O Zonnemaire 1 13 donderdag 14 juli 2011 Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: Klassieke zaak met een knipoog, waarbij De Ouwe Smisse in zijn waarde is gelaten. Conclusie: Het is meer een proeflo kaal waar je een heerlijk glas kunt drinken en een hapje kunt eten, dan een restaurant waar je verrast wordt door inventiviteit. Het is een gezellige plek, waar een open sfeer heerst. a, ze staat echt live in de I zaak te barbecueën in een I enorme schouw. Kok Scar- I let Vermaat-Poppelier steelt de show in de Ouwe Smisse in Zonnemaire. Ze barbecuet vlees en vis en bestiert ook nog eens de keuken in haar eentje, zo te zien. Tsjonge, dat is geen gemakkelijke opgave. Als dat maar goed gaat. We zijn op aanraden van een lezer naar de Ouwe Smisse gegaan. Die wees ons op de wisseling van eige naren. Het is een mooi, rustiek in gericht proeflokaal waar heerlijke wijn per glas kan worden besteld en waar veel biologische produc ten worden gebruikt van onder an dere kwekerij Zuidbos in Noord- gouwe. Dat klinkt allemaal goed. We hou den van eerlijke gerechten, die met zorg zijn bereid en we hou den ook van een informele sfeer. We nemen deze zondagavond op het terras een aperitief en krijgen er kleine olijfjes bij. Het proeflo kaal maakt zijn naam waar met een uitgebreide wijnkaart en veel 'open flessen'. We bestellen vooraf een mossel soep (7,50 euro) en carpaccio (14,00 euro). Aan tafel wordt de parmezaanse kaas voor de carpac cio geschaafd. Dat blijft een pretti ge authentieke gewoonte. De car paccio ziet er mals uit, maar is vrij grof gesneden, alsof het mes bot was. Het ziet er niet uit, maar de opmaak was misleidend. Het vlees is overheerlijk mals. De mosselsoep is een beetje wate rig en heeft een ongedefinieerde kleur. Het ziet er niet aanlokkelijk uit, maar de soep smaakt lekker, is precies vissig genoeg. De julienne gesneden groenten, zijn er op het laatste moment bij gedaan en die geven er een lekkere opkikker aan. Het hoofdgerecht is een waagstuk. Ik kan me weinig voorstellen bij een verse makreel (19,50 euro) op de barbecue. Vaker eten we ge stoomde makreel met een pikant sausje en bereidt in de oven. Maar het uithangbord bij de Ouwe Smisse vermeldt dat de verse ma kreel op houtskool een lekkernij is. We zwichten dus en willen wel (fietstocht NOORD-BEVELAND elke woensdag vanaf 22 juni t/m 7 sept www.amusefietstocht.nl O foto's Dirk Jan Cjeltema De kreeft (39,75 euro) wordt puur geserveerd. Kreeft kan dat hebben en is op zich al erg lekker. Maar toch missen we een lik zelfgemaak te mayonaise. Als we daar naar vra gen, krijgen we een sausje dat nu net helemaal niet puur smaakt. Dat is een teleurstelling. Dat de kok er alleen voor staat lijkt een beetje op te breken. „Maar", legt Carla Bürcksen uit, „we kie zen bewust voor een pure eerlijke keuken. Daar houden we van. En Scarlet staat natuurlijk niet echt al leen in de keuken. Ik steek als het haar te veel wordt een handje toe en dat doet iedereen die hier in de bediening staat. Zo komen we er wel uit. Als het echt te druk wordt, nemen we geen bestellin gen meer aan." Carla en Scarlet nemen gemakke lijk werk uit eikaars handen. De sfeer is goed, ontspannen en los jes. Aan de bar zitten twee gasten die zweren bij hun stamkroeg/restaurant. Ze hebben deze zaak zelfs uitgekozen voor trouwlocatie. Ze voelen zich hier thuis, ook omdatg er zoveel moge lijk is in het proeflokaal. Na de lovende woorden van de le zer, die het vlees heerlijk sappig vond en de vis ontzettend lekker, hadden we hoge verwachtingen. Er wordt nog al iets gevraagd van een kok om keer op keer zowel de barbecue als het fornuis in de keu ken in de gaten te houden. Dan slippen er wel eens onvolkomenhe den tussendoor. Proeflokaal D'Ouwe Smisse restaurants Breedveld 3, 4316BAZonnemaire. 0111-402932 Openingstijden: wo. do. vrij. zat en zon. vanaf 16.00 uur. Carla Bürcksen in de bediening. De Ouwe Smisse heeft veel 'open flessen'. ■Poppelier: ham als tapas. er erg puur uit, we ruiken en proe ven geen kruiden en het is zonder poespas opgediend. Een beetje ver siering zou niet misstaan evenmin als een sausje of een andere groen te dan de salade. Normaal geniet ik van een pure keuken, maar deze makreel, die sterk en wat tranig smaakt, mist een tegenhanger. In combinatie met groenten, of een chutney zou de makreel op de bar becue misschien wel tot zijn recht zijn gekomen. Nu is de schotel saai en missen we uitbundigheid. Later zien we dat we apart groen ten bij hadden kunnen bestellen. Maar 4,00 euro voor zeekraal is ook niet mis. Carla Brücksen van de Ouwe Smisse zegt over dat be leid: „Vaak krijgen we groenten weer terug. Dat vinden we jam mer. Zeekraal is duur en daarom bieden we dit bijgerecht apart aan." Blooisedijk verrast worden door een nieuwe bereidingswijze. De makreel is im mers een goedkope vis en vaak te koop. We krijgen bij de vis een salade van biologische sla en tomaatjes met gebakken aardappels. Het ziet

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 71