in Scherpenisse uit!15 Beoordeling In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Nadia Berkelder Prijs-kwaliteit Fantastisch eten, voor een redelijke prijs. De kreeft maakte ons diner duur (€150,- voor twee), maar er is ook een menu voor €35,-. Bediening Deskundig, vlot, aardig en gelukkig niet stijf. Entourage Binnen zit je ruim en comfortabel, het nieuwe terras lijkt veelbelovend. Conclusie: Bij Vis aan de Markt draait allés om het product: hier wordt eenvoudig maar met passie en liefde gekookt. donderdag 9 juni 2011 Het komt niet vaak voor, maar het lukte in Scherpenisse: dat ik aanschuif in een restaurant waar precies zo ge kookt wordt, als ik wil eten: puur, simpel, met lokale produc ten, met de nadruk op vis en zonder de poeha die vaak om de hoek komt kijken bij de betere eettenten. Vis aan de Markt is een restaurant dat je elk Zeeuws dorp zou gunnen. Het dorp Scherpenisse is al een be levenis op zich: met smalle stra ten, kleine huisjes en het gevoel dat er de afgelopen vijftig jaar niet veel veranderd is. Ja, toch. Het res taurant: dat heette honderden ja ren lang De Gouden Leeuw, maar heeft sinds kort een nieuwe naam: Vis aan de Markt. „Om van het oubollige en dure imago af te ko men", zal eigenaar Maurice de Co- ninck ons na het eten vertellen. Oubollig doet het in ieder geval niet aan, al is het ook niet extreem fleurig: het interieur is een pretti ge mix van modern en oud: de prachtige oude houten bar met porseleinen tap combineert won derwel met moderne tafels en strakke leren stoelen. Aan de muur hangt moderne kunst; tegen de achterwand is zelfs een schilde rij van een moderne mosselzaad invanginstallatie te bewonderen. We bestuderen de kaart in de zon op het terras, dat wordt verbouwd en dat daardoor een beetje romme lig is. Het brood dat we krijgen is heerlijk, de tapenade van makreel om erop te smeren nog lekkerder. En het is duidelijk: bij Vis aan de Markt eet je vis. Of kreeft. Of schelpdieren, of alles tegelijk, al staan er voor de vishaters ook een paar vleesgerechten op de kaart, fc kunt hier alles los van de menu kaart kiezen, of een menu eten: met kreeft, of een wisselend menu met vis en vlees. Mijn huisgerookte makreel, uit de Oosterschelde, wordt rechtop staand geserveerd, op iets meer dan de helft afgesneden, met de staart naar boven, zodat de huid van de vis goed te bewonderen is. Hij heeft een zalig zachte zilte rooksmaak en is romig vet, zonder dat het scherp wordt. De zoet-pitti- ge kerriemayonaise combineert er fantastisch bij. Tot mijn opluch ting vond de kok de perfecte ma kreel genoeg genot en heeft hij het daarbij gelaten. Tegenover me zit intussen een in tens tevreden mens. Mijn tafelge noot is een groot liefhebber van stel. De op houtskool gegrilde kreeft wordt in helften opgediend, de scharen los en voorgekraakt; het lekker gekruide vlees wordt aan de andere kant van de tafel zorgvuldig uit de scharen gepulkt. Mijn zeebaarsfilet - die ook al uit de Oosterschelde komt - is precies gaar en goed gelukt: een knappe rig velletje, sappig visvlees, ge kruid met knoflook en bestrooid met gepofte zoete cherrytomaten. Net als de kreeft, ligt ook de zee baars op een mix van lamsoren en zeekraal. Erbij krijgen we sla als die van oma: gewone Hollandse kropsla met een eitje, tomaat en augurken. Lekker. Bij de friet wordt een schaaltje goede zelfge maakte mayonaise gezet. We besluiten tot een toetje, hoe wel de porties overdadig waren en het tempo van de maaltijd iets aan de hoge kant was: 'witte tiramisu' is een combinatie van romige ricot- ta, met limoncello - citroenlikeur - doordrenkte lange vingers en ci troenmarmelade: fris, romig en precies voldoende. Fijn. Het laagje caramel op mijn crème brülée is lekker knapperig, de pudding eron der lauwwarm en op smaak ge bracht met lavendel en steranijs. Vis aan de Markt, Hoge Markt 8-10, 4694 CC Scherpenisse. Telefoon: 0166 - 663901. Dagelijks geopend voor diner vanaf 16.30 uur. Lunch vanaf 12.30 uur, op reservering. www.visaandemarkt.nl. Het is mogelijk om bij het restaurant te blijven slapen. Vis aan de Markt is niet bi/zonder goed geschikt voor mensen in een rolstoel. Een kreeft uitkiezen bij Vis aan de Markt. Vis aan de Markt, voorheen De Gouden Leeuw. foto's Willem Mieras felgenoot buiten al kennisge maakt, want hij mocht vooraf de kreeft kiezen die hij op zijn bord wilde. De kok showde hem vier exemplaren, van verschillende om vang, uitgestald op een groot sta len dienblad, zwaaiend met hun voelsprieten en krabbelend met hun scharen. Zonder medelijden voltrok mijn gezelschap het dood vonnis van de kleinste van het vongole en daar heeft hij een groot bord vol van gekregen. De Italiaanse tapijtschelpjes zijn ge mengd met kokkels, hun Zeeuwse neefjes, en ze liggen in een smake lijk peperige soep. „Een voorge recht als een win-winsituatie", grapt mijn gezelschap. De vongole zijn perfect gekookt: gaar, maar niet zo dat ze massaal uit hun schelp zijn gevallen. Met zijn hoofdgerecht had mijn ta-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 83