stipreizen.nl
Zeester vreet
Met stip de voordeligste...
201id
Andere culturen ontmoeten op het WK debatteren
Zeesterren doen zich massaal tegoed
aan het mosselzaad dat hen op een
presenteerblaadje wordt aangeleverd.
Weten wat je allemaal met bier kunt doen
Gors gedupeerd
door brand
in rolstoelbus
Maak kans op een reischeque van 1000
of één van de vele andere prijzen!
Q Ziewww.stipreizen.nl Igy
Prijzen p.p. o.b.v. 2 pers. per kamer excL Calamlteltenfonds/reseiveringskosten. Drukfouten en
dinsdag 19 juli 2011
MOSSELZAAD1NVANG1NSTALLATIES
GOES - Eén van de drie busjes die
het afgelopen weekeinde in Goes
in brand werden gestoken, is een
rolstoelbus van Het Gors. De instel
ling voor lichamelijk- en verstande
lijk gehandicapten is ernstig gedu
peerd.
De bus stond geparkeerd bij dagbe
stedingscentrum De Girkel aan de
Beukenstraat, „Het gaat om een
splinternieuwe rolstoelbus, die wij
veel gebruiken", zegt locatiemana
ger Wilma van Beek. „Gelukkig
hebben we al een andere bus kun
nen huren, maar het blijft verve-
lend. Van zoiets knap je nooit op."
Van Beek zegt er vanuit te gaan j
dat de verzekering een nieuwe bus
betaalt. „Maar de kosten voor het
huren van een vervangende bus
en het herstellen van de schade
aan het gebouw zijn voor ons. Dat
is vervelend in een tijd waarin bin
nen de zorg steeds minder geld be
schikbaar is."
Afgelopen weekeinde gingen er
ook twee andere busjes in vlam
men op'De politie heeft twee ver- -
dachten aangehouden.
door Marcel Modde
Het verschil tussen een
volle streng en een aan
gevreten exemplaar is
ontluisterend. Het
touw dat anderhalve week geleden
nog zwart zag van de kleine mos
seltjes, is nu leeg. Kaalgevreten
door zeesterren. „En er is niets
wat we er aan kunnen doen", zegt
Adrian Steketee van de YE-73.
Het probleem doet zich voor in de
len van de Waddenzee en de Oos-
terschelde. Het mosselzaad op de
invanginstallaties (mzi's) is dit jaar
rijkelijk gevallen. Maar mét dat
zaad hebben zich ook massaal jon
ge zeesterren aan de lange touwen
vastgeklampt. Steketee: „De mos
seltjes zijn nog niet groot genoeg
om te kunnen oogsten en uit te
zaaien op onze bodempercelen.
Dan worden ze weer opgevreten
door de krabben, waar het er dit
jaar ook van lijkt te wemelen. Dus
we moeten ze wel laten hangen en
dan maar hopen dat er over een
week of twee, drie nog wat aanzit.
Dan wordt ook pas duidelijk hoe
groot de schade voor ons is."
De Yersekenaar heeft in totaal tach
tig kilometer aan touw uithangen
in de Waddenzee. Hij heeft nog
niet eerder zoveel last gehad van
zeesterren. Wat de oorzaak is,
blijft vooralsnog gissen. „Ik heb
van biologen gehoord dat het te
maken kan hebben met het zout
gehalte van het water. Dat schijnt
dit jaar hoger te zijn door de gerin
ge regenval in het voorjaar en dat
is goed voor de zeesterren."
Visserij kundig ambtenaar Gert-Jan
door Rob Paardekam
door Wout Bareman
TERNEUZEN - Hij was de enige noor
derbuur tussen de zestig cursisten,
die ruim een jaar wekelijks de oplei
ding tot officieel bierkenner volg
den in Antwerpen. Ariël Meeusen
(55) uit Terneuzen kijkt pr niet van
op. „Vooral in ons land is er, zeker
als het om speciale bieren gaat die
je vooral in België vindt, nog zo wei
nig bekend. Wat dat betreft hebben
we nog een lange weg te gaan."
De grote Nederlandse bierbrouwers
richten zich nog steeds heel nadruk
kelijk op de gewone pilsdrinker.
Meeusen durft er best een beetje
meewarig over te doen. Illustratief
daarvoor vindt hij de recente uit
spraak van een gelauwerde colle
ga-bierkenner: „In Nederland brou
wen de brouwerijen geen bier,
maar geld." Meeusen: „Door deze
opleiding, die onder meer heel diep
in de historie van de bierbrouwerij
en duikt, is me duidelijk geworden
dat er heel veel foute bieren op de
markt worden gebracht. Fabrieks-
bieren, vergeef me, ik hoef ze niet
meer."
De Terneuzense bierkenner, die eer
der z'n sporen verdiende als oprich
ter van politieke partijen als de
Zeeuws-Vlaamse Volkspartij en de
Terneuzense Onafhankelijke Partij,
uiterst creatieve plannen ontwikkel
de voor zorgtoerisme en ook het
streektoerisme impulsen gaf, is nu
opnieuw een man met een missie:
„Ik wil mensen bewust maken van
de intensiteit en kwaliteit van spe
ciale bieren. Ze ermee laten kennis
maken, het verhaal erachter vertel
len en ze - niet te vergeten - duiden
hoe die bieren prima gecombineerd
kunnen worden met het eten op je
bord. Het is nu weer volop mossel-
tijd, bijvoorbeeld. Daarmee zijn
ook prachtcombinaties te beden
ken."
Voor die combinatie bier en spijzen
van streekproducten lanceerde hij
eerder al het keurmerk Puur
Zeeuws, waarbij een aantal Zeeuw
se restaurants en andere horeca-eta-
blissementen is aangesloten.
MIDDELBURG - Nog een keer oefenen en dan vertrekken
twee Zeeuwse teams naar het wereldkampioenschap de
batteren in Istanbul met de coaches Daniëlle de Clerck
en Mike Pagé „Praat duidelijk en hou vast aan de struc
tuur: van de drie argumenten moet het laatste argu
ment het beste zijn", zegt Daniëlle. Ongeveer 280 jonge
ren uit 57 landen treffen elkaar de komende twee we
ken. Mike: „Ik mocht het debat vorig jaar meemaken. Ik
ben een levenservaring rijker." Volg de teams via
www.idebate.org/ideaforum. foto Izaak Verkeste
van Veen van het ministerie van
ELI heeft op verschillende lokaties
in de Oosterschelde een steekproef
gedaan. Ook daar hebben zeester
ren zich op het mosselzaad ge
stort.
Hij stelt vast dat sommige mzi's,
waaronder die op de Vuilbaard ter
hoogte van Zierikzee, wél te lijden
hebben van zeesterren en anderen
(zoals de Roggenplaat) juist niet.
wmmïÊmmmmmmmmmmmmmmmmmmmi
Zeesterren doen zich tegoed aan jonge