen noord- zeebouillabaisse is een bord vol met een heleboel dingen die ik heel erg lekker vind. En die ook nog eens goed bereid zijn! perfect gare prachtmossels, kokkels, scheermessen, een halve kreeft, he le kleine garnaaltjes, grote gam ba's, zalm en witvis; daar bovenop ligt een pluk zeekraal. En dat drijft allemaal in een pittige rode troebel rode visbouillon. Heerlijk. Voor toe kies ik sabayon, alweer een bord vol: lekker opgeklopte schuimwijn met ijs en aardbeien. Het is best veel, maar zo lekker dat het toch ongemerkt opgaat. Het ge varieerde dessert is een combina tie van verschillende soorten ijs, verse frambozen en kersen op een groot bord van leisteen. Bij de thee krijgen we nog een extra toet je: crème brülée, karamel, cakejes en een snoepje van gesteven eiwit. Terwijl we ook de laatste restjes opeten kijken we naar het vakan tiecliché dat zich buiten voltrekt. Heel, heel langzaam zakt de zon zinderend in zee. Restaurant Cadzandria, Boulevard de Wielingen 2, 4506 )H Cadzand. Telefoon: 0117-391360; www.cadzandria.nl. Lunch van 12.00 tot 14.00 uur, diner van 18.15-21.00 uur. Dinsdag en woensdag gesloten. Cadzandria is redelijk toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Helemaal naar Frank rijk rijden om daar fruits de mer te eten is niet nodig. In Cadzand-Bad, bo venop de duinen, kan het ook. Met uitzicht op de ondergaande zon zelfs. Borden vol schelpjes, garnalen, vis en schaaldieren krijgen we bij restaurant Cad zandria voqrgeschoteld. Op een voor deze zomer zeldzaam mooie avond ploffen we in de kunstrieten loungebanken op het terras. De menukaart is gevuld met zeevruchten en vis én een eenzame rib-eye steak als compro mis. Het is duidelijk. Hier kom je niet om vlees te eten. We twijfe len: de kreeft - er zijn hier nog een paar overgebleven exemplaren uit de Oosterschelde - vinden we echt te kostbaar: die eten we volgend jaar wel weer een keer, als we iets te vieren hebben. Het terras is aangekleed met olijf bomen in potten, op de achter grond klinkt net iets te nadrukke lijk een dreun van de muziek. Die mag van ons wel uit. Binnen oogt het restaurant een beetje geda teerd: beige plavuizen op de vloer, grof stucwerk aan de wand. We zit ten aan donker houten tafels in een serre die, als het een keer mooi weer is, opengeschoven kan worden. Op de tafels ligt mooi een- .voudig wit linnen, er staat een en kele bloem in een glas: stijlvol mi nimalistisch. Het hapje vooraf is een roze kleur- explosie op het bord als een omge keerde hoed: een perfect rondje omringd door een brede rand: „Bietjes met haring", roepen we enthousiast. En dat klopt: de biet is verwerkt tot een bolletje fris zoet-zure mousse, daarnaast een kunstig bergje fijngesneden haring met ui, met een scheut van een erwtenplant als decoratie. Daar lus ten we eigenlijk nog wel een bord je van. Of twee. Ik twijfel over het voorgerecht, maar ga overstag als er buiten de kaart Hollandse nieuwe wordt aan geboden, vooral omdat ik be nieuwd ben wat ze er in de keu ken mee doen voor €14,50. En dat valt wat tegen: ik krijg twee harin gen, mét uitjes, dat wel en een pluk gemengde sla en fijngesne den bieslook. Heel erg lekker - ik ben dol op haring - maar echt veel aan 'gekookt' is er niet. De salade van kokkels, garnalen uit Zeebrugge, ansjovis en slahar- ten is in de roos: lauwwarme schelpjes, knapperig verse sla, zoe- Restaurant Cadzandria: hier kom je niet om vlees te eten. Eten in de serre, bovenop het duin. Het is even schrikken als de ser veerster even later met een enor me slab aan komt zetten. Ik wei ger. Bouillabaisse eten zonder knoeien-moet lukken, denk ik. En anders gooi ik die jurk thuis wel in de wasmachine. De krab wordt opgediend alsof hij zojuist nog rondscharrelde: schijn baar in zijn geheel, bijna onzicht baar gekliefd, met zeekraal en een plakje gekookt ei tussen zijn scha ren. Hij lijkt mijn tafelgenoot zelfs nieuwsgierig aan te kijken. Het vlees van de krab is heerlijk, zacht- zoet, zoals krab moet zijn: geen poespas, puur. Zelfs de sausjes die erbij worden geserveerd zijn over tige garnalen; alleen de ingemaak te ansjovis valt een beetje uit de toon tussen al dat vers. Bij het eten krijgen we een mooi zuurde sembroodje van het hippe Vlaamsch Broodhuys, met scherpe - olijfolie, zeezout en beurre d'Issig- ny, Franse roomboter met een streekkeurmerk.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 71