io haring Hollandse Nieuwe mag vanaf dinsdag weer verkocht worden. De Nederlandse haringhandelaren, met hun tijdelijke hoofdkwartier in Noorwegen, zijn opgelucht. Ook dit jaar lukt het om een Hollandse Nieuwe van goede kwaliteit op tijd in de viswinkel te krijgen. zaterdag 4 juni 2011 Voelen, knijpen en ruiken door Windy Kester foto's ANP en CPD Voelen, knijpen, rui ken. In het rode ge bouwtje van de af slag op de kade in het Noorse vissers stadje Egersund graaien tien Nederlanders in bak ken met net aangevoerde haring. Met een zakmes snijdt Jan van Duijn, inkoper bij Parlevliet en van der Plas, er eentje open en kijkt of er voedsel in de maag zit. Hij trekt de huid van de vis en wrijft over de filet om het vet te voelen. „Behoorlijk, behoorlijk", is zijn oordeel. „De omvang van de vangst valt tot nu toe tegen, maar voor de tijd van het jaar is de kwa liteit goed." Het vetpercentage ligt al rond de 18 procent. Er heerst een wat nerveuze stem ming op de veiling. Over precies een week moet Nederland voor zien zijn van verse Holllandse Nieuwe, maar de aanvoer is tot nu toe mager. Pas slechts enkele sche pen hebben Egersund aangedaan. Dit duwt de prijzen omhoog, soms tot wel het dubbele van wat de handelaren vorig jaar betaal den. „Maar ja, we zitten aan het begin van het showtje en moeten iets hebben om mee te starten. De eerste verkoopweek van de Hol landse Nieuwe is ontzettend be langrijk", verklaart Van Duijn. Egersund is de haringhoofdstad van Noorwegen. Hier komen de haringvissers en hier staan de drie visfabrieken die de haring verwer ken. Zes weken per jaar zwaaien zo'n twintig Nederlanders hier de scepter. Want ook al komt het grootste deel van de maatjes tegen woordig uit Noorwegen: er gaat geen vis de deur uit die niet is ge controleerd door een Nederlandse expert. „Je naam staat erop, dus je wilt controle houden", verklaart inko per Henrik Houwaard. „Boven dien blijft de Hollandse Nieuwe zo Hollands." En dat is maar goed ook, want de Noren hebben weinig begrepen van de maatjes, geeft fabriekschef Björn Kjetil Sirevag van Egersund Seafood toe. „Wij eten haring niet op deze manier. Vreemd eigenlijk, want het is best lekker", zegt hij. Sirevag heeft er geen problemen mee dat zijn fabriek in deze perio de gerund wordt door Parlevliet en van der Plas en dochterbedrijf Ouwehand. Hij draait in zes we ken namelijk bijna 20 procent van zijn jaaromzet, zo'n 6,5 miljoen eu ro. De rest van het jaar worden hier makreel en blauwe wijting verwerkt. „Normaal werken hier zo'n dertig mensen. In de maatjestijd draaien we ploegendiensten met in totaal 150 mensen." In de productiehal is het minimumloon 18 euro per uur, het dubbele voor werk na 2i.oo uur. „De vaste ploeg Litou wers komt elk jaar terug." Oud-premier Jan Peter Balkenende In de productiehal wordt de ha ring gesorteerd op dikte en machi naal gekaakt. „Ik kan wel met de hand kaken, maar een machine wordt niet moe en voor de kwali teit maakt het niet uit", zegt pro ductiemanager Ben Zuiderduin. Na het kaken staat de haring 24 uur in de pekel in de koelcel te rij pen. Een deel wordt vervolgens in plas tic zakken of emmertjes verpakt. Zuiderduin: „Die zakken gaan vaak naar onze fileerderij in Katwijk voor verdere verwerking voor bijvoorbeeld de supermark ten. De emmers zijn meestal voor de vishandelaren die de vis zelf schoonmaken." Na verpakking moeten de harin gen nog 24 uur in de vriestunnel voordat ze per vrachtwagen of Kok Joop Braakhekke schip naar Nederland vertrekken. Het hele proces van boot tot vis boer duurt ongeveer vier dagen. Op de kade bij de visafslag hebben de Nederlanders via de I-Pad, mo biele telefoon of op een ouderwets papiertje een bod ingeleverd bij de 'veilingmeester' van de Noorse ver kooporganisatie Sildesalgslag. Egersund Seafood gaat met de buit naar huis en visser Atle Kleppe van de Storekunt uit Bergen wint de jackpot: 200 ton voor de record- prijs van 1,8 euro de kilo. „Als een visser tevreden is, heb je te veel betaald", mompelt een Noorse toeschouwer. Het kan de Nederlanders niks sche len. „Bestel de nachtdienst ook maar vast, nu gaan we door draaien", zegt Van Duijn tegen Sirevag. Koningin Juliana Medewerkers van een fabriek in Scheveningen fileren de haringen. foto David van Dam/ANP

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 10