mosselen
Duitse wad is een
rijke voedingsbodem
Beachclub Perry's
in Scharendijke
WÊÊÊÊÊKimm
Zaterdag 2 juli 2011 21
Het was een bont gezelschap dat
zich deze week verzamelde op het
vliegveld van Antwerpen. Bram
Verwijs wilde mosselhandelaren
en pers laten meemaken dat de
mossel van het Duitse wad gedijt
op een rijke voedingsbodem. „Een
kweekgebied bij uitstek."
door Edith Ramakers
Dat is toevallig! De allerbeste en lek
kerste mosselen die ik ooit heb gege
ten? Dat was gisteravond!! Op het
prachtige terras bij Beachclub Per
ry's aan de Brouwersdam. 'Mosselen
uit Zeeland op Portugese wijze',
stond erop het krijtbord", schrijven
Dana en Mikky aan de Wal. „Dat
klinkt toch fantastisch zo aan de kust,
ik kreeg het vakantiegevoel. En de
mosselen worden opgediend in een
grote terracotta schaal. Feest. De ge-
wokte mosselen in schelp lagen in ro-
mig-vocht met paprika, ui, een uitge
bakken spekje, beetje knoflook en
crème fraiche. Dames, scheppen van
af de bodem, dan blijft het vocht er
een beetje aanhangen, hoor ik de be
diening nog zeggen." Walter Bien van
Beachclub Perry, is blij met de uitver
kiezing. „We willen het beste vap
twee werelden combineren. De
Zeeuwse mossel, die op Portugese
wijze is bereid." We gebruiken piri-pi-
ri en inderdaad crème fraiche. We
gaan straks niet over op de bodemcul-
tuurmossel. De hangcultuur vinden
we lekkerder."
Bram Verwijs van Krijn Verwijs Yerseke: tevreden over de kwaliteit.
Vandaar, zegt hij, is het uitstel van het begin van het
mosselseizoen van 5 naar 13 juli niet op Verwijs van
toepassing. „Met de mossels van dit wad kunnen we
volgende week kalmpjes aan beginnen en de oogst
van de mossel in Ierland zal razendsnel volgen."
Adriaan Leuschel haalt een tweede sleep mossels
naar boven. Daarin zitten de mossels die volgend
jaar klaar voor consumptie zijn. Hij lacht: „Dat doe
ik om te laten zien dat er volgend jaar weer mossels
zijn. We passen goed op onze percelen, rustig sle
pen, niets kapot maken. Het is ons eigen geld."
De net gevangen mosselen worden onthaard, van
een enkele pok ontdaan, schoongespoeld en naar res
taurant Strönholt in Sylt gebracht. Vanaf het terras
kijk je uit over het wad en zie je de markering van de
mosselpercelen. De chefkok staat het toe dat Zeeuw
se 'gastkoks' een handje helpen in de keuken. Het
mosselpannetje is een onbekend fenomeen op het
eiland. „Vreemd, in Sylt liggen de prachtigste perce
len voor de deur, maar mossels worden er maar
mondjesmaat gegeten", zegt Adriaan Leuschel.
Verwijs zegt dat hij het oordeel van zijn gasten
zwaar mee laat wegen of de nieuwe mossels al ge
schikt zijn voor consumptie. De uitslag is vrijwel una
niem: ze zijn nog niet vettig genoeg, zoals we van de
mossels gewend zijn, maar over een week zijn het
vast eerste klas mossels en kunnen ze naar de groot
handel en supermarkten vervoerd worden.
Dat gebeurt wel met een tussenstop in Yerseke, waar
de mosselen worden verwaterd, verwerkt, verpakt
en verkocht. Daar vertrekken ze onder de merknaam
Premier Premium Quality, Premier mosselen of mos
selen onder het label van een huismerk als Carre-
four, de Franse supermarktketen. „Mooi, de Jumob
komt eraan", zegt Verwijs.
En nu wil ik een mes hebben", roept
Bram Verwijs naar iedereen die het
maar horen wil. Hij zit op dé kotter Si
mon Alexander midden op het wad bij
Sylt, het laatste Duitse waddeneiland
dat tegen Denemarken aanschuurt. Verwijs wil
geen minuut meer verliezen om 'zijn bodemmos
selen' te openen. Een aantal schaal- en schelpdie
renhandelaren en vertegenwoordigers van de pers
kijken hem op zijn vingers. „Mooier kan niet",
zegt hij opgetogen. Rauw is de eerste blanke mos
sel van het nieuwe seizoen volgens de fijnproe
vers nu ook al lekker.
De mossels van de eerste testsleep op het Duitse
Wad zijn drie jaar oud. „Dit is een prachtige voe
dingsbodem voor de mosselen", zegt Verwijs en
wijst naar de.percelen van Adriaan Leuschel. Leus
chel, geboren Zeeuw, woont al weer enige jaren
in Sylt. Hij kweekt de mossels op zo'n 700 hectare.
„En wij nemen hier al jaar in jaar uit de mossels
af Zo'n dertig jaar geleden is mijn vader Krijn Ver
wijs ermee begonnen."
Het is een slimme bedrijfsstrategie gebleken. Ver
wijs heeft vroeg zijn blik verruimd naar de Duitse
en Nederlandse wadden, maar ook naar Wales en
Ierland. „We wilden niet afhankelijk zijn van één
of enkele kweekgebieden in het seizoen. Het zijn
goed geselecteerde gebieden, waardoor wij het he
le jaar door mosselen kunnen leveren."
mosselen van kwekers uit de
hebben geen drie maar vier
om uit te groeien tot mooie consump-
üuuuojui. Dit Duitse waddengebied loopt de laat
ste jaren altijd voorop."