Ongestraft snoepen met stevia io aspartaam De Europese Com missie heeft beslo ten een evaluatie van eventuele nega tieve gezondheidsef fecten van de zoetstof aspartaam naar voren te halen van 2020 naar 2012. De bijsmaak van as partaam - dat in veel lightproducten is verwerkt - gaat maar niet weg. donderdag 28 juli 2011 De bijsmaak van zoetstof door Moniek Hiisken Illustratie Pluis In maart bevestigde de Euro pese voedsel en waren auto riteit Efsa (European Food and Safety Authority) op nieuw dat aspartaam geen gevaar is voor de gezond heid. „Maar in mei heeft de Euro pese Commissie opeens toch op dracht gegeven om aspartaam op nieuw te bekijken", zegt Kartika Liotard, lid van het Europarlement voor Verenigd Links. Halverwege 2012 moet er een stu die op tafel liggen die uitsluitsel geeft. Hoe die studie eruit komt te zien en welke mensen die gaan doen is nog niet bekend. Officieel komt het onderzoek er onder druk van de publieke opi nie, zegt de Europese "Commissie. Ofschoon keer op keer is bewezen dat aspartaam niet schadelijk is voor de gezondheid, geloven men sen het nog steeds niet. Liotard denkt dat er een andere reden is. „De Europese Commissie geeft ei genlijk toe dat zij ook niet voor de volle 100 procent weet of as partaam 100 procent veilig is. An ders ga je niet zo'n duur en uitge breid onderzoek doen." Volgens Patricia Schutte van het Voedingscentrum in Den Haag is het niet zo vreemd dat de hereva luatie naar voren is gehaald. „Dat gebeurt wel vaker. Als er nieuw on derzoek is verschenen of veel ruchtbaarheid aan een onderzoek is gegeven pakt men dit op. De EU doet overigens geen eigen onder zoek, maar onderzoekt de litera tuur die op dat gebied is versche nen." De westerse mens is een zoete kauw en houdt tegelijkertijd niet van calorieën, want dan wordt-ie te dik. Dus eet en drinkt hij graag lightproducten. Een Amerikaanse chemicus ontdekte in 1965 het pro duct aspartaam, dat zoet smaakt maar geen calorieën heeft. Beter voor de lijn, beter voor het gebit en ook te gebruiken voor mensen met diabetes. Midden jaren negen tig stond de Amerikaanse FDA (Food an Drug Administration) toe aspartaam in alle producten te verwerken. Inmiddels zit het we reldwijd in duizenden voedings middelen. Volgens Schutte van het Voedings centrum komt aspartaam altijd voor in combinatie met andere zoetstoffen, zoals sacharine. „Zoetstoffen worden vaak als mengsel gebruikt. Ze versterken el kaar en dan heb je er minder van nodig." Zolang aspartaam bestaat, kleeft er ook het imago aan dat het niet ge zond is. Je zou er hoofdpijn van krijgen, hyperactief van worden of kanker of hersenproblemen van kunnen krijgen. Er bestaan diverse sites waar de be trouwbaarheid van de stof in twij fel wordt getrokken, bijvoorbeeld www.aspartaam.nl. Meer dan twintig jaar lang wordt er wetenschappelijk onderzoek ge daan naar het product. Telkens weer concluderen onderzoekers dat het geen kwaad kan producten te gebruiken waarin aspartaam ver werkt zit. Maar in 2007 publiceerde de Itali aanse arts Soffritti een studie ge daan op ratten. Hij concludeerde dat het gebruik van aspartaam kan leiden tot lever- en longkanker. De Efsa, verantwoordelijk voor toela ting van stoffen in Europa ver wierp dit onderzoek, volgens Lio tard onder meer omdat Soffritti de ratten niet doodde na 110 weken, zoals gebruikelijk is bij proefdie ren. De wetenschapper verdedigde zich hiertegen door te zeggen, dat als hij dat wel had gedaan, hij nooit de kwalijke effecten aan had kunnen tonen. In 2009 bevestigde een comité van 'national experts' van alle Europe se landen opnieuw dat aspartaam niet gevaarlijk is op basis van al het onderzoek dat ter wereld is ge daan. In 2010 echter bleek uit Deens on derzoek dat zwangere vrouwen die aspartaam gebruikten meer kans hadden op een miskraam. Deense wetenschappers vormden meerdere groepen van zwangere vrouwen (in totaal 60.000) en ver geleken de kans op vroeggeboor tes. Daaruit bleek dat er een ver band was tussen het aantal miskra men en het innemen van meer of minder drankjes met daarin as partaam. Hoe meer drankjes met aspartaam men-dronk, des te gro ter de kans op een miskraam, voor al aan het begin van de zwanger schap. Je zou zeggen dat je als land waarin zo'n onderzoek is gedaan dan zo'n stof zou verbieden. Maar als binnen een individuele lidstaat naar aanleiding van wetenschappe lijk onderzoek aanleiding is tot arg waan over een stof, kan deze lid staat niet zelf overgaan tot een ver bod ervan vanwege de interne markt. „Wij halen als Europeanen producten uit de VS en andere lan den. Als je dat zou verbieden wordt dat gezien als obstakel voor de vrije handel en dan heb je een probleem", aldus Liotard. Liotard: „Of aspartaam veilig is. Ik ben geen wetenschapper, dus ik weet het niet. Maar de consument heeft er recht op om te weten of het zo is omdat het overal inzit." Als parlementslid zal.ze 'er boven op' zitten. Zo zijn er ook nog vra gen over het toelatingsdossier. As partaam is sinds 1984 toegelaten op de Europese markt. De EFSA bestond toen nog niet, maar er zou wel een dossier van moeten zijn. „Het dossier waarop de stof is toegelaten hebben wij echter nooit gekregen. De Europese Com missie schijnt het kwijt te zijn." Wat haar betreft wordt de hele dis cussie omgedraaid. „Tot nu toe is steeds gezegd: „We laten het in de handel. Daarmee liggen eventuele risico's bij de consument. Maar het moet precies andersom zijn. De EU moet aantonen dat as partaam voor 100 procent veilig is. De consument heeft daar recht op." 'f: zie onze website:binnenland De vermeende gevolgen van 9 blikjes cola light per dag Een mogelijke opvolger van zoetstof aspartaam staat al in de steigers. Van af november mag de stof stevia naar alle waarschijn lijkheid de Europese Unie in. In Friesland zoekt men uit of het telen van stevia toekomst heeft in Nederland. De Europese Commissie heeft in juli goedge keurd dat stevia als zoetstof wordt gebruikt in de EU. Als ook het Europees Parlement dit najaar akkoord gaat, mag de plant de EU in. Stevia (stevia rebaudiana bertoni) is een plantje dat oorspronkelijk groeit in Paraguay. Het werd ge bruikt door de indianen in thee. De blaadjes smaken mierzoet. An- na-Gretha Visser uit Drachten heeft een webwinkel in het pro duct. „Ik was gevoelig voor suiker en had last van vermoeidheid. Ook zit er diabetes in de familie. Via een vriendin kwam ik in aanra king met stevia." Visser ging de plant gebruiken en raakte enthousiast. „Dit is het ant woord op zo veel dingen", zegt ze. „Het doet namelijk niets met je bloedsuikerspiegel. Je kunt ermee bakken en mee koken. Mijn grote trots is dat ik een kookboek heb uitgebracht. De drie eetlepels sui ker die je anders nodig hebt in een cake, is daarin vervangen door ste via. Zo heb je geen last van de ne gatieve effecten van suiker." Stevia is in Nederland tot dusverre alleen voor uitwendig gebruik toege staan. Dat staat ook op de etiket ten. Het is onder meer goed tegen acné en eczeem. Het wordt verkocht in natuurvoe dingswinkels en is verkrijgbaar in poeder- en vloeibare vorm. Maar wie het inwendig - in gerechten wil gebruiken - staat dat natuurlijk vrij. De plant wordt verbouwd in Paraguay, China, India, Israël, Egypte, Italië en Spanje. Het fijnste vindt Visser dat als het plantje straks wordt verwerkt in meer producten, mensen niet meer op de lijn hoeven te letten. „Als je dan cake eet, zitten hier veel minder calorieën in dan als de cake met suiker is gezoet. Ie kunt dus heerlijk snoepen." De Fries Douwe Koopmans is on langs namens de Stichting Tuin- bouwproject Friesland een proef gestart met de verbouw van stevia. In het plaatsje Oosternijkerk wordt stevia in de kas en in volle grond verbouwd op kleine schaal. „Stevia is een plant die niet al te ver van de evenaar groeit. Daar is het warm", zegt hij. „Doel van de proefis erachter te komen of de plant alleen in een kas goed groeit, of ook in de volle grond. Ook wil de stichting weten of de gehaltes zoetstof die je eruit haalt econo misch rendabel zijn, voor de tijd die het kost." De proef gaat ongeveer 2,5 jaar du ren en krijgt subsidie van de pro vincie Friesland. Bij Coca Cola wordt de toelating van de zoetstof stevia in de EU nauwlettend in de gaten gehou den, zegt een woordvoerster. „Ste via wordt in Frankrijk al gebruikt in de Fanta Still, Fanta zonder prik. Daar is het al toegelaten. In Amerika hebben we Sprite Green. Ook in Argentinië en Peru bestaan drankjes gezoet met stevia, maar die zijn hier minder bekend." Volgens de woordvoerster zal ste via echter geen vervanger zijn van aspartaam. „Stevia is een natuurlij ke zoetstof. Je moet hier andere zoetstoffen bijdoen zodat je een smakelijk product krijgt, die bevat ten calorieën. Coca Cola Light smaakt bijvoorbeeld frisser dan Co ca Cola Zero, die smaakt zoeter. Dat is omdat hier een ander meng sel is toegepast." www.tuinbouwproject.nl www.stevia.nl www.desteviadrogist.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 10