per gram 1 miljard per cm2 10 per toets 1 miljoen per rm2 II 'We nemen elke dag allerlei bacteriën en virussen mee naar huis, maar denken er niet aan de handen goed met zeep te wassen' medisch microbioloog Alex Friedrich donderdag 16 juni 2011 micro-organismen micro-organismen micro-organismen ipicro-organismen Snijplank F ideeVolgens de Britse gezond heidsraad bevat een snijplank ge middeld vijftig keer meer bacteriën dan een toiletbril. - Gebruik aparte planken voor verschillende soorten voedsel. Na het snijden van vlees de plank goed schoonmaken. Wassen van rau we groente is noodzaak. Op rauwe groente en vlees kunnen tot 10 mil joen mo's per gram zitten. Onderbroek - Elke dag een nieuwe lijkt geen overbodige luxe. Uit Duits onderzoek blijkt dat twee op de drie mannen da gelijks een schone slip draagt. Bij diarree is extra alertheid geboden. Voor bacteriën geldt dat ze zich in vochtige omgevingen thuisvoelen en kunnen groeien. Cptc;:: Bij diarree goed de han den wassen. Onderbroek zelf op min stens zestig graden. Toetsenbord Tussen toetsen blijven stof en etensresten achter. Ook de toetsen zelf kunnen een bron van bacteriën zijn. Als je met vochtige vingers de toetsen beroert, zitten er per toets zo'n 1.000 tot 10.000 mo's op. Regelmatig omkeren en vuil eruit schudden. Op droge omge vingen als een toetsenbord kunnen bacteriën wel leven maar niet ver meerderen. door Dewi Gigengack, Joost de Poel en Arend van Wijngaarden beeld Anke Arts cijfers voedingsmicrobioloog Rijkelt Beumer Hygiëne Hygiëne bestaat voor een groot deel uit handen wassen. Daar zijn Nederlanders niet goed in, blijkt uit verschillende onderzoeken. Uit het Vicks Nationaal Verkoud- heidsonderzoek van 2009 bleek dat Nederlanders gemiddeld 4,3 keer per dag hun handen wassen. Schrikbarend weinig, volgens on derzoekers. Terwijl bijna driekwart van de respondenten wel wist dat het heel belangrijk is om regelma tig de handen te schrobben. Glorix onderzocht in 2006 de ge woontes rondom toiletbezoek van 562 Nederlanders. Van hen zei 62 procent de handen te wassen na toiletbezoek. In 2004 was dat nog 77 procent. Met name jongeren bleken viezeriken: slechts 41 pro cent gaf aan de handen te wassen na het naar de wc gaan. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat Nederlanders vinden dat het na ge middeld zeventien toiletbezoeken tijd is om de wc schoon te maken. Als anderen meekijken, wassen mensen sneller hun handen, bleek vorig jaar uit onderzoek van de London School of Hygiene. Persoonlijke hygiëne mag niet te veel kosten, vinden Nederlanders. In 2008 deed bureau Insites Con sulting onderzoek waaruit bleek dat Nederlanders gemiddeld 20'eu ro per maand uitgeven aan produc ten als zeep, tandpasta, douchegel en crème. Alleen Britten gaven minder uit: 17,60 euro. In de 17de eeuw besteedden Ne derlandse vrouwen veel meer aan dacht aan het schoonmaken van hun huis dan vrouwen in andere Eu ropese landen. Het leek een ma nier om zondige gedachten te ver dringen. Utrechtse historici kwa men in 2009 met een nieuwe theo rie: zuivelindustrie. De productie van onder meer kaas en boter stel-" de hoge eisen aan de hygiëne van stallen, keukens en werktuigen. Hoe moet het? STAP 1. Spoel je handen eerst goed af met lauw stromend water STAP 2. Was je handen 20, sommi gen zeggen 30 seconden met zeep (vuil en vet verwijderen) STAP 3. Spoel met ruim voldoen de water alle zeep goed af. STAP 4. Droog je handen met een schone doek (voorkeur: wegwerp) en doe met doek de kraan dicht, (bron www.goedhandenwassen.nl)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 11