ZjCCWicr is het antwoord spectrum 2 wm Zaterdag 25 juni 2011 IWlSSÉ Het voordeel van suikerwier is dat het ook stevig aan de touwen Het wier groeit alleen goed in de bovenste waterlaag. Vanaf drie meter diepte is er te weinig zonlicht. Het zou zomaar eens kunnen dat we over twintig jaar in kleding lopen die gemaakt is van zeewiervezels, stroom uit de stopcontacten komt dat opgewekt is uit zeewier en producten eten die gemaakt zijn van -jawel- zeewier. Vooral de laatste toepassing biedt volop perspectieven. Zeewier is rijk aan hoogwaardige eiwitten, groeit snel en op zee is er ruimte genoeg. door Joeri Wisse De eerste zeeboerderij van Europa ligt in Zee land. In de Schelp- hoek, een redelijk be schut deel van de Oos- terschelde, drijft sinds twee maanden een bescheiden werkplatform met daaraan vier 'modules' gekoppeld. Zo'n module is niets meer of minder dan een vierkanten frame met dwars balken, met daaraan een tiental tou wen vastgeknoopt. De zeeboerderij wordt pas interessant, zodra je een kijkje onder water neemt. „Aan de zwarte touwen, die ook wor den gebruikt voor mosselzaadinvan- ginstallaties, hangt zeesla. De andere soort die we onderzoeken, suiker wier, hangt aan de rode touwen", ver telt Julia Wald, die door senior onder zoeker en projectleider Willem Bran denburg tot 'eerste zeeboerin van Ne derland' is gebombardeerd. Een titel die ze met bescheidenheid draagt. „In de eerste plaats ben ik onderzoek ster." En hoewel ze samen met haar 'collega-zeeboer' Willem de Visser de eerste oogst al binnen heeft gehaald, gaat het nu nog lang niet om de pro ductie, maar om de wetenschappelij Willem de Visser en Julia Wald (foto) vormen samen met projectleider Willem Brandenburg het onderzoeksteam van de zeeboerderij. foto Ronald den Dekker ke aspecten. „Twee maanden geleden zijn de wieren als kleine planten en sporen in het water gelaten. In het la boratorium in Wageningen UR on derzoeken we nu bijvoorbeeld de bio massa van het wier." Samen met allerlei gegevens over het water, zoals de temperatuur, helder heid en de aanwezigheid van voe dingsstoffen, bestudeert het driekop pige team verbanden tussen de omge vingsfactoren en de groei van het wier. Want uiteindelijk willen de on derzoekers van de businessunit Ag- rosyteemkunde van de Wageningen Universiteit weten hoe je het best nieuwe landbouwsystemen opzet, waarbij in harmonie met mens, mi lieu en natuur een antwoord kan wor- Bij de kweek van zeesla wordt gebr

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 70