in Scherpenisse
uit!15
Beoordeling
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Nadia Berkelder
Prijs-kwaliteit
Fantastisch eten, voor een redelijke
prijs. De kreeft maakte ons diner duur
(€150,- voor twee), maar er is ook
een menu voor €35,-.
Bediening
Deskundig, vlot, aardig en gelukkig
niet stijf.
Entourage
Binnen zit je ruim en comfortabel,
het nieuwe terras lijkt veelbelovend.
Conclusie:
Bij Vis aan de Markt draait allés om
het product: hier wordt eenvoudig
maar met passie en liefde gekookt.
donderdag 9 juni 2011
Het komt niet vaak
voor, maar het lukte
in Scherpenisse: dat
ik aanschuif in een
restaurant waar precies zo ge
kookt wordt, als ik wil eten:
puur, simpel, met lokale produc
ten, met de nadruk op vis en
zonder de poeha die vaak om de
hoek komt kijken bij de betere
eettenten. Vis aan de Markt is
een restaurant dat je elk Zeeuws
dorp zou gunnen.
Het dorp Scherpenisse is al een be
levenis op zich: met smalle stra
ten, kleine huisjes en het gevoel
dat er de afgelopen vijftig jaar niet
veel veranderd is. Ja, toch. Het res
taurant: dat heette honderden ja
ren lang De Gouden Leeuw, maar
heeft sinds kort een nieuwe naam:
Vis aan de Markt. „Om van het
oubollige en dure imago af te ko
men", zal eigenaar Maurice de Co-
ninck ons na het eten vertellen.
Oubollig doet het in ieder geval
niet aan, al is het ook niet extreem
fleurig: het interieur is een pretti
ge mix van modern en oud: de
prachtige oude houten bar met
porseleinen tap combineert won
derwel met moderne tafels en
strakke leren stoelen. Aan de
muur hangt moderne kunst; tegen
de achterwand is zelfs een schilde
rij van een moderne mosselzaad
invanginstallatie te bewonderen.
We bestuderen de kaart in de zon
op het terras, dat wordt verbouwd
en dat daardoor een beetje romme
lig is. Het brood dat we krijgen is
heerlijk, de tapenade van makreel
om erop te smeren nog lekkerder.
En het is duidelijk: bij Vis aan de
Markt eet je vis. Of kreeft. Of
schelpdieren, of alles tegelijk, al
staan er voor de vishaters ook een
paar vleesgerechten op de kaart, fc
kunt hier alles los van de menu
kaart kiezen, of een menu eten:
met kreeft, of een wisselend menu
met vis en vlees.
Mijn huisgerookte makreel, uit de
Oosterschelde, wordt rechtop
staand geserveerd, op iets meer
dan de helft afgesneden, met de
staart naar boven, zodat de huid
van de vis goed te bewonderen is.
Hij heeft een zalig zachte zilte
rooksmaak en is romig vet, zonder
dat het scherp wordt. De zoet-pitti-
ge kerriemayonaise combineert er
fantastisch bij. Tot mijn opluch
ting vond de kok de perfecte ma
kreel genoeg genot en heeft hij het
daarbij gelaten.
Tegenover me zit intussen een in
tens tevreden mens. Mijn tafelge
noot is een groot liefhebber van
stel. De op houtskool gegrilde
kreeft wordt in helften opgediend,
de scharen los en voorgekraakt;
het lekker gekruide vlees wordt
aan de andere kant van de tafel
zorgvuldig uit de scharen gepulkt.
Mijn zeebaarsfilet - die ook al uit
de Oosterschelde komt - is precies
gaar en goed gelukt: een knappe
rig velletje, sappig visvlees, ge
kruid met knoflook en bestrooid
met gepofte zoete cherrytomaten.
Net als de kreeft, ligt ook de zee
baars op een mix van lamsoren en
zeekraal. Erbij krijgen we sla als
die van oma: gewone Hollandse
kropsla met een eitje, tomaat en
augurken. Lekker. Bij de friet
wordt een schaaltje goede zelfge
maakte mayonaise gezet.
We besluiten tot een toetje, hoe
wel de porties overdadig waren en
het tempo van de maaltijd iets aan
de hoge kant was: 'witte tiramisu'
is een combinatie van romige ricot-
ta, met limoncello - citroenlikeur -
doordrenkte lange vingers en ci
troenmarmelade: fris, romig en
precies voldoende. Fijn. Het laagje
caramel op mijn crème brülée is
lekker knapperig, de pudding eron
der lauwwarm en op smaak ge
bracht met lavendel en steranijs.
Vis aan de Markt, Hoge Markt 8-10,
4694 CC Scherpenisse. Telefoon: 0166
- 663901. Dagelijks geopend voor
diner vanaf 16.30 uur. Lunch vanaf
12.30 uur, op reservering.
www.visaandemarkt.nl. Het is
mogelijk om bij het restaurant te
blijven slapen. Vis aan de Markt is niet
bi/zonder goed geschikt voor mensen
in een rolstoel.
Een kreeft uitkiezen bij Vis aan de Markt.
Vis aan de Markt, voorheen De Gouden Leeuw.
foto's Willem Mieras
felgenoot buiten al kennisge
maakt, want hij mocht vooraf de
kreeft kiezen die hij op zijn bord
wilde. De kok showde hem vier
exemplaren, van verschillende om
vang, uitgestald op een groot sta
len dienblad, zwaaiend met hun
voelsprieten en krabbelend met
hun scharen. Zonder medelijden
voltrok mijn gezelschap het dood
vonnis van de kleinste van het
vongole en daar heeft hij een
groot bord vol van gekregen. De
Italiaanse tapijtschelpjes zijn ge
mengd met kokkels, hun Zeeuwse
neefjes, en ze liggen in een smake
lijk peperige soep. „Een voorge
recht als een win-winsituatie",
grapt mijn gezelschap. De vongole
zijn perfect gekookt: gaar, maar
niet zo dat ze massaal uit hun
schelp zijn gevallen.
Met zijn hoofdgerecht had mijn ta-