Hollandse Nieuwe duurder 'Wij eten haring niet op deze manier. Vreemd, want het is best lekker' Hollandse Nieuwe? Internationale handel Björn Kjetil Sirevag van Egersund Seafood Populaire 'vissoorten' zaterdag 4 juni 2011 zie onze website:binnenland Video: het verschil tussen haringvangst vroeger en nu Om een haring Hollandse Nieu we te kunnen noemen, moet hij tussen half mei en juli gevangen zijn. Dit is de tijd van het jaar dat de vis het goede vetpercenta ge heeft: 16 procent of meer. Bo vendien is deze haring nog niet geslachtsrijp en dit komt de smaak ten goede. Door het ge brek aan hom en kuit heet de Hollandse Nieuwe ook wel 'maagdenharing'. Het veel ge bruikte 'maatjesharing' is hier een verbastering van. De Hollandse Nieuwe moet op traditionele wijze worden ge kaakt, dit wil zeggen van de kieuwen en ingewanden ont daan. Daarna wordt de haring gepekeld en bij min 23 ingevro ren om de eventueel aanwezige haringworm te doden. Het totale quotum Noordzeeha- ring is dit jaar vastgesteld op 200.000 ton, oftewel 200 mil joen kilo. Hiervan wordt 30.000 ton tot Hollandse Nieuwe ver werkt en dit is een internationa le business. Eerst wordt de vis in Noorwe gen (60 procent van het totaal) en Denemarken (40 procent) aan land gebracht en verwerkt. Onder toezicht van Nederlandse experts wordt de haring door veelal Oost-Europeanen gekaakt, ontkopt, gepekeld, verpakt, inge vroren en op transport naar Ne derland gezet. De visfabrieken in Katwijk of Scheveningen file ren de vis verder. De helft ver dwijnt naar Duitsland als 'mat je', 7,5 procent is voor de Belgen en 85 miljoen vissen (42,5 pro cent) laten wij Nederlanders zelf naar binnen glijden. ZWEDEN infographic crw bron Ned. visbureau, gfk Oud-premier Wim Kok Koningin Beatrix Oud-minister Ronald Plasterk Aan welke 'vissoort' wordt het meeste geld uitgegeven? Haring is vorig jaar van de eerste naar de tweede plaats gezakt. Vis, schaal- en schelpdieren (naar omzet in 2010, tussen haakjes 2009) 1 (2) 2 (1) 3 (3) 4 (4) 5 6 7 (10) Vissticks - diepvries 8 (8) Mossel met schelp 9 (13) Kabeljauw - naturel 10 (11) Garnalen -diepvries Zalm - gerookt Haring - gezouten Zalm -diepvries Zalm - naturel (5) Tonijn -blik (6) Kibbeling -gebakken NOOR WEGEN NOORDZEE OsloB Egersund heeft één van de grootste visserij- havens van Noorwegen. De stad heeft een natuurlijke haven en was al in de Vikingtijd een belangrijke havenplaats. DENE MARKEN NEDERLAND dat de prijzen omhoog gaan naarmate de start van het seizoen dichterbij komt en de Nederlan ders nerveus zitten te springen om aanvoer. Ze wachten vaak tot het laatste moment om hun slag te kunnen slaan. De hoge prijzen betekenen niet automatisch dat de consument dubbel zo diep in de buidel moet tasten. „De prijs van de haring bestaat voor een derde uit grondstoffen (vis) en tweederde zijn de kosten van bijvoorbeeld het verwerken, het trans port naar Nederland en de emballage", verklaart haringhandelaar Teun Hoek. „Die kosten zijn wei nig gestegen." Volgens Wim Harteveld, manager bij de visafslag in Scheveningen, zullen consumenten wel fors meer moeten neertellen voor een haring. „Wat ik van handelaren hoor is dat de haring erg goed is, maar dat er erg weinig zijn dit jaar. Als er weinig aanbod is, worden ze duurder. Zo simpel is dat." De prijs is nog onbekend, maar zeker is dat de Hollandse Nieuwe duur wordt dit jaar. Vanaf dinsdag 7 juni mag de vis verkocht worden. De in kopers in Egersund hebben grof voor de haring moeten betalen. Soms zelfs twee keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar, toen de prijs rond de 90 eurocent per kilo lag. De hoge prijzen zijn te wijten aan verschillende factoren. Door het slechte weer was het lastig vis sen en de haring hield zich schuil op grote diep te. Daarnaast hebben de Noorse vissers de afgelo pen jaren goed geboerd en door hun volle porte monnee niet zo'n haast. Er zijn relatief weinig schepen op zee voor de maatjesvangst. Boven dien is haring een populaire vis en zijn de prijzen van filets voor conserven, zure haring of onver werkte haring voor de export ook hoog. Vissers doen al met al weinig moeite om ook nog Hol landse Nieuwe te vangen. Die vissers weten ook

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 11