op dé uitdaging van de eeuw 3 spectrum Kansen voor Zeeuwse economie Zaterdag 25 juni 2011 blijft hangen onder zware omstandigheden. met zeesla, dat op beperkte schaal in de kassen van de universiteit wordt gekweekt. I1IIP1 wordt het al jaren volop geteeld om er geleermiddelen uit te halen. China neemt zo'n 6o procent van de wereld productie voor z'n rekening. „Dat ge beurt echter niet duurzaam, de kunst mest wordt letterlijk in het water gekie perd. Wij willen wel er voor zorgen dat er keihard geld verdiend kan wor den met zeewier, maar dan wel duur zaam, zonder het ecosysteem onom keerbaar te beschadigen", zegt Bran denburg. Daarom wordt nu al op de zeeboerderij nauwkeurig in de gaten gehouden wat het gevolg is voor bij voorbeeld de zeebodem. Wald: „Dui kers monitoren de biodiversiteit. Als. er heel veel zeewier hangt, komt daar minder licht op de bodem. Dat kan ge volgen hebben voor het leven. Aan de andere kant kunnen vissen er een be schutte plaats vinden." De onderzoekers hebben nog heel wat te leren over zeewier. „Als we de pro ductieketen op gang willen krijgen, moeten we de biomassa op een con stante goede kwaliteit brengen." Om te beginnen moet het onderzoek uitwij zen welke soorten in welke gebieden goed gedijen. Daarnaast zijn andere fac toren van belang, die ook in de regulie re landbouw een rol spelen. „In een hooiland moet je ook heel precies we ten wanneer en hoe je oogst. Bij zee wier weten we dat nog niet." Al na twee maanden, is bijvoorbeeld wel dui delijk dat de zeesla niet oneindig door 'kan blijven groeien. De onderzoekers werden verrast door het tempo waarin de plant groeide, maar op een gegeven moment was het wier zo groot gewor den dat het af was gescheurd en wegge dreven. „Voor ons was dat niet erg, daar kunnen we juist van leren", zegt Brandenburg. Overigens was van zee sla al bekend dat de plant enorm snel kan groeien, 's Zomers kan het water van het Veerse Meer en het Grevelin- genmeer soms groen zien van de zee sla. „In ons laboratorium zien we dat de biomassa van zeewier in een dag an derhalf keer kan toenemen. We heb ben zelfs een keer een verdubbeling meegemaakt." Het suikerwier groeit minder explosief, maar kent een ander voordeel. „Dit wier heeft een holdfast, een soort voetje dat zeesla niet heeft. Daardoor zit het veel robuuster aan het touw." De huidige zeeboerderij blijft nog drie jaar liggen. De onderzoekers willen met nog andere, van nature in het ge bied voorkomende wieren, proeven doen. Daarna wil Brandenburg, met commerciële partners, de productie op- schalen. „Binnen nu en tien jaar moet er in Nederland geld verdiend kunnen worden met zeewierteelt." Voor het zo ver is, moet er wel een debat plaats vin den over waar het wier op grote schaal geteeld kan worden. De Deltawateren lijken ongeschikt, omdat daar vele an dere belangen zijn. Brandenburg ziet ook mogelijkheden om in de Noord zee productielocaties in te richten. „Dat kan vlak voor de kust, maar ook offshore, tussen de windmolens." lik gemaakt van touwen die ook toegepast worden om mosselzaad op te vangen. foto's Wageningen UR/Plant Research International Wat is er een logischer plek om te experi menteren met zeewierteelt, dan in de grootste delta van Noord-West Euro pa? Onderzoeker Willem Brandenburg prijst niet alleen de natuurlijke omstandigheden van Zee land, maar ook bijvoorbeeld de medewerking die hij krijgt van de provincie, het bedrijfsleven en on derwijsinstellingen als de Hogeschool Zeeland en het Edudelta College. „Het project kost ongeveer een half miljoen euro, de provincie Zeeland heeft zo'n 90.000 euro bijge dragen." De NV Economische Impuls Zeeland heeft een belangrijke rol gespeeld in het verbin den van de onderzoekers met de provincie en be drijven in de regio. Zo heeft machinefabriek Bak ker in Yerseke het ontwerp en de bouw van het platform voor z'n rekening genomen. „Mocht dit project worden uitgebreid of geëxporteerd, dan profiteren zij er ook van", zegt Arie van der Maas van Impuls. Volgens hem volgen ook andere be drijven de ontwikkelingen op de voet. De zeeboerderij wordt 9 juli officieel geopend. den gegeven op één van de grootste uitdagingen van de aarde. Branden burg: „We hebben haast. Momenteel leven we met 6,3 miljard mensen op aarde en verbruiken we twee keer de hoeveelheid natuurlijke hulpstoffen die de aarde opbrengt. Over veertig jaar zijn we met 9,4 miljard mensen die vanwege de toenemende welvaart tegen die tijd hogere eisen stellen aan voedsel dan nu. Zoals het er nu voor staat, liggen we dus op ramkoers. De uitdaging is dan ook om twee keer zo veel te produceren als nu met de helft van de hulpstoffen die we nu gebrui ken." Een deel van die uitdaging ligt in zee, is de vaste overtuiging van Branden burg. Immers, landbouwgrond verliest alsmaar meer terrein aan andere zaken die we belangrijk vinden zoals natuur, bedrijventerreinen en woningbouw. „Op zee is nog wel ruimte." Bovendien is zeewier bijzonder interessant omdat het voor 25 procent uit hoogwaardige eiwitten, vergelijkbaar met dierlijke ei witten, bestaat. De productie van deze eiwitten kost echter aanzienlijk min der natuurlijke hulpstoffen dan de pro ductie van vlees. Hoe zeewier uiteinde lijk op ons bordje komt, kan Branden burg moeilijk voorspellen. „De eiwit ten kunnen geschikt zijn als vleesver vangers, maar ik kan me voorstellen dat er hele nieuwe producten van wor den gemaakt. Een soort zeewierkaas bijvoorbeeld." Zeewier kweken is niet nieuw. In Azië

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 71