mosselen Oestersector kampt met tekort mosselschelpen Auberge des Moules Zaterdag 2 juli 2011 1 7 Voor oesterteelt zijn mosselschelpen nodig; op het harde substraat van de schelp gedijt het oesterbroed goed. Maar er is een groot tekort, dus de sector zoekt alternatieven. door Lilian Dominicus Mosselschelpen zijn bijzonder van kleur en daardoor mooi te verwerken in sieraden. foto's Mechteld Jansen Mosselschelpen: ze zijn een dankbaar restproduct voor de oestersector. „In het verleden werd oesterbroed voor de teelt opgevangen met gekalkte dakpannen", vertelt Cees van Liere van de Neder landse Oestervereniging. Een arbeidsintensief kar weitje. „Het broed moest er handmatig met een mesje afgeschraapt worden. Het is nu ondenkbaar, maar toen deden de vrouwen en de kinderen dat. Tegenwoordig zaaien oestertelers mosselschelpen uit. Die zijn biologisch afbreekbaar en sterven dus af, waardoor het oesterbroed makkelijk kan wor den verzameld. Maar er is wel een probleem: er zijn tegenwoordig niet zo heel veel mosselschelpen meer voorhan den. Klopt, zegt directeur Wim Minnaard van Min- naard Transport in Hansweert. Zijn bedrijf heeft, als een van de weinige in deze regio, een loods voor de opslag van mosselschelpen bestemd voor de oestercultuur. Het tekort is gigantisch. Dat komt omdat het aantal mosselpercelen dat mag worden bevist is afgenomen. De consumptie van mosselen mag in de loop der jaren misschien zijn gestegen, het aandeel.van de zogenoemde 'kokerijen' waar de mosselen in con serven worden verwerkt, is beduidend minder ge worden. En juist daar moeten de schelpen van daan komen. „Vanwege het tekort ben ik ooit wel eens bezig ge weest om mosselschelpen uit de restaurants te ha len, om er met een vuilniswagen langs te gaan. Maar daar zitten te veel andere resten tussen: stok jes, servetten, saus... Wat ik soms wel eens doe is mosselschelpen importeren uit Denemarken. Maar ook daar is een tekort en hoe verder weg je ze haalt, des te duurder ze worden." Voor andere doeleinden dan oesterteelt worden mos selen niet gebruikt. Schelpenverwerker Van der Endt-Louwerse vermorzelt vooral oester- en Noord zeeschelpen tot gruis voor onder meer kippen- en duivengrit. Ook komen schone schelpen terecht in isolatiemateriaal voor woningen. „Er zal af en toe een verdwaalde mosselschelp tussen zitten, maar ei genlijk gebruiken we ze niet." Hetzelfde geldt voor Endy in Yerseke, dat schelpengrit en oestermeel ge bruikt voor zand en supplementen voor allerhande hobbydieren. „Mosselschelpen zijn niet alleen schaars en dus duur, maar ook eigenlijk te scherp", zegt commercieel directeur Cor Poppe. Kunstenares Martine Fraanje uit Middelburg ge bruikt ze wel, die mosselschelpen. In schelpdierket tingen, te koop bij onder andere Van De Gruiter Wo nen in Middelburg en op internet (http://2ena- tuur.nl). „Mosselschelpen zijn bijzonder van kleur, daarom zijn ze mooi om te gebruiken. Ik vind ze op het strand maar laat ze wel een paar maanden liggen, want de mensen moeten natuurlijk niet naar mosse len stinken als ze mijn sieraden dragen", zegt ze. Een aantal lezers heeft zijn stem gege ven aan: Auberge des Moules uit Phi lippine: „Echt, de allerbeste! Waar? Auberge des Moules in Philippine. Een ware mosselbeleving!", schrijft een trouwe gast, Maria Everaers-Rot- tier. „De kwaliteit van de mosselen is super. De mossels zijn mooi, de schel pen zijn niet kapot, ze zijn schoon zonder pokken of baarden, er zit geen zand in. De groenten zijn altijd vers en knapperig. Er zijn geen vreem de kruiden meegekookt, dus je proeft het zilte mosselvlees extra goed, lek ker puur. De obers weten waar de mensen voor komen, kunnen wijnad vies geven, zijn niet gehaast en heb ben nog tijd voor een praatje." Ze had medestanders. Ook Klaas Fi- lius uit Oostkapelle gaat naar Auber ge des Moules, „omdat het verreweg het beste mossel- en vis restaurant in Zeeland is." „De hele entourage van het restau rant straalt vreugde uit. En die bedie ning: hoe je, als de zoveelste klant van die dag, wordt ontvangen als een vorst." De oestersector zoekt inmiddels naar alternatieven voor de mosselschelp. „Door de schaarste van de laat ste jaren, zijn mosselschelpen een prijzig verhaal ge worden", zegt Van Liere van de Nederlandse Oester vereniging. „Samen met de Universiteit Wageningen zijn we aan het kijken of we een hard substraat kunnen vin den dat niet schadelijk is voor het milieu en ook prijs- technisch interessant is."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 95