HET MOSSELSEIZOEN IS WEER BEGONNEN! RECEPT PUUR MOSSELEN MOSSELEN e&K feit feiU/aSyfe. - *,"/V i 'Jgfli Een vondst De mosselhistorie Mosselen staan al sinds men senheugenis op het menu. Op drooggevallen zandplaten, bij eb langs de Waddenkust en de Zeeuwse wateren, lagen de mos selen vroeger voor het oprapen. Al in de vijftiende eeuw kwam in de maanden met een 'r' in de naam. Dit had alles met het transport te maken. Maar sinds er goed, gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen ge durende het jaar van juli tot april verkrijgbaar. Een gesloten koel- keten van de vangst tot aan de winkel garandeert een optimaal product met optimale smaak. Zo blijven er -negen maanden per jaar- altijd mooie mosselen om van te genieten! Feest met mosselen Elk jaar vinden in de Zeeuwse plaatsen Bruinisse, Philippine, Yerseke en Zierikzee de roem ruchte mosselfeesten plaats. In Yerseke, het mosselcentrum van Noordwest-Europa, is dat altijd op de derde zaterdag in augus tus. In Bruinisse eind juli en in Zierikzee eind augustus. In Philippine -het mosselcentrum van Zeeuws-Vlaanderen- worden de feesten altijd in het laatste volle weekend van augustus ge houden. Tijdens de mosselfeesten in Yerseke, Bruinisse en Zierikzee kun je mosselen eten voor een proefprijsje én meevaren op een echte mosselkotter. Daarnaast zijn er tal van andere activiteiten in het centrum en rondom de havens. Echt feest dus! Lekker gezond Mosselen zijn rijk aan eiwitten én zitten boordevol mineralen en vitaminen. In vergelijking met vlees zijn mosselen rijker aan ijzer, fosfor en vitamine B. En dat met maar 25 procent van decalorische waarde. Een gezonde keuze dus! Een pareltje Net zoals bij oesters groeit er in een mossel soms een pareltje. Zo'n klein, donker pareltje'- groeit' uit een korreltje zand dat in de mossel is beland. ®i§ ■ïmMm men erachter, dat mosselen,die in grote hoeveelheden waren opgevist, dicht bij huis weer over boord geret konden worden om te bewaren voor een later tijd stip. Daar groeiden de mosselen, werden ze mooier én lekkerder! Een ontdekking, die de basis heeft gelegd voor de heden daagse mosselkweek in Zeeland. De fabel van de 'R' in de maand Een hardnekkige fabel die al jaren de ronde doet, maar inmiddels ook al lang ach terhaald, is die van de 'r' in de maand. Vroeger waren mosselenalleen verkrijgbaar De mossel beschouwt het korrel tje als indringer en bedekt hem met parelmoer. MMMMosselen Welke bereiding u ook kiest, met mosselen is het smullen. Spoel voor het koken de mosselen altijd af en verwijder kapotte schelpen. Geef openstaande mosselen even een tik tegen de schelp. 'Sluit de mossel,dan is hij nog vers en geschikt voor consump tie. Eet smakelijk! Smaak van de toekomst Mosselkwekers zijn innovatief! De nieuwste techniek is de Mos sel Zaadinvang Installatie. Hier groeit het mosselzaad aan lijnen of netten onder drijvers voor de kust. Dé methode voor de toekoms tdie zorgt voor schone, zandvrije mosselen, vol smaak! die zorgt voor schone, zandvrije mosselen, vol smaak! EEN MAALTJE MOSSELEN MAAK JE HEEL GEMAKKELUK THUISI Hoofdgerecht: 4 personen Bereidingstijd: 15 minuten Ingrediënten: 4 kg Mosselen 2 preien 2 uien een paar takjes selderij 2 laurierblaadjes 1 glas witte wijn Snij de preien en de uien in ringen en doe deze samen met de takjes selderij, de laurierblaadjes en.de wijn in een grote pan. Vul de pan voor driekwart met mosselen, strooi er peper over en breng het geheel met gesloten deksel op hoog vuur aan de kook. Het kookvocht drukt het deksel omhoog wanneer de mosselen koken. Licht het deksel op, zodat het vocht weer zakt. Schep of schud de mosselen om. Druk het deksel weer op de pan en laat op dezelfde manier het vocht het deksel nog twee keer omhoog drukken. De mosselen zijn gaar, serveer ze direct. Lekker met brood of frietjes! i 1

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 44