Van wijnboeren met respect voor de natuur uit 17 De mooiste wijnboerin van de Bourgogne? Koken als kunst in food- en filmfestival donderdag 23 juni 2011 De mooiste wijnboerin van de Bourgogne komt uit....? foto's Lex de Meester „Dat zijn 'gemaakte' wijnen. Er wordt zo veel gerotzooid. Ieder jaar reizen we langs wijnboeren in Frankrijk. We hebben een goede band met ze, vaak zelfs echte vriendschap." Zo heeft de Loods wijnen van Do- maine Colinot, Isle Saint-Pierre, Montanet-Thoden en Grange aux Belles naast Champagne Nicolas Maillart. „Wijn is zo iets moois, iets le vends. Daar moet je echt van ge nieten." Middelburg <4? Wijnkoperij De Loods Kromme Weele 13 Stephanie van Domaine Coli not is volgens Geoffrey Hen- derikse van de Loods de mooiste wijnboerin van de Bour gogne. Het Domaine maakt voor namelijk rode wijn en een kleine beetje rosé. Uniek is hier de aanwe zigheid van de druif César, een soort die je nergens anders aan treft. Die geeft de Bourgogne, voor het merendeel gemaakt van de be roemde pinot-noir, een specifiek karakter. De vraag deze week is, in welk wijndorp woont Stéphanie. Uit de inzenders van een goede oplossing wordt een prijswinnaar getrokken. Die kan in de Loods twee flessen champagne van Nicolas Maillart ophalen, een Brut en een Rosé. Oplossingen vóór woensdag 29 juni mailen naar: middelburg@wijnkoperijdeloods.nl Wijnkoperij de Loods is gevestigd aan de Kromme Weele 13. Ope ningstijden zijn: woensdag t/m vrijdag van 11 t/m 18 uur en op za terdag van 10 t/m 18 uur. Vorige week werd kralen- en mo zaïekwinkel Pompelientje uit Tho- len belicht in deze rubriek. Toen vroegen we hoeveel steentjes er in het mozaïek van Mickey Mouse za ten. Dat waren er liefst mi. Met 1112 zat mevrouw Rap uit Goes er het dichtste bij. Zij wint een ket ting en twee armbandjes. Een glas wijn proeven kan achterin de Loods aan de grote houten tafel. Eten en film hebben iets met elkaar en voedsel en cultuur ook. Dat zal weer blijken in het food-filmfestival 'De Smaak van de Ziel', dat zaterdag in Mid delburg wordt gehouden. Drie organisaties sterk hebben zich ingezet voor het tweede food- filmfestival van Zeeland: Het Lab in Middelburg, Cinema Middel burg en Slowfood Zeeland. De keuken van Het Lab 'legt haar ziel in de bereiding van de maal tijd van smaak'. „We stemmen de maaltijd af op de films die ver toond worden", zegt Jolanda Geer- se van Het Lab. Vorige keer werd Julie en Julia gedraaid. In die culi naire film werd de klassieke Fran se keuken geprezen. „We hebben toen gerechten geserveerd zoals uiensoep en Boeuf Bourguignon, maar ook prachtige ragouts." Dit keer wordt de maaltijd (aan vang 18.30 uur) bereid met produc ten van de boer, dichtbij huis en combineren de koks Tineke Sluij- ter en Geerse de vijf basissmaken: zout, zoet, zuur, bitter en umami. Het festival begint om 13.00 uur met de kritische film: Smakelijk Eten! in Cinema Middelburg. De film gaat in op de herkomst van ons voedsel en wie eraan de pro ductie verdient. Maar ook over de schade van de voedselindustrie aan mens en milieu. Ijsjes van de biologische boerderij Loverendale in Oostkapelle worden tijdens de film uitgedeeld. Smakelijk Eten! wordt gevolgd door een workshop van 15.00 tot circa 16.30 uur, die ge geven wordt door D.P. Arkenbout. De voormalig chefkok van Brasse rie de Vluchthaven in Bruinisse laat zien dat er weinig weggegooid hoeft te worden in de keuken. Voorafgaand aan de film De Smaak van de Ziel houdt Paul Me lis van de Gespleten Arent (Mid delburg) een lezing, 17.00 uur. De Smaak van de Ziel is een docu mentaire over twee koks en een fijnproever. Erik van Loo, chef-kok en eigenaar van restaurant Park heuvel in Rotterdam en Cees Hel der, de chef die hem voorging en als eerste Nederlander een derde Michelinster kreeg, praten gepas sioneerd over eten en de maaltijen van vroeger die hen 'de liefde voor het koken hebben bijgebracht'. Meer informatie over het festival op de websites: www.cinemamiddel- burg.nl en www.hetlabmiddelburg.nl Beeld uit De Smaak van de Ziel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 61