mosselen
Moderne mosselvisser is
De Mosselbank
in Philippine
1 8 Zaterdag 2 juli 2011
Anno 2011 wil een toerist die op va
kantie is in Zeeland meer dan alleen
een pannetje mosselen eten in een
restaurant. De beleving van het
streekproduct wordt steeds belang
rijker. „Als je in Zuid-Frankrijk bent wil je een
rondleiding over een wijnboerderij met na afloop
een proeverij. Het moet straks net zo makkelijk
worden om in Zeeland een rondleiding over een
mosselschip te krijgen en daarna mosselen te
eten", stelt Ton Croné, die een cursus gastheer
schap heeft verzorgd voor mosselvissers uit Brui-
nisse.
Dat toeristen warme belangstelling hebben voor
het Verhaal achter de mossel' staat als een paal bo
ven water. Al jaren zijn de rondleidingen door
mosselverwerkende bedrijven en de historische
oesterputten in Yerseke populair. Ook de drom
men mensen die zich tijdens visserij-, haven-, en
mosseldagen in Bruinisse, Zierikzee of Yerseke
voor de steigers van de mosselvloot verzamelen,
spreken boekdelen. Bezoekers willen niet alleen
de mossel, maar ook de sfeer aan boord proeven
en iets te weten komen over de herkomst.
Helaas voor de toerist is het niet elke dag feest. De
kotters zijn werkschepen en niet ingericht om gas
ten te ontvangen. Op structurele basis rondvaarten
verzorgen op mosselkotters, is dan ook praktisch
onmogelijk. Tal van strenge veiligheidsmaatrege
len zouden in acht moeten worden genomen,
waaronder aanpassingen aan de inrichting van het
schip en de aanwezigheid van zwemvesten.
Toch worden er in Bruinisse pogingen onderno
men om ook buiten de feesten in mosselen geïnte
resseerde toeristen te verwelkomen. Nog deze zo
mer komt de VW met groepsarrangementen
waarin een bezoek aan de haven en een kotter is
opgenomen. De Vissershaven, waar nog steeds
een groot deel van de vloot ligt afgemeerd, gaat de
komende maanden volledig op de schop. Hiervoor
heeft de gemeente Schouwen-Duiveland Europese
subsidie ontvangen. Eén van de voorwaarden is
dat het gebied interessanter moet worden voor
toerisme. De oude haven wordt zo aangekleed, dat
het prettiger verblijven is voor toeristen. Zo komt
er op de dijk een 'tribune' waar bezoekers even
kunnen zitten. Ook worden de schepen straks zo
neergelegd dat de kotters in het oog springen. In
de nieuwe inrichting van het plein komen er ook
verwijzingen naar de mossel.
Om toeristen en andere bezoekers beter van
dienst te zijn, is het ook belangrijk dat ze gastvrij
worden ontvangen. Daarom vond er begin dit jaar
een cursusdag plaats, waarbij de vissers en enkele
andere ondernemers uit het dorp getraind werden
in het gastheerschap. Ton Croné draaide samen
met Cor van Alderwegen en Jacoline van der Plas
een programma in elkaar waarin de deelnemers
op verschillende toeristische bestemmingen op
Schouwen-Duiveland op laagdrempelige manier
wat vaardigheden werden bijgebracht. „Onze uit
daging was om de mensen te trainen in omgangs
vormen en klantgerichtheid. De gemiddelde mos
selvisser is introverter dan het toerisme vereist."
Martin Verspoor, die samen met zijn vader Kees
op de BRU4 vaart, was één van de mensen die
zich had opgegeven voor de cursusdag. Hij herin
nert zich vooral de aanwezigheid van Van der
Plas. Zij werd in het begin voorgesteld als de reis-
leidster. „Maar ze zag er uit als een zwerfster. Niet
iemand waar je naast gaat zitten in de bus."
Dat kan Croné beamen. „Jacoline is een uitsteken
de actrice, die het eerste deel van de dag een verve
lende reisleidster speelde die eruit zag alsof ze net
uit bed kwam. Als snel had ze commentaar op de
buschauffeur, had een grote mond en maakte nega
tieve opmerkingen. Nog voordat we bij de eerste
locatie in Dreischor aankwamen, waren er al deel
nemers die tegen mij zeiden: 'Het is zij eruit, of ik
eruit'. Wat dat betreft zijn Bruënaren inderdaad
behoorlijk direct."
Later op de dag maakte de actrice haar ware aard
bekend. Martin heeft er wel wat van geleerd. „Je
hebt al snel een vooroordeel over mensen. Dat oor
deel moet je eigenlijk weglaten voor jezelf"
Het was ooit zo'n overzichtelijk bestaan voor
mosselvissers. De tijden zijn echter veranderd.
Noodgedwongen storten ze zich op het
pionieren met mosselzaadinvanginstallaties,
oftwel MZI's.
Tegelijkertijd is de consument meer dan ooit
geïnteresseerd in het verhaal achter de mossel.
Op Schouwen-Duiveland wordt voorzichtig op
deze ontwikkelingen ingespeeld. Dit jaar
hebben de mosselvissers uit Bruinisse
cursussen gastheerschap gevolgd. Ook wordt
er nagedacht over MZI-excursies.
door Joeri Wisse
De Mosselbank in Philippine heeft
verreweg de meeste stemmen gekre
gen. Soms ontving de krant een mail-
tje met een simpele woord: De Mos
selbank is de beste, soms werd er
bijna een recensie geschreven over
het restaurant. De Belgische André
Decock schrijft dat hij niet verwacht
had dat hij naar Nederland moest
gaan om goede mosselen te eten. „Ik
was immers ruimschoots tevreden
over de mosselen in België. Ik liet me
verleiden door mijn huisgenote om
toch eens te proberen... en groot
was mijn verrassing... ze had meer
dan gelijk. Nog nooit had ik zo'n sma
kelijke, vleesrijke mossels gegeten in
zo een sfeervol kader. Spijtig genoeg
verwoestte een brand het restaurant.
We volgden via mail de werkzaamhe
den, en waren erbij toen het restau
rant als een feniks herrees uit zijn as.
Minstens één keer per jaar steken we
met plezier de grens over."
Erik en Cornee de Bruijne zijn de uit
baters van De Mosselbank: „We heb
ben heel veel gasten uit België. En
omdat Philippine het epicentrum van
de mossel is, gaan er ook veel mosse
len doorheen", zegt Erik de Bruijne.
„Daarom zijn ze altijd kakelvers. We
bereiden de mosselen (Goudmerk) in
dunne pannen op grote vuren en de
prijs - 26,50 euro onbeperkt."