^3
De smaak
van de ziel
Beoordeling
Prijs-kwaliteit:
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
ftrmM-
fietstocht
NOORD-BEVELAND
elke woensdag vanaf
22 juni t/m 7 sept
www.amusefietstocht.nl
Het Lab Middelburg houdt
op zaterdag 25 juni het
Film-Food evenement De
Smaak van de ziel. Het Lab werkt
samen met Cinema Middelburg
en Slow Food Zeeland. In het
Schuttershof worden eetfilms ver
toond: Smakelijk eten (13 uur) en
De smaak van de Ziel (17 uur). Om
15.00 uur begint de workshop Al
les is Bruikbaar, door D.P. Arken
bout. De maaltijd van de Smaak
begint om 18.30 uur in Het Lab,
Damplein 12A in Middelburg. Jo-
landa Geerse en Tineke Sluijter
combineren de basissmaken: zout,
zoet, zuur, bitter en Umami (har
tig) in (h)eerlijke gerechten.
www.hetlabmiddelburg.nl
Bediening:
Horen, zien en ruiken: De Zwaan is
een café-restaurant én een hotel.
Maar ook kunnen er zalen gehuurd
worden en is er een cateringsservice.
De Zwaan vervult een dorpsfunctie
en ligt ideaal aan een fietsroute.
Conclusie: Gezellige kroeg waar je
ook een snelle cafémaaltijd kunt eten.
Op De Zwaan in Kapel-
Ie werden we on
langs gewezen, toen
er in het café-restau
rant een expositie van Annie
M.G. Schmidt was ingericht. Het
was een eerbetoon aan de
schrijfster, die honderd jaar gele
den geboren werd in de pastorie
van Kapelle, bijna naast De
Zwaan aan het statige plein, met
uitzicht op de strenge kerk.
Angelique van de Ven zwaait de
scepter in De Zwaan. Zij is het har
telijke en spontane gezicht van de
bediening. Ze komt betrokken
over en adviseert graag over de
maaltijd. Op het uithangbord staat
een lokkertje voor de vleesliefheb
ber; een varkensschnitzel van
maar liefst 500 gram, inclusief fri
tes. En dat voor 9,75 euro. Angeli
que legt uit dat vooral Duitsers op
deze aanbieding afkomen. „De ho
reca heeft het zwaar door de eco
nomische crisis. Dan moet je van
alles uit de kast halen om mensen
naar je zaak te trekken. Deze me-
gaschnitzel spreekt sommigen aan
en als ik de gasten dan eenmaal
binnen heb, zien ze hoe ontspan
nen en gezellig het hier is."
Wij slaan de schnitzel over en be
stellen een mosterdsoepje (4,- eu
ro) en gebakken mosseltjes (8,- eu
ro) vooraf De mosterdsoep doet
aan vroeger denken, mosterd in
een tijd van schaarste. De soep is
goed op smaak. De mosseltjes zijn
goed gebakken en lekker sappig ge
bleven. In de keuken wordt royaal
met room omgesprongen.
Voor het hoofdgerecht komen we
uit op spareribs (11,75 euro) en het
duurste gerecht van de kaart, slib-
tongetjes (15,- euro).
We hadden verwacht dat de spare
ribs langer gegaard zouden zijn.
Het vlees viel niet van het bot. En
dat is jammer. De gebakken aardap
peltjes daarentegen waren ouder
wets lekker. Een blaadje sla, een le
pel huzarensalade en een aardbei
fleurden het bord op. De huzaren
salade voldeed aan onze verwach
ting, smaakvol, met een vleugje
nostalgie.
De erg kleine slibtongetjes hadden
iets langer gebakken mogen wor
den. De onderkant was aan de ble-
Bij de Zwaan trekt 'heel Kapelle voorbij'.
foto's Willem Mieras
er al over en nog steeds vervult
het café-restaurant een dorpsfunc
tie. Er worden smartlappenavon-
deo georganiseerd en zelf het jaar
lijks Zwaanvoetbaltoernooi is een
begrip. En als er grote sportevene
menten worden gehouden waar
Oranje van de partij is, is De
Zwaan het middelpunt van de
fans.
En het eten? Precies zoals de Bra
bantse Angelique bedoeld heeft.
Een cafémaaltijd, geen culinair
hoogstandje.
Familiehotel en Café- Restaurant de
Zwaan, Kerkplein 47, 4421 AB Kapelle.
telefoon: 0031-113-343610.
www.hcrdezwaan.nl
Kapelle
Angelique van de Ven is het gezicht van het café-restaurant.
Hotel/restaurant
De Zwaan
ke kant. De frites waren doorsnee,
de bekende caféfrites.
Aan het tafeltje naast ons zat een
echtpaar dat een stevige fietstocht
had gemaakt door de Zak van
Zuid-Beveland. „We drinken hier
nog iets voordat we naar huis
gaan. Hier komt het hele dorp
voorbij en het is een prettige plek
om te zitten."
Daar hebben ze gelijk in. Op het
terras is het aangenaam vertoeven.
De hoge, oude bomen op het Kerk
plein zien er indrukwekkend uit.
„Maar deze hoogste boom is wel
ziek hoor", zegt Angelique. „Dat is
doodzonde."
De gasten op het terras raken ge
makkelijk met elkaar in gesprek en
schuiven even gemakkelijk bij el
kaar aan tafel. Dat wordt vast uitge
lokt door de gemoedelijke sfeer
die er bij de Zwaan heerst.
De Zwaan is sinds 1617 een begrip,
ook Annie M.G. Schmidt schreef