mosselen Moderne mosselvisser is De Mosselbank in Philippine 1 8 Zaterdag 2 juli 2011 Anno 2011 wil een toerist die op va kantie is in Zeeland meer dan alleen een pannetje mosselen eten in een restaurant. De beleving van het streekproduct wordt steeds belang rijker. „Als je in Zuid-Frankrijk bent wil je een rondleiding over een wijnboerderij met na afloop een proeverij. Het moet straks net zo makkelijk worden om in Zeeland een rondleiding over een mosselschip te krijgen en daarna mosselen te eten", stelt Ton Croné, die een cursus gastheer schap heeft verzorgd voor mosselvissers uit Brui- nisse. Dat toeristen warme belangstelling hebben voor het Verhaal achter de mossel' staat als een paal bo ven water. Al jaren zijn de rondleidingen door mosselverwerkende bedrijven en de historische oesterputten in Yerseke populair. Ook de drom men mensen die zich tijdens visserij-, haven-, en mosseldagen in Bruinisse, Zierikzee of Yerseke voor de steigers van de mosselvloot verzamelen, spreken boekdelen. Bezoekers willen niet alleen de mossel, maar ook de sfeer aan boord proeven en iets te weten komen over de herkomst. Helaas voor de toerist is het niet elke dag feest. De kotters zijn werkschepen en niet ingericht om gas ten te ontvangen. Op structurele basis rondvaarten verzorgen op mosselkotters, is dan ook praktisch onmogelijk. Tal van strenge veiligheidsmaatrege len zouden in acht moeten worden genomen, waaronder aanpassingen aan de inrichting van het schip en de aanwezigheid van zwemvesten. Toch worden er in Bruinisse pogingen onderno men om ook buiten de feesten in mosselen geïnte resseerde toeristen te verwelkomen. Nog deze zo mer komt de VW met groepsarrangementen waarin een bezoek aan de haven en een kotter is opgenomen. De Vissershaven, waar nog steeds een groot deel van de vloot ligt afgemeerd, gaat de komende maanden volledig op de schop. Hiervoor heeft de gemeente Schouwen-Duiveland Europese subsidie ontvangen. Eén van de voorwaarden is dat het gebied interessanter moet worden voor toerisme. De oude haven wordt zo aangekleed, dat het prettiger verblijven is voor toeristen. Zo komt er op de dijk een 'tribune' waar bezoekers even kunnen zitten. Ook worden de schepen straks zo neergelegd dat de kotters in het oog springen. In de nieuwe inrichting van het plein komen er ook verwijzingen naar de mossel. Om toeristen en andere bezoekers beter van dienst te zijn, is het ook belangrijk dat ze gastvrij worden ontvangen. Daarom vond er begin dit jaar een cursusdag plaats, waarbij de vissers en enkele andere ondernemers uit het dorp getraind werden in het gastheerschap. Ton Croné draaide samen met Cor van Alderwegen en Jacoline van der Plas een programma in elkaar waarin de deelnemers op verschillende toeristische bestemmingen op Schouwen-Duiveland op laagdrempelige manier wat vaardigheden werden bijgebracht. „Onze uit daging was om de mensen te trainen in omgangs vormen en klantgerichtheid. De gemiddelde mos selvisser is introverter dan het toerisme vereist." Martin Verspoor, die samen met zijn vader Kees op de BRU4 vaart, was één van de mensen die zich had opgegeven voor de cursusdag. Hij herin nert zich vooral de aanwezigheid van Van der Plas. Zij werd in het begin voorgesteld als de reis- leidster. „Maar ze zag er uit als een zwerfster. Niet iemand waar je naast gaat zitten in de bus." Dat kan Croné beamen. „Jacoline is een uitsteken de actrice, die het eerste deel van de dag een verve lende reisleidster speelde die eruit zag alsof ze net uit bed kwam. Als snel had ze commentaar op de buschauffeur, had een grote mond en maakte nega tieve opmerkingen. Nog voordat we bij de eerste locatie in Dreischor aankwamen, waren er al deel nemers die tegen mij zeiden: 'Het is zij eruit, of ik eruit'. Wat dat betreft zijn Bruënaren inderdaad behoorlijk direct." Later op de dag maakte de actrice haar ware aard bekend. Martin heeft er wel wat van geleerd. „Je hebt al snel een vooroordeel over mensen. Dat oor deel moet je eigenlijk weglaten voor jezelf" Het was ooit zo'n overzichtelijk bestaan voor mosselvissers. De tijden zijn echter veranderd. Noodgedwongen storten ze zich op het pionieren met mosselzaadinvanginstallaties, oftwel MZI's. Tegelijkertijd is de consument meer dan ooit geïnteresseerd in het verhaal achter de mossel. Op Schouwen-Duiveland wordt voorzichtig op deze ontwikkelingen ingespeeld. Dit jaar hebben de mosselvissers uit Bruinisse cursussen gastheerschap gevolgd. Ook wordt er nagedacht over MZI-excursies. door Joeri Wisse De Mosselbank in Philippine heeft verreweg de meeste stemmen gekre gen. Soms ontving de krant een mail- tje met een simpele woord: De Mos selbank is de beste, soms werd er bijna een recensie geschreven over het restaurant. De Belgische André Decock schrijft dat hij niet verwacht had dat hij naar Nederland moest gaan om goede mosselen te eten. „Ik was immers ruimschoots tevreden over de mosselen in België. Ik liet me verleiden door mijn huisgenote om toch eens te proberen... en groot was mijn verrassing... ze had meer dan gelijk. Nog nooit had ik zo'n sma kelijke, vleesrijke mossels gegeten in zo een sfeervol kader. Spijtig genoeg verwoestte een brand het restaurant. We volgden via mail de werkzaamhe den, en waren erbij toen het restau rant als een feniks herrees uit zijn as. Minstens één keer per jaar steken we met plezier de grens over." Erik en Cornee de Bruijne zijn de uit baters van De Mosselbank: „We heb ben heel veel gasten uit België. En omdat Philippine het epicentrum van de mossel is, gaan er ook veel mosse len doorheen", zegt Erik de Bruijne. „Daarom zijn ze altijd kakelvers. We bereiden de mosselen (Goudmerk) in dunne pannen op grote vuren en de prijs - 26,50 euro onbeperkt."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 96