Hollandse Nieuwe duurder
'Wij eten haring niet op deze manier.
Vreemd, want het is best lekker'
Hollandse Nieuwe?
Internationale handel
Björn Kjetil Sirevag van Egersund Seafood
Populaire 'vissoorten'
zaterdag 4 juni 2011
zie onze website:binnenland
Video: het verschil tussen
haringvangst vroeger en nu
Om een haring Hollandse Nieu
we te kunnen noemen, moet hij
tussen half mei en juli gevangen
zijn. Dit is de tijd van het jaar
dat de vis het goede vetpercenta
ge heeft: 16 procent of meer. Bo
vendien is deze haring nog niet
geslachtsrijp en dit komt de
smaak ten goede. Door het ge
brek aan hom en kuit heet de
Hollandse Nieuwe ook wel
'maagdenharing'. Het veel ge
bruikte 'maatjesharing' is hier
een verbastering van.
De Hollandse Nieuwe moet op
traditionele wijze worden ge
kaakt, dit wil zeggen van de
kieuwen en ingewanden ont
daan. Daarna wordt de haring
gepekeld en bij min 23 ingevro
ren om de eventueel aanwezige
haringworm te doden.
Het totale quotum Noordzeeha-
ring is dit jaar vastgesteld op
200.000 ton, oftewel 200 mil
joen kilo. Hiervan wordt 30.000
ton tot Hollandse Nieuwe ver
werkt en dit is een internationa
le business.
Eerst wordt de vis in Noorwe
gen (60 procent van het totaal)
en Denemarken (40 procent)
aan land gebracht en verwerkt.
Onder toezicht van Nederlandse
experts wordt de haring door
veelal Oost-Europeanen gekaakt,
ontkopt, gepekeld, verpakt, inge
vroren en op transport naar Ne
derland gezet. De visfabrieken
in Katwijk of Scheveningen file
ren de vis verder. De helft ver
dwijnt naar Duitsland als 'mat
je', 7,5 procent is voor de Belgen
en 85 miljoen vissen (42,5 pro
cent) laten wij Nederlanders
zelf naar binnen glijden.
ZWEDEN
infographic crw bron Ned. visbureau, gfk Oud-premier Wim Kok Koningin Beatrix Oud-minister Ronald Plasterk
Aan welke 'vissoort' wordt het meeste geld
uitgegeven? Haring is vorig jaar van de eerste naar
de tweede plaats gezakt.
Vis, schaal- en schelpdieren
(naar omzet in 2010, tussen haakjes 2009)
1 (2)
2 (1)
3 (3)
4 (4)
5
6
7 (10) Vissticks - diepvries
8 (8) Mossel met schelp
9 (13) Kabeljauw - naturel
10 (11) Garnalen -diepvries
Zalm - gerookt
Haring - gezouten
Zalm -diepvries
Zalm - naturel
(5) Tonijn -blik
(6) Kibbeling -gebakken
NOOR
WEGEN
NOORDZEE
OsloB
Egersund heeft één van
de grootste visserij-
havens van Noorwegen.
De stad heeft een
natuurlijke haven en was
al in de Vikingtijd een
belangrijke havenplaats.
DENE
MARKEN
NEDERLAND
dat de prijzen omhoog gaan naarmate de start
van het seizoen dichterbij komt en de Nederlan
ders nerveus zitten te springen om aanvoer. Ze
wachten vaak tot het laatste moment om hun
slag te kunnen slaan.
De hoge prijzen betekenen niet automatisch dat
de consument dubbel zo diep in de buidel moet
tasten. „De prijs van de haring bestaat voor een
derde uit grondstoffen (vis) en tweederde zijn de
kosten van bijvoorbeeld het verwerken, het trans
port naar Nederland en de emballage", verklaart
haringhandelaar Teun Hoek. „Die kosten zijn wei
nig gestegen."
Volgens Wim Harteveld, manager bij de visafslag
in Scheveningen, zullen consumenten wel fors
meer moeten neertellen voor een haring. „Wat ik
van handelaren hoor is dat de haring erg goed is,
maar dat er erg weinig zijn dit jaar. Als er weinig
aanbod is, worden ze duurder. Zo simpel is dat."
De prijs is nog onbekend, maar zeker is dat de
Hollandse Nieuwe duur wordt dit jaar. Vanaf
dinsdag 7 juni mag de vis verkocht worden. De in
kopers in Egersund hebben grof voor de haring
moeten betalen. Soms zelfs twee keer zo veel als
in dezelfde periode vorig jaar, toen de prijs rond
de 90 eurocent per kilo lag.
De hoge prijzen zijn te wijten aan verschillende
factoren. Door het slechte weer was het lastig vis
sen en de haring hield zich schuil op grote diep
te. Daarnaast hebben de Noorse vissers de afgelo
pen jaren goed geboerd en door hun volle porte
monnee niet zo'n haast. Er zijn relatief weinig
schepen op zee voor de maatjesvangst. Boven
dien is haring een populaire vis en zijn de prijzen
van filets voor conserven, zure haring of onver
werkte haring voor de export ook hoog. Vissers
doen al met al weinig moeite om ook nog Hol
landse Nieuwe te vangen. Die vissers weten ook