Business moet in Zeeland blijven
netwerken
29
Tijdens een drukbezochte net
werkborrel op het terrein
van het Thermphos Challenger
Zeeland International Tennis
Tournament in Middelburg is op
1 juli 2011 het startschot gegeven
voor de Ondernemersclub Zee
land met de onthulling van het lo
go. Ondernemersclub Zeeland is
een initiatief van OpenCoffee
Zeeland in samenwerking met
Zeeland Zakelijk.
door Loes van der Hoeven
MIDDELBURG - Aanleiding tot de
oprichting van het nieuwe onderne
mersnetwerk was de behoefte van de
leden van OpenCoffee Zeeland om
het concept zodanig aan te passen dat
kennisdeling en stimulering van de
Zeeuwse ondernemersgeest beter
naar voren komen, zonder dat daarbij
afbreuk wordt gedaan aan de ontspan
nen sfeer van de bijeenkomsten. De
formule van Ondernemersclub Zee
land voorziet in die behoefte. Initia
tiefnemers van dit nieuwe concept
zijn Ame Hulstein en Erik Jan Koe
dijk van OpenCoffee Zeeland en
Menno Kole van Zeeland Zakelijk.
Kennisdeling en samenwerking
De initiatiefnemers over de Onderne
mersclub Zeeland.
Arne Hulstein: "In 2009 ben ik onder
de naam Open Coffee een netwerk
gestart om het Zeeuwse MKB te sti
muleren, elkaar in een ontspannen
omgeving te ontmoeten en kennis uit
te wisselen. Als wij naar het grote aan
tal van 200 leden van dat initiatief kij
ken, dan blijkt daar wel degelijke be
hoefte aan te bestaan. Maar de bijeen
komsten moet concreter worden inge
vuld, zodat ondernemers er meer aan
hebben. Ik ben ervan overtuigd dat
Ondernemersclub Zeeland in die be
hoefte gaat voorzien!"
Erik Jan Koedijk: "Het is tijd dat alle
ondernemers de mogelijkheid krij
gen, naar een plek te komen, waar zij
actief kennis komen brengen én ha
len. Zonder lidmaatschapskosten,
maar wel met duidelijke huisregels.
Door een inspirerende aanpak om
kennis te delen en samenwerking tus
sen ondernemers te stimuleren, zal er
ongetwijfeld meer business binnen
Zeeland blijven. We moeten onderne
merschap in Zeeland blijven stimule
ren, dat is hard nodig!"
Menno Kole ten slotte: "Het stimule
ren van ondernemerschap door het
verbinden van bedrijven juichen wij
hard toe. Met onze nieuwsbrief Zee
land Zakelijk zien wij al in de praktijk
dat het Zeeuwse bedrijfsleven dichter
bij elkaar gebracht wordt; het initia
tief van Ondernemersclub Zeeland
zal dit alleen maar doen versnellen.
Toen wij in onze nieuwsbrief aan
dacht besteedden aan dit initiatief,
hebben diverse ondernemers zich di
rect aangemeld voor de kick-off op 1
juli."
Drie pijlers
Om. alle ondernemers te bereiken,
rust Ondernemersclub Zeeland op
drie verschillende pijlers:
Wekelijks blijft de mogelijkheid be
staan, ontspannen met elkaar koffie te
drinken op de woensdagochtend tus
sen 08.30 tot 11.00 uur, zoals dat bij
OpenCoffee Zeeland het geval was.
Daarnaast vindt er vanaf 9 september
iedere vrijdagmiddag van 17.00 -
18.30 een netwerkborrel plaats.
Ten slotte organiseert Ondernemers
club Zeeland iedere eerste woensdag
van de maand van 19.00 tot 22.00
uur een kennissessie. Hier zullen on
derwerpen worden aangesneden, die
essentieel zijn voor het voeren van
een succesvolle onderneming. Er is
specifiek voor een avond gekozen om
de detailhandel ook maximaal kans te
geven, hierin te participeren. De eer
ste maandelijkse kennissessie vindt
plaats op woensdag 5 oktober 2011
In principe worden alle bijeenkom
sten georganiseerd in het Van der
Valk Hotel Middelburg, Paukenweg
3 (naast het ZEP-terrein). Maar afhan
kelijk van het onderwerp, bestaat de
mogelijkheid, kennissessies te laten
plaatsvinden bij ondernemers op loca
tie. De toegang en hapjes zijn gratis.
Voor consumpties kunnen de leden
gebruik maken van de prijsvriendelij-
ke Ondernemersclub Zeeland con-
sumptiekaart.
"Uit zowel de OpenCoffee bijeen
komsten als uit de Zeeland Zakelijk
nieuwsbrief blijkt dat onze provincie
boordevol veelzijdige kennis zit. On
dernemersclub Zeeland maakt het
voor haar leden mogelijk, hun kennis
met anderen te delen en er vervol
gens hun eigen netwerk mee te ver
menigvuldigen. Uit de bijeenkom
sten van Ondernemersclub Zeeland
zullen ongetwijfeld talloze duurzame
relaties voortkomen", aldus de drie
initiatiefnemers.
Meer informatie:
www.ondernemersdubzeeland.nl
Zorginstellingen krijgen steeds meer cliënten met een niet-Neder-
landse achtergrond, die ook recht hebben op kwalitatief goede
zorg. Een divers samengesteld personeelsbestand kan de kans op pro
blemen als gevolg van taal- en cultuurverschillen verkleinen. Allochto
ne werknemers kunnen hier een goede bijdrage aan leveren in de
Zeeuwse zorg- en welzijnssector. ViaZorg uit Goes organiseert werk-
gerichte activiteiten onder de noemer 'Kleur in Zorg en Welzijn'.
ViaZorg heeft een speciaal trainings
programma ontwikkeld om allochto
ne vrouwen een handje op weg op de
arbeidsmarkt te helpen.
Tien vrouwen uit zeven verschillende
landen worden door individuele bege
leiding en trainingsdagen voorbereid
op (vrijwilligers)werk of een oplei
ding (zorg- en welzijnsbreed). Subsi
die van de Provincie Zeeland maakt
het mogelijk om dit programma aan
te bieden.
Onderwerpen die tijdens de training
aan bod komen zijn onder meer de
impact van migratie, overeenkomsten
en verschillen in cultuur en verbale
en non-verbale communicatie. De
trainingen zijn grotendeels verzorgd
door RAAK uit Amsterdam. Denny
Mouqué, specialist op gebied van tran
sculturele communicatie, geeft al ja
ren training aan teamleiders. Het was
voor haar de eerste keer om allochto
ne deelneemsters te trainen. 'Ik vond
het bijzonder om 'de andere kant' te
trainen. Ik heb er zelf ook veel van ge
leerd. Het is een erg leergierige
groep; ze vragen veel en luisteren aan
dachtig. Het zijn ook vrouwen die
van aanpakken weten.'
Omdat werken in de sector een hoge
emotionele belasting met zich mee
kan brengen is tijdens het programma
ook aandacht besteed aan weerbaar
heid en aan het omgaan met emoties
in werksituaties.
Barbara Veldt en Saske van der Eer
den van RAAK hebben dit onderdeel
voor hun rekening genomen. Daar
naast hebben de deelnemers voorlich
ting gekregen over werken en leren
in de sector Zorg en Welzijn in Zee
land en een korte taaltraining ge
volgd.
Deelnemers aan het eerste trainingsprogramma.
Twitterati
Delicious
De initiatiefnemers, vlnr: Menno Kole, Arne Hulsteien en Erik Jan Koedijk.
Foto: Jan Bos- Art Snack Photofactor