mosselen
Oestersector kampt met
tekort mosselschelpen
Auberge
des Moules
Zaterdag 2 juli 2011 1 7
Voor oesterteelt zijn
mosselschelpen nodig; op het
harde substraat van de schelp
gedijt het oesterbroed goed. Maar
er is een groot tekort, dus de
sector zoekt alternatieven.
door Lilian Dominicus
Mosselschelpen zijn bijzonder van kleur en daardoor mooi te verwerken in sieraden. foto's Mechteld Jansen
Mosselschelpen: ze zijn een dankbaar
restproduct voor de oestersector. „In
het verleden werd oesterbroed voor
de teelt opgevangen met gekalkte
dakpannen", vertelt Cees van Liere van de Neder
landse Oestervereniging. Een arbeidsintensief kar
weitje. „Het broed moest er handmatig met een
mesje afgeschraapt worden. Het is nu ondenkbaar,
maar toen deden de vrouwen en de kinderen dat.
Tegenwoordig zaaien oestertelers mosselschelpen
uit. Die zijn biologisch afbreekbaar en sterven dus
af, waardoor het oesterbroed makkelijk kan wor
den verzameld.
Maar er is wel een probleem: er zijn tegenwoordig
niet zo heel veel mosselschelpen meer voorhan
den. Klopt, zegt directeur Wim Minnaard van Min-
naard Transport in Hansweert. Zijn bedrijf heeft,
als een van de weinige in deze regio, een loods
voor de opslag van mosselschelpen bestemd voor
de oestercultuur. Het tekort is gigantisch. Dat
komt omdat het aantal mosselpercelen dat mag
worden bevist is afgenomen.
De consumptie van mosselen mag in de loop der
jaren misschien zijn gestegen, het aandeel.van de
zogenoemde 'kokerijen' waar de mosselen in con
serven worden verwerkt, is beduidend minder ge
worden. En juist daar moeten de schelpen van
daan komen.
„Vanwege het tekort ben ik ooit wel eens bezig ge
weest om mosselschelpen uit de restaurants te ha
len, om er met een vuilniswagen langs te gaan.
Maar daar zitten te veel andere resten tussen: stok
jes, servetten, saus... Wat ik soms wel eens doe is
mosselschelpen importeren uit Denemarken.
Maar ook daar is een tekort en hoe verder weg je ze
haalt, des te duurder ze worden."
Voor andere doeleinden dan oesterteelt worden mos
selen niet gebruikt. Schelpenverwerker Van der
Endt-Louwerse vermorzelt vooral oester- en Noord
zeeschelpen tot gruis voor onder meer kippen- en
duivengrit. Ook komen schone schelpen terecht in
isolatiemateriaal voor woningen. „Er zal af en toe
een verdwaalde mosselschelp tussen zitten, maar ei
genlijk gebruiken we ze niet." Hetzelfde geldt voor
Endy in Yerseke, dat schelpengrit en oestermeel ge
bruikt voor zand en supplementen voor allerhande
hobbydieren. „Mosselschelpen zijn niet alleen
schaars en dus duur, maar ook eigenlijk te scherp",
zegt commercieel directeur Cor Poppe.
Kunstenares Martine Fraanje uit Middelburg ge
bruikt ze wel, die mosselschelpen. In schelpdierket
tingen, te koop bij onder andere Van De Gruiter Wo
nen in Middelburg en op internet (http://2ena-
tuur.nl). „Mosselschelpen zijn bijzonder van kleur,
daarom zijn ze mooi om te gebruiken. Ik vind ze op
het strand maar laat ze wel een paar maanden liggen,
want de mensen moeten natuurlijk niet naar mosse
len stinken als ze mijn sieraden dragen", zegt ze.
Een aantal lezers heeft zijn stem gege
ven aan: Auberge des Moules uit Phi
lippine: „Echt, de allerbeste! Waar?
Auberge des Moules in Philippine.
Een ware mosselbeleving!", schrijft
een trouwe gast, Maria Everaers-Rot-
tier. „De kwaliteit van de mosselen is
super. De mossels zijn mooi, de schel
pen zijn niet kapot, ze zijn schoon
zonder pokken of baarden, er zit
geen zand in. De groenten zijn altijd
vers en knapperig. Er zijn geen vreem
de kruiden meegekookt, dus je proeft
het zilte mosselvlees extra goed, lek
ker puur. De obers weten waar de
mensen voor komen, kunnen wijnad
vies geven, zijn niet gehaast en heb
ben nog tijd voor een praatje."
Ze had medestanders. Ook Klaas Fi-
lius uit Oostkapelle gaat naar Auber
ge des Moules, „omdat het verreweg
het beste mossel- en vis restaurant in
Zeeland is."
„De hele entourage van het restau
rant straalt vreugde uit. En die bedie
ning: hoe je, als de zoveelste klant
van die dag, wordt ontvangen als een
vorst."
De oestersector zoekt inmiddels naar alternatieven
voor de mosselschelp. „Door de schaarste van de laat
ste jaren, zijn mosselschelpen een prijzig verhaal ge
worden", zegt Van Liere van de Nederlandse Oester
vereniging.
„Samen met de Universiteit Wageningen zijn we
aan het kijken of we een hard substraat kunnen vin
den dat niet schadelijk is voor het milieu en ook prijs-
technisch interessant is."