5 spectrum Spreeuwen eerst RUDEN RIEMENS FOTOGRAFIE kassiewijle Zaterdag 18 juni 2011 is het een rozen-, margrieten- en lavendeltuin. Bijna twintig jaar geleden begon ik mijn eenper soons zelfstandige leven; man gekatapulteerd naar een nieuw bestaan, kinderen volwassen en de deur uit en dan heeft het weinig zin om hol lend tien kroppen sla voor doorschieten te be hoeden. Ik ben dol op rauwkost, maar enough is enough! Na jarenlang kleine bloemkooltjes, ver rukkelijke tuinbonen, tomaten, aardappelen en sperziebonen te hebben gekweekt en gekoes terd heb ik de moestuin afgebouwd en omgeto verd in een rozentuin! Ook leuk. Maar ik heb nog wel herinneringen aan een warme zomer, waarin wij courgettes teelden. Die noemde we toen kussa's. Ze scho ten met hoge snelheid uit de grond en omdat je ze niet kon invriezen en we na vier keer per week courgettes, courggettesoep, gegrillde cour gettes en rauwe courgettesalade etc. genoten te hebben ook wel eens iets anders wilden eten, gingen mijn zoons met de enorme hoeveelhe den courgettes voetballen! Af en toe moesten we ongedierte bestrijden. Omdat ik mijn leven zo onbespoten mogelijk wilde houden, bespoot ik met de plantenspuit de aanstormende luizenplaag met getrokken Ja vaanse Jongens, een donkerbruin vocht dat ik verkreeg door pakken Javaanse Jongensshag urenlang op een lage pit te trekken. Geweldig! Alle luizen op de vlucht Maar nu ziet het er naar uit dat de moestuin een geweldige wedergeboorte gaat beleven. Ik aar zel. Misschien moet ik beginnen met een toma tenplant in een pot, dat is overzichtelijk. Daar naast ben ik nog niet bekomen van de teleurstel ling die ik ondervond toen ik van vakantie terug kwam. Handenwrijvend had ik de glazen potten uit de kast gehaald, zacht neuriënd begaf ik mij naar de achtertuin waar de bessen nu in dikke rode trossen op mij en de geleipan wachtten... De spreeuwen waren mij voor. Geen bes meer te bekennen. Uitsluitend lege takken. In één vroege ochtend hadden de dames en heren spreeuw hun slag geslagen... Ik heb wel wat uit te leggen aan mijn liefhebbende familieleden en vrienden, die wachten op mijn potjes zelfge maakte bessengelei... Het is een tijd, waarin oude zekerheden op de schop gaan. Neem vlees eten. Dankzij de zeer goed bekeken indruk wekkende documentaire van de VPRO over alles wat met het eten van dieren sa menhangt, zijn veel mensen wakker geworden. Ik hoor voortdurend in mijn directe omgeving: 'wij eten nog maar twee keer per week vlees'. Een van mijn schoondochters heeft de peul vrucht ontdekt en maakt heerlijke raapstelen soep op een basis van witte bonen! Een alleen le vende vriendin eet in plaats van haar geliefde ge haktbal een ei! Wij praten er over, het werkt door waarmee maar weer bewezen is, hoeveel macht televisie heeft. En dan is daar de nieuwe hype: de moestuin! Krant en damesblad reppen van het genot dat we onszelf kunnen verschaffen door op ons bal kon of in de tuin ons eigen voedsel te verbou wen. Bij de redactie van Eén vandaag dachten ze ook: 'De Moestuin!' Ik werd gebeld, of ik iets over mijn moestuin wilde vertellen. Nu is mijn moestuin al jaren ge leden een zachte dood gestorven. Tegenwoordig

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 89