reizen Product of Indonesia Visum verplicht en contant geld mee Steeds als ik een slak naar binnen laat kruipenvraag ik me af waar hij vandaan komt De voormalige Sovjet-republiek Tadzjikistan is een blinde vlek op de landkaart, maar ze is ook van ongekende schoonheid. Joost Bosman bezocht de hoofdstad Doesjanbe en trok het Pamir-gebergte in. Zaterdag 18 juni 2011 reizen@wegener.nl 024-3650360 Voor Tadzjikistan is een visum nodig. Dat kan via VisumBuro (www.visum.nl/tajikistan-info.htm), CIBT (www.cibt.nl) of Visumdienst (www.visumdienst.com). Voor de regio Badachsjan en de Pamir Highway is een aparte GBAO Permit nodig (extra kosten 20 euro). Voor de route van Chorog naar Osj, is een visum nodig voor Kirgizië. Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar Tadzjikstan. Mét overstap vliegen onder meer Russian Airlines, Lufthansa en Air Astana. Van Doesjanbe naar Chorog gaan dagelijks vluchten, maar die vallen vaak uit. Je kunt ook een gedeelde taxi nemen, een lange, mooie rit van zo'n zeventien uur. Murgab Ecotoursim Association (stuur een e-mail in het Engels naar meta@acted.org) maakt meerdaagse jeeptochten door de Wagan-vallei en langs de Pamir. Neem voldoende contant geld mee. In Doesjanbe zijn overal pinautomaten, maar daarbuiten niet altijd. In Chorog is er één, die het niet altijd doet. In Tadzjikistan wordt Dari gesproken, een Iraanse taal, en Russisch. Engels vrijwel niet. - slakken uit. Het is een importproduct. Frankrijk, gok ik, maar tot mijn verbazing zit ik er ver naast. De superslakken zijn van een verrassend exotische oorsprong. Ze komen na melijk uit Indonesië. Mijn klomp breekt. Ongelofelijk! Nou ben ik toch vaak in Indonesië geweest, maar ik heb er nooit ergens een slak op de menukaart zien staan. De kok haalt zijn schouders op en laat het lege blik op tafel staan. Product of Indonesia, het staat er duidelijk op. De menukaart van de meeste eetgelegenheden in de echte, Franse Bourgogne vermeldt steevast dat vrijwel alle produc ten afkomstig zijn van het omliggende platteland. Ik wil dat graag geloven. Salades, ingewanden, biefstukjes, hart en niertjes, het zal zonder twijfel van een nabijgelegen boerde rij komen. Lastiger wordt het uiteraard met de vis. Er is hier geen zee te bekennen, dus zullen we de grenzen toch wat moeten oprekken, maar allez. Buitenlandse wijnen staan so wieso niet op een echte Franse kaart, dus daarover kan niet worden getwist. Rest de slak. De escargot. Ik kan mijn erva ring in Colombia maar niet vergeten. Steeds als ik er een naar binnen laat kruipen, vraag ik me af waar hij vandaan komt. Ik licht de ober uiteraard niet in over mijn twijfels. Wie de Franse origine betwist, maakt goede kans uit het restaurant verwijderd te worden. Of toch op z'n minst dat de kok even op het hoofdgerecht spuugt. Nee, vraagtekens zetten bij de nationaliteit van de escargot, daar beginnen we hier niet aan. Op weg naar het vliegveld van Lyon besluiten we nog er gens een laatste portie te verorberen. We komen terecht in Beaune. Op een klein pleintje kiezen we de meest pittores ke uitspanning. Er dreigt regen, maar toch mogen we bui ten op het terras zitten. Als het niet droog blijf, moeten we ons zelf bedienen, grapt de gerant. De witte wijn wordt een chardonnay uit de Ardèche, de slakken komen met z'n twaalven. En wat zijn ze lekker. De allerbeste van het hele verblijf Adembenemend. Onze ober is een vriendelijke man, die met plezier een praatje maakt. Ik complimenteer de slakken. Weet u waar ze vandaan komen, vraag ik? Dat zal u verbazen, zegt hij. Ik verwed er een fles wijn onder dat u het niet weet. Ik heb nog nooit zo'n beteuterde Frans man gezien, wanneer ik goed gok. Het klopt namelijk, een blikje van het merk Eiffel Tower Snails. Agaatslakken uit Azië. Product of Indonesia. Weliswaar niet de echte Franse helixslak, maar ze zijn minstens zo lekker en vandaag met een gratis flesje wijn erbij. Van alle eetwaar die er vies uitziet, vind ik de slak het lekkerst. Mijn kinderen begrijpen dat niet. Die zijn nog normaal. 'Gadverdamme, pap slakken! Vies peuk, bah!' Op die momenten doe ik uiteraard niets liever dan met een klein vorkje in het slakkenhuisje poeren, aan dachtig het snotje er uit halen en dit voor iedereen duide lijk zichtbaar naar binnen te slurpen. Afschuw vult de tafel, met gesloten ogen vraagt men of het al op is. Ik zeg van ja, maar heb uiteraard de volgende al aan de haak. U begrijpt het wel, een lieve vader. Op reis door Frankrijk mag ik graag ongehinderd smullen van de Bourgondische wijngaardslak. Een dozijntje is zo naar binnen gewerkt en ik moet me inhouden om niet ook nog een portie als toetje te nemen. Tijdens het laatste be zoek aan de wijnstreek boven Lyon liep de slakkenteller in één week op naar 108. Negen dozijn in zeven dagen. Zou dat gevaarlijk zijn? Ik heb daar eerlijk gezegd nooit bij stilge staan. Misschien dat je er na verloop van tijd wat trager door wordt? Of op een zoutvrij dieet moet? Opvallend genoeg kan men ook in Colombia heerlijk slak ken eten. In diverse restaurants, die zijn geïnspireerd door de Franse keuken, staan de caracoles a la Borgona op de kaart te pronken. En lekker! Grote slakken, goed van smaak en belangrijker nog, uitstekend van structuur. Eerlijk gezegd kon ik het niet geloven, maar aan de andere kant, waarom niet? In Colombia zullen ze ook wel wijngaarden vol hebben. Of anders halen ze ze wel uit de omringende landen, Chili of Argentinië. Wijn genoeg. En waarom zouden ze eigenlijk niet gewoon zijn geïmporteerd uit de Bourgogne? Uit het gebied waar de overheerlijke escargot toch zijn oorsprong heeft. Na een paar keer smullen in Bogo ta wil ik het wel eens weten. De ober heeft geen idee waar de kok de slakken vandaan haalt, maar even later komt hij terug met de deskundige. Kok kie heeft een blikje in zijn hand. Daar komen de

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 98