Wijntjes proeven op Schouwen
ier voor strand en zee
We komen
2
Zomergasten
zaterdag 16 juli 2011
Goede wijn vind je niet alleen in Frankrijk of de Elzas,
maar ook gewoon in Zeeland. Dat bewijst Wijnhoeve De
Kleine Schorre in Dreischor. Er is sinds kort zelfs een
Zeeuwse bubbelwijn. De zomerredactie neemt een kijkje
en nipt van de wijn.
door Cornelleke Blok
foto's Dirk-jan Gjeltema
Hij tintelt op de tong, smaakt lekker
der dan prosecco, maar zoeter dan
champagne. Op de bar in het sfeer
volle proeflokaal staan vier glazen
met bruisende witte wijn van
Zeeuwse bodem. Brut de Zélande heet het
nieuwste product van wijnhoeve De Kleine
Schorre in Dreischor.
„Het is de eerste Zeeuwse mousserende wijn",
zegt wijnboer joh an van de Velde trots. „Heer
lijk op een zondagmiddag of als aperitief. De Ne
derlanders moeten nog een beetje wennen aan
bubbelwijn: ze trekken zo'n fles alleen open bij
feestjes." Nou, wij niet. We slurpen de glazen
leeg tot op de bodem. Een prima begin van de
rondleiding.
Johan vertelt enthousiast over zijn bedrijf, dat
hij tien jaar geleden met zijn vader en diens
buurman begon. Eigenlijk wilde Johan spruitjes
gaan telen met een paar vrienden. Het werd
wijn. „De eerste oogst in 2004 was niet te drin
ken: de stokken waren te jong en de oogst was
niet goed rijp", blikt Johan terug. Maar die tij
den zijn al lang voorbij. Inmiddels heeft De Klei
ne Schorre tien hectare aan wijnstokken. De
wijngaard is daarmee de grootste van Neder
land. „In 2008 zijn we met vier hectare uitge
breid, maar die plantjes worden nog opge
kweekt." De laatste oogst leverde 53.000 flessen
wijn op. Vliegmaatschappij KLM serveert de
wijn al jaren aan haar passagiers, en ook topkok
Sergio Herman uit Sluis schenkt de wijnen uit
Dreischor bij zijn gerechten.
Johan neemt ons mee naar de wijngaard. Ter
wijl hij over de zompige grond tussen de felgroe
ne planten loopt, trekt hij hier en daar een blad
van de takken. De druiven zijn niet groter dan
erwten; de trossen passen makkelijk in een
handpalm. De oogst is pas in het najaar.
De grond bij Dreischor is zeer geschikt voor de
wijnstokken, vertelt Johan. „We hebben hier
jaarlijks tweehonderd zonuren meer dan de rest
van Nederland. De grond is bovendien heel kalk-
rijk, omdat er veel schelpen in zitten. Kalk neu
traliseert", legt Johan uit. „Goed voor de zuurge-
haltes in de wijn. Hij wordt er zoeter door."
Het relatief koele-Nederlandse klimaat is niet ge
schikt om rode wijn te maken, al heeft de Kleine
„We hebben daar een huisje gehuurd. Het is
niet heel luxe, maar we hebben het prima
rfaar ons zin." Caroline's beste vriendin, Lea
NelleKen, is voor de gezelligheid mee geko
men. „Ik heb eigenlijk geen idee hoe lang
we elkaar al kennen! We zijn de tel kwijt",
zeggen de-twee lachend.
Caroline en haar ouders zijn al eerder in Ne
derland geweest, op-Texel. „Zeeland kenden
we nog niet. Maar het is vooral het strand
en de zee waar we voor komen."
Caroline en Lea zijn in Goes om een middag
je lekker te winkelen. „Het is jammer van
het weer, ja. Maar een dagje winkelen bevalt
ook prima!", lachen de twee.
Voor Caroline is Renesse niet de enige be
stemming deze zomer. Over een paar weken
vliegt ze naar Italië.
Deze vakantie in Zeeland is vooral als
ontspanning bedoeld. Caroline: „Hier
rust ik uit. Naar Italië ga ik vooral om
te feesten!" ,*»-<»
De roestvrijstalen vaten waar de wijn van de Kleine Schorre in gemaakt wordt.
'Lees eerdere afleveringen van Zomergasten op www.pzc.nl/zomer'
PASPOORT
Naam: Caroline Schupp en Lea Nelleféen
Woonplaats: Keulen, Duitsland
Gespot: op de Grote Markt in Goes
door Maartje Geels
Brut de Zélande, de nieuwe Zeeuwse mousserende wijn.
We blijven nog tot zaterdag, dan
gaan we terug naar Duitsland."
Caroline Schupp en haar ouders
verblijven een weekje in Renesse.
Caroline (links) en Lea.