6|
PlMUW
ShrtteUn&ai
Buj Qrewi Egg
Caixb Prmder
dinsdag 31 mei 2011
De 'uitvinding' van vuur heeft de mens zijn
definitieve voorsprong in de natuur gegeven.
Het gaf de vroege holbewoners bescherming,
behaaglijkheid én een warme hap. Het is wellicht
dat de oerinstincten worden aangesproken wanneer we aan
het barbecueën slaan. En misschien maakt dat het grillen van
vlees boven wat houtskool - of gasvlam - zo razend populair.
Het is immers zo lekker om eventjes terug naar de natuur te
gaan, terug naar de basis en het in de supermarkt 'gevangen'
vlees boven een vuurtje gaar te bereiden. Maar er is meer dan
de doorsnee barbecue. Op de markt zijn allerlei andere braad-
tuigen te verkrijgen. Van een ei tot een skottelbraai.
Dennis Rijsbergen
De Belgische barbecueproducent Barbecook introduceerde dit voorjaar een in het oog
springende houtskoolbarbecue: de Puuur. Deze barbecue is ontworpen met het oog
op gezond grillen en dat begint bij een natuurlijk vuur. Geen gas of aanmaakblokjes
dus. Deze barbecue kun je met drie krantenvellen aansteken. Het ontwerp is zodanig
dat de warmte optimaal wordt gebruikt en dat het vlees van boven gaart en van onder
grilt. Waar de meeste mensen de Puuur waarschijnlijk om kopen is het opvallende
uiterlijk. De Puuur is een designobject voor de tuin. Hij is in drie standaardkleuren te
krijgen: Arctic White, Vulcanic Grey en Pacific Blue. Wie zijn tuin of terras liever een
persoonlijke touch geeft, kan via de website van barbecook kiezen voor een andere
kleur. De Puuur kost 499 euro. Wil je zelf een kleur maken?
Dat kan voor 300 euro extra.
Kijk op www.barbecook.nl.
De skottelbraai komt ook uit Zuid-Afrika. Het is een
soort wokpan, perfect om buiten allerlei gerechten
te bereiden. Van een traditioneel Engels ontbijt,
paella, worstjes, eieren tot roerbakgerechten.
De Cari Chef Skottel van Cadac werkt op
gas. De skottel zelf, met een doorsnee van
52 centimeter, is voorzien van een harde
emaillaag en heeft roestvrijstalen handgrepen.
De poten kunnen ingeklapt worden en
opgeborgen worden in een draagtas. De skottel
zelf past in een afzonderlijke draagtas. De Cari
Chef Skottel kost 99 euro.
Meer info: www.cadac-nl.com.
Voor mensen die een klein balkonnetje
hebben of die eens op het strand
willen barbecueën of de barbecue op
vakantie willen meenemen, zouden
de Weber Smokey Joe Premium
kunnen aanschaffen. Deze kleine
houtskoolbarbeque is licht en heeft een
handige draagbeugel. Hij is veilig in gebruik
door de gesloten ketel en heeft een stabiel
frame met drie poten. Je kunt ook nog
kiezen uit een paar leuke, frisse kleurtjes.
De Smokey Joe kost 89 euro.
Meer info: www.weberstephen.nl.
In Japan bereiden ze eten al sinds drieduizend
jaar in een kamado, een soort klei-oven.
Enkele Amerikanen zagen wel wat in
die bereidingswijze, ontwierpen een
op houtskool gestookt, keramisch
exemplaar en noemden die Big
Green Egg. Oké, het ding mag er dan
eerder uitzien als een uit de kluiten
gewassen handgranaat, je kunt
er wel onbekommerd en veilig in
barbecueën, bakken, braden, koken en
roken. Of het nu om vlees, gevogelte,
vis, pizza's, brood, groenten, aardappelen
of taarten gaat. De deksel is goed af te sluiten
en de buitenkant wordt niet heet. Er zijn vijf
formaten, van de mini tot de extra large. De
meeste verkochte, de medium, kost 1215
euro. Meer info: www.biggreenegg.eu/nl.
Een combinatie van een barbecue en grill
waarop je ook nog kunt wokken. Dat is
de Cobb Premier. Deze Zuid-Afrikaanse
uitvinding is compact en weegt maar vier kilo
en is dus gemakkelijk overal mee naartoe te
nemen. Met een paar briketten kun je een
heerlijke maaltijd bereiden. Het bijzondere
van de Cobb Premier is dat de buitenkant
koel blijft terwijl de warmte in het apparaat
flink oploopt. De Cobb Premier wordt
geleverd met een grillplaat en een canvas
opbergtas. Een bijpassende wokpan dien je
eventueel zelf aan te schaffen. Adviesprijs
van de Cobb Premier is 169,95 euro.
Meer info: www.cobb.nl.