^3 De smaak van de ziel Beoordeling Prijs-kwaliteit: In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. ftrmM- fietstocht NOORD-BEVELAND elke woensdag vanaf 22 juni t/m 7 sept www.amusefietstocht.nl Het Lab Middelburg houdt op zaterdag 25 juni het Film-Food evenement De Smaak van de ziel. Het Lab werkt samen met Cinema Middelburg en Slow Food Zeeland. In het Schuttershof worden eetfilms ver toond: Smakelijk eten (13 uur) en De smaak van de Ziel (17 uur). Om 15.00 uur begint de workshop Al les is Bruikbaar, door D.P. Arken bout. De maaltijd van de Smaak begint om 18.30 uur in Het Lab, Damplein 12A in Middelburg. Jo- landa Geerse en Tineke Sluijter combineren de basissmaken: zout, zoet, zuur, bitter en Umami (har tig) in (h)eerlijke gerechten. www.hetlabmiddelburg.nl Bediening: Horen, zien en ruiken: De Zwaan is een café-restaurant én een hotel. Maar ook kunnen er zalen gehuurd worden en is er een cateringsservice. De Zwaan vervult een dorpsfunctie en ligt ideaal aan een fietsroute. Conclusie: Gezellige kroeg waar je ook een snelle cafémaaltijd kunt eten. Op De Zwaan in Kapel- Ie werden we on langs gewezen, toen er in het café-restau rant een expositie van Annie M.G. Schmidt was ingericht. Het was een eerbetoon aan de schrijfster, die honderd jaar gele den geboren werd in de pastorie van Kapelle, bijna naast De Zwaan aan het statige plein, met uitzicht op de strenge kerk. Angelique van de Ven zwaait de scepter in De Zwaan. Zij is het har telijke en spontane gezicht van de bediening. Ze komt betrokken over en adviseert graag over de maaltijd. Op het uithangbord staat een lokkertje voor de vleesliefheb ber; een varkensschnitzel van maar liefst 500 gram, inclusief fri tes. En dat voor 9,75 euro. Angeli que legt uit dat vooral Duitsers op deze aanbieding afkomen. „De ho reca heeft het zwaar door de eco nomische crisis. Dan moet je van alles uit de kast halen om mensen naar je zaak te trekken. Deze me- gaschnitzel spreekt sommigen aan en als ik de gasten dan eenmaal binnen heb, zien ze hoe ontspan nen en gezellig het hier is." Wij slaan de schnitzel over en be stellen een mosterdsoepje (4,- eu ro) en gebakken mosseltjes (8,- eu ro) vooraf De mosterdsoep doet aan vroeger denken, mosterd in een tijd van schaarste. De soep is goed op smaak. De mosseltjes zijn goed gebakken en lekker sappig ge bleven. In de keuken wordt royaal met room omgesprongen. Voor het hoofdgerecht komen we uit op spareribs (11,75 euro) en het duurste gerecht van de kaart, slib- tongetjes (15,- euro). We hadden verwacht dat de spare ribs langer gegaard zouden zijn. Het vlees viel niet van het bot. En dat is jammer. De gebakken aardap peltjes daarentegen waren ouder wets lekker. Een blaadje sla, een le pel huzarensalade en een aardbei fleurden het bord op. De huzaren salade voldeed aan onze verwach ting, smaakvol, met een vleugje nostalgie. De erg kleine slibtongetjes hadden iets langer gebakken mogen wor den. De onderkant was aan de ble- Bij de Zwaan trekt 'heel Kapelle voorbij'. foto's Willem Mieras er al over en nog steeds vervult het café-restaurant een dorpsfunc tie. Er worden smartlappenavon- deo georganiseerd en zelf het jaar lijks Zwaanvoetbaltoernooi is een begrip. En als er grote sportevene menten worden gehouden waar Oranje van de partij is, is De Zwaan het middelpunt van de fans. En het eten? Precies zoals de Bra bantse Angelique bedoeld heeft. Een cafémaaltijd, geen culinair hoogstandje. Familiehotel en Café- Restaurant de Zwaan, Kerkplein 47, 4421 AB Kapelle. telefoon: 0031-113-343610. www.hcrdezwaan.nl Kapelle Angelique van de Ven is het gezicht van het café-restaurant. Hotel/restaurant De Zwaan ke kant. De frites waren doorsnee, de bekende caféfrites. Aan het tafeltje naast ons zat een echtpaar dat een stevige fietstocht had gemaakt door de Zak van Zuid-Beveland. „We drinken hier nog iets voordat we naar huis gaan. Hier komt het hele dorp voorbij en het is een prettige plek om te zitten." Daar hebben ze gelijk in. Op het terras is het aangenaam vertoeven. De hoge, oude bomen op het Kerk plein zien er indrukwekkend uit. „Maar deze hoogste boom is wel ziek hoor", zegt Angelique. „Dat is doodzonde." De gasten op het terras raken ge makkelijk met elkaar in gesprek en schuiven even gemakkelijk bij el kaar aan tafel. Dat wordt vast uitge lokt door de gemoedelijke sfeer die er bij de Zwaan heerst. De Zwaan is sinds 1617 een begrip, ook Annie M.G. Schmidt schreef

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 89