io| m per gram per doei De angst voor ziekmakende bacteriën groeit nu er in Duitsland bijna dagelijks doden vallen door EHEC. Het succesvol ste medicijn tegen bacteriële besmettin gen is simpel en goedkoop: handen was sen. Maar Nederlanders zijn in eigen huis nog veel te slordig. donderdag 16 juni 2011 smef Niet echt vies maar hardleers We zijn ze al weer bijna vergeten, maar toen twee jaar ge leden de angst voor de Mexicaanse griep op zijn hoogtepunt was, verschenen ze ineens overal: handpompjes met antibacteriële gel. De hygiëne- deskundigen waarschuwden voort durend: was je handen vaak en zo goed mogelijk. Dat is dé manier om het Mexicaanse gevaar buiten de deur te houden. Het ging een paar maanden goed, maar toen bleek dat de nieuwe va riant niets anders was dan een mil de griep, ruilden Nederlanders de ultrahygiënische gel direct weer in voor het vertrouwde zeepje. Het is tekenend voor de hardleerse Nederlander. We zijn zeker geen vies volkje, maar het gaat nog veel te vaak onnodig fout, zegt profes sor Alex Friedrich van het Univer sitair Medisch Centrum Gronin gen. „In principe is de hygiëne-cultuur in Europa heel goed", zegt de me disch microbioloog. „We hebben onszelf in de afgelopen tweehon derd jaar aangeleerd met mes en vork te eten en er zijn regels voor het afscheiden van het toilet van andere ruimtes in woningen. Maar we zijn de laatste jaren ongevoeli ger geworden voor besmettingsge vaar", verzekert Friedrich. „We laten het steeds meer toe dat allerlei bacteriën en virussen ons lichaam binnenkomen. We moe ten het ook niet overdrijven. Het gaat gelukkig bijna altijd goed, want 98 procent van de micro-or ganismen maakt ons niet ziek. Er zijn bacteriën die ons lichaam ge woon hard nodig heeft. Maar er zitten ook heel gevaarlijke, soms nieuwe, ziekteverwekkers tussen en die maken allemaal gebruik van dezelfde snelweg." Met 'de snelweg' doelt Friedrich op de voorspelbare route die po tentiële ziekteverwekkers nemen: de bacterie komt bijna altijd het lichaam binnen via de mond na contact met hand, water of voed sel. Het Rijksinstituut voor Volksge zondheid en Milieu (RIVM) durft niet te beweren dat Nederlanders slordiger zijn geworden met hygië ne. „Maar je ziet wel dat mensen thuis meer kunnen doen dan ze nu doen", zegt Yvonne van Duijn- hoven. „We merkten ten tijde van de Mexicaanse griep dat mensen veel meer met hygiëne bezig wa ren. We gaven instructies over han den wassen en dachten: 'het is mooi als mensen die instructies opvolgen'. Niet alleen om griep te voorkomen, maar ze werken na tuurlijk ook tegen andere besmet tingen. Toch zie je dat op een gege ven moment de interesse wegzakt. Het is voor sommige mensen toch net iets te veel moeite om tijdens het snijden van hun groenten en vlees van snij plankjes te wisselen." Het drama met de EHEC-bacterie in Duitsland zou de hardleerse Ne derlanders opnieuw wakker kun nen schudden. De cijfers zijn in elk geval schokkend: 37 doden en duizenden zieken. Hoe duidelijk kan een nieuwe wake up-call zijn? Toch is de verwachting dat als er straks geen berichten meer ver schijnen over doden in Duitsland en er geen uitbraak van de gevaar lijke EHEC-bacterie in Nederland plaatsvindt, we binnen de kortste keren vervallen in onze oude, ver trouwde en minder hygiënische ge woontes. En dat is niet zonder risico's, verze kert EHEC-deskundige Friedrich. Door de steeds gebrekkiger huis- tuin-en-keukenhygiëne lopen we een grotere kans op gevaarlijke be smettingen. „De EHEC is het topje van de ijs berg. Je kunt er vrij zeker van zijn dat er nog meer gevaarlijke bacteri ën komen, de komende jaren. Niet alleen is er het toenemende gevaar van resistentie voor antibiotica. We nemen elke dag allerlei bacteri ën en virussen mee naar huis, maar veel mensen denken er niet aan bij thuiskomst' hun handen goed met zeep te wassen. Je neemt toch ook geen 'gangsters' mee naar binnen?" Ook volgens het RIVM valt er nog behoorlijk wat terrein te winnen. „Al is er heel weinig goed onder zoek gedaan naar hygiëne in huis houdens. Er zijn in de hele voed selketen zeker verbeteringen moge lijk. Te beginnen bij de voedselpro ducenten, maar ook in de horeca. Lang niet alles is in regelgeving vastgelegd. Branches stellen nu vaak zelf voedselprotocollen vast, waarin onder meer staat hoe per soneel met hygiëne moet om gaan." Een opfriscursus je huishoudelijke hygiëne zou voor veel Nederlan ders geen kwaad kunnen. „Alles heeft te maken met preventie", zegt Alex Friedrich. „Het is net als bij een autogordel. Die draag je van de duizend keer 999 keer voor niks. Maar als het dan een keer misgaat, ben je blij dat je voor zorgsmaatregelen hebt genomen. Zo is het ook met handen was sen." Het is zaak om een goede ba lans te vinden tussen noodzaak en overdrijving. Als ouders vijftien keer per dag de handen wassen van hun kind, is dat nogal overdre ven, maar er zijn bepaalde mo menten - na de toiletgang, voor het eten - waarop een zeepbeurt móet. „Maar daar is vaak geen tijd meer voor. Net als dat er soms geen tijd is om te koken. Daardoor kan het in de keuken soms ook misgaan." Een veelgehoord argument tégen de hygiënelobby is dat een mens ook wat weerstand op moet bou wen, dat alles schoon en steriel houden alleen maar leidt tot aller gieën en auto-immuunziektes. De hygiëne-hypothese, wordt dat ge noemd. „Er is bij mijn weten geen sluitend bewijs voor die hypothese", zegt Van Duijnhoven. „Dus zeggen we ook maar niet tegen de mensen: zoek bacteriën, ook als ze je ziek kunnen maken, maar zoveel moge lijk bewust op." Friedrich grijnst: „Ach ja de Vui- le-Freddy-hypothese. Het is inder daad ook goed om in contact te ko men met bacteriën. Maar je krijgt er hoe dan ook meer dan genoeg binnen in onze omgeving. Door el kaar aan te raken, via deurklinken en toetsenborden, door te zoenen en handen te schudden." Vaatdoekje Misschien wel het belangrijk ste onderschatte risico in huis. In een gemiddeld huishouden zitten er al snel meer dan een miljard mi cro-organismen (mo's) op een doek je. In studentenhuizen is dat aantal nog vele malen groter. Vaak vervangen door een schone doek, liefst elke dag. Was het vuile doekje op tenminste zestig graden. Op pot, kraan, deurklink en lichtknopje kunnen bacteriën welig tieren. In remsporen zitten meer dan een miljard mo's per gram. Spoel door met deksel op wc. Er kunnen bacteriën door de lucht zweven na doorspoelen. Op een wc in de badkamer kunnen ze neerdalen op tandenborstels. Maak wc schoon van minst naar meest vie ze plekken. micro-organismen micro-orgamsftiën

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 10