Met stip de voordeligste... stipreizen.nl Zeester vreet 20|zeeiaiii Internationaal Folklore Festival start in Breskens Andere culturen ontmoeten op het WK debatteren MOSSELZAADINVANCINSTALLATIES Zeesterren doen zich massaal tegoed aan het mosselzaad dat hen op een presenteerblaadje wordt aangeleverd. Weten wat je allemaal met bier kunt doen Prijzen p.p. o.b.v. 2 pers. per kamer excl Calamileltenfonds/reserverlngskoslen. Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden. BRESKENS - Het Internationaal Folklore Festival Zeeland begint morgen op Dolle Woensdag in Breskens. Vanaf donderdag tot en met zondag is vervolgens het Kei zer Karelplein in Sas van Gent de uitvalsbasis. Daar worden avond voorstellingen gehouden en zon dag is er een matineevoorstelling. Behalve in Breskens zijn er zater dag optredens tijdens het Festival de las Culturas op de Markt van Terneuzen. Voor de organisatie is het festival al in volle gang. Vrijwilligers heb ben afgelopen zaterdag in Duits land al de Indonesische groep op gehaald. Ze zijn ondergebracht bij Zeeuwse gezinnen. Het festival telt dit jaar vier internationale groe pen. Folklore-liefhebbers krijgen Argentijnse, Arabische, Indonesi sche en Japanse folklore voorge schoteld. Alle voorstellingen op het Keizer Karelplein worden afgesloten met een afterparty door The Gents, Gi- no and the Bulldoze Band, Suck on This. Zondag sluit de Orange Band het festival af De voorstellin gen zijn gratis dinsdag 19 juli 2011 door Marcel Modde Het verschil tussen een volle streng en een aan gevreten exemplaar is ontluisterend. Het touw dat anderhalve week geleden nog zwart zag van de kleine mos seltjes, is nu leeg. Kaalgevreten door zeesterren. „En er is niets wat we er aan kunnen doen", zegt Adrian Steketee van de YE-73. Zeesterren doen zich tegoed aan jonge Visserijkundig ambtenaar Gert-Jan van Veen van het ministerie van ELI heeft; op verschillende lokaties in de Oosterschelde een steekproef gedaan. Ook daar hebben zeester ren zich op het mosselzaad ge stort. Hij stelt vast dat sommige I mzi's, waaronder die op de Vuil baard ter hoogte van Zierikzee, wél te lijden hebben van zeester-, ren en anderen (zoals de Roggen- MIDDELBURG - Nog een keer oefenen en dan vertrekken twee Zeeuwse teams naar het wereldkampioenschap de batteren in Istanbul met de coaches Daniëlle de Clerck en Mike Pagé. „Praat duidelijk en hou vast aan de struc tuur: van de drie argumenten moet het laatste argu ment het beste zijn", zegt Daniëlle. Ongeveer 280 jonge ren uit 57 landen treffen elkaar de komende twee we ken. Mike: „Ik mocht het debat vorig jaar meemaken. Ik ben een levenservaring rijker." Volg de teams via www.idebate.org/ideaforum. foto Izaak Verkeste door Wout Bareman TERNEUZEN - Hij was de enige noor derbuur tussen de zestig cursisten, die ruim een jaar wekelijks de oplei ding tot officieel bierkenner volg den in Antwerpen. Ariël Meeusen (55) uit Terneuzen kijkt er niet van op. „Vooral in ons land is er, zeker als het om speciale bieren gaat die je vooral in België vindt, nog zo wei nig bekend. Wat dat betreft hebben we nog een lange weg te gaan." De grote Nederlandse bierbrouwers richten zich nog steeds heel nadruk kelijk op de gewone pilsdrinker. Meeusen durft er best een beetje meewarig over te doen. Illustratief daarvoor vindt hij de recente uit spraak van een gelauwerde colle ga-bierkenner: „In Nederland brou wen de brouwerijen geen bier, maar geld." Meeusen: „Door deze opleiding, die onder meer heel diep in de historie van de bierbrouwerij en duikt, is me duidelijk geworden dat er heel veel foute bieren op de markt worden gebracht. Fabrieks- bieren, vergeef me, ik hoef ze niet meer." De Terneuzense bierkenner, die eer der z'n sporen verdiende als oprich ter van politieke partijen als de Zeeuws-Vlaamse Volkspartij en de Terneuzense Onafhankelijke Partij, uiterst creatieve plannen ontwikkel de voor zorgtoerisme en ook het streektoerisme impulsen gaf, is nu opnieuw een man met een missie: „Ik wil mensen bewust maken van de intensiteit en kwaliteit van spe ciale bieren. Ze ermee laten kennis maken, het verhaal erachter vertel len en ze - niet te vergeten - duiden hoe die bieren prima gecombineerd kunnen worden met het eten op je bord. Het is nu weer volop mossel- tijd, bijvoorbeeld. Daarmee zijn ook prachtcombinaties te beden ken." Voor die combinatie bier en spijzen van streekproducten lanceerde hij eerder al het keurmerk Puur Zeeuws, waarbij een aantal Zeeuw se restaurants en andere horeca-eta- blissementen is aangesloten. Het probleem doet zich voor in de len van de Waddenzee en de Oos terschelde. Het mosselzaad op de invanginstallaties (mzi's) is dit jaar rijkelijk gevallen. Maar mét dat zaad hebben zich ook massaal jon ge zeesterren aan de lange touwen vastgeklampt. Steketee: „De mos seltjes zijn nog niet groot genoeg om te kunnen oogsten en uit te zaaien op onze bodempercelen. Dan worden ze weer opgevreten door de krabben, waar het er dit jaar ook van lijkt te wemelen. Dus we moeten ze wel laten hangen en dan maar hopen dat er over een week of twee, drie nog wat aanzit. Dan wordt ook pas duidelijk hoe groot de schade voor ons is." De Yersekenaar heeft in totaal tach tig kilometer aan touw uithangen in de Waddenzee. Hij heeft nog niet eerder zoveel last gehad van zeesterren. Wat de oorzaak is, blijft vooralsnog gissen. „Ik heb van biologen gehoord dat het te maken kan hebben met het zout gehalte van het water. Dat schijnt dit jaar hoger te zijn door-de gerin ge regenval in het voorjaar en dat is goed voor de zeesterren."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 20