mosselen Duitse wad is een rijke voedingsbodem Beachclub Perry's in Scharendijke WÊÊÊÊÊKimm Zaterdag 2 juli 2011 21 Het was een bont gezelschap dat zich deze week verzamelde op het vliegveld van Antwerpen. Bram Verwijs wilde mosselhandelaren en pers laten meemaken dat de mossel van het Duitse wad gedijt op een rijke voedingsbodem. „Een kweekgebied bij uitstek." door Edith Ramakers Dat is toevallig! De allerbeste en lek kerste mosselen die ik ooit heb gege ten? Dat was gisteravond!! Op het prachtige terras bij Beachclub Per ry's aan de Brouwersdam. 'Mosselen uit Zeeland op Portugese wijze', stond erop het krijtbord", schrijven Dana en Mikky aan de Wal. „Dat klinkt toch fantastisch zo aan de kust, ik kreeg het vakantiegevoel. En de mosselen worden opgediend in een grote terracotta schaal. Feest. De ge- wokte mosselen in schelp lagen in ro- mig-vocht met paprika, ui, een uitge bakken spekje, beetje knoflook en crème fraiche. Dames, scheppen van af de bodem, dan blijft het vocht er een beetje aanhangen, hoor ik de be diening nog zeggen." Walter Bien van Beachclub Perry, is blij met de uitver kiezing. „We willen het beste vap twee werelden combineren. De Zeeuwse mossel, die op Portugese wijze is bereid." We gebruiken piri-pi- ri en inderdaad crème fraiche. We gaan straks niet over op de bodemcul- tuurmossel. De hangcultuur vinden we lekkerder." Bram Verwijs van Krijn Verwijs Yerseke: tevreden over de kwaliteit. Vandaar, zegt hij, is het uitstel van het begin van het mosselseizoen van 5 naar 13 juli niet op Verwijs van toepassing. „Met de mossels van dit wad kunnen we volgende week kalmpjes aan beginnen en de oogst van de mossel in Ierland zal razendsnel volgen." Adriaan Leuschel haalt een tweede sleep mossels naar boven. Daarin zitten de mossels die volgend jaar klaar voor consumptie zijn. Hij lacht: „Dat doe ik om te laten zien dat er volgend jaar weer mossels zijn. We passen goed op onze percelen, rustig sle pen, niets kapot maken. Het is ons eigen geld." De net gevangen mosselen worden onthaard, van een enkele pok ontdaan, schoongespoeld en naar res taurant Strönholt in Sylt gebracht. Vanaf het terras kijk je uit over het wad en zie je de markering van de mosselpercelen. De chefkok staat het toe dat Zeeuw se 'gastkoks' een handje helpen in de keuken. Het mosselpannetje is een onbekend fenomeen op het eiland. „Vreemd, in Sylt liggen de prachtigste perce len voor de deur, maar mossels worden er maar mondjesmaat gegeten", zegt Adriaan Leuschel. Verwijs zegt dat hij het oordeel van zijn gasten zwaar mee laat wegen of de nieuwe mossels al ge schikt zijn voor consumptie. De uitslag is vrijwel una niem: ze zijn nog niet vettig genoeg, zoals we van de mossels gewend zijn, maar over een week zijn het vast eerste klas mossels en kunnen ze naar de groot handel en supermarkten vervoerd worden. Dat gebeurt wel met een tussenstop in Yerseke, waar de mosselen worden verwaterd, verwerkt, verpakt en verkocht. Daar vertrekken ze onder de merknaam Premier Premium Quality, Premier mosselen of mos selen onder het label van een huismerk als Carre- four, de Franse supermarktketen. „Mooi, de Jumob komt eraan", zegt Verwijs. En nu wil ik een mes hebben", roept Bram Verwijs naar iedereen die het maar horen wil. Hij zit op dé kotter Si mon Alexander midden op het wad bij Sylt, het laatste Duitse waddeneiland dat tegen Denemarken aanschuurt. Verwijs wil geen minuut meer verliezen om 'zijn bodemmos selen' te openen. Een aantal schaal- en schelpdie renhandelaren en vertegenwoordigers van de pers kijken hem op zijn vingers. „Mooier kan niet", zegt hij opgetogen. Rauw is de eerste blanke mos sel van het nieuwe seizoen volgens de fijnproe vers nu ook al lekker. De mossels van de eerste testsleep op het Duitse Wad zijn drie jaar oud. „Dit is een prachtige voe dingsbodem voor de mosselen", zegt Verwijs en wijst naar de.percelen van Adriaan Leuschel. Leus chel, geboren Zeeuw, woont al weer enige jaren in Sylt. Hij kweekt de mossels op zo'n 700 hectare. „En wij nemen hier al jaar in jaar uit de mossels af Zo'n dertig jaar geleden is mijn vader Krijn Ver wijs ermee begonnen." Het is een slimme bedrijfsstrategie gebleken. Ver wijs heeft vroeg zijn blik verruimd naar de Duitse en Nederlandse wadden, maar ook naar Wales en Ierland. „We wilden niet afhankelijk zijn van één of enkele kweekgebieden in het seizoen. Het zijn goed geselecteerde gebieden, waardoor wij het he le jaar door mosselen kunnen leveren." mosselen van kwekers uit de hebben geen drie maar vier om uit te groeien tot mooie consump- üuuuojui. Dit Duitse waddengebied loopt de laat ste jaren altijd voorop."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 99