Wijntjes proeven op Schouwen ier voor strand en zee We komen 2 Zomergasten zaterdag 16 juli 2011 Goede wijn vind je niet alleen in Frankrijk of de Elzas, maar ook gewoon in Zeeland. Dat bewijst Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor. Er is sinds kort zelfs een Zeeuwse bubbelwijn. De zomerredactie neemt een kijkje en nipt van de wijn. door Cornelleke Blok foto's Dirk-jan Gjeltema Hij tintelt op de tong, smaakt lekker der dan prosecco, maar zoeter dan champagne. Op de bar in het sfeer volle proeflokaal staan vier glazen met bruisende witte wijn van Zeeuwse bodem. Brut de Zélande heet het nieuwste product van wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor. „Het is de eerste Zeeuwse mousserende wijn", zegt wijnboer joh an van de Velde trots. „Heer lijk op een zondagmiddag of als aperitief. De Ne derlanders moeten nog een beetje wennen aan bubbelwijn: ze trekken zo'n fles alleen open bij feestjes." Nou, wij niet. We slurpen de glazen leeg tot op de bodem. Een prima begin van de rondleiding. Johan vertelt enthousiast over zijn bedrijf, dat hij tien jaar geleden met zijn vader en diens buurman begon. Eigenlijk wilde Johan spruitjes gaan telen met een paar vrienden. Het werd wijn. „De eerste oogst in 2004 was niet te drin ken: de stokken waren te jong en de oogst was niet goed rijp", blikt Johan terug. Maar die tij den zijn al lang voorbij. Inmiddels heeft De Klei ne Schorre tien hectare aan wijnstokken. De wijngaard is daarmee de grootste van Neder land. „In 2008 zijn we met vier hectare uitge breid, maar die plantjes worden nog opge kweekt." De laatste oogst leverde 53.000 flessen wijn op. Vliegmaatschappij KLM serveert de wijn al jaren aan haar passagiers, en ook topkok Sergio Herman uit Sluis schenkt de wijnen uit Dreischor bij zijn gerechten. Johan neemt ons mee naar de wijngaard. Ter wijl hij over de zompige grond tussen de felgroe ne planten loopt, trekt hij hier en daar een blad van de takken. De druiven zijn niet groter dan erwten; de trossen passen makkelijk in een handpalm. De oogst is pas in het najaar. De grond bij Dreischor is zeer geschikt voor de wijnstokken, vertelt Johan. „We hebben hier jaarlijks tweehonderd zonuren meer dan de rest van Nederland. De grond is bovendien heel kalk- rijk, omdat er veel schelpen in zitten. Kalk neu traliseert", legt Johan uit. „Goed voor de zuurge- haltes in de wijn. Hij wordt er zoeter door." Het relatief koele-Nederlandse klimaat is niet ge schikt om rode wijn te maken, al heeft de Kleine „We hebben daar een huisje gehuurd. Het is niet heel luxe, maar we hebben het prima rfaar ons zin." Caroline's beste vriendin, Lea NelleKen, is voor de gezelligheid mee geko men. „Ik heb eigenlijk geen idee hoe lang we elkaar al kennen! We zijn de tel kwijt", zeggen de-twee lachend. Caroline en haar ouders zijn al eerder in Ne derland geweest, op-Texel. „Zeeland kenden we nog niet. Maar het is vooral het strand en de zee waar we voor komen." Caroline en Lea zijn in Goes om een middag je lekker te winkelen. „Het is jammer van het weer, ja. Maar een dagje winkelen bevalt ook prima!", lachen de twee. Voor Caroline is Renesse niet de enige be stemming deze zomer. Over een paar weken vliegt ze naar Italië. Deze vakantie in Zeeland is vooral als ontspanning bedoeld. Caroline: „Hier rust ik uit. Naar Italië ga ik vooral om te feesten!" ,*»-<» De roestvrijstalen vaten waar de wijn van de Kleine Schorre in gemaakt wordt. 'Lees eerdere afleveringen van Zomergasten op www.pzc.nl/zomer' PASPOORT Naam: Caroline Schupp en Lea Nelleféen Woonplaats: Keulen, Duitsland Gespot: op de Grote Markt in Goes door Maartje Geels Brut de Zélande, de nieuwe Zeeuwse mousserende wijn. We blijven nog tot zaterdag, dan gaan we terug naar Duitsland." Caroline Schupp en haar ouders verblijven een weekje in Renesse. Caroline (links) en Lea.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 78