ZjCCWicr is het antwoord
spectrum 2
wm
Zaterdag 25 juni 2011
IWlSSÉ
Het voordeel van suikerwier is dat het ook stevig aan de touwen
Het wier groeit alleen goed in de bovenste waterlaag. Vanaf drie meter diepte is er te weinig zonlicht.
Het zou zomaar eens kunnen dat we over
twintig jaar in kleding lopen die gemaakt is
van zeewiervezels, stroom uit de
stopcontacten komt dat opgewekt is uit
zeewier en producten eten die gemaakt zijn
van -jawel- zeewier. Vooral de laatste
toepassing biedt volop perspectieven.
Zeewier is rijk aan hoogwaardige eiwitten,
groeit snel en op zee is er ruimte genoeg.
door Joeri Wisse
De eerste zeeboerderij
van Europa ligt in Zee
land. In de Schelp-
hoek, een redelijk be
schut deel van de Oos-
terschelde, drijft sinds twee maanden
een bescheiden werkplatform met
daaraan vier 'modules' gekoppeld.
Zo'n module is niets meer of minder
dan een vierkanten frame met dwars
balken, met daaraan een tiental tou
wen vastgeknoopt. De zeeboerderij
wordt pas interessant, zodra je een
kijkje onder water neemt.
„Aan de zwarte touwen, die ook wor
den gebruikt voor mosselzaadinvan-
ginstallaties, hangt zeesla. De andere
soort die we onderzoeken, suiker
wier, hangt aan de rode touwen", ver
telt Julia Wald, die door senior onder
zoeker en projectleider Willem Bran
denburg tot 'eerste zeeboerin van Ne
derland' is gebombardeerd. Een titel
die ze met bescheidenheid draagt. „In
de eerste plaats ben ik onderzoek
ster." En hoewel ze samen met haar
'collega-zeeboer' Willem de Visser de
eerste oogst al binnen heeft gehaald,
gaat het nu nog lang niet om de pro
ductie, maar om de wetenschappelij
Willem de Visser en Julia Wald (foto) vormen samen met projectleider Willem
Brandenburg het onderzoeksteam van de zeeboerderij. foto Ronald den Dekker
ke aspecten. „Twee maanden geleden
zijn de wieren als kleine planten en
sporen in het water gelaten. In het la
boratorium in Wageningen UR on
derzoeken we nu bijvoorbeeld de bio
massa van het wier."
Samen met allerlei gegevens over het
water, zoals de temperatuur, helder
heid en de aanwezigheid van voe
dingsstoffen, bestudeert het driekop
pige team verbanden tussen de omge
vingsfactoren en de groei van het
wier. Want uiteindelijk willen de on
derzoekers van de businessunit Ag-
rosyteemkunde van de Wageningen
Universiteit weten hoe je het best
nieuwe landbouwsystemen opzet,
waarbij in harmonie met mens, mi
lieu en natuur een antwoord kan wor-
Bij de kweek van zeesla wordt gebr