in Yerseke
uit13
Beoordeling
HHH
In Eten doen de
redacteuren Edith
EBgl Ramakers en Nadia
W I* Berkelder beurtelings
L^v? i verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Nadia Berkelder
Prijs-Kwaliteit
Lekkere vis en mosselen, voor redelij
ke prijzen. We betaalden iets meer
dan zestig euro voor twee personen.
Entourage
Het restaurant staat pal naast de be
kende oesterputten en aan de jachtha
ven van Yerseke. De aankleding bin
nen is sober.
Bediening
Vriendelijk en vlot.
Conclusie:
De Viskêête is een basic vistent, zoais
je die in Zuid-Europa vèei, maar in
Zeeland veel te weinig ziet.
Een beetje sip staan we
voor de visvitrine. Er
is helemaal geen plaats
voor ons bij Zee-eterij
De Viskêête in Yerse
ke. Alle tafels zijn bezet, wach
ten heeft geen zin. We reserve
ren een tafel voor de dag erna
en bestellen als troost een frie
tje met een mosselkroket. Ook
lekker. Vooral als je die in de
zon, op het randje van de oester
putten opeet. En van dat extra
ritje naar Yerseke hebben we
geen spijt gekregen.
De Viskêête aan de jachthaven in
Yerseke is de naam voor het eetge-
deelte van vishandel, kwekerij en
snackbar Piet van Oost. Alles
ademt hier vis. Direct bij de deur
scharrelen kreeften in een bassin,
in hetzelfde water hangen bakken
schelpjes uit Portugal en Frankrijk,
in de vitrine ernaast liggen onder
meer tongetjes, krabbenpoten, pa
lingen en stukken zalmfilet. Je
kunt hier friet bestellen, een
broodje met vis, garnalenkroket
ten, kibbeling, of - als het dan echt
moet - een frikadel.
Achterin, richting het water, staan
houten tafeltjes. Als je er in de ser
re gaat zitten kijk je zó de Ooster-
schelde op. Aan de wand hangen
lampen in de vorm van mossel
schelpen, er staat een miniviskot-
ter en een poster met rode stippen
herinnert nog aan de huldiging
van de lokale wielerheld Johnny
Hoogerland. Vroeg eten is hier
noodzakelijk, want doordeweeks
sluit de keuken al om zeven uur.
Wij zitten binnen, in dezelfde
ruimte als de vishandel en de
snackbar, wat voor een vrolijke le
vendigheid zorgt.
Er is hier een elke maand wisse
lend menu van drie gangen voor
27,50 euro, maar wij kiezen van de
kaart, waar voor de vleeseters ook
genoeg op te vinden valt: biefstuk,
saté of schnitzel. De gegratineerde
wulken zijn er niet vandaag, krij
gen we te horen. En gegratineerde
mosselen vóór paling in het
groen? „Dat is wel heel veel. Ik
weet niet of u een grote eter
bent?", vraagt de serveerster. „An
ders zou ik dat niet doen. Die zijn
allebei nogal machtig." Mijn gezel
schap kiest dan maar voor gamba's
vooraf: drie grote sappige garna
len, gebakken en geserveerd met
oosterse chilisaus en een plukje
sla. Zelf eet ik garnalenkroketten,
die heel erg zelfgemaakt lijken,
maar het later bij navraag niet blij
ken te zijn, net zomin als die mos
selkroket van de dag ervoor trou-
donderdag 4 augustus 2011
wens. Het korstje.van de garnalen
kroketten is goed knapperig, de
vulling loopt er tergend traag uit
en ze smaken lekker naar garnaal.
En wat eet je in mosselland? Mos
selen natuurlijk, al twijfel ik over
de bereidingswijze: er zijn Spaan
se mosselen 'met rode saus', mos
selen gekookt in bier of in wijn,
maar we we kiezen voor 'gewoon
op z'n Yese's', naturel gekookt met
wortel, ui, selderij en laurier. En
die zijn heerlijk: ze hebben een
volle zoetzilte smaak, een beetje
peperig. De kapotte schelpen die
er hier en daar wel tussen zitten,
gooien we gewoon weg. De portie
is fors genoeg. De sausjes - uit een
potje - zijn helemaal niet nodig.
Ze doen zelfs afbreuk aan de super
mosselen. „Je proeft dat je ze eet
waar het hoort", concludeert mijn
mosselpikkende tafelgenote. Haar
paling in het groen bevalt haar
enorm; hij is zacht, vissig en ro
mig, het is de eerst keer dat ze
echt paling eet. Ze schraapt de ga
re vis genietend van de graat, en
kan inderdaad niet alles op. „Wil
je het meenemen?', vraagt de ser
veerster. „Anders gooien we het
toch weg." Even later staat er een
De Viskêête op de Havendijk in Yerseke.
foto's Marcelle Davidse
tasje met ingepakte paling op tafel.
Voor de poezen thuis.
De friet kennen we al, van giste
ren, en die is gelukkig vers gesne
den. De salade komt uit hetzelfde
bakje als de pluk bij het voorge
recht en is samengesteld uit ver
schillende soorten bladsla, tomaat,
olijven, gedroogde tomaat, feta en
zo'n rare oranje bes in zo'n knis-
perjasje. De bijgerechten zijn niet
verkeerd, maar dat is ook niet zo
belangrijk: de mossels zijn fantas
tisch. En dat moet ook wel, want
we krijgen de indruk dat meer dan
de helft van de klanten uit Yersena-
ren bestaat. En die zullen het wel
weten. „Hebben jullie ook zo lek
ker gegeten?", vraagt een meneer
aan tafeltje verderop, die net een
stapeltje gouden tongetjes heeft
opgepeuzeld.
Voor ijs, aardbeien met slagroom,
of een ander toetje hebben we ei
genlijk geen puf meer. We nemen
een kopje thee om bij te komen.
Als we weggaan, zwaaien we nog
even naar de kreeften en laat de
kok ons met plezier zien dat
schelpjes heel hard kunnen plas
sen ais je ze uit het water tilt.
Recht in je gezicht.
Zee-eterij De Viskêête, Havendijk 36,
4401 NS Yerseke. 0113-574318.
www.pietvanoost.nl. Elke dag
geopend: van maandag tot en met
donderdag vanaf 10.00 uur, de keuken
van 11.30-19.00; vrijdag en zaterdag
vanaf 10.00 uur, de keuken van 11.00
tot 20.00 uur.; zondag vanaf 10.30, de
keuken van 11.00-20.00 uur. De
Viskêête is redelijk toegankelijk voor
mensen in een rolstoel.