Met stip de voordeligste...
stipreizen.nl
Zeester vreet
20|zeeiaiii
Internationaal
Folklore Festival
start in Breskens
Andere culturen ontmoeten op het WK debatteren
MOSSELZAADINVANCINSTALLATIES
Zeesterren doen zich massaal tegoed
aan het mosselzaad dat hen op een
presenteerblaadje wordt aangeleverd.
Weten wat je allemaal met bier kunt doen
Prijzen p.p. o.b.v. 2 pers. per kamer excl Calamileltenfonds/reserverlngskoslen. Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden.
BRESKENS - Het Internationaal
Folklore Festival Zeeland begint
morgen op Dolle Woensdag in
Breskens. Vanaf donderdag tot en
met zondag is vervolgens het Kei
zer Karelplein in Sas van Gent de
uitvalsbasis. Daar worden avond
voorstellingen gehouden en zon
dag is er een matineevoorstelling.
Behalve in Breskens zijn er zater
dag optredens tijdens het Festival
de las Culturas op de Markt van
Terneuzen.
Voor de organisatie is het festival
al in volle gang. Vrijwilligers heb
ben afgelopen zaterdag in Duits
land al de Indonesische groep op
gehaald. Ze zijn ondergebracht bij
Zeeuwse gezinnen. Het festival telt
dit jaar vier internationale groe
pen. Folklore-liefhebbers krijgen
Argentijnse, Arabische, Indonesi
sche en Japanse folklore voorge
schoteld.
Alle voorstellingen op het Keizer
Karelplein worden afgesloten met
een afterparty door The Gents, Gi-
no and the Bulldoze Band, Suck
on This. Zondag sluit de Orange
Band het festival af De voorstellin
gen zijn gratis
dinsdag 19 juli 2011
door Marcel Modde
Het verschil tussen een
volle streng en een aan
gevreten exemplaar is
ontluisterend. Het
touw dat anderhalve week geleden
nog zwart zag van de kleine mos
seltjes, is nu leeg. Kaalgevreten
door zeesterren. „En er is niets
wat we er aan kunnen doen", zegt
Adrian Steketee van de YE-73.
Zeesterren doen zich tegoed aan jonge
Visserijkundig ambtenaar Gert-Jan
van Veen van het ministerie van
ELI heeft; op verschillende lokaties
in de Oosterschelde een steekproef
gedaan. Ook daar hebben zeester
ren zich op het mosselzaad ge
stort. Hij stelt vast dat sommige I
mzi's, waaronder die op de Vuil
baard ter hoogte van Zierikzee,
wél te lijden hebben van zeester-,
ren en anderen (zoals de Roggen-
MIDDELBURG - Nog een keer oefenen en dan vertrekken
twee Zeeuwse teams naar het wereldkampioenschap de
batteren in Istanbul met de coaches Daniëlle de Clerck
en Mike Pagé. „Praat duidelijk en hou vast aan de struc
tuur: van de drie argumenten moet het laatste argu
ment het beste zijn", zegt Daniëlle. Ongeveer 280 jonge
ren uit 57 landen treffen elkaar de komende twee we
ken. Mike: „Ik mocht het debat vorig jaar meemaken. Ik
ben een levenservaring rijker." Volg de teams via
www.idebate.org/ideaforum. foto Izaak Verkeste
door Wout Bareman
TERNEUZEN - Hij was de enige noor
derbuur tussen de zestig cursisten,
die ruim een jaar wekelijks de oplei
ding tot officieel bierkenner volg
den in Antwerpen. Ariël Meeusen
(55) uit Terneuzen kijkt er niet van
op. „Vooral in ons land is er, zeker
als het om speciale bieren gaat die
je vooral in België vindt, nog zo wei
nig bekend. Wat dat betreft hebben
we nog een lange weg te gaan."
De grote Nederlandse bierbrouwers
richten zich nog steeds heel nadruk
kelijk op de gewone pilsdrinker.
Meeusen durft er best een beetje
meewarig over te doen. Illustratief
daarvoor vindt hij de recente uit
spraak van een gelauwerde colle
ga-bierkenner: „In Nederland brou
wen de brouwerijen geen bier,
maar geld." Meeusen: „Door deze
opleiding, die onder meer heel diep
in de historie van de bierbrouwerij
en duikt, is me duidelijk geworden
dat er heel veel foute bieren op de
markt worden gebracht. Fabrieks-
bieren, vergeef me, ik hoef ze niet
meer."
De Terneuzense bierkenner, die eer
der z'n sporen verdiende als oprich
ter van politieke partijen als de
Zeeuws-Vlaamse Volkspartij en de
Terneuzense Onafhankelijke Partij,
uiterst creatieve plannen ontwikkel
de voor zorgtoerisme en ook het
streektoerisme impulsen gaf, is nu
opnieuw een man met een missie:
„Ik wil mensen bewust maken van
de intensiteit en kwaliteit van spe
ciale bieren. Ze ermee laten kennis
maken, het verhaal erachter vertel
len en ze - niet te vergeten - duiden
hoe die bieren prima gecombineerd
kunnen worden met het eten op je
bord. Het is nu weer volop mossel-
tijd, bijvoorbeeld. Daarmee zijn
ook prachtcombinaties te beden
ken."
Voor die combinatie bier en spijzen
van streekproducten lanceerde hij
eerder al het keurmerk Puur
Zeeuws, waarbij een aantal Zeeuw
se restaurants en andere horeca-eta-
blissementen is aangesloten.
Het probleem doet zich voor in de
len van de Waddenzee en de Oos
terschelde. Het mosselzaad op de
invanginstallaties (mzi's) is dit jaar
rijkelijk gevallen. Maar mét dat
zaad hebben zich ook massaal jon
ge zeesterren aan de lange touwen
vastgeklampt. Steketee: „De mos
seltjes zijn nog niet groot genoeg
om te kunnen oogsten en uit te
zaaien op onze bodempercelen.
Dan worden ze weer opgevreten
door de krabben, waar het er dit
jaar ook van lijkt te wemelen. Dus
we moeten ze wel laten hangen en
dan maar hopen dat er over een
week of twee, drie nog wat aanzit.
Dan wordt ook pas duidelijk hoe
groot de schade voor ons is."
De Yersekenaar heeft in totaal tach
tig kilometer aan touw uithangen
in de Waddenzee. Hij heeft nog
niet eerder zoveel last gehad van
zeesterren. Wat de oorzaak is,
blijft vooralsnog gissen. „Ik heb
van biologen gehoord dat het te
maken kan hebben met het zout
gehalte van het water. Dat schijnt
dit jaar hoger te zijn door-de gerin
ge regenval in het voorjaar en dat
is goed voor de zeesterren."