HET MOSSELSEIZOEN
IS WEER BEGONNEN!
RECEPT
PUUR MOSSELEN
MOSSELEN
e&K
feit
feiU/aSyfe. - *,"/V i
'Jgfli
Een vondst
De mosselhistorie
Mosselen staan al sinds men
senheugenis op het menu. Op
drooggevallen zandplaten, bij
eb langs de Waddenkust en de
Zeeuwse wateren, lagen de mos
selen vroeger voor het oprapen.
Al in de vijftiende eeuw kwam
in de maanden met een 'r' in
de naam. Dit had alles met
het transport te maken. Maar
sinds er goed, gekoeld vervoer
beschikbaar is, zijn mosselen ge
durende het jaar van juli tot april
verkrijgbaar. Een gesloten koel-
keten van de vangst tot aan de
winkel garandeert een optimaal
product met optimale smaak. Zo
blijven er -negen maanden per
jaar- altijd mooie mosselen om
van te genieten!
Feest met mosselen
Elk jaar vinden in de Zeeuwse
plaatsen Bruinisse, Philippine,
Yerseke en Zierikzee de roem
ruchte mosselfeesten plaats. In
Yerseke, het mosselcentrum van
Noordwest-Europa, is dat altijd
op de derde zaterdag in augus
tus. In Bruinisse eind juli en in
Zierikzee eind augustus.
In Philippine -het mosselcentrum
van Zeeuws-Vlaanderen- worden
de feesten altijd in het laatste
volle weekend van augustus ge
houden. Tijdens de mosselfeesten
in Yerseke, Bruinisse en Zierikzee
kun je mosselen eten voor een
proefprijsje én meevaren op een
echte mosselkotter. Daarnaast
zijn er tal van andere activiteiten
in het centrum en rondom de
havens. Echt feest dus!
Lekker gezond
Mosselen zijn rijk aan eiwitten
én zitten boordevol mineralen
en vitaminen. In vergelijking
met vlees zijn mosselen rijker
aan ijzer, fosfor en vitamine
B. En dat met maar 25 procent
van decalorische waarde. Een
gezonde keuze dus!
Een pareltje
Net zoals bij oesters groeit er in
een mossel soms een pareltje.
Zo'n klein, donker pareltje'-
groeit' uit een korreltje zand dat
in de mossel is beland.
®i§
■ïmMm
men erachter, dat mosselen,die
in grote hoeveelheden waren
opgevist, dicht bij huis weer over
boord geret konden worden om
te bewaren voor een later tijd
stip. Daar groeiden de mosselen,
werden ze mooier én lekkerder!
Een ontdekking, die de basis
heeft gelegd voor de heden
daagse mosselkweek in Zeeland.
De fabel van de
'R' in de maand
Een hardnekkige fabel die al
jaren de ronde doet, maar
inmiddels ook al lang ach
terhaald, is die van de 'r' in
de maand. Vroeger waren
mosselenalleen verkrijgbaar
De mossel beschouwt het korrel
tje als indringer en bedekt hem
met parelmoer.
MMMMosselen
Welke bereiding u ook kiest, met
mosselen is het smullen. Spoel
voor het koken de mosselen altijd
af en verwijder kapotte schelpen.
Geef openstaande mosselen
even een tik tegen de schelp.
'Sluit de mossel,dan is hij nog
vers en geschikt voor consump
tie. Eet smakelijk!
Smaak van de toekomst
Mosselkwekers zijn innovatief!
De nieuwste techniek is de Mos
sel Zaadinvang Installatie. Hier
groeit het mosselzaad aan lijnen
of netten onder drijvers voor
de kust. Dé methode voor de
toekoms tdie zorgt voor schone,
zandvrije mosselen, vol smaak!
die zorgt voor schone, zandvrije
mosselen, vol smaak!
EEN MAALTJE MOSSELEN MAAK JE HEEL GEMAKKELUK THUISI
Hoofdgerecht: 4 personen Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten:
4 kg Mosselen 2 preien 2 uien een paar takjes selderij
2 laurierblaadjes 1 glas witte wijn
Snij de preien en de uien in ringen en doe deze samen met de
takjes selderij, de laurierblaadjes en.de wijn in een grote pan.
Vul de pan voor driekwart met mosselen, strooi er peper over en
breng het geheel met gesloten deksel op hoog vuur aan de kook.
Het kookvocht drukt het deksel omhoog wanneer de mosselen
koken. Licht het deksel op, zodat het vocht weer zakt. Schep of
schud de mosselen om.
Druk het deksel weer op de pan en laat op dezelfde manier het
vocht het deksel nog twee keer omhoog drukken.
De mosselen zijn gaar, serveer ze direct.
Lekker met brood of frietjes!
i 1