O
Zonnemaire
1 13
donderdag 14 juli 2011
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: Klassieke zaak
met een knipoog, waarbij De Ouwe
Smisse in zijn waarde is gelaten.
Conclusie: Het is meer een proeflo
kaal waar je een heerlijk glas kunt
drinken en een hapje kunt eten, dan
een restaurant waar je verrast wordt
door inventiviteit. Het is een gezellige
plek, waar een open sfeer heerst.
a, ze staat echt live in de
I zaak te barbecueën in een
I enorme schouw. Kok Scar-
I let Vermaat-Poppelier steelt
de show in de Ouwe Smisse
in Zonnemaire. Ze barbecuet
vlees en vis en bestiert ook nog
eens de keuken in haar eentje,
zo te zien. Tsjonge, dat is geen
gemakkelijke opgave. Als dat
maar goed gaat.
We zijn op aanraden van een lezer
naar de Ouwe Smisse gegaan. Die
wees ons op de wisseling van eige
naren. Het is een mooi, rustiek in
gericht proeflokaal waar heerlijke
wijn per glas kan worden besteld
en waar veel biologische produc
ten worden gebruikt van onder an
dere kwekerij Zuidbos in Noord-
gouwe.
Dat klinkt allemaal goed. We hou
den van eerlijke gerechten, die
met zorg zijn bereid en we hou
den ook van een informele sfeer.
We nemen deze zondagavond op
het terras een aperitief en krijgen
er kleine olijfjes bij. Het proeflo
kaal maakt zijn naam waar met
een uitgebreide wijnkaart en veel
'open flessen'.
We bestellen vooraf een mossel
soep (7,50 euro) en carpaccio
(14,00 euro). Aan tafel wordt de
parmezaanse kaas voor de carpac
cio geschaafd. Dat blijft een pretti
ge authentieke gewoonte. De car
paccio ziet er mals uit, maar is vrij
grof gesneden, alsof het mes bot
was. Het ziet er niet uit, maar de
opmaak was misleidend. Het vlees
is overheerlijk mals.
De mosselsoep is een beetje wate
rig en heeft een ongedefinieerde
kleur. Het ziet er niet aanlokkelijk
uit, maar de soep smaakt lekker, is
precies vissig genoeg. De julienne
gesneden groenten, zijn er op het
laatste moment bij gedaan en die
geven er een lekkere opkikker aan.
Het hoofdgerecht is een waagstuk.
Ik kan me weinig voorstellen bij
een verse makreel (19,50 euro) op
de barbecue. Vaker eten we ge
stoomde makreel met een pikant
sausje en bereidt in de oven.
Maar het uithangbord bij de Ouwe
Smisse vermeldt dat de verse ma
kreel op houtskool een lekkernij
is. We zwichten dus en willen wel
(fietstocht
NOORD-BEVELAND
elke woensdag vanaf
22 juni t/m 7 sept
www.amusefietstocht.nl
O
foto's Dirk Jan Cjeltema
De kreeft (39,75 euro) wordt puur
geserveerd. Kreeft kan dat hebben
en is op zich al erg lekker. Maar
toch missen we een lik zelfgemaak
te mayonaise. Als we daar naar vra
gen, krijgen we een sausje dat nu
net helemaal niet puur smaakt.
Dat is een teleurstelling.
Dat de kok er alleen voor staat lijkt
een beetje op te breken. „Maar",
legt Carla Bürcksen uit, „we kie
zen bewust voor een pure eerlijke
keuken. Daar houden we van. En
Scarlet staat natuurlijk niet echt al
leen in de keuken. Ik steek als het
haar te veel wordt een handje toe
en dat doet iedereen die hier in de
bediening staat. Zo komen we er
wel uit. Als het echt te druk
wordt, nemen we geen bestellin
gen meer aan."
Carla en Scarlet nemen gemakke
lijk werk uit eikaars handen. De
sfeer is goed, ontspannen en los
jes. Aan de bar zitten twee gasten
die zweren bij hun
stamkroeg/restaurant. Ze hebben
deze zaak zelfs uitgekozen voor
trouwlocatie. Ze voelen zich hier
thuis, ook omdatg er zoveel moge
lijk is in het proeflokaal.
Na de lovende woorden van de le
zer, die het vlees heerlijk sappig
vond en de vis ontzettend lekker,
hadden we hoge verwachtingen.
Er wordt nog al iets gevraagd van
een kok om keer op keer zowel de
barbecue als het fornuis in de keu
ken in de gaten te houden. Dan
slippen er wel eens onvolkomenhe
den tussendoor.
Proeflokaal D'Ouwe Smisse
restaurants Breedveld 3,
4316BAZonnemaire. 0111-402932
Openingstijden: wo. do. vrij. zat en
zon. vanaf 16.00 uur.
Carla Bürcksen in de bediening. De Ouwe Smisse heeft veel 'open flessen'.
■Poppelier: ham als tapas.
er erg puur uit, we ruiken en proe
ven geen kruiden en het is zonder
poespas opgediend. Een beetje ver
siering zou niet misstaan evenmin
als een sausje of een andere groen
te dan de salade. Normaal geniet
ik van een pure keuken, maar deze
makreel, die sterk en wat tranig
smaakt, mist een tegenhanger. In
combinatie met groenten, of een
chutney zou de makreel op de bar
becue misschien wel tot zijn recht
zijn gekomen. Nu is de schotel saai
en missen we uitbundigheid.
Later zien we dat we apart groen
ten bij hadden kunnen bestellen.
Maar 4,00 euro voor zeekraal is
ook niet mis. Carla Brücksen van
de Ouwe Smisse zegt over dat be
leid: „Vaak krijgen we groenten
weer terug. Dat vinden we jam
mer. Zeekraal is duur en daarom
bieden we dit bijgerecht apart
aan."
Blooisedijk
verrast worden door een nieuwe
bereidingswijze. De makreel is im
mers een goedkope vis en vaak te
koop.
We krijgen bij de vis een salade
van biologische sla en tomaatjes
met gebakken aardappels. Het ziet