per gram
1 miljard
per cm2
10
per toets
1 miljoen
per rm2
II
'We nemen elke dag allerlei bacteriën en virussen mee naar huis,
maar denken er niet aan de handen goed met zeep te wassen'
medisch microbioloog Alex Friedrich
donderdag 16 juni 2011
micro-organismen
micro-organismen
micro-organismen
ipicro-organismen
Snijplank
F ideeVolgens de Britse gezond
heidsraad bevat een snijplank ge
middeld vijftig keer meer bacteriën
dan een toiletbril.
- Gebruik aparte planken
voor verschillende soorten voedsel.
Na het snijden van vlees de plank
goed schoonmaken. Wassen van rau
we groente is noodzaak. Op rauwe
groente en vlees kunnen tot 10 mil
joen mo's per gram zitten.
Onderbroek
- Elke dag een nieuwe lijkt geen
overbodige luxe. Uit Duits onderzoek
blijkt dat twee op de drie mannen da
gelijks een schone slip draagt. Bij
diarree is extra alertheid geboden.
Voor bacteriën geldt dat ze zich in
vochtige omgevingen thuisvoelen en
kunnen groeien.
Cptc;:: Bij diarree goed de han
den wassen. Onderbroek zelf op min
stens zestig graden.
Toetsenbord
Tussen toetsen blijven stof en
etensresten achter. Ook de toetsen
zelf kunnen een bron van bacteriën
zijn. Als je met vochtige vingers de
toetsen beroert, zitten er per toets
zo'n 1.000 tot 10.000 mo's op.
Regelmatig omkeren en
vuil eruit schudden. Op droge omge
vingen als een toetsenbord kunnen
bacteriën wel leven maar niet ver
meerderen.
door Dewi Gigengack,
Joost de Poel en
Arend van Wijngaarden
beeld Anke Arts
cijfers voedingsmicrobioloog
Rijkelt Beumer
Hygiëne
Hygiëne bestaat voor een groot
deel uit handen wassen. Daar zijn
Nederlanders niet goed in, blijkt
uit verschillende onderzoeken.
Uit het Vicks Nationaal Verkoud-
heidsonderzoek van 2009 bleek
dat Nederlanders gemiddeld 4,3
keer per dag hun handen wassen.
Schrikbarend weinig, volgens on
derzoekers. Terwijl bijna driekwart
van de respondenten wel wist dat
het heel belangrijk is om regelma
tig de handen te schrobben.
Glorix onderzocht in 2006 de ge
woontes rondom toiletbezoek van
562 Nederlanders. Van hen zei 62
procent de handen te wassen na
toiletbezoek. In 2004 was dat nog
77 procent. Met name jongeren
bleken viezeriken: slechts 41 pro
cent gaf aan de handen te wassen
na het naar de wc gaan.
Uit hetzelfde onderzoek bleek dat
Nederlanders vinden dat het na ge
middeld zeventien toiletbezoeken
tijd is om de wc schoon te maken.
Als anderen meekijken, wassen
mensen sneller hun handen, bleek
vorig jaar uit onderzoek van de
London School of Hygiene.
Persoonlijke hygiëne mag niet te
veel kosten, vinden Nederlanders.
In 2008 deed bureau Insites Con
sulting onderzoek waaruit bleek
dat Nederlanders gemiddeld 20'eu
ro per maand uitgeven aan produc
ten als zeep, tandpasta, douchegel
en crème. Alleen Britten gaven
minder uit: 17,60 euro.
In de 17de eeuw besteedden Ne
derlandse vrouwen veel meer aan
dacht aan het schoonmaken van
hun huis dan vrouwen in andere Eu
ropese landen. Het leek een ma
nier om zondige gedachten te ver
dringen. Utrechtse historici kwa
men in 2009 met een nieuwe theo
rie: zuivelindustrie. De productie
van onder meer kaas en boter stel-"
de hoge eisen aan de hygiëne van
stallen, keukens en werktuigen.
Hoe moet het?
STAP 1. Spoel je handen eerst
goed af met lauw stromend water
STAP 2. Was je handen 20, sommi
gen zeggen 30 seconden met zeep
(vuil en vet verwijderen)
STAP 3. Spoel met ruim voldoen
de water alle zeep goed af.
STAP 4. Droog je handen met een
schone doek (voorkeur: wegwerp)
en doe met doek de kraan dicht,
(bron www.goedhandenwassen.nl)