in Yerseke uit13 Beoordeling HHH In Eten doen de redacteuren Edith EBgl Ramakers en Nadia W I* Berkelder beurtelings L^v? i verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Nadia Berkelder Prijs-Kwaliteit Lekkere vis en mosselen, voor redelij ke prijzen. We betaalden iets meer dan zestig euro voor twee personen. Entourage Het restaurant staat pal naast de be kende oesterputten en aan de jachtha ven van Yerseke. De aankleding bin nen is sober. Bediening Vriendelijk en vlot. Conclusie: De Viskêête is een basic vistent, zoais je die in Zuid-Europa vèei, maar in Zeeland veel te weinig ziet. Een beetje sip staan we voor de visvitrine. Er is helemaal geen plaats voor ons bij Zee-eterij De Viskêête in Yerse ke. Alle tafels zijn bezet, wach ten heeft geen zin. We reserve ren een tafel voor de dag erna en bestellen als troost een frie tje met een mosselkroket. Ook lekker. Vooral als je die in de zon, op het randje van de oester putten opeet. En van dat extra ritje naar Yerseke hebben we geen spijt gekregen. De Viskêête aan de jachthaven in Yerseke is de naam voor het eetge- deelte van vishandel, kwekerij en snackbar Piet van Oost. Alles ademt hier vis. Direct bij de deur scharrelen kreeften in een bassin, in hetzelfde water hangen bakken schelpjes uit Portugal en Frankrijk, in de vitrine ernaast liggen onder meer tongetjes, krabbenpoten, pa lingen en stukken zalmfilet. Je kunt hier friet bestellen, een broodje met vis, garnalenkroket ten, kibbeling, of - als het dan echt moet - een frikadel. Achterin, richting het water, staan houten tafeltjes. Als je er in de ser re gaat zitten kijk je zó de Ooster- schelde op. Aan de wand hangen lampen in de vorm van mossel schelpen, er staat een miniviskot- ter en een poster met rode stippen herinnert nog aan de huldiging van de lokale wielerheld Johnny Hoogerland. Vroeg eten is hier noodzakelijk, want doordeweeks sluit de keuken al om zeven uur. Wij zitten binnen, in dezelfde ruimte als de vishandel en de snackbar, wat voor een vrolijke le vendigheid zorgt. Er is hier een elke maand wisse lend menu van drie gangen voor 27,50 euro, maar wij kiezen van de kaart, waar voor de vleeseters ook genoeg op te vinden valt: biefstuk, saté of schnitzel. De gegratineerde wulken zijn er niet vandaag, krij gen we te horen. En gegratineerde mosselen vóór paling in het groen? „Dat is wel heel veel. Ik weet niet of u een grote eter bent?", vraagt de serveerster. „An ders zou ik dat niet doen. Die zijn allebei nogal machtig." Mijn gezel schap kiest dan maar voor gamba's vooraf: drie grote sappige garna len, gebakken en geserveerd met oosterse chilisaus en een plukje sla. Zelf eet ik garnalenkroketten, die heel erg zelfgemaakt lijken, maar het later bij navraag niet blij ken te zijn, net zomin als die mos selkroket van de dag ervoor trou- donderdag 4 augustus 2011 wens. Het korstje.van de garnalen kroketten is goed knapperig, de vulling loopt er tergend traag uit en ze smaken lekker naar garnaal. En wat eet je in mosselland? Mos selen natuurlijk, al twijfel ik over de bereidingswijze: er zijn Spaan se mosselen 'met rode saus', mos selen gekookt in bier of in wijn, maar we we kiezen voor 'gewoon op z'n Yese's', naturel gekookt met wortel, ui, selderij en laurier. En die zijn heerlijk: ze hebben een volle zoetzilte smaak, een beetje peperig. De kapotte schelpen die er hier en daar wel tussen zitten, gooien we gewoon weg. De portie is fors genoeg. De sausjes - uit een potje - zijn helemaal niet nodig. Ze doen zelfs afbreuk aan de super mosselen. „Je proeft dat je ze eet waar het hoort", concludeert mijn mosselpikkende tafelgenote. Haar paling in het groen bevalt haar enorm; hij is zacht, vissig en ro mig, het is de eerst keer dat ze echt paling eet. Ze schraapt de ga re vis genietend van de graat, en kan inderdaad niet alles op. „Wil je het meenemen?', vraagt de ser veerster. „Anders gooien we het toch weg." Even later staat er een De Viskêête op de Havendijk in Yerseke. foto's Marcelle Davidse tasje met ingepakte paling op tafel. Voor de poezen thuis. De friet kennen we al, van giste ren, en die is gelukkig vers gesne den. De salade komt uit hetzelfde bakje als de pluk bij het voorge recht en is samengesteld uit ver schillende soorten bladsla, tomaat, olijven, gedroogde tomaat, feta en zo'n rare oranje bes in zo'n knis- perjasje. De bijgerechten zijn niet verkeerd, maar dat is ook niet zo belangrijk: de mossels zijn fantas tisch. En dat moet ook wel, want we krijgen de indruk dat meer dan de helft van de klanten uit Yersena- ren bestaat. En die zullen het wel weten. „Hebben jullie ook zo lek ker gegeten?", vraagt een meneer aan tafeltje verderop, die net een stapeltje gouden tongetjes heeft opgepeuzeld. Voor ijs, aardbeien met slagroom, of een ander toetje hebben we ei genlijk geen puf meer. We nemen een kopje thee om bij te komen. Als we weggaan, zwaaien we nog even naar de kreeften en laat de kok ons met plezier zien dat schelpjes heel hard kunnen plas sen ais je ze uit het water tilt. Recht in je gezicht. Zee-eterij De Viskêête, Havendijk 36, 4401 NS Yerseke. 0113-574318. www.pietvanoost.nl. Elke dag geopend: van maandag tot en met donderdag vanaf 10.00 uur, de keuken van 11.30-19.00; vrijdag en zaterdag vanaf 10.00 uur, de keuken van 11.00 tot 20.00 uur.; zondag vanaf 10.30, de keuken van 11.00-20.00 uur. De Viskêête is redelijk toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 61