consument 139
Koken
de
op
camping
Duivels lekker taartje
Schwarzwalder Kirschtorte,
voor zestien stukken
eten met puck
zaterdag 30 juli 2011
Het historische stadje
Staufen in het Zwarte
Woud, dat model lijkt
te hebben gestaan voor
menige Marklintreintafel, staat be
kend om zijn zuivere kirschwas-
ser. Chriesewasserli noemen ze
het liefdevol in het plaatselijk dia
lect. Je hoort er Franse en Zwitser
se klanken in, en dat kan kloppen
want Staufen ligt dichtbij de
grens met beide landen. Dat
wasserli (watertje) klinkt zo schat
tig, maar houd er rekening mee
dat er 42 procent alcohol in zit.
Wij kennen het van de kaasfon
due, waarin kirschwasser een on
misbaar ingrediënt vormt. Maar
in het Schwarzwald heeft het, be
halve als koppig digestief na de
Die taart was, niet
gelogen, zo hoog als een
rechtopstaande hand
maaltijd, nog een andere belang
rijke functie. Het geeft zijn onmis
kenbare smaak aan de wereldbe
roemde Schwarzwalder Kirschtor
te. U kent ze wel, die uit laagjes
chocoladecake opgebouwde taar
ten met kersen ertussen en veel
slagroom, versierd met chocolade-
schaafsel en een mooie rode kers.
In Staufen leggen de patissiers
veel eer in hun werk. De een
maakt een nog mooiere, nog hoge
re Schwarzwalder Kirschtorte
dan de ander. En met hoog bedoel
ik ook echt hoog! Wij proefden
onze eerste punt bij Café Kondito-
rei Decker, aan de oever van het
bergbeekje dat door de stad
stroomt. Die taart was, niet gelo
gen, zo hoog als een rechtop
staande hand, zeker 15 centimeter.
Gelukkig is het voornamelijk
lucht dat je eet, anders krijg je
zo'n megapunt nooit weg.
Al eeuwen wordt hij hier zo ge
maakt. Grote kans dus dat ook de
beruchtste inwoner van Staufen,
'Herr Doctor' Faust, er van heeft
genoten, toen hij in Hotel im
Löwen op de markt verbleef. Hij
was behalve charlatan, wonder
dokter en alchemist, ook levensge
nieter. Door heel Duitsland had
hij al, levend op de zak van ande
ren, een spoor van schulden en
onbetaalde rekeningen achtergela
ten. Toen hij ook in Staufen niet
meer kon vluchten voor zijn
schuldeisers, zo gaat het verhaal,
werd hij op een nacht in 1539 be
zocht door de duivel Mephisto-
pheles. Die beloofde hem schat
rijk te maken, in ruil voor zijn
ziel. Maar de duivel is niet te ver
trouwen en Dr. Faust verbrandde
levend, in zijn kamertje op de der
de verdieping, een zware stank
van zwavel achterlatend. Waar
schijnlijk had hij met scheikundi
ge proefjes geprobeerd goud te
maken. Dat zou de ware toe
dracht kunnen zijn. Het verhaal
van Dr. Faust, die dus echt heeft
geleefd, vormde een inspiratie
bron voor veel grote schrijvers,
van Heinrich Heine tot Thomas
Mann, waarbij Goethes Faust toch
wel wordt gezien als het grootste
meesterwerk. Faust en Mephistis-
to komen terug op etiketten van
sommige overigens prima Staufe-
ner Schlossberg wijnen.
Ik geef het recept van een Schwar
zwalder Kirschtorte, zoals hij
wordt gebakken door de vrouw
des huizes van zo'n houten boe
renhoeve hoog in de bergen. Ze
maakt er ook zelf de kersen in en
stookt er kirschwasser van. Mijn
ziel zal ik er niet voor geven,
maar hij is wel verduiveld lekker!
benodigdheden Voor het biscuïtbeslag: 200 gram meel; 100 gram suiker;
4 eieren; 1 zakje vanillesuiker; 1 eetlepel cacaopoeder. Voor de vul
ling: 500 gram ingemaakte kersen; !4 liter kersensap van inmaak;
2 eetlepels suiker; 2 afgestreken eetlepels maïzena. Voor de room: 1 li
ter koude slagroom; 1 pakje vanillesuiker; 2 eetlepels suiker; 1 borrel
glaasje kirschwasser. Om te versieren: chocoladeschraapsel; 16 kersen.
bereidingswijze De taart wordt traditioneel opgebouwd uit drie lagen bis
cuitgebak. Roer hiervoor eieren, suiker en vanillesuiker schuimig. Voeg
meel en cacao toe en schep voorzichtig onder. Schep deeg in ingevet
te springvorm van 28 centimeter doorsnee. Strijk oppervlak goed glad
en bak in voorverwarmde oven van 200 graden met stilstaande lucht
(geen hete luchtfunctie!) in ongeveer 30 minuten gaar. Check gaar
heid met houten prikker. Als hij schoon uit het deeg komt, is hij goed.
Laat helemaal afkoelen en verdeel de bodem horizontaal in drie schij
ven. Kersen in zeef laten uitdruipen. Sap met suiker kort inkoken.
Maïzena met iets water in kopje losroeren en aan sap toevoegen. Laat
even doorkoken, voeg kersen toe en laat iets afkoelen. Eerste biscuit
schijf op taartrekje leggen. Licht bedruppelen met kirschwasser. Ker
sen erover verdelen. Klop slagroom stijf met suiker, vanillesuiker en
wat drupjes kirschwasser. Verdeel 1 /3 van de room over kersen. Leg
tweede biscuitlaag erop, bedruppel met kirschwasser, strijk weer 1/3
slagroom. Dek af met derde biscuitlaag, bedruppel met kirschwasser.
Bestrijk taart met rest van room aan boven en zijkant. Spuit met spuit
zak rozetten rondom. Garneer met kersen en chocoladeschraapsel.
Laat in koelkast helemaal opstijven. In punten snijden met nat mes.
tip Moeite met bakken en doorsnijden van biscuitgebak? Verdeel beslag
in drieën en bak schijven apart. Houd dan een kortere baktijd aan.
Koken en picknicken in de buitenlucht is een leuke en goedkope vakantieactiviteit.
foto uit Koken op wielen
Voor de echte kampeer
der heeft koken op een
tweepitter iets magisch.
Zes tips voor koken op
de camping en het
recept van een echte
campingklassieker.
door Puck Kerkhoven
1—iCTTJitggp^l
Als je maar twee kookpitten hebt,
wordt het moeilijk traditionele
aardappelen-groente-vlees maaltij
den te bereiden. Denk in de vakan
tie aan makkelijke eenpansgerech
ten en gerechten waarbij je slechts
twee warme componenten hebt,
zoals pasta met saus, curry of chili
met rijst, nasi, bami, maaltijdsoep.
Leef je uit op salades (bijvoorbeeld
Ni^oise of Mexicaanse) en gerech
ten die lauw of koud ook erg lek
ker zijn (tortilla, ffitatta, wraps,
gazpacho, gegrilde groenten met
geitenkaas). Ook ideaal: gerechten
waarbij brood de basis vormt
(hamburgers, hotdogs, biefstuk).
Zet de barbecue strategisch in.
Sla niet teveel voorraad in, doe lie
ver elke dag boodschappen. Maak
daar dan wel een feestje van.
Neem een kop koffie met een
croissant op een schaduwrijk ter
ras, ga met de kinderen een ijsje
eten of boten kijken in de haven.
Haal daarna je boodschappen. Het
is best leuk ook eens een andere
supermarkt of markt te bezoeken.
Bewonder het aanbod. Koop verse
spullen op het laatst, houd ze koel
in een koeltas en ga bij thuiskomst
meteen koken.
Op de camping moet je extra alert
zijn op voedselhygiëne, want je
wil je kostbare vakantiedagen niet
doorbrengen met buikloop in bed.
Restjes eten over en geen goede
koelkast? Weggooien! Kliekjes in
de koelbox, dat werkt niet. Maak
de koelbox regelmatig schoon en
verwissel de koelelementen dage
lijks. Was je handen en was pro
ducten die je rauw eet, zoals sla, to
maten en komkommers. Geldt
ook voor fruit, schil Zo mogelijk.
4. Stokbrood oppiepen
Stokbrood over? Niet weggooien.
Je kunt het prima oppiepen, zelfs
op een simpel campingbrandertje.
Snijd brood in stukken. Maak
vochtig met wat water. Leg in een
droge koekenpan (neem altijd een
antiaanbakkoekenpan mee) en
laat op een klein vuurtje opwar
men. Leg een deksel erop, zo
creëer je een soort oventje, waarin
de stukken brood weer heerlijk
knapperig worden. Brood af en
toe omdraaien. Werkt ook voor
ciabatta, pistoletjes en Turks
brood.
Picknicken bij een bergbeekje of
meertje, op een open plek in het
bos is een leuke en goedkope va-
warm lunchgerecht voor
vier personen
Dit is typisch zo'n vakantiege
recht, waaraan iedere kampeer
der goede herinneringen be
waart. Misschien wel omdat on
ze moeders dit al maakten.
benodigdheden 2 eetlepels boter
of olie; 2 grote uien, grof ge
sneden; 2 vleestomaten, in
stukjes; 5 eieren; peper en
zout; Italiaanse kruiden.
bereidingswijze Smelt boter in
een antiaanbakkoekenpan.
Laat de uien zachtjes fruiten,
laat zacht worden. Strooi er
wat zout over. Roer tomaat
stukjes erdoor en laat even
doorpruttelen, totdat het
meeste vocht is verdampt.
Doe dan eieren erbij, roer
stuk met een vork. Strooi Ita
liaanse kruiden erover en
breng op smaak met peper
en zout. Blijf roeren tot het
ei net gestold is. Haal met
een van het gas. Geef er
knapperig stokbrood bij en
een glas koele rosé.
kantieactiviteit. Je hoeft er geen
extra geld voor uit te geven, want
eten moet je toch. Neem een
kleed mee en een mand vol lekke
re dingen die niet snel bederven:
lekker brood, harde worst, rauwe
ham, olijven, tomaten, pot mayo
naise, blikje sardines, misschien
een zelfgemaakte pastasalade. Ver
geet het verse fruit niet en iets
zoets voor toe. Geen chocola, dat
smelt. Liever cakejes of een stuk
taart. Vergeet bekers, messen, keu
kenrol, vuilniszak en de drank
niet. En de frisbee, jeu de boule-
of badmintonset. Of neem een
wegwerpbarbecue mee, en vlees
en worstjes in de koelbox. Denk
aan lucifers, biertjes en wijn.
l.üBI'tWI frijn
Er zijn diverse inspirerende kook
boeken over campingkoken te
koop. Met tips en lekkere, makkelij
ke, betaalbare gerechten die op
een campinggasje te bereiden zijn.
Onno Kleyn schreef Reiskookboek
Spanje (en een voor Frankrijk en
Italië), met veel achtergondinfor-
matie over de keukens van die lan
den. Ook prima te gebruiken op
de camping in Nederland. On-
langs verscheen een opmerkelijk
buitenkookboek: Koken op wielen
van Martin Dorey. Met zijn Volks
wagen camperbusje trekt hij er, sa
men met zijn familie, regelmatig
op uit en bereidt de heerlijkste
maaltijden op zijn tweepitter. Met
een minimum aan potten en pan
nen, want op vakantie zit nie
mand te wachten op een berg af-
was. Hij beschrijft het kampeer-
dersbestaan met humor, en de lief
de voor zijn 'busje' spat eraf. Met
meer dan tachtig lekkere recepten
van Sarah Randell. Vol handige
tips en smakelijke foto's.
Onno Kleyn -
Reiskookboek Spanje.
Unieboek, 14,99 euro.
Martin Dorey - Koken op wielen.
Kosmos, 19,95 euro.
reageren?
consument@wegener.nl
door Puck Kerkhoven