6| PlMUW ShrtteUn&ai Buj Qrewi Egg Caixb Prmder dinsdag 31 mei 2011 De 'uitvinding' van vuur heeft de mens zijn definitieve voorsprong in de natuur gegeven. Het gaf de vroege holbewoners bescherming, behaaglijkheid én een warme hap. Het is wellicht dat de oerinstincten worden aangesproken wanneer we aan het barbecueën slaan. En misschien maakt dat het grillen van vlees boven wat houtskool - of gasvlam - zo razend populair. Het is immers zo lekker om eventjes terug naar de natuur te gaan, terug naar de basis en het in de supermarkt 'gevangen' vlees boven een vuurtje gaar te bereiden. Maar er is meer dan de doorsnee barbecue. Op de markt zijn allerlei andere braad- tuigen te verkrijgen. Van een ei tot een skottelbraai. Dennis Rijsbergen De Belgische barbecueproducent Barbecook introduceerde dit voorjaar een in het oog springende houtskoolbarbecue: de Puuur. Deze barbecue is ontworpen met het oog op gezond grillen en dat begint bij een natuurlijk vuur. Geen gas of aanmaakblokjes dus. Deze barbecue kun je met drie krantenvellen aansteken. Het ontwerp is zodanig dat de warmte optimaal wordt gebruikt en dat het vlees van boven gaart en van onder grilt. Waar de meeste mensen de Puuur waarschijnlijk om kopen is het opvallende uiterlijk. De Puuur is een designobject voor de tuin. Hij is in drie standaardkleuren te krijgen: Arctic White, Vulcanic Grey en Pacific Blue. Wie zijn tuin of terras liever een persoonlijke touch geeft, kan via de website van barbecook kiezen voor een andere kleur. De Puuur kost 499 euro. Wil je zelf een kleur maken? Dat kan voor 300 euro extra. Kijk op www.barbecook.nl. De skottelbraai komt ook uit Zuid-Afrika. Het is een soort wokpan, perfect om buiten allerlei gerechten te bereiden. Van een traditioneel Engels ontbijt, paella, worstjes, eieren tot roerbakgerechten. De Cari Chef Skottel van Cadac werkt op gas. De skottel zelf, met een doorsnee van 52 centimeter, is voorzien van een harde emaillaag en heeft roestvrijstalen handgrepen. De poten kunnen ingeklapt worden en opgeborgen worden in een draagtas. De skottel zelf past in een afzonderlijke draagtas. De Cari Chef Skottel kost 99 euro. Meer info: www.cadac-nl.com. Voor mensen die een klein balkonnetje hebben of die eens op het strand willen barbecueën of de barbecue op vakantie willen meenemen, zouden de Weber Smokey Joe Premium kunnen aanschaffen. Deze kleine houtskoolbarbeque is licht en heeft een handige draagbeugel. Hij is veilig in gebruik door de gesloten ketel en heeft een stabiel frame met drie poten. Je kunt ook nog kiezen uit een paar leuke, frisse kleurtjes. De Smokey Joe kost 89 euro. Meer info: www.weberstephen.nl. In Japan bereiden ze eten al sinds drieduizend jaar in een kamado, een soort klei-oven. Enkele Amerikanen zagen wel wat in die bereidingswijze, ontwierpen een op houtskool gestookt, keramisch exemplaar en noemden die Big Green Egg. Oké, het ding mag er dan eerder uitzien als een uit de kluiten gewassen handgranaat, je kunt er wel onbekommerd en veilig in barbecueën, bakken, braden, koken en roken. Of het nu om vlees, gevogelte, vis, pizza's, brood, groenten, aardappelen of taarten gaat. De deksel is goed af te sluiten en de buitenkant wordt niet heet. Er zijn vijf formaten, van de mini tot de extra large. De meeste verkochte, de medium, kost 1215 euro. Meer info: www.biggreenegg.eu/nl. Een combinatie van een barbecue en grill waarop je ook nog kunt wokken. Dat is de Cobb Premier. Deze Zuid-Afrikaanse uitvinding is compact en weegt maar vier kilo en is dus gemakkelijk overal mee naartoe te nemen. Met een paar briketten kun je een heerlijke maaltijd bereiden. Het bijzondere van de Cobb Premier is dat de buitenkant koel blijft terwijl de warmte in het apparaat flink oploopt. De Cobb Premier wordt geleverd met een grillplaat en een canvas opbergtas. Een bijpassende wokpan dien je eventueel zelf aan te schaffen. Adviesprijs van de Cobb Premier is 169,95 euro. Meer info: www.cobb.nl.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 66