Van wijnboeren met
respect voor de natuur
uit 17
De mooiste wijnboerin
van de Bourgogne?
Koken als kunst in food- en filmfestival
donderdag 23 juni 2011
De mooiste wijnboerin van de Bourgogne komt uit....?
foto's Lex de Meester
„Dat zijn 'gemaakte' wijnen. Er
wordt zo veel gerotzooid. Ieder
jaar reizen we langs wijnboeren in
Frankrijk. We hebben een goede
band met ze, vaak zelfs echte
vriendschap."
Zo heeft de Loods wijnen van Do-
maine Colinot, Isle Saint-Pierre,
Montanet-Thoden en Grange aux
Belles naast Champagne Nicolas
Maillart.
„Wijn is zo iets moois, iets le
vends. Daar moet je echt van ge
nieten."
Middelburg
<4?
Wijnkoperij De Loods
Kromme Weele 13
Stephanie van Domaine Coli
not is volgens Geoffrey Hen-
derikse van de Loods de
mooiste wijnboerin van de Bour
gogne. Het Domaine maakt voor
namelijk rode wijn en een kleine
beetje rosé. Uniek is hier de aanwe
zigheid van de druif César, een
soort die je nergens anders aan
treft. Die geeft de Bourgogne, voor
het merendeel gemaakt van de be
roemde pinot-noir, een specifiek
karakter.
De vraag deze week is, in welk
wijndorp woont Stéphanie. Uit de
inzenders van een goede oplossing
wordt een prijswinnaar getrokken.
Die kan in de Loods twee flessen
champagne van Nicolas Maillart
ophalen, een Brut en een Rosé.
Oplossingen vóór woensdag 29
juni mailen naar:
middelburg@wijnkoperijdeloods.nl
Wijnkoperij de Loods is gevestigd
aan de Kromme Weele 13. Ope
ningstijden zijn: woensdag t/m
vrijdag van 11 t/m 18 uur en op za
terdag van 10 t/m 18 uur.
Vorige week werd kralen- en mo
zaïekwinkel Pompelientje uit Tho-
len belicht in deze rubriek. Toen
vroegen we hoeveel steentjes er in
het mozaïek van Mickey Mouse za
ten. Dat waren er liefst mi. Met
1112 zat mevrouw Rap uit Goes er
het dichtste bij. Zij wint een ket
ting en twee armbandjes.
Een glas wijn proeven kan achterin de Loods aan de grote houten tafel.
Eten en film hebben iets met
elkaar en voedsel en cultuur
ook. Dat zal weer blijken in
het food-filmfestival 'De Smaak
van de Ziel', dat zaterdag in Mid
delburg wordt gehouden.
Drie organisaties sterk hebben
zich ingezet voor het tweede food-
filmfestival van Zeeland: Het Lab
in Middelburg, Cinema Middel
burg en Slowfood Zeeland.
De keuken van Het Lab 'legt haar
ziel in de bereiding van de maal
tijd van smaak'. „We stemmen de
maaltijd af op de films die ver
toond worden", zegt Jolanda Geer-
se van Het Lab. Vorige keer werd
Julie en Julia gedraaid. In die culi
naire film werd de klassieke Fran
se keuken geprezen. „We hebben
toen gerechten geserveerd zoals
uiensoep en Boeuf Bourguignon,
maar ook prachtige ragouts."
Dit keer wordt de maaltijd (aan
vang 18.30 uur) bereid met produc
ten van de boer, dichtbij huis en
combineren de koks Tineke Sluij-
ter en Geerse de vijf basissmaken:
zout, zoet, zuur, bitter en umami.
Het festival begint om 13.00 uur
met de kritische film: Smakelijk
Eten! in Cinema Middelburg. De
film gaat in op de herkomst van
ons voedsel en wie eraan de pro
ductie verdient. Maar ook over de
schade van de voedselindustrie
aan mens en milieu. Ijsjes van de
biologische boerderij Loverendale
in Oostkapelle worden tijdens de
film uitgedeeld. Smakelijk Eten!
wordt gevolgd door een workshop
van 15.00 tot circa 16.30 uur, die ge
geven wordt door D.P. Arkenbout.
De voormalig chefkok van Brasse
rie de Vluchthaven in Bruinisse
laat zien dat er weinig weggegooid
hoeft te worden in de keuken.
Voorafgaand aan de film De
Smaak van de Ziel houdt Paul Me
lis van de Gespleten Arent (Mid
delburg) een lezing, 17.00 uur.
De Smaak van de Ziel is een docu
mentaire over twee koks en een
fijnproever. Erik van Loo, chef-kok
en eigenaar van restaurant Park
heuvel in Rotterdam en Cees Hel
der, de chef die hem voorging en
als eerste Nederlander een derde
Michelinster kreeg, praten gepas
sioneerd over eten en de maaltijen
van vroeger die hen 'de liefde voor
het koken hebben bijgebracht'.
Meer informatie over het festival op
de websites: www.cinemamiddel-
burg.nl en www.hetlabmiddelburg.nl
Beeld uit De Smaak van de Ziel