Groot-Valkenisse Beoordeling Het was al een tijd geleden dat ik het bord had gezien, tij dens een rondje Walcheren op de fiets. Een bord met de tekst: 'Noord-Afrikaans menu' en dat was een vreemde ontdekking, midden in het toeristische hart van Walcheren, tussen de cam pings en de vakantiehuisjes. Eigenaresse Aireen zal na het eten vertellen dat niet zij, maar haar man Twan uit Marokko komt. Zelf is ze Zuid-Amerikaans. „We heb ben maar één Marokkaans gerecht op de kaart, omdat we veel toeris ten als klant hebben. We zijn toch een beetje bang dat het afschrikt omdat ze het niet kennen." Het restaurant ziet er aan de bui tenkant traditioneel-toeristisch uit, dus dat hoeft niet af te schrik ken: met op het terras een afhaal- gedeelte voor friet, snacks en - ja, toch een beetje exotisch - dönerkebab, of shoarma. Binnen lijk je terug in de tijd te stappen: het restaurant ziet eruit als een oude herberg, met donkere wan den, een balkenplafond, reproduc ties van schilderijen naast de haard en veel tierelantijntjes. We zitten aan donkere houten tafels op afwisselend donkerbruine en beige stoelen van kunstleer. Op de achtergrond klinkt beschaafde pop muziek. Met pijn in het hart laat ik het Noord-Afrikaans menu aan mijn tafelgenote, ik kies van de gewone menukaart, die echt Hollands is. Er is bovendien ook nog een klei ne kaart, waarop onder meer pan nenkoeken en snacks staan en dat is handig voor gezinnen met klei ne kinderen. We smeren stan daardstokbrood met kruidenboter terwijl we wachten en kiezen. Bij gebakken sardientjes, de eerste gang van het Noord-Afrikaans me nu hadden we ons iets anders voorgesteld: een bord vol bijvoor beeld. Het gerecht blijkt een sala de, met een perfect gebakken visje er bovenop. Heerlijk. De sardine heeft geen graat meer, en is open geklapt. Hij js lekker knapperig en pittig zout. De gemengde salade er onder is prima, de pesto die op de rand van het bord ligt combineert goed met de vis. De soep van dop erwten met mint is zoet van de erwtjes, die vermoedelijk toch uit de vriezer komen, maar dat geeft In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-Kwaliteit Een uitgebreid Noord-Afrikaans menu zou ons vaker naar Valkenisse lokken. We betaalden 85 euro voor twee. Bediening Aardig en attent. Entourage Het restaurant ligt in het bos tegen de duinen. Buiten is het klassiek-toe- ristisch, binnen warm en ouderwetsig sfeervol. Conclusie: Noord-Afrika lokte ons naar Valkenisse en dat is ook wat het restaurant bijzonder maakt; verder geen uitschieters. Restaurant Valkenisse: ouderwets sfeervol. foto's Marcelle Davidse simpel en lekker gerecht. Hele maal goed. Voor erbij wórdt een mandje brood gebracht. Mijn kabeljauwfilet met tomaat uit de oven ligt in een donkere saus, die niet echt meer te herken nen is als iets waar tomaat in zit. De vis smaakt best goed, maar is niet spectaculair. Ik krijg er frietjes bij, en een salade van tomaat met ijsbergsla. De laatste gang van het menu is een kan Marokkaanse muntthee, maar mijn gezelschap wil graag eerst de tiramisu proeven. Ze krijgt een coupe vol, met losse lan ge vingers erin gestoken en een ste vige toef slagroom er bovenop. De huisgemaakte flensjes drijven in een flinke plas zoete sinaasappel saus; het bolletje vanilleijs en de slagroom worden er apart bij geser veerd. Het is een machtigmaar smakelijk toetje. De muntthee komt in een zilverkleurige kan. Niet met tak en al, zoals in se- mi-hippe Nederlandse cafés, maar met keurig geplukte blaadjes. Restaurant Valkenisse, Valkenisseweg 76, 4373 RP Biggekerke. Telefoon: 0118-566255. www.restaurantvalkenisse.nl Het grootste gedeelte van het jaar is Restaurant Valkenisse dagelijks geopend. In november en december alleen op vrijdag, zaterdag en zondag. Gesloten van 1 januari tot half februari. Het restaurant is redelijk toegankelijk voor mensen in een rolstoel, maar niet volledig aangepast. Restaurant Valkenisse ziet er aan de buitenkant traditioneel-toeristisch uit. niet, vind ik. Het is een stevig voor gerecht, ook door de scheut room die er in zit. Tegenover me wordt vervolgens een tajine neergezet, zo'n traditio neel Marokkaanse schaal van bruin aardewerk om eten in te sto ven, met een grote punt er boven op. Als het deksel eraf gaat, komt een geurig gerecht tevoorschijn: stoof van bijna smeuiïg gare kip, courgette, aardappel, wortel, rode peper, gedroogde pruim en olij ven. De bouillon is pittig, maar niet overdreven sterk gekruid. Een

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 69