consument 139 Koken de op camping Duivels lekker taartje Schwarzwalder Kirschtorte, voor zestien stukken eten met puck zaterdag 30 juli 2011 Het historische stadje Staufen in het Zwarte Woud, dat model lijkt te hebben gestaan voor menige Marklintreintafel, staat be kend om zijn zuivere kirschwas- ser. Chriesewasserli noemen ze het liefdevol in het plaatselijk dia lect. Je hoort er Franse en Zwitser se klanken in, en dat kan kloppen want Staufen ligt dichtbij de grens met beide landen. Dat wasserli (watertje) klinkt zo schat tig, maar houd er rekening mee dat er 42 procent alcohol in zit. Wij kennen het van de kaasfon due, waarin kirschwasser een on misbaar ingrediënt vormt. Maar in het Schwarzwald heeft het, be halve als koppig digestief na de Die taart was, niet gelogen, zo hoog als een rechtopstaande hand maaltijd, nog een andere belang rijke functie. Het geeft zijn onmis kenbare smaak aan de wereldbe roemde Schwarzwalder Kirschtor te. U kent ze wel, die uit laagjes chocoladecake opgebouwde taar ten met kersen ertussen en veel slagroom, versierd met chocolade- schaafsel en een mooie rode kers. In Staufen leggen de patissiers veel eer in hun werk. De een maakt een nog mooiere, nog hoge re Schwarzwalder Kirschtorte dan de ander. En met hoog bedoel ik ook echt hoog! Wij proefden onze eerste punt bij Café Kondito- rei Decker, aan de oever van het bergbeekje dat door de stad stroomt. Die taart was, niet gelo gen, zo hoog als een rechtop staande hand, zeker 15 centimeter. Gelukkig is het voornamelijk lucht dat je eet, anders krijg je zo'n megapunt nooit weg. Al eeuwen wordt hij hier zo ge maakt. Grote kans dus dat ook de beruchtste inwoner van Staufen, 'Herr Doctor' Faust, er van heeft genoten, toen hij in Hotel im Löwen op de markt verbleef. Hij was behalve charlatan, wonder dokter en alchemist, ook levensge nieter. Door heel Duitsland had hij al, levend op de zak van ande ren, een spoor van schulden en onbetaalde rekeningen achtergela ten. Toen hij ook in Staufen niet meer kon vluchten voor zijn schuldeisers, zo gaat het verhaal, werd hij op een nacht in 1539 be zocht door de duivel Mephisto- pheles. Die beloofde hem schat rijk te maken, in ruil voor zijn ziel. Maar de duivel is niet te ver trouwen en Dr. Faust verbrandde levend, in zijn kamertje op de der de verdieping, een zware stank van zwavel achterlatend. Waar schijnlijk had hij met scheikundi ge proefjes geprobeerd goud te maken. Dat zou de ware toe dracht kunnen zijn. Het verhaal van Dr. Faust, die dus echt heeft geleefd, vormde een inspiratie bron voor veel grote schrijvers, van Heinrich Heine tot Thomas Mann, waarbij Goethes Faust toch wel wordt gezien als het grootste meesterwerk. Faust en Mephistis- to komen terug op etiketten van sommige overigens prima Staufe- ner Schlossberg wijnen. Ik geef het recept van een Schwar zwalder Kirschtorte, zoals hij wordt gebakken door de vrouw des huizes van zo'n houten boe renhoeve hoog in de bergen. Ze maakt er ook zelf de kersen in en stookt er kirschwasser van. Mijn ziel zal ik er niet voor geven, maar hij is wel verduiveld lekker! benodigdheden Voor het biscuïtbeslag: 200 gram meel; 100 gram suiker; 4 eieren; 1 zakje vanillesuiker; 1 eetlepel cacaopoeder. Voor de vul ling: 500 gram ingemaakte kersen; !4 liter kersensap van inmaak; 2 eetlepels suiker; 2 afgestreken eetlepels maïzena. Voor de room: 1 li ter koude slagroom; 1 pakje vanillesuiker; 2 eetlepels suiker; 1 borrel glaasje kirschwasser. Om te versieren: chocoladeschraapsel; 16 kersen. bereidingswijze De taart wordt traditioneel opgebouwd uit drie lagen bis cuitgebak. Roer hiervoor eieren, suiker en vanillesuiker schuimig. Voeg meel en cacao toe en schep voorzichtig onder. Schep deeg in ingevet te springvorm van 28 centimeter doorsnee. Strijk oppervlak goed glad en bak in voorverwarmde oven van 200 graden met stilstaande lucht (geen hete luchtfunctie!) in ongeveer 30 minuten gaar. Check gaar heid met houten prikker. Als hij schoon uit het deeg komt, is hij goed. Laat helemaal afkoelen en verdeel de bodem horizontaal in drie schij ven. Kersen in zeef laten uitdruipen. Sap met suiker kort inkoken. Maïzena met iets water in kopje losroeren en aan sap toevoegen. Laat even doorkoken, voeg kersen toe en laat iets afkoelen. Eerste biscuit schijf op taartrekje leggen. Licht bedruppelen met kirschwasser. Ker sen erover verdelen. Klop slagroom stijf met suiker, vanillesuiker en wat drupjes kirschwasser. Verdeel 1 /3 van de room over kersen. Leg tweede biscuitlaag erop, bedruppel met kirschwasser, strijk weer 1/3 slagroom. Dek af met derde biscuitlaag, bedruppel met kirschwasser. Bestrijk taart met rest van room aan boven en zijkant. Spuit met spuit zak rozetten rondom. Garneer met kersen en chocoladeschraapsel. Laat in koelkast helemaal opstijven. In punten snijden met nat mes. tip Moeite met bakken en doorsnijden van biscuitgebak? Verdeel beslag in drieën en bak schijven apart. Houd dan een kortere baktijd aan. Koken en picknicken in de buitenlucht is een leuke en goedkope vakantieactiviteit. foto uit Koken op wielen Voor de echte kampeer der heeft koken op een tweepitter iets magisch. Zes tips voor koken op de camping en het recept van een echte campingklassieker. door Puck Kerkhoven 1—iCTTJitggp^l Als je maar twee kookpitten hebt, wordt het moeilijk traditionele aardappelen-groente-vlees maaltij den te bereiden. Denk in de vakan tie aan makkelijke eenpansgerech ten en gerechten waarbij je slechts twee warme componenten hebt, zoals pasta met saus, curry of chili met rijst, nasi, bami, maaltijdsoep. Leef je uit op salades (bijvoorbeeld Ni^oise of Mexicaanse) en gerech ten die lauw of koud ook erg lek ker zijn (tortilla, ffitatta, wraps, gazpacho, gegrilde groenten met geitenkaas). Ook ideaal: gerechten waarbij brood de basis vormt (hamburgers, hotdogs, biefstuk). Zet de barbecue strategisch in. Sla niet teveel voorraad in, doe lie ver elke dag boodschappen. Maak daar dan wel een feestje van. Neem een kop koffie met een croissant op een schaduwrijk ter ras, ga met de kinderen een ijsje eten of boten kijken in de haven. Haal daarna je boodschappen. Het is best leuk ook eens een andere supermarkt of markt te bezoeken. Bewonder het aanbod. Koop verse spullen op het laatst, houd ze koel in een koeltas en ga bij thuiskomst meteen koken. Op de camping moet je extra alert zijn op voedselhygiëne, want je wil je kostbare vakantiedagen niet doorbrengen met buikloop in bed. Restjes eten over en geen goede koelkast? Weggooien! Kliekjes in de koelbox, dat werkt niet. Maak de koelbox regelmatig schoon en verwissel de koelelementen dage lijks. Was je handen en was pro ducten die je rauw eet, zoals sla, to maten en komkommers. Geldt ook voor fruit, schil Zo mogelijk. 4. Stokbrood oppiepen Stokbrood over? Niet weggooien. Je kunt het prima oppiepen, zelfs op een simpel campingbrandertje. Snijd brood in stukken. Maak vochtig met wat water. Leg in een droge koekenpan (neem altijd een antiaanbakkoekenpan mee) en laat op een klein vuurtje opwar men. Leg een deksel erop, zo creëer je een soort oventje, waarin de stukken brood weer heerlijk knapperig worden. Brood af en toe omdraaien. Werkt ook voor ciabatta, pistoletjes en Turks brood. Picknicken bij een bergbeekje of meertje, op een open plek in het bos is een leuke en goedkope va- warm lunchgerecht voor vier personen Dit is typisch zo'n vakantiege recht, waaraan iedere kampeer der goede herinneringen be waart. Misschien wel omdat on ze moeders dit al maakten. benodigdheden 2 eetlepels boter of olie; 2 grote uien, grof ge sneden; 2 vleestomaten, in stukjes; 5 eieren; peper en zout; Italiaanse kruiden. bereidingswijze Smelt boter in een antiaanbakkoekenpan. Laat de uien zachtjes fruiten, laat zacht worden. Strooi er wat zout over. Roer tomaat stukjes erdoor en laat even doorpruttelen, totdat het meeste vocht is verdampt. Doe dan eieren erbij, roer stuk met een vork. Strooi Ita liaanse kruiden erover en breng op smaak met peper en zout. Blijf roeren tot het ei net gestold is. Haal met een van het gas. Geef er knapperig stokbrood bij en een glas koele rosé. kantieactiviteit. Je hoeft er geen extra geld voor uit te geven, want eten moet je toch. Neem een kleed mee en een mand vol lekke re dingen die niet snel bederven: lekker brood, harde worst, rauwe ham, olijven, tomaten, pot mayo naise, blikje sardines, misschien een zelfgemaakte pastasalade. Ver geet het verse fruit niet en iets zoets voor toe. Geen chocola, dat smelt. Liever cakejes of een stuk taart. Vergeet bekers, messen, keu kenrol, vuilniszak en de drank niet. En de frisbee, jeu de boule- of badmintonset. Of neem een wegwerpbarbecue mee, en vlees en worstjes in de koelbox. Denk aan lucifers, biertjes en wijn. l.üBI'tWI frijn Er zijn diverse inspirerende kook boeken over campingkoken te koop. Met tips en lekkere, makkelij ke, betaalbare gerechten die op een campinggasje te bereiden zijn. Onno Kleyn schreef Reiskookboek Spanje (en een voor Frankrijk en Italië), met veel achtergondinfor- matie over de keukens van die lan den. Ook prima te gebruiken op de camping in Nederland. On- langs verscheen een opmerkelijk buitenkookboek: Koken op wielen van Martin Dorey. Met zijn Volks wagen camperbusje trekt hij er, sa men met zijn familie, regelmatig op uit en bereidt de heerlijkste maaltijden op zijn tweepitter. Met een minimum aan potten en pan nen, want op vakantie zit nie mand te wachten op een berg af- was. Hij beschrijft het kampeer- dersbestaan met humor, en de lief de voor zijn 'busje' spat eraf. Met meer dan tachtig lekkere recepten van Sarah Randell. Vol handige tips en smakelijke foto's. Onno Kleyn - Reiskookboek Spanje. Unieboek, 14,99 euro. Martin Dorey - Koken op wielen. Kosmos, 19,95 euro. reageren? consument@wegener.nl door Puck Kerkhoven

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 39