Groot-Valkenisse
Beoordeling
Het was al een tijd
geleden dat ik het
bord had gezien, tij
dens een rondje
Walcheren op de
fiets. Een bord met de tekst:
'Noord-Afrikaans menu' en dat
was een vreemde ontdekking,
midden in het toeristische hart
van Walcheren, tussen de cam
pings en de vakantiehuisjes.
Eigenaresse Aireen zal na het eten
vertellen dat niet zij, maar haar
man Twan uit Marokko komt. Zelf
is ze Zuid-Amerikaans. „We heb
ben maar één Marokkaans gerecht
op de kaart, omdat we veel toeris
ten als klant hebben. We zijn toch
een beetje bang dat het afschrikt
omdat ze het niet kennen."
Het restaurant ziet er aan de bui
tenkant traditioneel-toeristisch
uit, dus dat hoeft niet af te schrik
ken: met op het terras een afhaal-
gedeelte voor friet, snacks en - ja,
toch een beetje exotisch -
dönerkebab, of shoarma. Binnen
lijk je terug in de tijd te stappen:
het restaurant ziet eruit als een
oude herberg, met donkere wan
den, een balkenplafond, reproduc
ties van schilderijen naast de
haard en veel tierelantijntjes. We
zitten aan donkere houten tafels
op afwisselend donkerbruine en
beige stoelen van kunstleer. Op de
achtergrond klinkt beschaafde pop
muziek.
Met pijn in het hart laat ik het
Noord-Afrikaans menu aan mijn
tafelgenote, ik kies van de gewone
menukaart, die echt Hollands is.
Er is bovendien ook nog een klei
ne kaart, waarop onder meer pan
nenkoeken en snacks staan en dat
is handig voor gezinnen met klei
ne kinderen. We smeren stan
daardstokbrood met kruidenboter
terwijl we wachten en kiezen.
Bij gebakken sardientjes, de eerste
gang van het Noord-Afrikaans me
nu hadden we ons iets anders
voorgesteld: een bord vol bijvoor
beeld. Het gerecht blijkt een sala
de, met een perfect gebakken visje
er bovenop. Heerlijk. De sardine
heeft geen graat meer, en is open
geklapt. Hij js lekker knapperig en
pittig zout. De gemengde salade er
onder is prima, de pesto die op de
rand van het bord ligt combineert
goed met de vis. De soep van dop
erwten met mint is zoet van de
erwtjes, die vermoedelijk toch uit
de vriezer komen, maar dat geeft
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-Kwaliteit
Een uitgebreid Noord-Afrikaans menu
zou ons vaker naar Valkenisse lokken.
We betaalden 85 euro voor twee.
Bediening
Aardig en attent.
Entourage
Het restaurant ligt in het bos tegen
de duinen. Buiten is het klassiek-toe-
ristisch, binnen warm en ouderwetsig
sfeervol.
Conclusie: Noord-Afrika lokte ons
naar Valkenisse en dat is ook wat het
restaurant bijzonder maakt; verder
geen uitschieters.
Restaurant Valkenisse: ouderwets sfeervol. foto's Marcelle Davidse
simpel en lekker gerecht. Hele
maal goed. Voor erbij wórdt een
mandje brood gebracht.
Mijn kabeljauwfilet met tomaat
uit de oven ligt in een donkere
saus, die niet echt meer te herken
nen is als iets waar tomaat in zit.
De vis smaakt best goed, maar is
niet spectaculair. Ik krijg er frietjes
bij, en een salade van tomaat met
ijsbergsla.
De laatste gang van het menu is
een kan Marokkaanse muntthee,
maar mijn gezelschap wil graag
eerst de tiramisu proeven. Ze
krijgt een coupe vol, met losse lan
ge vingers erin gestoken en een ste
vige toef slagroom er bovenop. De
huisgemaakte flensjes drijven in
een flinke plas zoete sinaasappel
saus; het bolletje vanilleijs en de
slagroom worden er apart bij geser
veerd. Het is een machtigmaar
smakelijk toetje. De muntthee
komt in een zilverkleurige kan.
Niet met tak en al, zoals in se-
mi-hippe Nederlandse cafés, maar
met keurig geplukte blaadjes.
Restaurant Valkenisse, Valkenisseweg
76, 4373 RP Biggekerke. Telefoon:
0118-566255.
www.restaurantvalkenisse.nl
Het grootste gedeelte van het jaar is
Restaurant Valkenisse dagelijks
geopend. In november en december
alleen op vrijdag, zaterdag en zondag.
Gesloten van 1 januari tot half
februari. Het restaurant is redelijk
toegankelijk voor mensen in een
rolstoel, maar niet volledig aangepast.
Restaurant Valkenisse ziet er aan de buitenkant traditioneel-toeristisch uit.
niet, vind ik. Het is een stevig voor
gerecht, ook door de scheut room
die er in zit.
Tegenover me wordt vervolgens
een tajine neergezet, zo'n traditio
neel Marokkaanse schaal van
bruin aardewerk om eten in te sto
ven, met een grote punt er boven
op. Als het deksel eraf gaat, komt
een geurig gerecht tevoorschijn:
stoof van bijna smeuiïg gare kip,
courgette, aardappel, wortel, rode
peper, gedroogde pruim en olij
ven. De bouillon is pittig, maar
niet overdreven sterk gekruid. Een