121 ehec-bacterie Duitsland in verwarring na vondst nieuwe bacterie Crisis kan goed Hoewel de c'oor ^aur'ce Wilbrink komkommerteelt het momenteel moeilijk heeft, zou ze uiteindelijk garen kunnen spinnen bij de EHEC-crisis. „Als maar duidelijk wordt, dat de besmettingsbron niet in Nederland ligt." Glasgroentebedrijvèh in 2009 70 cent 53SSSSS 45 cent woensdag 1 juni 2011 reageren? nieuwsredactie@wegener.nl De Nederlandse komkommerte lers kunnen geen kant op als de EHEC-crisis lang aanhoudt. „De komkommerproducent heeft maanden energie, tijd en geld geïn vesteerd in zijn teelt, hij heeft zich er helemaal in gespecialiseerd. Die kan niet zomaar switchen naar een ander product:" Martien Pen ning, directeur van het in Poeldijk gevestigde Hillenraad Consultan cy, schetst een beeld van een zeer innovatieve sector, die echter geen ■antwoord heeft op de dramatische vraaguitval die nu optreedt. „De handel wordt ook getroffen, net als de transporteurs en de retailsec- tor, maar de producent heeft het grootste probleem. Hij is helemaal afhankelijk van de komkommer." Penning schat dat het twee tot drie jaar duurt voordat een glaste ler volledig is overgeschakeld op een andere groente. „Als je nu al fi nanciële moeilijkheden hebt, is dat niet te overbruggen." De Ne derlandse komkommersector had het al moeilijk toen vorige week de EHEC-bacterie opdook. 2009 was een dramatisch jaar met'slech- te prijzen en ondanks prijsherstel in 2010 moesten veel telers interen op hun vermogen. Rabobank was vorig jaar somber over de kom kommersector: ze stelde vast dat de marktpositie van de komkom mertelers verslechtert en de lage prijzen een structureel karakter lij ken te hebben. De productie van komkommers in Nederland is relatief klein in verge lijking met bijvoorbeeld Rusland, Oekraïne of Turkije, maar de glas teelt - tomaten, komkommers, pa prika, aubergine - is hier hypereffi- ciënt. „Een hightechindustrie", stelt Vincent Deenen, marketing directeur van Grodan, een Roer- monds bedrijf dat wereldleider is op de markt van substraat, het ma teriaal waar de groenten in kassen op groeien. Deenen: „Het gaat om totaal ge controleerde productiesystemen, die grote investeringen vergen en heel specifiek gericht zijn op één product." Dat is zichtbaar in de productiecijfers: het aantal kom kommertelers neemt al jaren gelei delijk af, maar de totale productie groeit. Dat duidt dus op een sterke schaalvergroting. Die wordt vooral gefinancierd door Rabobank, die voor 3,5 miljard euro aan kredie ten heeft uitstaan in de glastuin bouw. De grootste leningen wor den aangegaan door telers met komkommerkassen die tientallen hectares groot kunnen zijn. Pen ning: „Hoe groter ze zijn, hoe ge specialiseerder. Als ze de investe ringen een aantal jaren geleden hebben gedaan, heb je kans dat ze niet onmiddellijk in liquiditeitspro blemen komen. Maar als de lening van recente datum is, en je kunt nu niets verkopen, dan heb je heel snel problemen." Sommige telers maakten er al een gewoonte van om in het najaar tij delijk over te schakelen van kom kommers naar tomaten, maar de meesten hebben hun kas geheel in gericht op komkommers. Dan gaat het om de hoogte van de kas, ver- werkingsapparatuur, voeding, maar ook om personeel dat spe ciaal is opgeleid voor de komkom- door Carel Goseling De verwarring over de darmbacterie EHEC in Duitsland groeit nu ex perts op twee van vier geteste komkommers van een markt in Hamburg een nieuw type bacterie hebben gevonden dat afwijkt van het type O104. Om welk type bacterie het gaat, staat nog niet vast. Ook de bron van de besmetting is onduidelijk. In Duitsland zijn inmiddels vijf tien mensen, onder wie dertien vrouwen, aan de gevolgen van EHEC gestorven. Meer dan 1400 mensen zijn ziek geworden, van wie 370 ernstig. Deskundigen stel len dat de epidemie nog niet over het hoogtepunt heen is en dat er- gerekend moet worden op meer ziekte- en sterfgevallen. Er mag niet van worden uitgegaan dat alle besmette levensmiddelen al zijn verkocht en gegeten, zo heet het. Het zoeken naar de bron van de besmetting blijft problematisch. Mensen die ziek worden, zijn vaak dagen eerder besmet geraakt en weten zich veelal niet meer te her inneren wat zij in de weken en da gen daarvoor gekocht of gegeten hebben. Levensmiddelen kunnen bovendien tijdens het transport naar Duitsland, of zelfs in Duits land, besmet zijn geraakt. Dat kan gebeurd zijn bij opslag of trans port, eventueel door contact met andere levensmiddelen. In de deelstaat Mecklenburg-Vor- pommeren is op drie komkom mers shigatoxin gevonden: een gif dat geproduceerd wordt door coli- bacteriën. Tests moeten uitwijzen of het EHEC kan veroorzaken. Bij de universiteitskliniek in Mtin- ster hebben wetenschappers in middels een sneltest ontwikkeld waarmee zelfs de kleinste besmet ting van levensmiddelen binnen enkele uren vast te stellen valt. Pro bleem is echter dat voor de tests een moleculair biologisch laborato rium nodig is en niet elke Duitse deelstaat heeft dat. Bij de ernstig zieke patiënten ont staan steeds meer problemen met het zenuwsysteem. Ze krijgen spraakproblemen en trillingen zo als bij epileptische aanvallen. Voor de EHEC-behandeling zijn grote hoeveelheden bloed nodig. Bij di verse Duitse klinieken zijn al tekor ten ontstaan. EHEC is niet te be handelen met antibiotica. De bac teriën zouden dan zoveel gif in eens vrijgeven dat het leven van de patiënt direct in gevaar komt. Productie in euro's per km2 meer dan 210.000 140.000-210.000 84.000-140.000 42.000-84.000 7.000-42.000 1.400-7.000 aantal bedrijven: 1260 aantal personen werkzaam in de sector: 21.500 infographics CRW/AA/RW bron LEI/LTO/CBS bij een bekende landelijke supermarkt kost een kom kommer per stuk gemiddeld

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 12