Culinaire spectrum 16 Tenen trappen Zaterdag 6 augustus 2011 Reizen door de Balkan is soms een zenuwslopende aangelegenheid. Nationalisti sche gevoeligheden zijn groot en het is gemakkelijk iemand op de tenen te trappen. Nergens is de kans op een faux pas zo groot als in Kosovo, waar de spanningen tussen de Serviërs en de Albanezen dezer dagen weer oplopen tot het kook punt Kosovo is een mijnenveld van elkaar uitsluitende regels en hevige senti menten. Noem de Servische wacht post op de lijn waar Kosovo begint nóóit een grenspost. U bent namelijk nog altijd in Servië. Honderd meter verderop denken Kos- ovaarse douaniers daar heel an ders over. Hier kun je als inwo ner van Servië het beste bena drukken dat je juist wel in het buitenland benL Een Servische mobiele telefoon heeft hier geen signaal en Servische dinars worden niet gewaar deerd. Een auto moet worden bijverzekerd. In Belgrado is het onmogelijk een internationale autoverzekering te krijgen die Kosovo dekt Dat zou erken ning van het land inhouden. Maar na de formaliteiten ko men de informele gevoelighe den. Een Albanese kennis krijgt in een café in Pristina een tele foontje en dempt plots zijn stem: hij spreekt namelijk Ser visch met zijn gesprekspartner, niet een taal waamee je je ge liefd maakt De inzet van het spitsroeden lo pen, wordt verhoogd door anekdotes over problemen. Nieuws over een in gegooide autoruit of andere intimida ties gaat razendsnel rond. Die inci denten gebeuren, maar uiteraard houdt niemand bij hoe waarschijn lijk zoiets is. Dat maakt het moeilijk het kaf van het koren te scheiden. Zo zijn er heel wat mensen die vinden dat een Servische kentekenplaat in Albanees Kosovo een verzoek om problemen is. Mij levert het vooral positieve reacties op, een enkele agressieve invoeger daargelaten, van wie je nooit zult weten of het hem om de nummerplaat gaat Diezelfde kentekenplaat doet het weer erg goed in het door Serviërs be woonde noorden van Kosovo, hoe wel er wat wenkbrauwen omhoog gaan als een Servische auto uit het zuiden komt Bij de wegblokkade waarmee Serviërs zich van het zui den hebben afgesloten, word ik prompt ondervraagd door een buurt bewoner. Laat hier vooral een Servi sche perskaart zien, dat wordt erg ge waardeerd. Maar heethoofden die geen vragen stellen, bestaan natuurlijk ook. Hoe wapen je je daartegen? Sommigen wisselen van kentekenplaat, anderen kiezen de ludieke oplossing om een toepasselijk vlaggetje aan de achter uitkijkspiegel te hangen. Maar hele maal indekken is onmogelijk, waar door ik een stomme fout maak. In hetzelfde café waar mijn kennis alle moeite neemt om te fluisteren, be stel ik even later per ongeluk mijn koffie in het Servisch. Ik krijg van de Albanese ober een glimlach en een alstublieft terug, in het Servisch. Een toevalstreffer na tuurlijk, maar dat is een agressieve reactie ook. En deze verhalen gaan veel minder snel rond. STANDPLAATS SERVJE door Joost van Egmond door Elles van Celder et culinaire paradijs van Zuid-Afrika ligt op een uur rijden vanaf Kaapstad. Via een landweg kronkel je naar de vruchtbare vallei waar het stadje Franschhoek ligt. Links en rechts liggen de wijngaarden met namen als Chamonix, Dieu Donné en Le Dau- phiné. Pittoreske landhuizen in Kaap Hol landse stijl met grote, witte gevels leunen tegen de bergen aan. Franschhoek werd in 1688 gesticht door Franse Hugenoten die naar de Westkaap kwamen omdat ze in ei gen land religieus werden vervolgd. Ze tra den in de voetsporen van de eerste Europe aan die er voet aan wal zette, de Nederlan der Jan van Riebeeck die in Zuid-Afrika een verversingspost stichtte voor de sche pen van de Verenigde Oostindische Com pagnie. Het Zuid-Afrikaanse stadje behield door de eeuwen heen de Franse liefde voor wijn en lekker eten. Aan de hoofdstraat ligt het paradepaardje van de stad, Le Quartier Francais. Een knus restaurant met lichtblauwe tinten en lavendel in de tuin. Hier kookt de Neder landse Margot Janse. Ze wordt gelauwerd door culinaire critici van over de hele we reld. Al zeven jaar staat het restaurant in de San Pellegrino Top 50 van het Britse Restaurant Magazine, samengesteld door achthonderd deskundigen uit het restaurantwezen. Ze staat tussen groothe den als de Brit Heston Blumenthal van The Fat Duck en de Amerikaan Thomas Keller van The French Laundry. De laatste noemt Janse een van haar voorbeelden. In het hoogseizoen is het restaurant zo popu lair dat je maanden van tevoren moet re serveren. Het is wat behelpen vandaag. In de kleine keuken is de 42-jarige Janse bezig met een puree van basilicum. In haar grote keuken zijn ze aan het verbouwen, dus kookt ze deze week voor maximaal twaalf gasten per avond in exclusieve privé-diners. De beste Nederlandse chefkok kookt buiten onze landsgrenzen en is een vrouw. Margot Janse staat in de keuken in Franschhoek, Zuid-Afrika, en behoort tot de gastronomische wereldtop. Margot Janse in de keuken van haar restaurant in Franschhoek.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 106